Last news in Fakti

23 Декември, 2021 13:25 1 381 10

МОН: Оценките за срока да се оформят присъствено

  • мон-
  • оценки-
  • срока-
  • оформяне-
  • присъствено

Такива указания даде министърът на образованието и науката акад. Николай Денков

МОН: Оценките за срока да се оформят присъствено - 1
Снимка: БГНЕС

Текущите изпитвания, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне на оценките в края на първия учебен срок, да се провеждат присъствено. Правилото да важи за всички ученици с изключение на тези, които се обучават от разстояние по здравословни причини, удостоверени с медицински документ. Такива указания даде министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в писмо до началниците на регионалните управления на образованието (РУО) във връзка с приключването на първия учебен срок на 31 януари 2022 г.

Това е необходимо условие за гарантиране на обективност и равнопоставеност при оценяването на усвоения материал, се казва в документа.

Съгласно действащата заповед на министъра на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки, в общините с 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 души се учи присъствено без тестване за COVID-19. В общините с по-висока заболяемост присъственият учебен процес е осигурен чрез изследване на учениците с неинвазивни бързи антигенни тестове за COVID-19. В тези случаи се допуска индивидуално обучение от разстояние в електронна среда при определени условия: по здравословни причини на ученика или член на семейството му, както и по избор след разрешение от началника на РУО.

Според наредбата за организация на дейностите в училищното образование началникът на РУО може да даде разрешение за онлайн обучение на ученици с висок успех, малко отсъствия по уважителни причини и доказана ангажираност към учебния процес до момента. Министър Денков изисква от началниците на РУО да обръщат специално внимание и да осъществяват контрол за всеки отделен случай. Министерството на образованието и науката (МОН) ще проверява дадените разрешения.

МОН настоява учениците, които по здравословни причини или по желание на родителите си продължават обучението си от дистанция дори след като техните съученици са се върнали в училище, да се явяват присъствено в часовете за писмено или устно оформяне на срочните оценки.

Това може да стане с еднократно изследване с бърз антигенен тест в училище или представяне на „зелен сертификат“. По изключение е допустимо писменото или устно изпитване да се проведе индивидуално, без ученикът да се тества или да представя документ за преболедуване или ваксиниране, ако индивидуалните дейности се провеждат извън времето на присъствен учебен процес на паралелките. Това е регламентирано в заповедта на министъра на здравеопазването от 26 ноември т.г.

При същите условия задължително присъствено се полагат също индивидуалните изпити за определяне на срочна оценка при повече от 25% отсъствия от часовете по съответния учебен предмет, приравнителните изпити, изпитите за промяна на оценката. В тези случаи изпитите се провеждат от комисии в училище.

Министерството на образованието и науката насърчава всяка реализирана възможност за провеждане на присъствени учебни часове, консултации, текущи проверки на знанията и изпити при спазване на въведените противоепидемични мерки.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъп

    8 0 Отговор
    Честито от промяната
  • 2 Учителят

    15 3 Отговор
    То бива учителската простотия да бъде облече в министерски заповеди, ама палачинката се обръща.

    Аман от даскалска простотия. Ако даскалята не се гаври с децата, не може

    Коментиран от #4

  • 3 Кърт

    6 1 Отговор
    Има ли яснота при какви обстоятелства ще се отменят зелените сертификати (както в някои области на Русия след спадането на броя на случаите) или плановете са да се изискват за неопределен период от време? Добре е да се помисли по този въпрос безпристрастно.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цацаров

    10 1 Отговор
    Какво ще рече по изключение г-н министър?
    СЛЕД КАТО СИ ТОЛКОВА ИЗКУКУРИГАЛ ЗАЩО СИ НА ТАЗИ ПОЗИЦИЯ ?
    ЗА ДА МОЖЕ ДА ТЕ МАНИПУЛИРАТ?!
    ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА
  • 6 Подлост навсякъде

    10 1 Отговор
    И който е неваксиниран и без сертификат не може да завърши сроковете и годината. Това е казано в превод.
  • 7 боко

    6 1 Отговор
    Какъв контрол да прилагат РУО като са на светлини години по заплати от директорите на училища
  • 8 44958

    10 2 Отговор
    Това човече е най слабия министър на образованието от 30 години, не вярвах че ще продължи с глупостите но той задмина дори и предшественика си, който поне имаше представа за себе си. Дори при социализма нямаше такъв зор в епидемия да набутат децата в миризливите училища да се изпозаразяват. Като е такъв радетел на равнопоставеността защо не се откаже от академичната си корона, получена в конфликт на интереси, докато е министър отпускащ парите за БАН? Дали е бил равнопоставен с другите кандидати? За мен колкото по скоро го уволнят, толкова по добре за българското образование.
  • 9 Дидо

    9 1 Отговор
    Абе наред ли сте! Значи имам избор и решавам че детето ми няма да е присъствено на училище и ще е онлайн. Защото аз не желая във всякаква форма тестовете ви. Ама за до го уформят ще ходи да го тестват защото няма да завърши. Това е изнудване. Абе вече прекалявате наистина. А учителите докато беше онлайн само онлайн, а сега тези деца дето са онлайн ги правите на трътки, защото не са присъствено. Всичко е един миш-маш. Абсолютен!
  • 10 Симо

    5 0 Отговор
    Директорите на училища от септември до декември 2021 г. , гушнаха по 8000 , та дори и по10000 лв. ,освен редовните си заплати ! Т.н. държавни служители (експерти) са с мизерни доходи и в действителност са слуги на директорската пасмина ! Един директор краде от всякъде ,даже и от рекламните материали за приема и основният му проблем дане го одухат ,а обществото мисли ,че го интересуват знанията и умения на учениците . Решението е мандатност и то два мандата по 3 години ! А след това - с дневника или в завода !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол