Last news in Fakti

6 Януари, 2022 15:18 1 456 19

Борис Бонев предложи: Пл. "Ал. Невски"-пешеходна зона, изчезва паркингът на депутатите

  • борис бонев-
  • предложение-
  • пл. александър невски-
  • пешеходна зона-
  • паркинг-
  • депутати-
  • маха

Докладът предвижда околните малки улички също да станат пешеходни - части от „Оборище“, „Шипка“, „Дунав“ и „11-ти август“. Всички те водят до катедралния храм-паметник и нямат транзитна функция за колите

Борис Бонев предложи: Пл. "Ал. Невски"-пешеходна зона, изчезва паркингът на депутатите - 1
Снимка: Спаси София

Независимият общински съветник Борис Бонев внесе днес доклад, който предвижда обособяването на пешеходна зона около храм-паметникът „Св. Александър Невски“. Според него така ще се реши дългогодишния конфликт между Столичната община и Народното събрание заради незаконния депутатски паркинг, а полза от това ще имат столичани. “Най-красивият площад на София отдавна трябваше да бъде тиха и спокойна пешеходна зона, в която граждани и гости на столицата да се радват на най-забележителните ни сгради. Софиянци ще получим по-приятен център, а ще бъде прекратен и двойният стандарт, който съществува с безплатният паркинг за над 100 места за депутати” - аргументира се Борис Бонев.

Докладът на Борис Бонев идва броени часове след като председателят на Народното събрание, г-н Никола Минчев, заяви, че “ако площад „Св. Александър Невски“ стане пешеходна зона, тогава Събранието на драго сърце ще се откаже от паркоместата”. Общинският съветник от Спаси София казва, че ще покани на среща г-н Минчев, с който да обсъдят детайлите и аргументите за премахването на незаконния паркинг от площада. “Народното събрание е добре обслужено с градски транспорт, а депутатите имат още един паркинг зад сградата на Партийния дом. Смятам, че това е добър компромис за всички страни, но най-вече е в обществен интерес”, споделя Бонев.

Докладът предвижда околните малки улички също да станат пешеходни - части от „Оборище“, „Шипка“, „Дунав“ и „11-ти август“. Всички те водят до катедралния храм-паметник и нямат транзитна функция за колите. Според общинския съветник в центъра на столицата ще се появи още една приятна пешеходна зона, а гражданите ще могат спокойно да се любуват на най-красивите сгради-символи на България.

Сред мотивите за премахване на привилегированият паркинг и превръщането на пространството в пешеходна зона са плановете на Столичната община за подобряване на градските пространства в София, както и дестимулиране на трафика в сърцето на града. “Нека си отговорим на въпроса искаме ли да продължим да живеем в град, заринат от коли, или в спокоен, красив и чист #ГрадЗаХората?” - риторично пита независимият общински съветник.

Според градските активисти площадът трябваше да бъде напълно пешеходен още през 2014 г., когато бе обявен проектът за ремонт на пространството. “Минаха много години, а ремонтът така и не се случи. Няма причина да се отлага повече тази мярка, която няма да затрудни колите в София, но ще даде на гражданите ново градско пространство. Именно затова очаквам не само подкрепа от общинските съветници от всички политически групи, но и от партиите в Народното събрание", - заключи Бонев.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    24 5 Отговор
    Подкрепям идеята. Крайно време е депутатите да вземат пример от Кирил Петков и др. депутати и да се движат пеша или с обществен транспорт. Стига привилегии. Те представляват хората, не са богоизбрани и е редно да са с права както всички българи

    Коментиран от #13, #19

  • 2 гадно

    18 11 Отговор
    Благодарение на такива екоталибани движението на МПС-та в София става още по-трудно и съответно въздуха още по-мръсен.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лумпо

    10 6 Отговор
    Аман от меки либерасти без един работен ден и със само популистки идеи в тиквите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пълна

    10 4 Отговор
    глупост ! Бонев с рикша ли ще се придвижва ?

    Коментиран от #17

  • 7 глог

    4 4 Отговор
    Добрите намерения често водят до Ада, уважаеми Б.Б.
  • 8 Питанка

    6 6 Отговор
    "Софиянци ще получим по-приятен център, а ще бъде прекратен и двойният стандарт, който..." Като да го вземем насериозно очакваме да чуем: НЕ Е ЛИ ДВОЕН СТАНДАРТ И ЗАТВАРЯНЕТО НА ГРАДА ЗА СТАРИ АВТОМОБИЛИ, КАТО С ТОВА СЕ НАТОВАРВАТ ОСТАНАЛИТЕ "ПЕРИФЕРНИ" УЛИЦИ И КВАРТАЛИ!? нЕ ЖИВЕЯТ ЛИ ИМЕННО В ТЕЗИ КВАРТАЛИ ПОВЕЧЕТО ГРАЖДАНИ НА СОФИЯ, ТЕ НЕ СЕ ЛИ НУЖДАЯТ ОТ ВЪЗДУХ ЗА ДИШАНЕ!? ИЛИ САМО В ЦЕНТЪРА ТАКЪВ ВЪЗДУХ Е НЕОБХОДИМ, ПРЕДИМНО ЗА ПОЛИТИЦИ И ЧИНОВНИЦИ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ И КОЛИТЕ ИМ ОЩЕ ПО-ЧЕСТО ЩЕ ОБНОВЯВАМЕ С НАШИТЕ ПУБЛИЧНИ ОБЩИ ПАРИ!? Всъщност защо държавата не помага никак в този "сектор"- за обновяване на старите коли, както това е факт в чужбина, а продължават недомислени забрани!?
  • 9 Добре, че

    3 0 Отговор
    Няма да стане замисленото от Б.Б., иначе паркинга се премества зад опашката на коня.
  • 10 asd

    10 0 Отговор
    И защо? По-добре да ги оставят без служебни автомобили (до един) и да им оставят някакъв паркинг там. Не е задължително да е безплатен даже.
  • 11 Борисе

    2 2 Отговор
    Ама защо не предложихте това при другия Борисов? Как става така, че проблеми от преди 30-40 г. сега станаха на дневен ред. Има много други неща за решаване. Това е последното, което трябва да се направи. Е стига толкова тарикатлъци.
  • 12 Бонев

    2 2 Отговор
    Не така. Същия си като Фандъкова. Аман от такива като теб.
  • 13 1917

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Кривчо Петков - пеша и с обществен транспорт - да не те ударила висока температура. Това гелосано леке го возят с джипа на Баце и с две коли охрана!!!!
  • 14 Софиянец

    2 4 Отговор
    Бонбонев да предложи паркинги в топ центъра, само това може да му донесе бленувания кметски пост.
  • 15 днес

    2 4 Отговор
    Абе, Бонбончо Бонев, каквото си предложил е ялово! Служебният абонамент на депутатите го махнаха и направиха зона за сигурност при забранено спиране, но може с пропуск! Такова животно в ЗДвП - няма, няма, ама всяко леке и от ИТН и от ПП си парксира безплатно в Центъра и си върши частна работа. Просто не трябва да имат абонамент, а да си плащат зона и защото са циции - няма да плащат....
  • 16 добра идея

    5 3 Отговор
    Не се сещам за милионен европейски град с толкова мижава пешеходна зона. То въобще може л ида се каже, че в София има пешеходна зона?
    Махайте им паркингите, и с таратайките да заобикалят центъра. Пък ако искат да се паркират наблизо, да плащат като наем на тристаен апартамент.
  • 17 не е глупост

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Пълна":

    Не ми натрапвай таралясника си.
    Такива като теб трябва да се научат, че купуването на кола не означава автоматичен и безплатен достъп до всяко място в града - бил цевнтъра, било жилищна зона, било парк.
    Ще плащате, ще се съобразявате, ще се посвиете.
    Превърнахте столицата в една плетеница от магистрали с блокчета помежду.
    Отидете и вижте един норнлаен град!
  • 18 Просто човек

    3 5 Отговор
    Борис Бонев - кмет на София!
  • 19 само ти отговарям

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    За площада ще е ОК, защото спирката на метрото е точно до парламента, билета е на поносима цена и да се возят като народа, на един куп тролеи и автобуси около Ректората. За малките улички към Храм-паметника, обаче не мисля че е разумно. Там живея много хора и както на бул. Витоша, нямат достъп с МПС до имотите си, за да се разтовари багаж, да се качат трудно подвижни хора и т.н.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове