Last news in Fakti

6 Януари, 2022 23:00 1 324 12

Обявиха три вековни дървета за защитени

  • защитени дървета-
  • вековни дървета-
  • мосв

Навременната и организирана защита на дървета в урбанизираните територии е един от приоритетите на МОСВ

Обявиха три вековни дървета за защитени - 1
Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за защитени три вековни дървета от вида полски ясен (Fraxinus angustifolia/oxycarpa).

Намират се на улица „Свети Княз Борис I“ в град Горна Оряховица. „Вековните дървета не са само връзка между поколенията, те са и своеобразни екосистеми. Дърветата са белите дробове на природата и имат огромно значение за въздуха, който дишаме", изтъкна министър Сандов и призова местните власти и гражданите да идентифицират вековни дървета, за да се направи проучване и да бъдат обявени за защитени.

Дърветата са в добро състояние, на около 120 години, с височина 12 метра и обиколка на ствола между 3,60 и 4,20 метра. Предложението за защита на трите полски ясена е внесено от Асоциация на парковете в България в началото на ноември.

Със заповедта на министъра се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стеблото и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата. Те ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

Навременната и организирана защита на дървета в урбанизираните територии е един от приоритетите на МОСВ, с което се цели повишаване на общественото съзнание и институционална грижа за опазване на зелена среда в населените места на страната.

На обявяването присъства кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и директорът на РИОСВ - Велико Търново Цонка Христова.

В отговор на журналистически въпрос министър Сандов каза, че инвестиционното намерение за кариера в района на село Самоводене е на много ранен етап и тепърва предстои да се стигне до процедура. Той заяви, че има добра комуникация с гражданското общество и по-късно се срещна с представители на Инициативния комитет “Не на кариери край Самоводене". Те представиха на министъра данните си за инвестиционното намерение и споделиха своите притеснения.

По отношение на друг въпрос, свързан с инвестиционно намерение край село Върбовка, министър Сандов заяви, че РИОСВ – Велико Търново има оперативна самостоятелност. „Аз като министър все още нямам пряко въздействие върху този казус. Бих имал след произнасянето на РИОСВ. Това, което е важно да кажа по въпроса, е, че е проведен местен референдум в село Върбовка. И това би трябвало да бъде отчетено“, каза още министър Сандов. Той добави, че когато се говори за реализиране на определено инвестиционно намерение, мнението на местното население трябва да бъде взето предвид.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    отдавна нямам КУЛТУРА И ЦЕНОСТНА СИСТЕМА

    Коментиран от #3

  • 2 русенец

    5 0 Отговор
    Боби, ако обявиш и българинът за защитен вид ще е много добре.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хохохо

    3 2 Отговор
    Като гледам снимката явно двете дървета са мъжки а едното е от женски пол.

    Коментиран от #5

  • 5 qwerty

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "хохохо":

    При дърветата няма пол, ако изключим тебе.

    Коментиран от #7

  • 6 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    1 1 Отговор
    "Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за защитени три вековни дървета..." Това въобще не му е работа на алчения СЛУЖБОГОНЕЦ министър на екологията, тава е работа на подчинените му "калинки". Този Сандов стана МЕДИЙНА ЗВЕЗДА като тиквошофьора на джипката. Работата му е да оправи законите и да накара "калинките" да си вършат работата, ако не желаят да ги уволни. Не трябва министъра да се занимава с чиновническа работа, а трябва да контролира чиновниците как си вършат работата. И когато не си я вършат трябва да ги уволнява.
  • 7 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "qwerty":

    Хохохо има предвид двамата костюмари и пенсионерката с черния кожух. Кирил Петков защо не си изпълнява обещанията и не ги маха от администрацията всички пенсионери.

    Коментиран от #8

  • 8 trolldoctor

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Отговарям само за моите обещания. Ще ви лекувам, докато ви мине!
  • 9 какъв е

    0 1 Отговор
    тоя смешник ве
  • 10 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Това ,като пи-ар на министъра, е добро. Като акт, на фона на поголовното и варварско изсичане на горите в страната, е подигравка с разбирането на българина за природа, за гората - майка закрилница на животни и птици, за гората осигуряваща строителен материал и отопление, за белите дробове на планетата.Ако в следващите десетина години не се проведат всенародни масови залесявания, очаква ни отмъщението на природата - липса на вода, при валежи стихийни - наводнения, засилване на ерозионните процеси в планините и прочие.
  • 11 Подмяната

    0 0 Отговор
    Да се смеем ли да плачем ли не знам. Един министър от тези отрепки щял да прави 4 моста на дунав и 3 тунела на стара планина. Друг реши ,че не може тунел под шипка само с една лента в посока . Този олигофрени щял магистрала струма да мести. Изобщо нямат връзка с реалността. Колко миларда са това т.ъпаци ? Просто по някое време няма да има нито пари нито нещо от важните проекти направено .
  • 12 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Тоя да не е бил в щаба на Меркел ,вижте каква поза заел с ръцете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове