Last news in Fakti

16 Декември, 2021 17:49 4 746 24

„Галъп”: Петима политици – с положителен рейтинг

  • стефан янев-
  • политици-
  • рейтинг

Над 50% от българите са имали доверие в служебния кабинет, сочи още проучването

„Галъп”: Петима политици – с положителен рейтинг - 1
Снимка: БГНЕС

Петима политици у нас са с положителен рейтинг. Единият от тях е служебният премиер Стефан Янев. Равносметката за общественото доверие в служебния кабинет в края на неговия период е положителна. Това са някои от изводите от последното проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, част от ежемесечната независима изследователска програма на агенцията. Проучването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено в последните дни на управление на служебния кабинет – в края на ноември и началото на декември.

На изричен въпрос за доверие в служебния кабинет, 50,1% от пълнолетните българи са посочили, че имат доверие в служебното правителство. Малко над една трета нямат, а 14,4% не могат да преценят. Така, служебният кабинет завършва срока си с положителен баланс доверие/недоверие – което е сравнително рядко срещано при българските институции.

Очаквано, привържениците на ГЕРБ в най-малка степен имат доверие в отминалото служебно правителство. Около една десета от тях изразяват доверие в кабинета "Янев", а над 80% са критични. Противоположно е отношението на привържениците на БСП – над 80% от тях имат доверие в служебния кабинет, една десета нямат, а останалите се колебаят. Сред електоратите на ИТН, ПП и ДБ доверието е по-скоро високо – около и над три четвърти. Сред гласоподавателите на ДПС прави впечатление високият дял на колебаещите се – около една трета от всички запитани. Приблизително толкова е и делът на тези, които имат или нямат доверие.

Служебният министър-председател Стефан Янев също завършва на плюс. 44,7% от запитаните казват, че имат доверие в Янев, 35,8% нямат доверие в служебния премиер, 13,8% се колебаят, а останалите (5,7%) не са чували за него.

Стефан Янев остава и една от няколко политически фигури с положителен рейтинг, т.е. фигури, при които доверието е повече от недоверието. Основната такава фигура у нас е президентът Румен Радев (57,9% доверие, 32,9% недоверие). С по-скоро положителен рейтинг в момента са и Кирил Петков, Илияна Йотова и Асен Василев. Тепърва ще се види каква ще е картината при Петков, Василев и Янев в новото им качество.

Всички останали публични фигури у нас остават в нормалното за българската ситуация минусово съотношение доверие/недоверие. Сред тях служебните министри се ползват със сравнително добри показатели – макар че голямата част от тях останаха закономерно ниско разпознаваеми в краткия период, сочи още проучването.

Нагласите към служебния премиер според партийните предпочитания на респондентите сa почти идентични с тези към служебния кабинет. Рязко в своите негативни оценки изпъкват избирателите на ГЕРБ. По-въздържани в своите оценки са и електоратите на ДПС и „Възраждане“, като при ДПС отново прави впечатление високият дял на колебание. Сред привържениците на БСП пък личи и най-сериозната подкрепа към служебния премиер – около 80%. Сред останалите парламентарно представени (ПП, ИТН, ДБ) партии оценките са също по-скоро положителни, като дяловете на доверието са около 70% от всички запитани.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 25 ноември и 3 декември, сред 803 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бойко шкафа

    21 6 Отговор
    боли ме тлъстото сърчице :)
  • 2 Майна

    14 11 Отговор
    Ваксаните са дали ,,ПО-СКОРО ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЙТИНГ,, за КИРО и Асен....
  • 3 Урко

    34 1 Отговор
    След резила с напълно неверните им прогнози за последните избори, тия агенции трябва да бъдат забранени със закон. Даже не сметнаха за нужно да се извинят
  • 4 Сивата чапла

    20 9 Отговор
    От кого са вземали мнение, от тия 75% дето не гласуваха! ............. На това му се вика манипулиране, изтънчено, внимателно, грижовно! Говорят кротичко пред екрана, чупят пръстчета и си въобразяват, че някой им вярва. Мекотели!
  • 5 Сивата чапла

    18 5 Отговор
    Що тогава българинът не иска да се ваксинира, като тия имат такъв рейтинг, че чак правят наредба да се влиза в МС само със сертификат! ............. Как така ще ни гледате в очите и ще лъжете даже без да се изчервявате!

    Коментиран от #7

  • 6 Тулупчо

    20 4 Отговор
    Па я най си вервам на Бачо Ставри щот обеща да е нежен и да ме пази.
  • 7 А пък аз си

    17 6 Отговор

    До коментар #5 от "Сивата чапла":

    мислех, че няма да се съмне без ГЕРБ и без Б.Борисов... Събуждам се - светло... Изненада... А къде в класацията е този незаменимец, че нещо ми се губи? Той, дето нареди "да се трови президента, да се трови..." Томи, време е да си спомниш чу ли го това или не... иначе - оттичаш заедно с Вожда...
  • 8 манипулации

    19 6 Отговор
    Ама как бе , бочко защо не е на първо място .Къде е блъсков ,къде е гълъбов , къде е деса и биков !!!!

    Коментиран от #23

  • 9 САНДОКАН

    14 5 Отговор
    ТУЛУПА,КЪДЕ Е ТУЛУПА
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ComfortablyNumb

    16 12 Отговор
    Янев , Радев и Йотова с положителен рейтинг!? Ганчо, Ганчо маймуняк си беше и такъв си остана още 30 години преход те чака щото гледам в началната точка сме ОТНОВО!
    Ганчо и ако се чудиш защо изостанахме така драматично от Полша , Чехия и Унгария е че тия тримата харесвани от теб юнаци там щяха да са лустрирани преди 30 години и никой нямаше да е чувал за тях защото ще им е забранено участие в политическия и икономически живот ...

    Коментиран от #18

  • 12 Toxic

    19 14 Отговор
    Бойко Рашков вероятно е с най-високото доверие. Този човек върши чудеса и скоро ще сготви тиквите!
  • 13 Много

    17 10 Отговор
    глупава, поръчкова статийка, нямаща нищо общо с действителността. Има ли нормален човек да повярва на тази пладнешка лъжа?

    Коментиран от #19

  • 14 А ЗАЩО?!?

    13 6 Отговор
    КРИЕТЕ ЗА РЕЙТИНГА НА БИБИТКО.
    СИГУРНО ТОЙ ВЕЧЕ НЕ Е ПОЛИТИК
    А СЛЕДСТВЕН. А МОЖЕ БИ Е ПОД 15%.
  • 15 Овчеверници

    11 4 Отговор
    Като си спомним БСП с кои партии са правили "сватба" трябва веднага да ни светне, че привържениците им са овче последователни и волски търпеливи. Нормален индивид, би приключил връзката си със столетницата, с традиционните за това псувни. Колко пъти се прегръщаха с "врага"? Сценаристите от индустрията на сапунките трудно биха допуснали подобни серияли, даже в "Дързост и красота".
  • 16 Тома

    10 6 Отговор
    Най висок рейтинг има бате бойко от троловете му.Те са готови да си подпалят боксерките за него защото са прости.Той им го каза
  • 17 XXL

    9 6 Отговор
    Явно Бойко Чекмеджанов е минал в нелегалност. Вече го няма в такива проучвания.
  • 18 asd

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "ComfortablyNumb":

    Ганчо е хитър, винаги си отставя врата, през която да ви измете!
  • 19 Лисицата

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Много":

    като не стигнала гроздето, казала, че е кисело. Дали, ако /можеш да / се замислиш, няма да откриеш, че тази поговорка има отношение към теб?
  • 20 Дрънчо

    6 2 Отговор
    Нямаше нищо положително ,защото задълбочиха кризите в мн.ч.Янев си остана безличен,а министрите трагични.Какъв рейтинг, райчевските милионери голфъри са придатък на който плаща.След като не озаптиха спекулантите на ток и стигнахме до инфлация имал Радев рейтинг,ами то трагикомично !
  • 21 нох айн мал

    0 2 Отговор
    Да не стане както с Курц от Австрия ? Сами да си плащат за вдигане на рейтинга. С решението за зелените сертификати, Джон 3 Волта падна в канала . Я пак поразпитайте хората !
  • 22 Един

    2 1 Отговор
    Има си хас да е друга оценката!!! Най--много ме впечатли високо положителната оценка за Йотова!!! Дали някой може да каже каква работа върши тая, която получава сигурно хиляди левове заплата????Поне да приличаше на нещо прилично, а тя посестрима с Пиги!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Джони

    0 0 Отговор
    Като се знае факта,че Галъп е на другарите милионери А.Райчев и онзи невзрачен мишок П. Симеонов считам, че това е една елементарна манипулация, защото при служебните правителства на другаря президент Радев Решетников нямаше никакви успехи, напротив увеличиха се заразените от кови вируса,както и починалите от него. Увеличиха се цените на горивата ,тока ,хранителните продукти и тн. Така, че това е една манипулативна лъжа за положителен рейтинг на които и да било политик. А за правителството не очаквам нищо добро защото участието на най старата и кагабейска партия Бсп, Дс е направо трагично и връщане към мрачното и задкулисно минало
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове