Last news in Fakti

10 Януари, 2022 11:29 1 294 10

Иван Иванов: Ще искаме увеличен ресурс за държавни помощи в земеделието

  • иван иванов-
  • увеличен ресурс-
  • държавни помощи-
  • земеделие

Производителите са под натиск и това неминуемо ще се отрази на цената на крайните продукти, каза земеделският министър 

Иван Иванов: Ще искаме увеличен ресурс за държавни помощи в земеделието - 1
Снимка: БГНЕС

При обсъждането на бюджета за 2022 г. ще бъде поискан увеличен ресурс за държавни помощи в земеделието. Това обяви пред БНР министърът на земеделието Иван Иванов.
Моментът е изключително неблагоприятен за българското земеделие – една от причините е високата цена на енергийните ресурси, посочи той. По думите му производителите са под натиск и това неминуемо ще се отрази на цената на крайните продукти. Относно Стратегическия план за земеделието през следващите 7 години Иванов поясни, че документът, по който се работи вече две години, ще бъде внесен в края на февруари – началото на март.
Таванът на плащанията е сред ключовите моменти, които ще се обсъждат, като има няколко разработени варианта.

На външен оценител ще бъдат възложени финансовите мерки, които ще се вземат и които са били отлагани през последните две години, уточни Иванов.

Стратегическият план ще бъде обсъждан тази седмица с различните браншови организации. В Европейската прокуратура от служебния министър проф. Христо Бозуков са изпратени сигнали за нередности, свързани с животновъдството, допълни министърът на земеделието.

„Буквално има война за земя. По една или друга причина са се намесили различни играчи. Едни са притежателите на земята, други са ползвателите, отделно имаме един слой от земеделски производители, които хем са ползватели, хем са собственици, с огромни количества земя. Оттам идват и тези забележки на по-малките земеделски производители, че са ощетявани за сметка на по-големите. Този дисбаланс имаме задачата да го решим“, коментира Иван Иванов в предаването „Преди всички“. От 2023 г. ще се въведе електронна система за мониторинг на площите, съобщи още земеделският министър.

„Тоест субективният фактор да остане изключително минимален. Основно ще бъде по електронен път, така че хората няма да се бъркат.“

„Напоителни системи“ трябва да се оздравява и да престанат идентифицираните порочни практики, изтъкна Иванов. Проверките трябва да приключат следващата седмица и при данни за нарушения те ще бъдат изпратени на МВР и прокуратурата.

„Данните, които получаваме, говорят за едно системно източване на дружеството. Това нещо трябва да спре и то веднага.“

Една част от ръководството на дружеството вече е сменено, стана ясно от думите на Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИМРОД

    5 4 Отговор
    От кого ще искаш по големи помощи?!
    От жената на Дани Лорер ли която е шеф на кабинета на Кокорчо и казва на кого и как да с даде, или пък от управляващият средствата на ББР през която минават европейските помощи за земеделието съпруг на г- жа Лорер - израелския гражданин ДАНИ ЛОРЕР управляващ тези фондове?!

    Според мен е по добре да се обърнеш към Организацията на евреите в България ШАЛОМ в чийто управителен съвет участва Дани Лорер.

    Те могат да ти помогнат да откъртиш някой лев за земеделците.
    Иначе ще гледаш така ТЪПО и НЯМО , както на времето Виденов гледаше какви ги върши ЧИЧИБАБА с организираната от него "зърнена криза"
  • 2 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 1 Отговор
    И аз ИСКАМ ТРОЙНО увеличен ресурс към мойте доходи... Но бих се ЗАДОВОЛИЛ и с ДВОЙНО НАМАЛЕНИЕ на ОСИГУРОВКИТЕ, ДДС-то и замяна на плоския 10% данък върху доходите с НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ И ПРОГРЕСИВНИ СТАВКИ НА ДАНЪК ДОХОД. Имам И още едно условие: ЗАВИНАГИ ДПС, ГЕРБ и БСП да бъдат изритани от Народното събрание и власта. Работата на държавата е да преразпредела възможно най- справедливо по-малко от половината от произведеното от иконамиката. Примерна 1/3 или по-малко би било добре, а не като сега 45% преразпределение от държавата. Въобще не съм съгласен държавата да взима още ДЪЛГОВЕ и да ги прахосва за ПОПУЛИЗЪМ на некадърни политици-мошеници. На всеки българин на държавна издръжка трябва да се даде първо според възможностите на държавата, второ според физиологичните нужди и чак след това според "заслугите". Като по-добре е държавата да помисли, как да събират по-малко данъци особено от по-бедните хжра. Вместо след това са се чуди как да връща част от събраното обратно. А пък с друга част от събраните данъци да произвежда ДАЛАВЕРАДЖИИ МИЛИАРДЕРИ менте бизнесмени. Които една краставица не могат да произведат и продадат на свободния пазар.
  • 3 Знайко

    2 2 Отговор
    Ало министрите, кога ще разберете РЕСУРСА НА ДЪРЖАВАТА Е ОГРАНИЧЕН И МАЛЪК. КОГА ЩЕ СПРЕТЕ ДА ЗАДЛЪЖНЯВАТЕ ДЪРЖАВАТА С КРЕДИТИ. Добрия министър си личи по това, че с МАЛЪК РЕСУРС ПОСТИГА ГОЛЕМИ РЕЗУЛТАТИ. А ЛОШИЯ МИНИСТЪР се познава по това, че с ОГРОМЕН РЕСУРС ПОСТИГА МАЛЪК РЕЗУЛТАТ, а понякога дори отрицателен резултат. Този бесепарски министър Иван Иванов, ми се струва, че е от лошите министри увеличаващи дълговете и даващ отрицателен резултат.
  • 4 Люси Дяковска

    3 1 Отговор
    Малък Шошо - министър?
  • 5 Ана

    4 0 Отговор
    Много далавери ,взеха земята на дедите и бащите ни ,рендаторите станаха милионери ,а ние се молим на тези престъпници за жълти стотинки. Спрете този грабеж на Европейски пари ,заради високи добиви ни тровят с всякакви химикали.Променете законите , ако не ни изнудват с бели петна , ще им забраним да стъпват в земите ни тези мошеници !?!!
  • 6 От чужбина

    2 1 Отговор
    Да, има огромно търсене на земя. От друга страна българските земеделски производители получават субсидии които са много по-малки в сравнение със същите в Западна Европа. За това не се чудете, че на пазара ни има германски, френски или полски картофи. Доколкото знам същото е положението и при животновъдите. За това в България млекото по магазините е над 2 лв. за литър. Във Великобритания млекото е от 0.46 паунда,това прави около 1.08 лв/литър по сегашния обменен курс. Ако си купите по-скъпо мляко то е до около 1 паунд/литър или 2.35 лв/литър.

    Моето лично мнение е, че трябва да се въведе данък върху земеделската земя. От този данък да са ОСВОБОДЕНИ САМО физически лица върху собственост до определена площ, примерно 500 дк. Данъка да е прогресивен. Така държавата ще прибира пари основно от големите, които са собственици на хиляди, дори милиони декари. А много от фирмите-собственици са дори чужди, не български и крайния собственик, човека или хората зад тези фирми остават неизвестни. Т.е неизвестни са тези дето прибират големи печалби и не плащат данъци. При физическите собственици е ясно кой точно е собственика на даден парцел. И ако той НЕ плаща данък защото се явява дребен производител то това ще е облекчение за него.
  • 7 Ася

    4 0 Отговор
    Горската мафия е жестока ,герберски мутри изсичат поголовно горите ,задръстват реките ,наводнения ,непочистени реки ,няма залесяване , алчността им няма граници !!! Спрете мутрите , те са превзели всичко !
  • 8 ДЕЛЕЦ

    2 0 Отговор
    Абе другарю Иванов , защо още парици бе? Ани не виждатели че парите които давате на някои земеделщи за краставици, доматя,чушки и пр. имат производство е реализация само на книга? , а гушкат субсидийките от 40 - 50 000 лв. и нагоре. Може ли краставица и дамот да се произведе при неполивни условия? при каниш до кръста?

    Коментиран от #10

  • 9 Ана

    2 0 Отговор
    На Делец , рендатори на договори за субсидии , иначе слънчогледа стои по нивите ,явно нямат изгода ,цената на олиото космическа , думите се изчерпиха , нека не се правим на малоумни !!!
  • 10 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДЕЛЕЦ":

    Местните феодали,ТЕ, доматите и чушките си ги поръчват от "субсидийките" ! Сега ако им дадат още ,
    ще започнат да си поръчват и черен хайвер за мезе ! Даже наследниците им ще ходят с джиповете и пикапите ще ходят до доставчиците да го получават директно , за да не се "вмирише" !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол