Last news in Fakti

14 Декември, 2021 13:58 1 379 33

Пламен Димитров: Неравенствата се засилват, трябва да подновим социалния договор

  • неравенства-
  • засилват-
  • подновим-
  • социален договор-
  • пламен димитров

Пълната заетост трябва да се върне в центъра на разработването на политики, казва президентът на КНСБ 

Пламен Димитров: Неравенствата се засилват, трябва да подновим социалния договор - 1
Снимка: БГНЕС

Социалният договор предполага, че работниците трябва да могат да живеят от работата, която извършват. Добавената стойност, която създават и обществената стойност на труда трябва да се превърнат в заплати, осигуряващи жизнения минимум за тях и техните семейства. Това каза в заключителната си реч в последния ден от 109-тата сесия от Международната конференция на труда президентът на КНСБ Пламен Димитров, съобщават от КНСБ.

Пламен Димитров е бил главен преговарящ от страна на групата на работниците в дискусията за неравенствата и света на труда. Димитров е и заместник-председател на Комитета по неравенствата и света на труда. По думите му тревожните равнища на работещите бедни и на работещите в несигурни форми на заетост, без никаква защита и без достатъчно средства, за да свържат двата края, показват, че социалният договор е нарушен. "Нашето най-важно и морално задължение е да се ангажираме с подновяването на социален договор, основан на социална и екологична справедливост, за социален мир в днешния свят на труда и за тези, които ще дойдат", е заявил още Пламен Димитров.
109-тата сесия на МКТ тази година протече в две части - първата беше през юни, а току-що приключилата втора се проведе през ноември и декември. Освен на дискусията за неравенствата и света на труда тя е била посветена и на темата за уменията и ученето през целия живот, припомнят от КНСБ.
По време на първата част през юни Димитров беше избран за титулярен член на Управителния съвет на Международната организация на труда от групата на работниците. Президентът на КНСБ стана първият българин избран на тази престижна позиция в лично качество.

От името на работниците в заключителния ден на дискусията за неравенствата миналата събота, Димитров е посочил, че те се засилват в света на труда и МОТ трябва да участва в преодоляването им. Той е обърнал внимание, че провеждането на конференцията е съвпаднало с публикуването на нови данни от Световната лаборатория за неравенство (World Inequality Lab - WIL). Изследователите са установили, че глобалното разделение е на най-високото си ниво от разгара на "имперската епоха". Средният доход в най-горния децил е 38 пъти по-висок от този на долните 50 на сто. Изследователите отбелязват, че средните национални доходи не дават информация за неравенството, прикривайки реалността на ниските доходи.
Според Димитров налице е изключителна концентрация на богатство, дори в по-голяма степен, отколкото на доходи. Разликите в заплащането между половете остават сериозни, а делът на доходите на жените нараства с неприемливо бавни темпове. По думите на президента на КНСБ това е шокиращо и потвърждава мнението , че е налице глобална криза на неравенството.

Обсъждането по време на конференцията е постигнало значителен напредък в няколко области, включително ролята на макроикономическата политика, глобалното намаляване на дела на труда в доходите, както и необходимостта от действия, които са останали на заден план, включително устойчива индустриална политика.

Според Димитров пълната заетост трябва да се върне в центъра на разработването на политики. "Загубихме пътя си, тъй като целта за пълна заетост и достойни условия на труд отпадна от дневния ред в полза на строгите икономии и дерегулацията, с тежки последици за работниците и света. Днес трябва да поемем по нов път за устойчива трансформация, с честен трансфер на технологии за справедлив преход, създаване на работни места и формализация на труда", е посочил той.
Колективното договаряне, особено централизираното и секторното договаряне, се е доказало като най-добрия инструмент за намаляване на неравенството в заплащането и остава основен приоритет за работниците, смята Пламен Димитров.
Другият фокус на 109-тата конференция е била дискусията за уменията и ученето през целия живот. Отчетено е било, че светът е в труден процес на промяна, изправен е пред безпрецедентни предизвикателства поради пандемията и други глобални фактори и това изисква колективни действия за изграждане на ориентирано към човека бъдеще на труда.

Международната конференция на труда е световният парламент на труда. Това е най-голямото международно събрание, посветено на света на труда, на което присъстват представители на правителства, работници и работодатели от 187-те държави-членки на Международната организация на труда. Освен ключови въпроси, делегатите обсъждат, приемат и наблюдават Международните трудови стандарти и определят глобалната програма и бюджет на МОТ, се посочва в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без

    25 2 Отговор
    теб , обаче !
  • 2 Диагноза

    20 2 Отговор
    Ти, какъв ДИВЕН селянин си...
  • 3 НЯКОЙ

    24 2 Отговор
    Празните кофи се раздрънчаха! Жалки сте, г-да и дами "синдикалисти"!
  • 4 гадно

    27 2 Отговор
    Поредната гербава подлога се сетил да се побара след като с години работеше срещу членовете си.
  • 5 Деян

    27 2 Отговор
    Ти мозерноко си за затвора с цялата пасмина около теб
  • 6 един от многото

    18 2 Отговор
    Да ама добавената стойност се добавя към богатството на работодателя , а за работника остава един гол ...!
  • 7 Тома

    20 2 Отговор
    Този е слуга на чорбаджиите
  • 8 Вуте

    16 3 Отговор
    Комунист герберска подлога предател долен все такива мисли му идват на човек като види тая мутра
  • 9 истина е

    14 3 Отговор
    Ако си мисли , че и той не е за затвора ,жестоко се лъже
  • 10 ШиШиШиШи

    13 2 Отговор
    Жена му не беше ли калинка на Шайката - шеф на бухАлката НАП
  • 11 Пич

    14 2 Отговор
    Димитров...!!! Ядете и пиете на тия конференции... Основно !!! Пенсиите реално ги намалиха , заплатите не ги увеличават никак ( средната до нищо не води ) , инфлацията е чудовищна , а вие си чешете езиците... Или работете , или не се наричайте синдикати... Приличате на патерици на правителството и бизнеса , а не на опора за народа...
  • 12 глоги

    11 2 Отговор
    КАКЪВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР И С КОГО ЩЕ ГО ПОДНОВЯВАШ,БРЕ? РЕВОЛЮЦИЯ ЛИ ЩЕ ПРАВИШ?
  • 13 Мисирка герб

    15 2 Отговор
    Свърши твойта. ГЕРБ умре
  • 14 щъркел

    4 2 Отговор
    .....работниците трябва да могат да живеят от работата, която извършват. Добавената стойност, която създават и обществената стойност на труда трябва да се превърнат в заплати, осигуряващи жизнения минимум за тях и техните семейства. ЗНАЧИТ РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ В БЪЛГЕРИЯТА ТРЯБВА ДА СИ ОСТАНАТ НА МИНИМУМА ИЛИ ДА ИЗПАДНАТ В БЕДНОСТ ЗАВИНАГИ,ТАКА ЛИ ДА ТЕ РАЗБИРАМ,ПЛАМЕНЧО УМНИЙ?! А МАКСИМУМ КОГА? В ШВЕЦИЯ И В ШВЕЙЦАРИЯ НА МИНИМУМ ЛИ СА ХОРАТА?
  • 15 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    8 2 Отговор
    Пламен Димитров като говори за НЕРАВЕНСТВОТО да започне от себе си. Да каже колко десетки пъти над среднитя доход в Бългория са неговите годишни доходи.
  • 16 БОЛШЕВИК 🌟

    6 2 Отговор
    Неравенствата се засилват, затова да помогнен на частния бизнес, да не пипаме плоския данък и да осигурим безплатни частни детски градини за богаташките деца! Така разликите няма да се забелязват. Богатите ще станат още по-богати, а бедните още по-бедни и нищо няма да се забележи!
  • 17 Мими Ралева

    5 2 Отговор
    А браковете през соца кога ще ги обявите за невалидни?
  • 18 айде бе

    9 2 Отговор
    Що се праиш на интересен , синдикатите сте coлтaшak на мафията .
  • 19 Фен"

    7 2 Отговор
    С вашата синдикална дейност изтървахте хиляди неработещи трайно и лежащи от младини до вече с внуци хора. До такава степен обезверихте работническата класа, че разликата във възнаграждението в държавния сектор е в пъти по голяма от това в частния. Никой няма да остава почти в родината си а ще работят в чужбина вече всичко е изтървано.
  • 20 Горда Стара планина

    6 2 Отговор
    В България се увеличава количеството крайно бедни хора и бездомници. През 2019 г. беше връчена Нобелова награда на трима учени за техните изследвания в областта на борбата с крайната бедност. Много от мерките, които се предлагат там, биха могли да се приложат и тук. Например, липсата на желязо в кръвта, която е причина за много болести, вкл. и за пасивност и липса на интерес към живота и към всякаква работа, се ликвидира в изследваните страни чрез добавка на желязо в готварската сол. От друга страна, пример за държави, които решават успешно въпроса с бездомните и крайно бедните са скандинавските страни, Канада, Германия и особено Израел.
    Предлагам на профсъюзите и на социалното министерство да се заемат сериозно с този въпрос. Положителните примери са налице. Направили са го преди нас, трябва само да го изкопираме.
  • 21 ВЪН....

    5 2 Отговор
    И ПРЕЗ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ ТЕЛИЛЕЙСКИ ДЕСЕТАТА. СЪД И ТАМ
    ДЕТО ВИ Е МЯСТОТО. ХРАНТУТНИЦИ
    И ПОДЛОГИ.
  • 22 цддр

    7 2 Отговор
    Тоя е синдикат на Велев, ГЕРБ и защитава само държавните хрантутници. Трябва администрацията да се изчисти на 50% и синдикатът да се закрие.

    Коментиран от #30

  • 23 цддр

    4 2 Отговор
    Вън синдикатите! Закривайте ги тия! Съсипаха живота на цели поколения работещи.
  • 24 Слаби ракии

    3 1 Отговор
    Една минимална работна заплата не може да договорите като синдикати Да не говорим да я освободите от данъци и раздаване и получаване през банкомат да няма измами
  • 25 пешо

    2 1 Отговор
    помияр омръзнахте на хората
  • 26 Стати

    3 1 Отговор
    Хайде, и този се сети за работещите бедни от първия ден на Новата власт. А с предишната ядеше кюфтета.

    Овледени синдикати. И другия - също. Сега ще се сещат за правата на работниците, а до вчера бяха сол - таБак на властта.
  • 27 А бе

    4 1 Отговор
    БОК ЛУК, НИКОГА ВЕЧЕ С ТЕБЕ И ПОДКРЕПА!
  • 28 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Имаме ли необходимост от два синдиката? Събират пари и от държавата и от своите членове,просто законни мошеници,които се грижат за своите права, а не за правата на трудещите се.
  • 29 емигрант

    2 1 Отговор
    На ГЕРБ подлогата ! Как не се сетиха през 2011 г., че се засилват много неравенствата ? Нямат нужда българите в България от такава защита, това са пиявици !

    Коментиран от #32

  • 30 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "цддр":

    Точно така "синдикатът да се закрие" защото защитава интересите на алчните политическата върхушка и БГ чорбаджии. В днешно време имаме министерство на труда и социалните грижи, ако то си върши работата няма нужда от синдикатите. У нас обаче нито министерството, нито синдикатите си вършат работата и са ТЪРТЕИ.
  • 31 Въпрос?

    3 0 Отговор
    Пламене, докога ще я държите на власт оная безполезна номеклатурна червенушка Янка Такева, до живот ли?
  • 32 Не са гербери

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "емигрант":

    те манифестират винаги с и в защита на БСП-то на протестите. Не си ли гледал репортажи?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол