Last news in Fakti

7 Януари, 2022 18:40 8 880 66

Мая Манолова: Ще заведем дела заради намалените пенсии

  • мая манолова-
  • нои-
  • пенсионери

Над 500 хил. пенсионери ще получат по-ниски пенсии от сумите, изплащани през миналата година

Мая Манолова: Ще заведем дела заради намалените пенсии - 1
Снимка: Изправи се.БГ

Мая Манолова, председател на гражданската платформа Изправи се.БГ, ще заведе дела от името на пенсионери, които са подали сигнали към гражданската платформа като ще обжалват разпорежданията за образуване на новите пенсии пред административните съдилища заради невключване на индексацията с абсолютния процент от 2018г. и 2019г. към пенсиите през 2022г. Това стана ясно от включване на живо на председателя на "Изправи се.БГ" във фейсбук.

Тъй като делата ще траят с месеци, по-добрият вариант е парламентът и правителството да вземат решение за това сега, признава Манолова.

Експертите на гражданската платформа са изчислили, че над половин милион пенсионери ще получат по-малка сума през януари от тази, която са получавали през миналата година.

Според Манолова причините за това са две: Първата е заради намалената добавка към пенсиите от 120 лв. на 60 лв.

Припомняме, че от Изправи се.БГ още при гласуването в Народното събрание предупредиха, че въпреки обещанията намалената добавка към пенсиите реално ще доведе до намаляване на доходите на хиляди пенсионери през 2022 г.

И втората причина е, че НОИ не са включили в преизчисляването на пенсиите индексациите им за 2017г, 2018г. и 2019г.
Така обещаното увеличаване на пенсиите с 12.5% реално не се случва.

Като излъгани очаквания определи Манолова създалата се ситуация заради дадени обещания за реално увеличаване на доходите, а реалността е по-различна и то точно за най-уязвимите.

Председателят на "Изправи се.БГ" посочи и конкретни казуси как хора, с висше образование и 37 г. трудов стаж получили през декември 494лв от януари вече получават 468 лв. с добавката. Или пенсиониран военнослужещ, който от януари получава 18лв по-малко с намалението на добавката.

Хората с увреждания над 70% и над 90% реално ще получават с 33лв по-малко в сравнение с миналата година. А хората, получаващи пенсия за старост ще получават по 230лв от януари заради намалената добавка към пенсиите.

Като не добро решение определи Манолова предложенията от страна на управляващи за компенсация на ощетените след намаляването на добавката към пенсиите, защото компенсацията, която ще получат през февруари ще бъде с временен характер и няма да се отрази върху трайния размер на пенсията. Вместо това от гражданската платформа предлагат да бъде включено в размера на пенсиите индексирането им през 2018 г., 2019 г. и то с пълния процент, който е прилаган тогава съответно 3.8% и 5.7%.

"Настояваме парламентът и правителството да предприемат незабавни действия за приемане на промени в Кодекса за социално осигуряване, които да задължат НОИ да включи индексацията за 2018г. и 2019г. Парламентът да приеме промени в КСО, които да защитят хората с увреждания с над 70% и над 90% и хората със социална пенсия за старост така че те да не получават по-малка сума от тази, която са получавали през 2021 г. Това са най-уязвимите, хората с най-ниски доходи и те трябва да бъдат защитени", категорична е Манолова.

От "Изправи се.БГ" настояват още НОИ да изпрати разпорежданията за новите нива на пенсиите до всички пенсионери, защото не всички могат да получат тази информация от сайта на осигурителния институт.

Най-важното решение според Манолова е истинско преизчисление на всички пенсии на база осигурителен доход от последните години. Тя припомни, че в 45-тия Парламент всички парламентарни групи подкрепиха предложенията за това на парламентарната група на Изправи се! Мутри вън! и на БСП.

Хората имат толкова високи очаквания към новото мнозинство и към правителството, че то просто не трябва да ги предава, завърши председателят на "Изправи се.БГ".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Все

    39 17 Отговор
    тая ! Изтакова си късмета , и то многократно !
  • 2 За съжаление

    51 24 Отговор
    тази е едно безполезно плямпало, което няма да свърши нищо.

    Коментиран от #31

  • 3 БЕМТИ "ПРОМЯНАТА" ФАТ'МАШКА,

    66 9 Отговор
    ВЪЗРАСТЕН МЪЖ..РЕВЕ:
    УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИЯТА ОТ .."ПОЧТЕНИТЕ" ..КАНАДСКИ МОШЕНИЦИ Е...0.40 лв!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    О.40 лв ?!?!?!?!?!?!?!??!?!????
    ЕВАЛАТА, КАНАДО-ФАТМАШКОТО ПРАВИТЕЛСТВО

    Коментиран от #46

  • 4 Последния Софиянец

    23 29 Отговор
    М@чк@й Майче!

    Коментиран от #27

  • 5 мечо

    26 9 Отговор
    дженифар анистан магистралната фея на бибикян бащата на феиковете от информиран.нет патерицата
  • 6 плюс минус

    70 5 Отговор
    За кой ли път милите пенсионери пиха по една студено-ледена вода!?
    Но всичко се връща.
    Има Господ.
  • 7 мечо

    27 12 Отговор
    на радев вав газа сух
  • 8 селтак

    28 20 Отговор
    Я,Мамуна Манолова се активира!
  • 9 Димитров

    17 23 Отговор
    Ето кой се грижи за хората,на дело!
  • 10 пак ги/ни излъгаха

    44 1 Отговор
    Докато в другите европейски държави процентът на пенсията е 60- 80 процента от получаваната заплата при пълен трудов стаж, то в България е 38-42 процента.
  • 11 а стига рипалье наиграхте се

    22 2 Отговор
    При толкова грижи за племето , се се чудим защо е най-пропадналото . Секи се зафанал едни грижи да полага за нас , не е за приказване , а оставете ни сами да си се грижим , вие си вършете работата , създайте нормална обществена среда , законово , икономически , политически , стига с тези партньори , хамерикански и европейски , да си гледаме нашичкия интерес , а не на Сульо стратегическите интереси и на Пульо регламентите.
  • 12 ПенсионерА

    50 2 Отговор
    Даа, Реалното ми увеличение не е Обещаното - 12,5-13%, а само 7,7%, при трудов стаж над 40 Год, Включително 10 год Първа Категория, Обещаното Увеличение се оказа Пълна Лъжа и Измама, Как е Възможно Минималната пенсия да се увеличи с 25% при най малък принос към Пенс.Фонд, а средна пенссия около 500-600 лв да се увеличи само със 7-8%. Това си е най долна подигравка с Трудът ни !!!!!
  • 13 Неувреден и без ТЕЛК

    28 14 Отговор
    Ей тая Мая -огладня...не е на копанката ... и пак се разлая ...
  • 14 Пич

    28 5 Отговор
    Заведи дело на Кокорчовците , заради дивотията която искат да направят ! Да съсипят един от най печелившите за България отрасли - туризма , като съсипят едно от най големите ни богатства - минералните извори...!!! Първо помислих , че само ще крадат пари с измислени проекти , възложени на приближените им фирми , но после , като видях с какъв тъпанарски плам си плещят глупостите , реших , че положението е наистина опасно , и тия като нищо ще погребат държавата...!!! И дори се замислих - индивидуално ли са толкова прости , или някой им нарежда да съсипят този отрасъл , с който превъзхождаме редица силни държави ...!!! И може би , това е причината , по важна от нежеланието им за развитие на атомната енергетика...!!!
  • 15 Лудница

    19 9 Отговор
    Ще я свършиш като цирка с илчовски. Хайде ставай някъде посланик и не ни занимавай, нали всеки политически провал става някакъв извън страната отново на хранилката на страната.

    Коментиран от #35

  • 16 Хармония

    22 5 Отговор
    А за Рекета на Топлофикация и ежемесечните сметки за вертикална инсталация няма ли да има дела или откакто бе Омбудсман се убеди че хранилката Топлофикация не ти е по категорията?
  • 17 Мая видя ли

    29 4 Отговор
    Мунчо,как те прецака?
  • 18 Behemoth

    8 28 Отговор
    Чудя се Тиквата колко ли щеше да им даде на деменциите...

    Коментиран от #19, #21, #22

  • 19 тулуп мошеник

    6 9 Отговор

    До коментар #18 от "Behemoth":

    Един от трите , най-дългия , той каза , ще дигна държавата така oIo
  • 20 ПИчели Андрешко

    20 1 Отговор
    Тия левичарски троцкисти по-големи уравновиловчици от бай Тошо веее...! Който се минал да учи,да работи за голяма заплата,да се осигурява на реалните доходи сега...духа супата. Който се минал да рискува като летец,миньор,водолаз,парашутист или се тровил в Мариците,химическите заводи и леярните...,ами минал се. Както казва Стоичков пИчелят тези дето са си чоплили носа по 30-40 години на бюро или са си вземали половината заплата на ръка. Пак и с цялото нахалство по литература Андрешко още се изучава като положителен герой. Гоооуеми иноватори ще привлекат тия келеменета с тоя неокомунделизъм.

    Коментиран от #23

  • 21 ПенсионерА

    17 3 Отговор

    До коментар #18 от "Behemoth":

    в сегашната ситуация, процентите които Боко даваше са анулирани, изчегъртани, тяхното ритане прецака нашето увеличение, Идиоти Сър !!!
  • 22 Наясно сме ,че си дебелог'ъз пасивняк

    25 18 Отговор

    До коментар #18 от "Behemoth":

    При БАЦЕ беше 5 пъти по-добре.
    Виж инфлацията, Безработицата,фалитите, Имигрантите,ваксинацията, Фатмашките Тройно по-високи цени ,ДС агентите, Олигарсите и БКП Боклуците

    Коментиран от #24, #25, #38

  • 23 отворко

    14 3 Отговор

    До коментар #20 от "ПИчели Андрешко":

    А заиграванията с курса на лева дето е отговорност на администрацията , или там ако ти е по-удобно властта , само държава не я наричай , за тези игрички кой ще отговаря . Хората едно време работиха за по 200 , 250 лева в масовата си част , но проблем с препитанието нямаха , нито като трудещи се , нито като пенсионери , а сега чаткаш ли кво става като те пенсионират на база 230 лева за по-голямата част от трудовия ти стаж. Аре малко по-сериозно .

    Коментиран от #49

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 на кой свят си

    8 11 Отговор

    До коментар #22 от "Наясно сме ,че си дебелог'ъз пасивняк":

    Будало , това дето " ядеш " днес е " сято " по тулупско време. "Сготвил" те е с неговата " ерудиция най-вече в областта на .....кражбата.
  • 26 Последния Софиянец

    16 9 Отговор
    Разкрихме госпожа Галева и сега вади нож на Кирчо. Веднага забрави Тиквата. Добре че народът се осети и ги преименува на Изправи се Бг ние НЕ идваме
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дедо Пенс

    2 2 Отговор
    ЕПМайчина !!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Аноним

    11 1 Отговор
    Мали изгонихме мутрите защо така ????
  • 31 Да, тя "оправи"

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "За съжаление":

    Топлофикацията, А сега не може да разграничи кой как и колко.
    Нейната е осигурена ...
  • 32 М Манолова?? Ти избяга от проблема ЧСИ

    14 2 Отговор
    И Колектори и за това ти Избягаха много избиратели!! Но Нинова събра Смелост и подхвана проблема с Башибозука ЧСИ и Колектори!! А ти Мая избяга??? Имало около 40 неофициални фирми, Мутренски Работещи като Колектори!!!! Това са си Мутренски те времена, само името им е Колектори?? В "Не демократична"??? Русия такива Колектори редовно са натръшкани по асвалта от Омон и ги товарят с белезници в Бусовете, като чували с картофи!! А Тука Колектори и ЧСИ вилният в Държавата, като Башибозуци!!! 12гос Тази напас дере народа под Чадъра на Държавата, Прокоратурата и съдебната система!! Мафиотска държава, за 100лв дълг ти вземат 1000лвНа инвалид от Банкя ЧСИ, редовно му вземала Интеграцията, и остатъка от пенсията!! Мафия с бели якички!!
  • 33 йхнкхйких

    15 2 Отговор
    Какво да очаквате от канадското ухилено менте ! Богат беден не храни ,а обратното !
  • 34 aip

    9 1 Отговор
    Госпожо мая манолова какво стана със ТЕЛКОВЕ те а дето оре делени болести щяха да са пожизнани а
  • 35 АЛО ФАКТИ АДЕ СЕРИОЗНО

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Лудница":

    ИСКАХ ПОСЛАНИК НА МАЛДИВИТЕ АМА ТАМ ИМА ВЪЗРАСТОВ ЦЕНЗ ДО 35 И ЗАПАЗЕНИ И СИГА ЧЕРЕПА ДАДЕ НЕКОЙ ЛЕВ АМА ТОЛКОЗ А ПЪК АЗ ГИ ИЗХАРЧИХ МИСЛЕХ ПОНЕ ДА СЪМ ДИПУТАТКА АМА РАДЕВ МЕ ПРЕКАРА ЩОТО Е ХИТЪР СЕЛЯНДУР КАТО МЕНЕ /НЕ МОГА ДА МУ СЕ СЪРДЯ/ А МОЯ НЕ ЩЕ ДА ПЪТУВА ВЕЧЕ ЩОТО ВИКА ЧЕ ЩЕ ГО НАПРАВЯ НА МУФЛОН Е СИГА КО ДА ПРАЯ
  • 36 Ама Майо

    2 6 Отговор
    През февруари ще ги компенсират.Чети и не се праи на улава.Иначе ти го подавам
  • 37 БЕЖАНЕЦ

    17 0 Отговор
    ИМАМ 45год.ТРУДОВ СТАЖ И СЕГА ВЗЕМАМ КОЛКО ТОЗИ ДЕТО НЕ Е РАБОТИЛ.БРАВО БЕ МАСКАРИ.
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Наясно сме ,че си дебелог'ъз пасивняк":

    Хайде на промяната! Насам народе!!!!
    Промяна, промяна, УРА-А-А, смърт на фашизма, свобода на народа!
  • 39 айде пак

    6 2 Отговор
    Това го казва председател на платформа ли? Питам тоз предател на платформата не са ли го учили в РАБФАК преди да се покаже и каже , че трябва да прочете ,информира и после да яхне метлата и оглави недоволството на "хиляди"
    незнаещи за какво става дума.
  • 40 Роко Скиавоне

    12 0 Отговор
    Как се говори за увеличение след като някои взимат по малко,поредната подигравка,винаги сме били и си оставаме мизерниците на европа.продължавам да се срамувам от тази държава
  • 41 Гост

    13 1 Отговор
    Измамници!
  • 42 Само статистика

    14 0 Отговор
    ЗАКОН ЗА БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ ЗА 2021 Г. точка
    I 1.3.1. Разходи за персонал 91 747 600 лева за година или 7 645 633
    лева месечно.ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ
    ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ Приложение към чл. 9, ал. 4 Численост на
    персонала на Националния осигурителен институт - 3467 души.Средна
    заплата 2205,25 лева месечно. При над 1 000 000 пенсионери с пенсия
    370 лева месечно.Без коментар...
  • 43 dobre

    9 0 Отговор
    Намалят пенсиите на пенсионери и хора с уверждания с по 30-50лв. средно. Това са 500 000 души. Казват, че пари няма.
    Обаче няма проблем на всеки вакснат и напълно бустериран пенсионер да дават още 75лв. Пари има.
    Те ли са прости, или аз си мисля, че по добре сега 75лв. и кой от къде е, няма да е от ваксината, щото водата, всички били пили.
  • 44 Filo

    7 3 Отговор
    Тая пък коя беше? А, сетих се, това са мутрите вън!
  • 45 Трезвомислещ българин

    9 5 Отговор
    Галева, ти не оттече ли в канала?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 бай пешо

    4 4 Отговор
    Харесвам те, въпреки че си в аут...
    Но, ако спреш да ръсиш бисери ще е по-добре...
    Защо не критикуваш, какво производство имаме, та да получим адекватни вноски и да увеличим пенсиите
    От къде ще дойдат парите за такова учеличение,... това е въпросът

    Коментиран от #52

  • 48 Нснс

    14 0 Отговор
    Справедлииивооост!
    Горките пенсионери
  • 49 Куче у

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "отворко":

    Тоя ,който сега или преди 10 години взема или е вземал 230 лева със сигурност няма и 7-ми клас и е нефелен некадърник дето куче у дупе не може да убоде. Вобще не ми сравнявяй тошовоте 230 лева с с 230 лева на Тиквуний.
  • 50 Божеее,

    6 2 Отговор
    Няма ли да спреш,бе лагерно лъжлива!Какво?Нямаш си редовни клиенти,че залъгваш хората!Или лаеш,за да не те забравят!Черепа спря ли кранчето?!От какво захлебваш?!
  • 51 Мата космата

    3 4 Отговор
    В действие. Гледам и джендар групата и се активира. Сега ще почнат едни протести, майки, баби ама срещу Кире. Бе какво и да говори Хаджията сладко си е депутатското кюфте и министерският стол.
  • 52 Като

    9 0 Отговор

    До коментар #47 от "бай пешо":

    Си събере държава парите от такива като Пеевски, Прокопиев, Божков и последните дето ни управляваха и най вече крадяха 30г. От Баце и всичките преди него без изключение.
  • 53 така така

    3 3 Отговор
    Браво,Мая! Ти трябва да си председател на Република България.
  • 54 Пенсионерка

    10 0 Отговор
    Прецакаха ни яко , получавах пенсия над минималната и по точно 336 лева до сега (без бонус добавките от 120 или сегашните 60 лева )А сега след преизчисленията не стигам дори и минималната от 370 лева (без бонусите ) Е , минималната пенсия вдигнаха от 300 лева на 370 , а ние дето бяхме над минималната падаме под минималната пенсия ...Какво става ??? Ще има ли справедливост ? На 70 години съм , но не вярвам вече на нито едни управляващи ...Срамувам се че съм българка , до там я докарахме ...
  • 55 Борисов

    4 7 Отговор
    А, бе, смотани гербери, що не си гледате наср...те зад..ци, а злобеете? 😁😁😁 Вече никога няма да се върнете във властта и се радвайте, че имате такива държавници като Румен Радев, Кирил Петков. А, Бойко Рашков, ще ви върне вересиите.😉
  • 56 Поредните

    5 1 Отговор
    Просто поредните Остапбендеровци и търчолъжници. Хвани Тиквата та удари Киро Харварда и Кокорчо.
  • 57 Професионалист

    5 1 Отговор
    На всички пенсионери трябва да се начисляват индексации за 2017,2018 и 2019г.по швейцарското правило,иначе ще съдим държавата.Браво Мая,ти си от малкото политици, които защитават бедните пенсионери.Успехи!
  • 58 Nadeto

    2 1 Отговор
    С 43 години стаж съм, базовата ми пенсия е 970 лв. , с добавката от 120 лв. стана 1090, вчера беше 1070 , което е с 20 лв. по-малко и реално увеличение от около 4%.....къде ги тия 12,5 %...
  • 59 Гинко билоба

    3 0 Отговор
    Много бързо забрави,че вие гласувахте намаляването на процента на индексация на приравнените години на категорийните работници. Сега искаш да не се прилага закона ли?
  • 60 Що за глупост

    5 0 Отговор
    Това е все едно работника да съди работодателя си че не му е дал коледни.Допълнителните пари може да получиш , а може и да не ги вземеш.Много по голяма идиотщина е наличието на таван и от най големите вносители в НОИ се крадат всеки месец доста пари.Иначе това да се вземат реално отработените години е съвсем нормално.Категорийните може и да са недоволни , но удобно забравят да споменат , че се пенсионират доста години по рано и получават пенсия съответно по дълго време.И изтъкват миньорите , а забравят основните-военни , полиция , пожарникари-общо взето ненужни хрантутници.
  • 61 Значи

    1 0 Отговор
    тия, дето се жалват на Мая Манолова са от нейните хора. Дали не са трамбовали по софийските улици вечер след развятите й черни байраци. Сега се жалват. Нямат право. Те ги докараха въпросните негодници. Да се сърдят на себе си.
  • 62 гълъбица Гица

    0 1 Отговор
    ИЗЯЖ ГИ,МАЙЧЕ И СТАНИ МАЙКА НА НАЦИЯТА!
  • 63 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПО- ВЪЗРАСТНИ БЪЛГАРИ ---СПОМНЯТЕ ЛИ СИ ,ЧЕ НА ЕДНИ ОБУВКИ ИМ КАЗВАХМЕ -"ПЛАТФОРМИ " !? ЗАДИГНАТИ ПОДМЕТКИ --ТА ДА ИЗГЛЕЖДАШ ПО ВИСОК !!! Е ТА И ПЛАТФОРМАТА НА КГБ МЯУАЙЯ Е СЪЩОТО !!!!!!!!!!!
  • 64 Andi

    2 0 Отговор
    Оохх, тая пак взе да се бута, та белким на следващите избори иска пак да я избират. Ти, Маечка, не разбра ли, че вече си в боклуджийската кофа? Хайде, престани да се правиш на голямата работа!!!

    Коментиран от #65

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 мбаа

    0 0 Отговор
    Нали тая дето обещава па после прай ко си знаеш и те един боклук
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове