Last news in Fakti

17 Април, 2013 08:14 2 895 0

Експерти чакат 6 млрд. евро на българи от офшорни зони

  • сметки-
  • болници-
  • злато

Преглед на печата

Експерти чакат 6 млрд. евро на българи от офшорни зони, пише "24 часа"
Данни за поне 6 млрд. евро, които българи държат в офшорни зони, и 120 имена, но на фирми, свързани с България, може да се появяят от т.нар. "Офшорлийкс", прогнозираха пред "24 часа" експерти, запознати с данъчните практики у нас. Поне засега не се очаква да се появят имена на физически лица. Преди дни пък шефът на НАП Красимир Стефанов, който е в неплатен отпуск, тъй като е кандидат за депутат, заяви в интервю пред "24 часа", че НАП следи "Офшорлийкс" и е готова да провери всяко от осветените имена. Данъчните и ДАНС били инструктирани да следят за оживени парични трансфери, тъй като се смята, че може собственици на сметки в офшорни зони да се опитат да преместят парите от тях, преди да бъдат обявени имената от списъка.

Махат допълнителни такси в болниците, разкрива "Труд"
Експерти на Министерството на здравеопазването (МЗ) пишат поправки в наредбата за достъп до медицинска дейност, които ще сложат край на абсурдни доплащания в болниците. Такъв случай е например такса "придружител". Миналата година "Труд" разкри, че в "Пирогов" всеки родител, пожелал да се грижи за болното си дете, като остане край леглото му, трябва да брои по 15 лв. на ден. С тарифата се покриват и разходите, които трупа на болницата, докато си зарежда например мобилния телефон с тока на лечебното заведение. Досегашната наредба позволява подобни безумия, защото в параграф 1, точка 8 пише, че пари за допълнителни услуги може да се искат. А такива услуги са "подобрени битови условия и допълнително обслужване, свързани с престоя на пациента (...) като самостоятелна стая, телефон, телевизор, меню за хранене по избор, избор на лекар и др.". "Именно в това "и други" е проблемът", посочиха от МЗ.

Нов 11 септември в САЩ. Две бомби окървавиха маратона в Бостън, съобщава „Монитор”
Жертвите са едва три, но ранените са много повече. Двама братя са с по един откъснат крак. Единственият български участник в маратона не е пострадал, както няма и сведения за други ранени сънародници. В Бостън те са между 8 и 10 хиляди.

Енергийните компании искат шоково поскъпване на тока от 1 юли, отбелязва "Сега"
Споровете за промените в цените на тока отиват към шокова развръзка. Исканията на производителите за 20% поскъпване са скромни в сравнение с предложенията на Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор. Двете държавни дружества са внесли в ДКЕВР проект за 176.94% увеличение на добавката за зелена енергия - от сегашните 11.10 лв. на 30.74 лв. Това е заради новоприсъединените ВЕИ мощности, заяви преди дни шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова. Отделно ЕСО и НЕК настояват за над 60% скок и на цената за достъп до електропреносната мрежа - от 6.48 на 10.48 лв. Почти двойно увеличение е поискано за т.нар. невъзстановяеми разходи за двете американски централи - "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", и др. АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-3" също настояват за увеличение на тока между 6 и 7%, ТЕЦ "Бобов дол" - 14.54%. За ТЕЦ "Варна" увеличението трябва да е около 16%, а за "Марица-изток 2" - 18.29%.

Ураган изкорени 15-метрово дърво в Благоевград, разказва "Стандарт"
Ураганен вятър изкорени огромно дърво на един от най-оживените булеварди в Благоевград. Във вторник около 17,00 часа служителят от „Паркинги и гаражи" Методи Христов забелязал, че дървото, на което се е подпрял, е готово да падне. Тъкмо се отдръпнал и то се стоварило под натиска на силния вятър точно върху офисите на магазин Office 1 и застрахователна компания ING. М. Христов реагирал мигновено и звъннал на спешния телефон 112. За щастие при инцидента на булевард „Св.св. Кирил и Методий" няма пострадали, не са нанесени и материални страни.

Разчитаме на османските архиви да разкажат истината за Левски, отбелязва "Новинар"
Единственият шанс да разберем какво точно се е случило с Васил Левски и да научим повече подробности относно неговото залавяне се крие в османските архиви. Това заявиха за "Новинар" историците от Националния музей "Васил Левски" в Карлово. Подобна молба към турските власти е била изпратена преди доста време, но положителен отговор все още липсва. Това се дължи не толкова на нежеланието на турските власти да помогнат, колкото на факта, че натрупаните по времето на Османската империя документи са страшно много и тяхното цялостно преглеждане ще отнеме близо десетилетие. "Въпреки това ние не сме изгубили надежда, че ще се намерят някакви преписки относно залавянето на Левски, защото знаем каква е била бюрокрацията в тази част на империята и би граничило с фантастиката подобен случай на залавянето на опасен и търсен от заптиетата престъпник да не бъде подробно описан", обясниха историците.

Защо се срива златото, разкрива "Капитал Daily"
В края на миналата седмица и началото на тази инвеститорите на световните стокови пазари станаха свидетели на нещо смущаващо. След няколко години на постоянен и бурен растеж цените на златото буквално се сгромолясаха. Благородният метал, който за 12 години поскъпна няколко пъти, само за два дни се прости с 200 долара за тройунция, достигайки най-ниската си стойност от две години насам. В един момент поведението на пазарите приличаше на паника, разпродаваха се контракти в големи обеми. Настроенията на пазара добре обобщи пред ВВС  Дейвид Говет, брокер във финансова къща Marex Spectron: "Свидетели сме на панически разпродажби от всички страни. Това е пазар, на който в момента инвеститорът има само едно нещо в ума си ... да се измъквам."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове