Last news in Fakti

4 Януари, 2022 17:04 1 168 31

Енергийният министър: Няма да допуснем спекулации за фалити и спиране на топлоподаването

  • александър николов-
  • енергетика-
  • кевр-
  • булгаргаз

КЕВР си спазват регулаторните и нормативни изисквания и почти изцяло изпълнява подадените заявления на 10 декември от страна на "Булгаргаз"

Енергийният министър: Няма да допуснем спекулации за фалити и спиране на топлоподаването - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Александър Николов даде брифинг по повод взетото решение на КЕВР за повишаване цената на газа.

Поради това, че повишението на цените е толкова рязко Министерство на енергетиката и Министерство на финансите ще адаптират при нужда подготвените мерки за компенсации на дружествата, които оперират на регулирания пазар, каза той, цитиран от БНТ.

Т.е. рискове за дружества, свързани с топлоснабдяване на цялата територия на страната, ще бъдат избегнати. Това важи за целия отоплителен сезон. Спекулации относно фалити и спиране на топлоподаване по време на отоплителния сезон, няма да бъдат допуснати, категоричен е министърът.

На искането на бизнеса за компенсиране 75% от консумирания борсов ток и отпадане тавана на държавната помощ, той заяви, че се наблюдава рязък спад на цената на електроенергията, поради което на този етап не се обмисля промяна в схемата.

КЕВР си спазват регулаторните и нормативни изисквания и почти изцяло изпълнява подадените заявления на 10 декември от страна на "Булгаргаз", обясни министър Николов.

Факторите и ценовите компоненти, от които зависи природният газ в България, включват динамика на цените на петрол поради доставките от количества от Азербайджан, които за съжаление са далеч от договорните, динамика на цените на европейските газови пазари и съответните наличните количества, които да се теглят от хранилището в Чирен. Всички тези компоненти в цените трябва да бъдат управлявани според възможностите и решенията на "Булгаргаз".

Министерството на енергетиката е възложило да се направи преглед на съответните политики на управление на "Булгаргаз" и на енергийния холдинг.

В краткосрочен план понижението, което се наблюдава през последните две седмици и топлото време, намалена консумация и увеличени доставки на втечнен газ, ще се отразят в началото на февруари.

В средносрочен и дългосрочен план продължават усилията на високо административно ниво за оптимизиране на доставките от Азербайджан, каза Николов. Възложено е да се разгледат причината за забавяне на проектите за разширяване на капацитетите в Чирен.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баф Баф

    2 2 Отговор
    Само да не стане като през 90-те години? ТОТАЛНА РАЗПРОДАЖБА този път на частния сектор.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сатана

    5 0 Отговор
    Само при социализЪма нямаше фалити.Сега пазара е определящ фактор а не наливането на пари от държавата в фирми—касички.Фатита не е страшен а оздравителен за икономиката.Не може до безкрайност да давате пари на избрани олигарси.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Убиват Българи

    1 1 Отговор
    Хора от МВР Перник и ДАНС изтезават хора без престъпления за да отчитат дейност пред шефовете си!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    КЕВР са престъпници
  • 22 Спокойствие и силна храна!

    4 0 Отговор
    Интересно как 3 и 4 коментар се появяват ни в клин ни в ръка удобно преди протест на 12.01. Не симпатизирам на Възраждане, но и не харесвам социалното ижинерство и манипулацийте. Всеки трябва да може да избира пътя си! Някой с много власт и ресурс много ли го е страх от народната любов и не иска ли да ги откаже с всякакви методи да не присъстват?Разделяй и владей... То не организираха фиаско с бивш войник позор за всеки да бъде припознаван с подобна концепция. То не са материали. Всичко много прилича на постоянната методика използвана с/у съжденията на обикновения човек след 1991г. Това доказва само,че има доста голямо количество диванни войски в БГ. Тъжно.
  • 23 Българина

    1 0 Отговор
    Естествено че цяла България ще плаща парното на софия
  • 24 Фаро

    3 1 Отговор
    Никой не ви иска скъпото топлоподаване.Спекулативно надухте цените,за да останат на тези нива и в близките години на управление да се нагушите като предишните.Скрития данък 10% още си съществува и май е станал 20%.Видяха,че народа само мърмори и го яхнаха
  • 25 Северозапад

    0 0 Отговор
    Боже Боже опази ни от тоя от Теменугата неможа ма дай боже поне сега.. Ла. нар говори за енергетика..
  • 26 Анонимен

    0 0 Отговор
    Публикувано във ФАКТИ : "На искането на бизнеса за компенсиране 75% от консумирания борсов ток и отпадане тавана на държавната помощ, той заяви, че се наблюдава рязък спад на цената на електроенергията, поради което на този етап не се обмисля промяна в схемата."
    Ооооо Пппппппааа и кой от новото правителство още е в джобчето на голям електроборсов играч!? Или играчите с големи джобчета са повече от един?!

    Коментиран от #27

  • 27 Анонимен

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Анонимен":

    Кирчо Петков е единия, този ли е другия!?
  • 28 ХАРОН

    1 0 Отговор
    Този Гранде енергиен колапс може да роди нещо много полезно. Казва се насрещни проверки. Колко потребява стомани леярната и колко след прихода във времето инвестира Е он или ЧЕЗ. Същото се отнася и за газа. Колко влиза в Топлофикация, как се фактурира, къде и в какво се инвестира след продажбата на топлинна и ел енергия. Как до сега работеха и съществуваха, в какви ниско енергийни производства заменят енергоемките си мощности. Онези бившите управляващи какво от това усвоиха от еврофондовете за модернизация и ефективност? Тонове "мазнина" отплава в реката на лакомията, корупцията и некадърността. 10 години калитковщина и лакардии, къс по пас със партньорите от ДПС, студени резерви и топли прегръдки, а на финала като девствени моми се спотайват зад паравана на лицемерието!
  • 29 Битпотребит

    0 0 Отговор
    Но и битовите потребители могат да скочат !!!
  • 30 Есграон

    0 0 Отговор
    Шефе тези родови кланове до кога ще смучат лев в подчинените ти структури ЕСО,НЕК,БЕХ,БУЛГАРГАЗ ?
  • 31 за това

    1 0 Отговор
    хранилището в Чирин да се види какво и колко има ?!От гробарското пазене,може да е празно....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове