Last news in Fakti

21 Декември, 2021 14:12 1 627 25

МОН иска повишаване с 13,5% на учителските заплати

  • учители-
  • заплати-
  • мон

Естественият процес е присъственият

МОН иска повишаване с 13,5% на учителските заплати  - 1
Снимка: БГНЕС

Министерство на образованието и науката е поискало учителските заплати да бъдат повишени с 13.5% или 125% от минималната работна заплата в бюджета за догодина. Това било записано и в коалиционното споразумение и е обсъдено на отраслов съвет със синдикатите, все още се очаква решение и разчети от Министерство на финансите. Това заяви днес министърът на образованието Николай Денков на пресконференция в МОН. Министърът е поискал още допълнителни средства за транспорт, извънкласни дейности, квалификация на учителите. Денков уточни, че е заявено и увеличение на издръжката на висшите училища, заради недостиг на средства за заплати в БАН и за непедагогическия персонал във ВУЗ-овете. Повишението ще е базово, според национални научни програми и фонд "Научни изследвания". Поискано е също увеличение на стипендиите на докторанти и студенти.

На въпроса за това ще се изпълнят ли искания на учители, ученици, които се обучават онлайн, да държат приравнителни изпити, Николай Денков каза, че подкрепя принципно учителите. "Има осигурени условия всеки да е присъствено в клас и особено когато наближи периодът на изпитите, не е редно едни деца да бъдат изпитвани присъствено, а други онлайн. След като мина периодът на адаптация, учителите могат да си поставят въпроса как ще завърши срокът", обясни министърът. По думите му лятото е правено проучване - спрямо онлайн обучението миналата година, от което става ясно, че качеството не пада съществено, но има други проблеми - учителите са уморени, родителите отделят много време на децата си и се оплакват. На въпрос за слухове за готвена учителска стачка заради преумората на учителите - министърът каза, че това не е коректно и не вярва, че ще се случи.

Естественият процес е присъственият и нашият призив в училище всяка силова мярка не е добре, посочи Денков. Той заговори и за още една промяна - но "дълга". Трябва да се фокусира преподавателският процес в училище върху това, че децата трябва да се научат да мислят, а не да възпроизвеждат знания, поясни Денков. По думите му това се предвижда, но ще отнеме време и няма да е от днес за утре. Искаме ли учениците да са научили всички произведения, или произведенията, през които са минали - трябва да ги осъзнаят и да се научат да вземат решения, анализира той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    26 11 Отговор
    За какво ? Зимна ваканция , пролетна , лятна , празници ...все са в къщи .А нивото на образованието дали е нужното ? Едва ли ? !

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Да,бе

    19 9 Отговор
    И що!
  • 3 ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА

    17 7 Отговор
    И СИНДИКАТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ИСКА ПОВИШАВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ , ЧЕ НЯМА СТОТИНКИ ЗА ХЛЯБ И МЛЯКО , ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЛЕКАРСТВА И ТОК ???????
  • 4 Еми

    17 21 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Стани учител и тогава говори, затова е разединен българският народ

    Коментиран от #8, #19

  • 5 хихи

    23 9 Отговор
    И аз искам 2 години платен отпуск и като се върна да ми дигнат заплатата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нищо бе ДАЙТЕ им пари !

    11 6 Отговор
    Ще изкарват на конвейерн висшисти и специалисти ! И затова ще ходите да се оперирате във Турция !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 pbdan

    23 4 Отговор
    Как никой не завидя на заплатата на директора от над 11000лв на дружеството към МОН "Ученически отдих и спорт". Във всички държавни агенции, дирекции, ДКК, комисии, държавни банки(ББР), БНБ, КЕВР, БЕХ, бордове на директори, депутати, министерства, съдебна система, военни, полицаи, областна, общинска администрация взимат огромни в сравнение с учителските заплати, не плащат осигуровки. Държавната администрация е над 250 000 души, а учителите около 80 000. Кога се публикуват заплатите на гореизброените и с колко им увеличават заплатите? Който завижда на учителите - завършвай за учител, гледай си кефа и живей с голямата им заплата и отпуска.
  • 10 456

    13 5 Отговор
    Познавам една млада учителка, която прави невероятни граматически грешки. Дори един ден й подхвърлих, че граматически е неправилно всяко изречение /писменно/да започва с една и съща дума /примерно :аз, аз, аз/, а тя ме изгледа много странно. Замислих се, дали няма изменение в българската граматика/поне така ни учеха/ и ако няма как ли учи тя децата. Та въпросът ми е :не е ли по-добре увеличението да бъде върху постигнати резултати? Едни учители изкарват деца на олимпиади, а други... нищо.

    Коментиран от #11, #23

  • 11 pbdan

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "456":

    Във всяка професия си има такива попаднали случайно там. Десетки години заплатите в учителската сфера бяха обидно ниски, затова учителите станаха дефицитни кадри, професията силно се феминизира, мъжете(особено) потърсиха по-високи заплати. Останаха в училище тези които не можаха да си намерят друга работа и тия за които учителството е призвание. Няма как заплащането да е справедливо, например физикът от Казанлък Теодоси Теодосиев - смятате ли,че получава по-висока заплата от другите си колеги, а той заслужава 2-3 пъти по-висока заплата, но няма механизим да му я дадат.
  • 12 Тома

    7 5 Отговор
    Колкото по високи заплати по ниско образование
  • 13 боко

    8 3 Отговор
    Не само увеличение на заплатите без видими резултати.Но пуснете и проверки като сметната палата,че много взеха да крадат директорите и счетоводителите от награди,дмс,бонусчета и добавени дни към отпуските като не си пускат молби или като се върнат ги късат всеки месец си докарват от 3-5хиляди заплата и закуски от децата
  • 14 Аз съм

    4 5 Отговор
    Дайте им бе,1000 процента ,да си сменят дрешките и телефоните всеки ден,щото тях тва ги вълнува,учебния процес и това децата да научат нещо в по-голямата част на учителите им е последна грижа.Аз лично съм дълбоко разочарован от това съсловие...
  • 15 НЦВ

    7 8 Отговор
    Еее ! Господа даскали, Вече прекалихте и се оляхте тотално! 18 или 24 часова седмична заетост. 1250лв; .начална заплата !!! Повече от 54 дена .... ваканции, т.е. платен отпуск ! Д.Т.В половин заплата ! ДМС още половин ! Клас квалификация ,от № 3 до №1 ,от 14 до110 лв.Процент прослужени години 1,1 % .Ковид награда 45лв . Проекти ,за тях да не говорим ! Средна възраст около 50 те! Много ви е трудно ,но никой не напуска и свободни места ,за учители няма нлкъде в страната ! Но резултатите от вашия труд се замислете какви са ? Де дърво неокастрено де ...!
  • 16 Симо

    5 4 Отговор
    Не се ли търсят резултати от учителите ,нищо няма да се получи,колкото и пари да им наринете !
  • 17 Беновска пита

    7 5 Отговор
    И за какво трябва да увеличават заплатите на даскалите?? За това,че " обучават" он лайн"?? За това,че не са на работа ТРИ месеца в годината?? За това,че учениците завършват " образованието си като неграмотници?? Ей,големи наглеци начело с началника им Денков!!!
  • 18 Д-р Хаус

    7 3 Отговор
    Ало, Министърът на ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Гюлчен Сербезова!! А няма ли да поискаш увеличение на заплатите на лекарите- специалисти в държавните болници?? Известно ли ти е,че основната заплата на РЕДОВИ лекар - специалист там е 1080 лева?? Знаеш ли какво означава това за качеството на медицинската помощ?? Дай отговор на въпроса защо младите лекари бягат на Запад??

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Лекар от държавна болница пита

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Д-р Хаус":

    Къде се скри като страхлива мишка Министъра на здравеопазването Асена / Гюлчен / Сербезова?? Що не поиска от Кокорчо увеличение и за лекарите от ДЪРЖАВНИТЕ и ОБЩИНСКИТЕ болници?? Щото скоро пътувам към Терминал -2!!

    Коментиран от #21

  • 21 Гюлчен Сербезова

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Лекар от държавна болница пита":

    Правила съм четири сватби досега за себе си! Време е да поискам от Кокорчо четирикратно увеличение на заплатите на лекарите в държавните и общински болници!!
  • 22 Беновска пита

    2 0 Отговор
    А бе в тая държава лекари в държавните и общински болници няма ли?? Що не подкрепяте Д-р Хаус в неговите анализи са дереджето в здравеопазването и питанията му към новия Министър на здравеопазването Асена / Гюлчен / Сербезова?? Схващате ли бе тикви??
  • 23 Съгласна

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "456":

    съм с Вас, но ПИСМЕНО се пише с едно Н
  • 24 Учител

    1 1 Отговор
    Първо беше 15%,после 14,5%,сега станаха 13,5 %.Постоянно ги намалявате.
  • 25 учен

    0 0 Отговор
    Абе искайте дано ви дадат нема лошо .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове