Last news in Fakti

11 Януари, 2022 13:53 1 899 46

От КНСБ искат минимална заплата от 730 лева

  • кнсб-
  • минимална заплата-
  • 730 лева

Финансовият министър обяви, че тя ще достигне 710 лв.

От КНСБ искат минимална заплата от 730 лева - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

КНСБ поиска минималната работна заплата през тази година да стане 730 лева, вместо анонсираните от финансовия министър 710 лева.

На дискусионен форум за ограничаване на евтиния труд бяха оповестени данни, според които над 870 000 души в България получават възнаграждение, колкото минималната заплата или близко до нея.

"Хората на най-ниско възнаграждение у нас загубиха покупателната си способност през 2021 г. за първи път през последното десетилетие, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от Нова телевизия. Очакванията на синдиката са официалната инфлация за декември миналата година да достигне 8% на годишна база в сравнение с последния месец на 2020 г. Ръстът на минималната заплата не води до спад на заетостта на нискоквалифицираните работници, категорични са от КНСБ.

С най-ниското възнаграждение у нас могат да се купят едва 46 кг сирене, в Румъния - 62 кг, а в Германия - 131 кг, допълни директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любослав Костов.

От КНСБ настояват през 2023 г. минималната заплата да достигне 50% от средната. По последни данни това съотношение е 44 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кнсб

    5 2 Отговор
    Що, те сега не вземат ли повече?
  • 2 бат рамбо

    11 17 Отговор
    Откъде ще дойде тази заплата? Фирмите нямат пари да платят вече и тази заплата!? Ненормалници.

    Коментиран от #10, #13, #14, #17

  • 3 Виталия

    23 2 Отговор
    1000 лв. МРЗ. Тя има и данъци бе тиквеници такива? Дали 710 или 730 все в едно данъчно облагане и чиста сум 550 примерно. Абе що си не...

    Коментиран от #44

  • 4 3.14К

    11 1 Отговор
    12 нямаше профсъюзи и журналисти. Сега разбрахме, че има и такива! А този на Подкрепа, не искал да коментира протестите срещу толупа и каскета, бил шеф на надзорния съвет на НОИ. Представете си какъв наглац.
  • 5 Някой

    9 5 Отговор
    Това ще натовари хората които си плащат осигуровките
    А държавните служители кога?
  • 6 ха ха

    5 5 Отговор
    аз пък искам , атомна бомбандировка на територията едновременно от сащ и русия
  • 7 Перо

    11 2 Отговор
    За двата казионни синдикати КНСБ и Подкрепа,обхванали само държавни ведомства и предприятия,където заплатите са сигурни,искат по-високи заплати за по-високи отчисления към паразитните им организации,наречени синдикати! А знаят ли двата синдиката,какви задължения имат към работниците на запад и какви бенефити осигуряват или това е противопоказно да се споменава!
  • 8 ТЕ ИСКАТ АМА КИРЧО И КОКОРЧО НЕ ДАВАТ !

    8 3 Отговор
    АЗ ПЪК НЯМА ДА ИМ РАБОТЯ , ДА МИ СЕ СМЕЯТ СИЧКИ ПОСЛЕ , ЧЕ НЯМАМ ПАРИ ! ЩЕ КРАДА !

    Коментиран от #9

  • 9 Хаха

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "ТЕ ИСКАТ АМА КИРЧО И КОКОРЧО НЕ ДАВАТ !":

    С това твоето заешко сърчице, недей да правиш подобни заявки!!! Сам знаеш, че ще си кротуваш в администрацията, където жена ти те е уредила!
  • 10 Мнение

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "бат рамбо":

    Тези фирми толкова са фирми. Щом не могат да плащат достойни заплати, да закриват. Аман от измислени фирми. Това са мизерници, не фирми. Всички такива фалшиви фирми се занимават с покупко продажба. Истинска фирма е, когато си измислил ПЕЧЕЛИВШ бизнес! Щом не е печеливш, да фалира или работодателя сам да си работи, като не може да плаща нормални заплати.

    Коментиран от #22

  • 11 мдааа

    14 2 Отговор
    Ами те ако не направят минималната заплата поне 1 000 лв. скоро цяла България ще се изнесе от страната и няма да има кой да работи за тези мизерни пари!
  • 12 Роки

    18 1 Отговор
    Минималната работна заплата в Румъния е 1030 лева, а в Полша - 1326 лева. Нашите подкупни синдикати се тупат в гърдите, че поискали минимална заплата 730 лв. За последните месеци сме профукали нови 9 милиарда лева, национална детска болница НЯМА! Инфлацията гони 20%. Спестяванията на хората се топят! Говори се само за ваксинация и клякане пред Македония! ПОЗОР!

    Коментиран от #15

  • 13 Нямам Срам

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "бат рамбо":

    Е как от къде от никъде докото хората взимат малко пари няма и да има за странични продукти .. давай да ти се даде ..
  • 14 Закривай!

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "бат рамбо":

    Закривай като не можеш да плащаш заплати!
  • 15 ухуиух

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Роки":

    "За последните месеци" ли? Ей интригант, това е за последните 10 години! Последните месеци нищо не можеше да се направи, защото имахме временно служебно правителство с ограничени правомощия, за разлика от гербавото 10 годишно ялово управление, което държеше всички държавни инстументи в ръщете си, но беше толкова некадърно и корумпирано, че затънахме в застой, докато другите страни се развиваха, та дори Румъния ни задмина.
  • 16 Абе тия

    7 0 Отговор
    –ейтаци къде беха 12 г да искат от бога слънце, а сега се сетиха, явно К K не са им дали достатъчно да им напълнят гушите на несменямите им лидери единият, който се хвали, че имал кетап за метежник от времето на Ж.В.

    Коментиран от #31

  • 17 Виталия

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "бат рамбо":

    Тука грешиш. Ако накарат! държавните служители да си плащат осигуровките калто всички нас, е има доста пари в хазната. Явно и Подмяната като предшествениците си НЕ ЖЕЛАЕ да уреди това елементарно положение

    Коментиран от #21

  • 18 синдикална мафия

    4 0 Отговор
    Тия па мафиот-тъпаци не вденаа , че им научийме номерцата с тая измишльотина " минимална заплата "
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 името на РЕЙ

    9 0 Отговор
    "Ако плащаш фъстъци, ще ти работят маймуни."
    " Не можеш да забогатееш, ако държиш другите бедни."
    "Ако всички знаят, че плащаш добре, за теб ще искат да работят най-добрите служители."
  • 21 бат рамбо

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Виталия":

    И как по-точно ще се намерят повече пари ако си плащат осигуровките, като вас, които ви осигуряват масово на минимална!?
    Парите идват от икономиката, няма икономика, няма пари, идват от бизнеса, разбра ли пенсио?

    Коментиран от #37

  • 22 бат рамбо

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Мнение":

    Ами те това и правят, затварят и закриват, ама после кво става с работниците без пари, това може ли да го обсяниш, философе?

    Коментиран от #25

  • 23 Геле

    1 0 Отговор
    През 2024г. ще стане.Сигурен съм.Тогава ще сме цъфнали и вързали.
  • 24 гост

    4 0 Отговор
    А не е ли по-смислено да се следи и проверява дали се плащат данъци, защо безработни хора карат луксозни коли и живеят в палати, а? защо не се стимулира конкуренцията, а не да се принуждават работодателите? или какво ти пука, че ще ти дава 100лв повече, ако започне да те измъчва, за да си ги избие, или да те води на половин работен ден? тука висят хиляди на хранилка, без да правят нищо, нито проверки по обекти, нищо, очевадни нарушения-пак нищо.
  • 25 Мнение

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "бат рамбо":

    Тогава работниците си търсят друга работа, или отиват на трудовата борса да се преквалифицират и да се усъвършенстват в друга професия. Пазарът на труда се отсява от непечелившите фирми и на тяхно място се появяват печеливши!
  • 26 безпартиен

    6 1 Отговор
    Ами дайте им я на тези от КНСБ,та да видим дали могат да изкарат месеца с тези пари!!!Така и никой не разбира,че тази т.нар."минимална заплата" е единствено от полза за тези получаващи заплатите си от бюджета/държавен или общински/!За всички останали в частния бизнес тези заплати трябва да се заработят заедно с осигуровките и данъците и ако остане -печалба за фирмата+данък печалба!!!!!При 2.3 млн.пенсионери,650 хил.малолетни и непълнолетни,около 700 хил.чакащи заплати от бюджета,1.2 млн.ц.гани без образование,без професионална подготовка и без трудови навици,то колко останаха да работят и плащат за издръжката на всички по-горе!???С какво сме известни и конкурентни на световните пазари?Единствено с износ на зърнени храни и работа на ишлеме заради ниските цени на труд у нас!А и как да са високи след като нито производителността ни е висока нито енергоносителите ниски,нито техниката е високопроизводителна!Ние сме единствената държава в ЕС,САЩ,Русия и републиките където пенсиониран служител от бюджета продължава да "работи" там и да получава пенсия+ заплата+ 20 заплати за пенсиониране!!Ако тези "работещи" пенсионери с евключат в частния сектор,ще плащат и данъци и осигуровки в бюджетаа ще осбвободят местата си за млади кадри или ще се съкрати щата на ведомствата за икономия на държавния или общински бюджети!Та толкова за тези "профсъюзи" приелиматериалната база/имотите/ на бившите и увиснали на "хранилката" на държавата т.е на всички нас!

    Коментиран от #30

  • 27 дедо

    4 0 Отговор
    Това е хубава новина. Мога да си купя 368 двулитрови с Пиринско.
  • 28 Потребител

    4 0 Отговор
    Да и 1000 лв да я направят след данъци и осигуровки, ще останат чисти около 750, а тия дето вземат по 5000-10000 Хил се осигуряват на 3000 лв, и за това тук не казват защото и те с в тази група.
    И друго с вдигане на Мин заплата се повишават здр.осигуровки на безработните, сега са 26 лв.хем нямаш доходи хем трябва да си платиш от джоба( не се отнася за едни на които всичко се плаща от бюджета) всичко е точно нали? Били сме социална и правова държава- театър сълза и смях
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Осигурителната тежест на самоосигуряващи и ЕТ се увеличава с 10,95% на месец....Пенсиите са увеличават с близо 7%,а вноските към НОИ с 10,95%...Дори при 710лв имаме увеличение на осигурителна тежест с 8,45% на месец,а това е сериозно ежегодно бъркане в съдрания джоб на хранещите бюджета Самоосигуряващи се,а при близо 11%.Според мен този Кнсб е много неук в ико.наука!
  • 30 Д-р Косев

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "безпартиен":

    "Не можеш да забогатееш, ако държиш другите бедни."

    Това твърдение печели жълтата фланелка за глупост на седмицата. Категориите богат и беден са относителни, богатството на човек се измерва в сравнение с благосъстоянието на други хора, ако няма бедни, няма да има и богати. Миналия век се правеха едни експерименти с изравняването на материалните възможности на хората и помним какво стана - веднага след като изгониха и избиха богаташите се появиха нови богаташи. Човешката природа не търпи равенството. Опитвайте се да се радвате се на това което имате и да не надничате в чужда паница за да не страдате излишно..https://fakti.bg/bulgaria/643883-ot-knsb-iskat-minimalna-zaplata-ot-730-leva

    Коментиран от #32, #34

  • 31 ишшш

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Абе тия":

    Виж какво, този проблем с бедността, ниските заплати и нищожните пенсии е от 32 години!!! ОТ цели 32 години! Не можеш да обвиняваш само Боко, защото истинската мизерия започна на 10.11.1989 година. Когато "влезохме в демокрацията" и започнахме мизерията! Цели 32 години и няма изгледи да излезем от това блато, никакви!

    Коментиран от #33

  • 32 жи445

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Д-р Косев":

    Капиталистическата природа не търпи равенство, а човешката търпи! Пресен пример от близкото минало. И животът казват бил рай. Но как капиталистическият свят ще търпи такъв рай - няма как и взе че го разруши. Елементарно Ватсон! Честита ви демокрация и западни дружки.
  • 33 Д-р Косев

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ишшш":

    За вас започна мизерията, но за други хора беше краят на мизерията. Остава да уточним за кого започна и за кого свърши. За пенсиите, циганьорите и клатикуровците от долните ешелони на партийната и държавната йерархия - ясно, за тях започна.

    Коментиран от #35

  • 34 безпартиен

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Д-р Косев":

    За да се дадат едни пари на някого,те трябва да се вземат от друг!Този друг е единствено работещият в частния сектор,който и до сега е плащал за всички!Защото какво значи служител от бюджета да плаща данъци?Образно казано парите от единия джоб на държавата да влязат в другия!Но те са пак същите пари и с нищо не са се повишили!!!Това ли е "пазар на труда"?Защо трябва да платя примерно 100 лв.за нещо което друг може да свърши и за 10 лв.????Преди 10.11.1989 цени и заплати се повишаваха с решения на ЦК на БКП!Каква е разликата сега когато отново административно се увеличават и цени на енергоносителите и заплатите /минималните/ а от там и на всички по веригата свързани с нея!Та,от къде ще дойдат парите?От заеми или от стимулиране на частните производители,плащащи всичко и за всички?
  • 35 9732

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Д-р Косев":

    Какво говориш, мизерията свърши за крадците, бандитите и майцепродаците от парламента. Изключително малък процент "бизнесмени" започна да печели повече, НО отново с пари под масата, гешефти и шуробаджанащина. Това е от ясно по-ясно. Иначе мафията няма да те остави да печелиш, тя сложи ръка на мнооого бизнеси, започнали в началото на "демокрацията". Младите семейства мизерстват и едва свързват двата края, особоне тези с деца, хората на средна възраст треперят да не си загубят работата, защото такава не могат да намерят в обозримо бъдеще. Всеки "бизнесмен" търси служители под 30 г. възраст. Пенсионерите, бачкали по 30-40 и повече години мизерстват. Фонд пенсии беше ограбен. Печелят само тъмносините и бандитюхите, 90 % от народа мизерства. Селата изчезнаха, малките градчета също - за справка гр. Ловеч, Видин и много други. На това просперитет ли му казваш? Или не живееш в БГ?

    Коментиран от #36

  • 36 Д-р Косев

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "9732":

    Аз живея стотици пъти по-добре, отколкото бих живял в соц. кочината. Да оставим всичко друго на страна, само възможността да пътувам свободно и да си търся късмета по света прави разликата огромна. Без тази свобода винаги ще съм заплашен от възможността местните тъпунгери да се опитат да ми наложат идеалите си за скотско съществуване.

    Коментиран от #38, #39, #41

  • 37 8ск70

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "бат рамбо":

    Парите идват и от по-малко крадене, нали? Е сега, новото правителство и "новите" в парламента ще направят показно как не се краде и хазната се пълни на макс със страшна скорост, нали?! Нали това беше мотивът да се бутне предното правителство. Наслука, избрахме ги с надежда, че този път, точно ТЕ няма да ни подведът. Самият кокорчо го каза: Пари има! Ей от там ще дойдат парите.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 445213

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Д-р Косев":

    Изтриха ми коментара. Защо, не ми е ясно. Та ти казвах, че се радваме за теб, но това не означава, че не трябва да признаваш реалната бедствена обствановка за всички българи. И родителите бедстват, и бабите и дядовците ни са изоставени на произвола на съдбата и на мародерството на тъмнолилавите. И младите семейства живеят бедно, особено тези с деца .................. абе мизерия и глад. Явно не живееш в България или не те интересува изобщо как живеят българите. Това не е редно, ако си българин де.
  • 40 Кмета

    3 0 Отговор
    КНСБ преди месец се извърлиха за 764лв.Сега 730,а утре ще се съгласяват и на 710.Това синдикати ли са или нагаждачи? Минималната заплата трябва да стане минимум 850лв.Иначе хората които работят за нея ще ядат хляб без сол,защото за сол няма даим стигнат парите.
  • 41 санитар

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Д-р Косев":

    Докторе, абе ти къде живееш толкоз добре? Кажи молим те, за да избягаме при теб и ние.

    Коментиран от #42

  • 42 Д-р Косев

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "санитар":

    В България живея. Единственото което много ми тежи тук е мърсотията, всичко друго е задоволително. Требва да си пълен неудачник за да въздишаш за неребейския концлагер при всички възможности, които предлага съвременния свят дори в нашата родина. И за пенсионерите е много по-добре, но не го осъзнават. Въобще голяма част от хората не оценяват, че са случили да живеят в един мнодо добър период и на много добро (безопасно, мирно, свободно) място. Такива периоди на немислимо благоденствие и охолство не продължават дълго.
  • 43 БИТКО ФЦИТЕ

    0 0 Отговор
    НА АМБРАЗУРАТА. ЗАЩО МЪЛЧАХТЕ КЪТ ОФЦИ ГА БИБИ БЕШЕ НА ВЛАСТ.
    ТОГАВА СЕ ЛИГАВИХТЕ. ЩО КАЖЕ ТУЛУПЧЕТО. СЕГА ВСИЧКИ СТАНАХТЕ ГОЛЕМИ ГЕРОИ. И ВИЕ СТЕ ЗА ПРОКУРАТУРАТА, НО НЕ ТАЗИ.
  • 44 КуКуРуку

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Виталия":

    иди в грмания да бачкаш, там няма данъци ...................

    Коментиран от #45

  • 45 Виталия

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "КуКуРуку":

    Не харесвам целия идиотски ЕС ! Харесвам България, живея тук и или ще направят животът ни нормален, или този път войната е сигурна. Та в Германия няма да отида никога!!!, но да вляза в битка с гадните корумпета заедно с хора като мен ВИНАГИ бих отишла
  • 46 Анонимен

    0 0 Отговор
    Свършиха им лесните пари и сега се сетиха да искат повече пари от държавата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол