Last news in Fakti

6 Януари, 2022 11:05 2 291 42

Енергийният министър обвини ГЕРБ за забавянето на интерконектора

  • александър николов-
  • интерконектор-
  • теменужка петкова

Теменужка Петкова е посетила строежа на интерконектора само веднъж, каза Николов

Енергийният министър обвини ГЕРБ за забавянето на интерконектора - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Недоставката на природен газ в България води до ужасяващи загуби всеки божи ден. Кой печели - печелят тези, които заместват липсите на количествата в България, т.нар. алтернативни доставчици, както и доставчиците, които доставят газ за страната от над 20 години. Всеки да си вади изводите защо се бавят някои газови проекти, съобщи dariknews.bg.

Това заяви енергийният министър Александър Николов пред депутатите. Той бе извикан на изслушване в Народното събрание заради забавеното строителство на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение. Изслушването бе инициирано от ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Поисках това изслушване, защото последните месеци все повече се говори за вдигането на цената на природен газ. Ще поговорим относно забавянето на строежа на интерконектора с Гърция. Вече сме 6 януари, а газовата връзка не само не работи, но 50 километра от нея дори не са положени. Как така проектът се докара до 8 месеца закъснение? Каква цена трябва да платят българските граждани, че интерконекторът не е завършен? По какъв начин ще бъде компенсиран българският бизнес? Въобще нямаше да говорим за такава висока цена, ако договорът беше изпълнен до 31 декември 2021 година", каза в изложението си Жеко Станков от ГЕРБ.

Министърът обвини ГЕРБ за провалената сделка с Гърция.

„От 2009 до 2021 година, от целия период на забавяне на проекта, 11 години са били министри на Борисов. 2009 година се подписва меморандум между двете държави, а едва 2011 година се записва в търговския регистър. Едва 2015 година се приема окончателното инвестиционно решение за проекта. 2019 г. е създадено разрешение за строителство на територията на Република Гърция. Има един доста интересен факт. Поради това, че има съмнения за тогавашния изпълнителен директор на БЕХ, ICB се отказва от проекта. Отлагането на проекта е подписано от Теменужка Петкова. Нито едно решение не може да бъде взето еднолично от България, всички решения се взимат единодушно на общо събрание. Приетият бизнес план на изграждане е различен от този, който е приет от КЕВР. Вместо за 10 години, ще бъде изплатен за 80 години“, заяви в изложението си министърът на енергетиката Александър Николов.

Преди месец май 2021 година са направени 7 посещения на интерконектора. Едно от тях е на Бойко Борисов с американския посланик. Теменужка Петкова е посетила интерконектора само веднъж, каза Николов.

Предшественикът му на поста реагира остро.

По два пъти в месеца бях на интерконектора с Гърция. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова от парламентарната трибуна.

Бойко Борисов лично се беше ангажирал с този проект, за да останат няколко десетки километри за довършване, подчерта тя.

„Нека всички да видят, колко работа е свършена. Не е необходимо с назидателен тон да ми четете това, което са ви написали от ICB. Не се справихте и с това, защото по-важно беше да се изчегърта ГЕРБ“, заяви в отговор Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

Към упреците на министъра към ГЕРБ се присъединиха и депутати от управляващото мнозинство. Ивайло Мирчев от "Демократична България", заяви че е изненадан, че точно бившите управници са поискали изслушване по темата за интерконектора. "Сега очакваме ГЕРБ да поискат изслушвания на транспортния министър и за концесията на летище София и пристанище в Бургас, както и на МВР за пачките и кюлчетата в спалнята на Бойко Борисов", заяви депутатът. "Знаете ли какво не е виждало едно 12-годишно българско дете? Друг шампион по футбол освен "Лудогорец" и обещаните от Бойко Борисов газови връзки с другите страни, което се случи когато Русия преди няколко години ни спря газа", коментира още Мирчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 18 Отговор
    Тиквата нали го обхождаше с хеликоптер?

    Коментиран от #12, #35

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ббб

    20 25 Отговор
    Като не ставаш за министър стой си в къщи.
  • 4 ТаУмВзе

    15 13 Отговор
    Само се лае Пак, но герберасти в панделата Няма! Няма и да има, както е тръгнало.
  • 5 Последния Софиянец

    9 12 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    С тази война дето почнаха САЩ в Средна Азия газа и тока ще се дигнат още.
  • 6 Г-н Николов,

    16 5 Отговор
    И десет пъти да го беше посетила,все щеше да е тая……
  • 7 Наглата

    24 21 Отговор
    Теменужка отдавна е за Сливен , а министър Николов е изключително компетентен , конструктивен и точен ! Успех и само така !

    Коментиран от #23

  • 8 Българка

    28 28 Отговор
    8 месеца закъснение, точно колкото ни управлява фатмака и подлогите му. Изобщо да не се неглижира пълното бездействие на тая пасмина. Боко може да е забавил нещо,ама тия изобщо не работиха-факт!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тоя па отде падна!

    23 10 Отговор
    Печели Сашо Дончев. Който, чрез пасквила си Сега, водеше открита война с ГЕРБ, точно защото се опитваха да докарат по - евтин азерски вместо неговият руски газ.
  • 12 жжжжжж

    17 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    кажи го на новия парашутист. той не знае и не се интересува. колко ще издържат новите опорки? докато не изгоним и тия некадърници.
  • 13 Факти

    14 12 Отговор
    Герб да бъдат съдени за пропуснати ползи!!!
  • 14 Хохо

    14 7 Отговор
    "Бойко Борисов лично се беше ангажирал с този проект, за да останат няколко десетки километри за довършване" каза Теменужка. Знаем и други неща, с които се е ангажирал Бойко Борисов, като например реформи в здравната и съдебната система, влизане в шенген и еврозоната, завод на Фолксваген, стадион на Левски...
  • 15 Селянин

    16 9 Отговор
    Живея близо до място откъдето минава тръбата и откакто герб не са на власт спряха проекта и не се работи
  • 16 Пламен

    12 10 Отговор
    Банкянския толуп беше човек на руснаците и 12 години бави връзката с Гърция.Това са 180 километра от Стара Загора до Комотини.
    В същото време скоростно за една година направи путинския газопровод за Сърбия с наши пари.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 6 Отговор
    герб КЕВР мутро мафия кожодери и убийци
  • 19 Тредстоун

    13 13 Отговор
    Слушах го докато четеше написаното му от секретарките , беше му трудно дори да го прочете , заичаше на всяка дума ,грам не разбира от това което чете , поредната инсталирана калинка от протежетата на зеления чорап. Истината е проста , ГЕРБ им остави готов проект , за който се бориха от 2015 , трасе , финанси , тръби , разрешителни всичко , те за 8 месеца не можаха да сложат и метър , както обичам да казвам , куци коне. Пълни неграмотници , откъде ги изкопават такива охлюви ...

    Коментиран от #21, #30

  • 20 MGewehr

    3 4 Отговор
    Характер и копие на сурата владИ Горанов, селяциБГ!
  • 21 Niknay

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "Тредстоун":

    Колега , защо не вземете и да си направите една герберска автономна област с цар Гнойко Вмирисов и всичко ще ви е наред и никой няма да ви пречи за нищо - ще си живеете живота като швейцарци и пей сърце ....

    Коментиран от #24

  • 22 Защо

    5 2 Отговор
    Защо не проверявате топлофикация софия,която рекетира хората
  • 23 Ама

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Наглата":

    Аз лично,по телевизията чух от Кирил Петков и Асен Василев да казват,че до 31.12 2021 год. интерконекторът ще бъде готов.Истината е,че Гърция трябва да го довърши или да плаща неустойка.Е...Теб,топли ли те ,че реваншизмът продължава.Или и ти ще си като онзи,дето щял да гладува на студено,само Борисов да не е на власт.Да ви имам КЕФА !!!
  • 24 Чудя се

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "Niknay":

    Ти като швейцарец ли живееш от няколко месеца?!Защото ГЕРБ от близо година не са на власт,но качеството на живот се влошава.Ама то само с голи обещания не се живее.Иначе оправдания се намират де.

    Коментиран от #28

  • 25 Хи хи

    8 1 Отговор
    Момчето е добро, но некомпетентно по проблемите в енергетиката .Завършил УНСС ,притежава дълъг опит в телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари - изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, ръководил проекти за развитие на финтех решения, структуриране на сливания и придобивания на компании - от прогнозиране през планиране и пълна реализация.
    Изнася лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителна квалификация, насочена към дигитална трансформация, като текущо работи по дисертация на тема в същата област .Това е биографията на министъра , солидна , но не му е мястото в това министерство , лично мнение.
  • 26 Бамбука

    6 5 Отговор
    Някой да подскаже как се внася газ с цистерни натоварени на кораби от руско пристанище по фериботния комплекс във Варна, как после същия се товари на ж.п. транспорт до крайния получател и най-важното каква е цената ? За една година се построи Турски поток до Сърбия или около 500 км, а едни 50 км не могат да няколко години. Впрочем къде изчезна пътната карта др. Теменужка ?

    Коментиран от #29

  • 27 замислен

    6 0 Отговор
    А бре точно тук ли се снимаше и ревеше Гошко тъпото и обясняваше как руски фирми го били строели и тази тръба не ни трябва.
  • 28 Niknay

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Чудя се":

    Колега , ако си подадеш носа малко из дад плета ще видиш че ситуацията и в Швейцария вече не е толкова Розова на базата на глобалната енергийна и икономическа криза ! А ма прав си оправдания винаги има - дай г за глобалните проблеми и кризи да набедим новите ....

    Коментиран от #33

  • 29 Пътната карта

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бамбука":

    Я нарязаха в машината за унищожаване на документи,вече няма такова животно.Дори и да изровят някаква карта,то тя ще е фалшимент.Оригиналът е унищожен.Но по-интересен е въпроса,дали от другата страна нямат същата пътна карта?На 100% я имат.Затова и от българска страна,не смеят да пуснат фалшификат.
  • 30 шижиж4

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тредстоун":

    Живея в Хасково Тръбата минава на 5 км източно от града. Работи се и в момента. Бавно. Работи гръцка фирма. Със здраве.
  • 31 Ясно като бял ден

    2 7 Отговор
    ГЕРБАДЖИЙСКата мафия е виновна за мизерията през тези 12 години. Изпуснахме толкова години за развитие и повишаване на доходите. Нямаше да усетим световната инфлация, ако заплати ни бяха 2-3 пъти по-високи. Герберите бяха заети само в схеми как да откраднат от всяко възможно място. Това е истината.
  • 32 Гай Турий

    2 6 Отговор
    Бандата на мутрата закопа България с тръбата от Турция до Сърбия, която построи за българска сметка от 3 милиарда лева и нито какпка газ за ползване в България. Щетите ще се възстановят след 80 годиин, когато ще си говорим за камили. Тръбата от 500 км. я построи за 2 години. А как така тоя фога не успя за 11 години да построи 50 км. връзката с Гърция ?! И тия наглеци имат очи да си отварят усатта?! В затвора!

    Коментиран от #36

  • 33 Чудя се

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Niknay":

    Ясно,че ти се примиряваш със световната криза.То и новите управляващи с това се оправдават.Ама до кога?!Не е ли вече време да свършат нещо,освен да сложат правилните хора (роднини и приятели),на правилните места.Писна ми да слушам как са по-добри от Борисов.Ами да вземат да го докажат!!!Поне 1/12от съвършеното от ГЕРБ да са направили вече.Ама- не.Иначе,мен не ме мисли от къде надничам. Мое мото в живота е,да не чакам някой друг да се грижи за мен.Все още мога.И не вярвам на голи обещания.

    Коментиран от #39

  • 34 Избирател

    0 2 Отговор
    ГЕРБ не са виновни, че има кой да им вярва на лъжите
  • 35 Всеки ден простотии

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    По-голяма тиква от теб има ли?
  • 36 Чувал ли си

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гай Турий":

    Чувал ли си за процедури.За да направят пътя Сливница -Брезник пет години текат процедури.Хората нямат угаждане--ако не се спазват процедурите--незаконно е,парите са окрадени.Ако има процедури--бавно е,пак има далавера.Могли са,направили са "Балкански поток",ще вземаме наем.Командват ни и ще ни командват великите сили.Това е положението и така ще бъде.Малки сме,бедни сме...Германия още не може да се оправи със Северен поток,ама ние ще се оправим.Наслушахме се на обещания колко новите ни управници са велики и на обвинения колко ГЕРБ са лоши и некадърни.Аз лично,искам доказателства.

    Коментиран от #41

  • 37 Обобщение

    5 0 Отговор
    9 месеца изчегърквания,заплахи,,обещания....резултат ЗЕРО тоест НУЛА!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Niknay

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Чудя се":

    Koлега , без да ми казваш си личи че излизаш от зайчарника на Гнойко Вмирисов - съмнявам се че дори и Винету си прочел.. .....

    Коментиран от #42

  • 40 Направете

    0 0 Отговор
    Направете проверка на Топлофикация София.Там се краде много.
  • 41 Niknay

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Чувал ли си":

    На ГЕРБ и Гнойко Вмирисов 12 години комунистите и Станишев му бяха все за нещо виновни при положение че имаше абсолютната власт и възможност да промени нещата към по-добро застрашава и народа. А какво направи той създаде Група за Ефективно Разграбване на България и пълни чекмеджетата .....
  • 42 Чудя се

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Niknay":

    Когато човек няма доводи,защо започва с лични нападки и обиди.Първо -- не съм член на ГЕРБ. Второ--чета много,защото имам много свободно време,но твърдя,че може да си четящ човек,но да не си достатъчно интелигентен.Едно е да си образован,друго да си интелигентен.Просто си харесвах живота и сега се чудя,след колко време,ще започне да се прави нещо от това,което ни обещаваха с гръмки фрази.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове