Last news in Fakti

8 Януари, 2022 07:31 1 318 19

Аркади Шарков: Новото правителство още не е обявило приоритетите си в здравеопазването

  • аркади шарков-
  • здравеопазване-
  • зелен сертификат

Хората са страхуват да ходят до болниците, смята здравният икономист

Аркади Шарков: Новото правителство още не е обявило приоритетите си в здравеопазването - 1
Снимка: БГНЕС

Темата със “зеления сертификат” е силно политизирана и в едната, и в другата посока. Ако политиците не се вслушат във волята на народа, ще се стигне до протести.

Това заяви пред bTV здравният икономист Аркади Шарков.

“Ние сме първи по смъртност в Европа и факторите за това са много, добре са залегнали в българското здравеопазване. За последните 2 години хоспитализациите са намалели с около 500 хиляди. Това значи на прост език, че много хора са се страхували да ходят в лечебно заведения, много хора не са го направили, а освен това и забавянето, което задълбочава състоянието на пациента”, допълни още Шарков.

По думите му новото правителство все още не е обявило приоритетите си в здравеопазването, а освен това има нужда и от индексация на лекарските заплати.

“Системата на здравеопазването е изключително навързана, всеки елемент зависи от друг. Трябва да се намери начин за задържане на младите кадри“, предупреди Шарков.

По думите му вече се усеща недостиг на лекарства по аптечната мрежа, а в такива моменти държавната трябва да предприеме мерки и да забрани износа.

“И тук има още какво да се направи. Българските пациенти продължават да заплащат голям процент от лекарствата си. Има изключително много фактори в тези турбулентни времена, когато едно правителство трябва да докаже своята воля за власт и да положи основите на едно структурирано управление“, коментира още здравният икономист.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал Бунди

    20 2 Отговор
    Какви приоритети...какво здравеопазване бе, пич??? Не виждаш ли че не са свършили работа за пет стотинки до сега и са се оплели като пилета в кълчища. Еееий..пак не случихме на управници бе..Айде, па април пак почва изборния маратон.Да се хванем за зеленото, че от тия никаква файда. Пролича си вече колко им е моженето.

    Коментиран от #12

  • 2 Така е

    20 1 Отговор
    Ние сме първи по смъртност в Европа, но причината не е ковида! Причината е в условията в които живеем! Ниското качество на храна, стрес, мръсния въздух и др.
  • 3 гадно

    20 5 Отговор
    Сертификата е напълно безсмислен след като е доказано, че ваксинираните също пренасят заразата. Колкото до болниците там бялата мафия яко се е окупала и няма да се даде без бой..
  • 4 НОЩ

    14 2 Отговор
    Кой го е еня за здравеопазване. Чегъртане и усвояване му е майката. За малко сме и отдалече. Бюджета на Борисов ще го ползват докато паднат. Големите капацитети на Обитателя на Президентството време нямат бюджет дажет да напишат ....времето тече. Бързат да усвоят лаквото могат.
  • 5 ЕВРО НЮЗ

    17 3 Отговор
    Как да не е обявен приоритета.. Ваксане, Ваксане, Ваксане до дупка и маски, маски, маски.. Не ви ли стига..???? Това е новата медицина.
  • 6 Гост

    14 3 Отговор
    Новото правителство,ще е най-младото правителство,което си отива,преди да е дошло.

    Коментиран от #8

  • 7 Пич

    18 1 Отговор
    Е как бе...!!!??? Обявиха ги , още като лъжеха народа , за да бъдат избрани...!!! Болниците не трябваше да са търговски дружества...!!! Сега имат някаква канадска амнезия...!!! Много е заразна явно... Преди само Кирчо лъжеше безогледно , сега всички около него да заразени ! По опасно е от ковида. ! Трябва да ги ваксинираме с по две основни тояги , и една бустерна...!!!
  • 8 Ал Бунди

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ми да, така е.Колкото по-напред отиват, толкова по-назад се връщат. И с тия не случихме..Гешев щяха да махат, Цацарката си кюти най-добре в КПКОНПИ, Владиту Горанов си кара крадените коли..абе духа един вятър на промяната, та чак на крака не можем да стоим. Ураган направо... А пенсионерите се дупчат яко за по едни кирливи 75 лева...Кой ли ще успее най-накрая да угаси лампите на тая пародия на държава???
  • 9 ристю

    16 1 Отговор
    Хората са страхуват да ходят до болниците, смята здравният икономист. Страхуват се,защото ги опазват от здравето им. На печата на моята лична лекарка, след името й стои ЕООД! Какво означава това,ако не е ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО?! В България здравето на хората е търговска стока.

    Коментиран от #14

  • 10 5577

    13 0 Отговор
    Вече ще се ходи на протести да го сваляме то още приоритети няма. То неможе да има защото няма никакъв потенциал държавнически. Всичко е да видим какво ще стане, но само и само Борисов да го няма. Никой си няма на идея какво трябва да се прави нито преди изборите, нито след. На това промяна му викат.
  • 11 бушприт

    3 2 Отговор
    Не го сваляйте още,защото не е гласуван бюджета на България. Като гласуват бюджета,тогава може.
  • 12 СМЪРТНОСТТА от ковид до 50г. е НИСКА

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ал Бунди":

    За България статистиката за СМЪРТНОСТ от КОВИД по възрастови групи е:

    Възрастова група ◼ Починали ◼ Оздравели

    0 - 19 год. ◼ 0.05 % ◼ 99.95 %

    20 - 29 год. ◼ 0.11 % ◼ 99.89 %

    30 - 39 год. ◼ 0.29 % ◼ 99.71 %

    40 - 49 год. ◼ 0.80 % ◼ 99.20 %

    50 - 59 год. ◼ 2.08 % ◼ 97.92 %

    60 - 69 год. ◼ 5.87 % ◼ 94.13 %

    70 - 79 год. ◼ 12.52 % ◼ 87.48 %

    80 - 89 год. ◼ 21.02 % ◼ 78.98 %

    Над 90 год. ◼ 26.35 % ◼ 73.65 %

    Както се вижда, за хора до 49 години смъртността от корончо в България е ПОД 1.00%. Същевременно инжекциите НЕ спират заразяването и разпространението на вируса. Тогава каква е ползата от тях при МЛАДИТЕ? И за кого?

    Коментиран от #16

  • 13 КРА

    12 0 Отговор
    Г-н Шарков, марионетните правителства нямат собствени преоритети, а изпълняват нарежданията на кукловодите. Сега освен ковид-измамата и краденето покрай нея, важните неща изобщо не ги вълнуват. Хора грижете се за себе си,защото за здравната система ние сме "ходещи" банкомати.
  • 14 Да, наистина

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "ристю":

    Това го направи Иван Костов;
    Няма по света друга държава със здравеопазване по търговския закон
    На СЕМ.доктори се плаща по списък, на тесните специалисти по доработка
    На някои , както, така...
    На администрацията по така...
  • 15 Да, наистина

    3 0 Отговор
    Това го направи Иван Костов;
    Няма по света друга държава със здравеопазване по търговския закон
    На СЕМ.доктори се плаща по списък, на тесните специалисти по доработка
    На някои , както, така...
    На администрацията по така...
  • 16 да те питам

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "СМЪРТНОСТТА от ковид до 50г. е НИСКА":

    Приятелю..ти изобщо разбра ли смисъла на моя коментар?
  • 17 Onq bez konq

    5 1 Отговор
    Острото разпространение на Омикрон, което вече започва да се наблюдава и в България, и фактът, че новият вариант може да заразява и напълно ваксинирани хора, само потвърждава, че зеленият сертификат е безполезен❕ На този етап ваксините не действуват( а вероятно вредят ). Германия задължи ваксинираните да се тестват, за да посетят заведение. Напълно ваксинирани пътници без признаци и симптоми на COVID-19 са длъжни да останат под карантина при влизане в Канада, ако при тестване нямат отрицателен резултат от теста за COVID-19. Day 2 Антиген тестове за напълно ваксинирани пътници
    Продажна цена
    £15,00
    Включен данък. Правителството изисква напълно ваксинирани пътници да вземат само Day 2 антиген тест при пристигане във Великобритания. Турция започна да прилага пета доза ваксина срещу КОВИД-19 за определени групи хора. Израел: десетки случаи на миокардит след втората доза от препарата на BioNTech/Pfizer💉💉💉💉💉
  • 18 бнмц

    0 1 Отговор
    Tоя е герберско протеже и иска здравеопазването да бъде изцяло частно. Искаше и ваксините да са платени.
  • 19 Васил

    2 0 Отговор
    Ама си вдигнаха заплатите и си върнаха паркинга голямааааааааа промяна Киро Ментата отново излъга овцете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове