13 Януари, 2022 12:22 7 068 51

Арабаджиев, ПП: Обмисля се ново увеличение на пенсиите от 1 юли

  • искрен арабаджиев-
  • ново увеличение-
  • пенсии-
  • 1 юли

COVID добавката, която е до юни месец, е много важна за пенсионерите и затова политиката на правителството е била да се получи такова увеличение на пенсиите, с което постепенно добавката да бъде включвана в пенсиите, обясни Арабаджиев  

Арабаджиев, ПП: Обмисля се ново увеличение на пенсиите от 1 юли - 1
Снимка: БНТ

”Няма пенсионери с по-ниски пенсии. Има пенсионери, които са получили по-ниска сума спрямо декември след намаляването на COVID добавката. Декември получиха 120 лв. добавка, а от януари тя е 60 лв. При половината пенсионери увеличението не е компенсирало намалението от 60 лева. Това касае основно по-ниските пенсии” Това заяви председателят на социалната комисия в парламента и депутатът от ”Продължаваме Промяната” Искрен Арабаджиев пред Bulgaria ON AIR.
12,5% е средното увеличението на пенсиите, но всеки пенсионер е получил различно увеличение, в зависимост от натрупаните години стаж, стана ясно още от думите му.
"На извънредното заседание на комисията във вторник разбрахме, че сумата, с която трябва да помогнем на получилите по-малки пенсии, е в размер на 17 млн. лв. Което е много малка сума сравнено с бюджета на НОИ за пенсии. Това е можело да бъде установено, но най-вероятно не е била подадена коректно информация от НОИ. Анализът на Министерството на финансите беше да няма пенсионер, който да получи по-ниска сума. Има изготвен механизъм, с който със задна дата, от 1 януари, пенсионерите, получили по-ниска сума, ще бъдат компенсирани февруари месец", обясни Арабаджиев.
Той изтъкна, че COVID добавката, която е до юни месец, е много важна за пенсионерите и затова политиката на правителството е била да се получи такова увеличение на пенсиите, с което постепенно добавката да бъде включвана в пенсиите. Проблемът бил, че има много ниски и много високи пенсии.
"Ще мислим за вариант да се отдели COVID добавката към Агенцията за социално подпомагане, за да е ясно на пенсионерите, че от НОИ плащат пенсия, а добавката е социално подпомагане, което не зависи от приноса им в системата", съобщи Арабаджиев и добави, че се обмисля ново увеличение на пенсиите от 1 юли.
Предвижда се общинските детски градини да станат безплатни от 1 септември. Ще ги плащаме през данъците си, отбеляза председателят на социалната комисия в НС.
Ресурсът за това ще бъде заделен при актуализацията на бюджета през лятото. Предвиждат се също компенсации и за родителите на деца под 3 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    36 0 Отговор
    Браво бе младеж, най-после откри какво става , като завъртиш червеното кранче на чешмата‼️

    Коментиран от #39, #46

  • 2 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    27 0 Отговор
    И от първи юли какво , втора серия ли 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 3 питам

    39 9 Отговор
    Кажете колко чиновници назначихте, лицемери! От 7-8 месеца дъвчете мизерните пенсии, търгувате с позорните 30 евро на пенсионерите, щели да увеличат пенсиите с 6,1%, което е около 20 лв., а през това време раздуват щата на чиновниците. Върнахте комунистическата върхушка.

    Коментиран от #22, #31

  • 4 Вигени Панелкин

    29 4 Отговор
    Който пенционер не изкара зимата, ще разделят пенсийката му на другите от входа.
  • 5 Кой ще ви

    31 4 Отговор
    чака до 1-ви Юли бе шматарок, лъжеш

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гадно

    33 2 Отговор
    Тия даже не си и спомнят какво обещаваха, а именно, че след 25. 12. 2021г. пенсионерите няма да вземат по-малко пари, което хората разбират като същата сума и логично си е така. Сега обърнаха плочата и вече говорят, че всичко било заради намалената ковид надбавката.
  • 8 Реалист

    15 1 Отговор
    все сме първи:)
  • 9 gost

    31 2 Отговор
    Aбе, спрете да лъжете родителите ни, ве... Вие нямате ли живи родители и как заставате пред тях и ги лъжете с леко сърце, а...НЕ МОЖЕ да има повишаване на пенсиите, ако няма ПОВЕЧЕ от сега работещи редовни данъкоплатци, които не са в сивия сектор, а това в момента в България не може да се случи. То и в момента ежемесечните осигуровки на всички работещи НЕ СТИГАТ,за да се изплатят и сегашните пенсии, а не стигат, защото малко сме тези, които работим, защото населението ни е застаряващо. И пак питам смотаните политици- как заставате пред родителите си пенсионери и ги ЛЪЖЕТЕ В ОЧИТЕ, че ще получават повече парички знаци отпреди, които ще им позволят по-голяма потребителска кошница...
  • 10 Що бе

    12 19 Отговор

    До коментар #5 от "Кой ще ви":

    Боко всяка седмица ли увеличаваше пенсийте???

    Коментиран от #23, #25

  • 11 Само ни

    33 1 Отговор
    Замазват очите като дават някакви мижави пари на хората, а цените на стоки и услуги се повишават стократно! Спрете увеличението им та хората да усетят малкото пари които им давате!
  • 12 Иво

    29 1 Отговор
    Докато обмисляте ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА топи спестяванията и доходите на българите.
  • 13 Киро питоня

    23 4 Отговор
    Хахахаха..ТОВА СОПОЛИВОТО МАЙ СИ ВЯРВА ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАЩИТЕ ПОДМЯНАТА ЩЕ УСТИСКАТ ДО ЛЯТОТО..СМЕЕЕЕХ
  • 14 питам

    25 2 Отговор
    Спрете с позорните пенсии! Ще спрете 60 лв. и ще дадете около 20 лв. на пенсионерите. Кажете по колко милиарда плащате на комунистическите чиновници, които назначихте за нула време! Верни партийни другари. Рашков връщал кварталните милиционери да бори кокошкари и казанджии, заедно с охранителите дерибеи в прованса. Венсеремос, другари!
  • 15 А бе вие,

    21 4 Отговор
    всички ли сте от бавно развиващи училища събрани, как да няма ?! При 500лв пенсия ,+120лв ковид добавки за декември прави 620 лв , при увеличаване на пенсиите със 7% са 35лв + 60лв ковид добавка прави 95лв +500лв пенсия , колко прави бе безхаберник , аз смятам по 7%, а увеличението е по малко ?!

    Коментиран от #20

  • 16 Stefan

    19 1 Отговор
    Предвижда ли се увеличението да дойде от спестените пари за пенсиите на ония пенсионери, които се се боцкат за 75 лева?
  • 17 Лудница

    14 3 Отговор
    Всички заедно да ръкопляскане, ще има овеличение на пенсиите с няколко лева. Оставете ги тея пенсионери малко една година само това мляскате има и млади хора със деца и семейства за тях нещо? Нищо не се говори. Продължавате боковата олигофрения, правим нещо резултат никакъв.
  • 18 Глупаци

    12 0 Отговор
    Като сегашното ли .Не благодаря.
  • 19 5577

    27 0 Отговор
    Момче, все още не съм ти запомнил името, ма май няма да се наложи. Ти подиграваш ли се с възрастните хора? Ако не е подигравка ти наистина незнаеш къде се намираш и какво правиш. И двата случая са гаф за оставка. Бе да даойдат хора които да работят за хората. Като кажат нещо брадвата да сече на едно място.
  • 20 Не думай

    5 19 Отговор

    До коментар #15 от "А бе вие,":

    Ама ти май си бил директор на това училище! Нали ти казаха, че февруари ще компенсират! Защо ревеш? И хайде стига с тези пенсионери,в тази държава други хора няма ли?

    Коментиран от #26, #51

  • 21 Чудно

    23 2 Отговор
    А някакво сериозно увеличение на заплатите на твзи, които изработват всички пенсии и увеличение не се ли обмисля?!
  • 22 питам

    30 2 Отговор

    До коментар #3 от "питам":

    Който цъка минуси, да обясни като как са били съкратени едни чиновници и на тяхно място са назначени 2 пъти повече чиновници! Искаме инфо за заплатите на тия чиновници. Стига сте дъвкали позорните пенсии, изнесете чиновническите заплати! Прозрачност обещавахте, нали?
  • 23 оня с коня

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Що бе":

    Хубо питаш Многозначително дали Боко е увеличавал всяка седмица Пенсиите,но ЗАБРАВЯШ да отчетеш "Труда" на Сегашните които вдигат ИНФЛАЦИЯТА Ежеседмично!
  • 24 Ковид

    15 1 Отговор
    Ало, политиците,нои назначете си математици на работа преди да говорите като не знаете да смятате
  • 25 Приятелчеее

    24 2 Отговор

    До коментар #10 от "Що бе":

    Дойдоха новите на власт и изведнъж пенсионерите взеха по малко отколкото при боко, смях в залата а цените тройни на храните, двойни на горивата и тройни на тока, евала, Добро изказване направи :-D
  • 26 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "Не думай":

    Явно и ти си учил там ! Обещаха по-високи доходи , заради повишените разходи, а сега говорят за обезщетяване на над милион получили по-малко от декември ! Къде видя повишаване ? Ама то явно някой неща не се отдават на ДЕМОпоколението ‼️
  • 27 Ае чиба

    6 1 Отговор
    Мисля, не е нещо, което може да се свърже с ПъПчивите. Обмисля е по-близко до обмана.
  • 28 Бля, бля, бля

    20 0 Отговор
    Хайде спрете се вече с тия обяснения. Ние пенсионерите не сме толкова тъпи, че да не разберем защо се получи това намаление. Дори сме по-образовани, защото по наше време образованието беше на ниво. И тия смешни обяснения не ни вършат работа.
    А ИСТИНСКИЯ ВЪПРОС Е : ЗАЩО ГОЛЕМИТЕ ПОЛИТИЦИ ОБЯСНЯВАХА ДЪЛГО ВРЕМЕ ПО МЕДИИТЕ КАК НЯМАЛО ДА ИМА ЕДИН ПЕНСИОНЕР, КОЙТО ДА ПОЛУЧИ ПО-МАЛКО ОТ М. ДЕКЕМВРИ. А СЕ ПОЛУЧИ ТАКА, ЧЕ НАД МИЛИОН ПЕНСИОНЕРИ ВЗЕХА ПО-МАЛКО ПАРИ ОТ ДЕКЕМВРИ.
    Това означава, че политици и журналисти се изхвърляха как след като се вдигат цените, доходите няма да са по-малко /пенсия плюс добавка/ Означава, че не са си свършили работата да пресметнат дали ще е така наистина, след като обявиха че пенсиите се вдигат със среден процент. На едни с 25-26%, а на други 7-8%. И прецакаха хората с ниски пенсии, наследствените и инвалидни пенсии, т. е най-нуждаещите се. Отделно вдигат минимална пенсия с голям процент/70/ лв, а средните пенсии с 5-10 лв и така изравниха средните с минималните. И после дори не се извиняват , а падат едни обяснения свят да му се завие на човек. И В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е СЪЩОТО, С ЧАСОВЕ ДЪВЧАТ ЕДНО И СЪЩО БЕЗ СЪЩЕСТВЕНИ РЕШЕНИЯ ЗА ПРОМЯНА.
  • 29 1122

    13 1 Отговор
    Хубаво,за пенсионерите да кажем е добре,ама откривайте и нови работни места,да работят хората,че после какви пенсии ще вземат...то времето лети,годините минават,пенсиятя сега ще дойде,и като не си имал работа какво става,пак бедни пенсионери.Едното без другото неможе.Работа за всички....за да е добре на всички...
  • 30 незнайко

    8 2 Отговор
    БРАВО, това което съществуваше преди 1990 година ще го връщат сега след 30 години !!! Нали СОЦИАЛИЗМА беше ЛОШ , защо ще връщате негови плридобивки ??? НА ВСИЧКИ Е ЯСНО, ЧЕ КАПИТАЛИЗМА Е САМО ПАРИ И ПАК ПАРИ !!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 лигльовци

    11 2 Отговор
    позор! изравнихте работещите и съвестни хора с лентяйте
  • 33 и вдигнете пак мърдите

    12 0 Отговор
    вдигайте на мърдите, давайте... а хората блъскали по 40 години - нищо

    Коментиран от #43

  • 34 Вонбон

    14 0 Отговор
    Стига сте се гаврил с пенсионерите,не ви ли е неудобно и срам
  • 35 тоягата

    12 1 Отговор
    БЕ ВИЕ СОРОСОПИТЕЦИ ОТ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА В.ЕРВАТЕ ЛИ СИ ,ЧЕ НАИСТИНА ЩЕ ИЗКАРАТЕ ДО 1 ЮЛИ ,КАКТО СТЕ Я ПОДКАРАЛИ С ТЕЗИ ГАЛОПИРАЩИ ЦЕНИ НА ВСИЧКО И С ТЕЗИ ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ ,ДО ПРОЛЕТТА НАРОДА ЩЕ ВИ ИЗРИНЕ.
  • 36 ВЕДНАГА

    12 1 Отговор
    ЗАЩО СЛЕД 6 МЕСЕЦА А НЕ ВЕДНАГА!?
    КОЕ ВИ СТЕСНЯВА!?
  • 37 12, 5 % - НО САМО ЗА МЪРЗЕЛИТЕ

    11 4 Отговор
    ЗАЩО МЪРЗЕЛИТЕ ИЗПРЕВАРИХА - ТРУДИЩИТЕ СЕ
  • 38 БЯСНА пенсионерка

    12 1 Отговор
    жалка работа, жалкааааааааааа, имам 42 години стаж и ми намалихте пенсията с 9 лева. 454 лв , от тях лекарствата са ми 311, 28 лв. Със 142, 72 кое първо, ток, храна. Дрехи и обувки не помня от кога не съм си купувала.
  • 39 kuku

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    от парламентарната трибуна: Ицо Хазарта към “Възраждане”: Шепа нещастни фашисти !
  • 40 На калпак

    4 5 Отговор
    Какъв е смисълът да се плащат осигуровки на високи суми, като накрая всички ще взимат почти еднакво -на калпак.
  • 41 чушки

    8 0 Отговор
    Нищо не разбрах,какво предвиждате и ще направите от първи юли. Защо не го направихте сега? До първи юли я камилата,я камиларя. Бабетата и дядките с този скъп ток и тия скъпи храни и лекарства от сега са я втасали. А не от първи юли.
  • 42 Го4о

    8 0 Отговор
    На първи юли ПП ще си препише заслуги като даде "швейцарското правило" от 6% като "ПРЕИЗЧИСЛЕНИЕ", а то по смисъл е мярка заради инфлацията през 2022г.
  • 43 Вида

    10 0 Отговор

    До коментар #33 от "и вдигнете пак мърдите":

    Не забравяй, че пенсионната система е солидарен модел! Не забравяй, че и ти ще остарееш и че ще се ползваш от този модел!
  • 44 Иван

    8 0 Отговор
    Това не е вярно!!Не смятаме ковид добавките!!
    1.Преизчислете с реалните години без да ги намаляват с 6 години.
    2След това през юли изчислявайте с процента.
    3Ако това не се направи изравнихте със стаж 45г с минималната пенсия Голями
    експерти.
    4.Не ни правете на глупави!!!!

    2
  • 45 Алина

    9 0 Отговор
    Какви пенсии, какви 5 лева. С 52години осигурителен стаж вземам 370лв от 1януари.По какви системи ги изчисляват тези пенсии само един Бог знае. А да не говорим, че вдовишките добавки не са променяни от много години. Това някой вижда ли го.
  • 46 Мим33

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Смятам,че пак не са открили точната причина или са правят на улави.Не е причина,че малките или средни пенсии имат по малко стаж,а причината е ,че се смята ниската средна заплата за страната от времето на пенсиониране и от там при равен стаж за 45-50 години,при пенсиониране 2010 г.и 2020 година,разликата е 100 лв при преизчисляване ,.Трябваше за всички базата да е равна,да речем2020 год и сътветния коефициент на всеки.Това щеше да е справедливо.Иначе си на манипулират....със заблуда....
  • 47 питам

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Behemoth":

    Ти мислиш хората за тъпи. Кланяш ли се на новата комунистическа власт, чиновниче? Кланяй се, животът ти е минал в кланяне.
  • 48 Калъчева

    10 0 Отговор
    От 1 юли трябва да се преизчислят старите пенсии и да се приравнят към новите от последните години, заради огромната разлика в числата на заплатите. Ценовите стандарти са различни, но процентите отчисления към фиска са еднакви. Като проценти към фиска тогавашните социални вноски са били същите, както на новите. Тогава защо има разлики в пенсиите??! - Да се преизчислят старите пенсии незабавно и то справедливо. Сметките сочат едно 80-100 % увеличение на старите пенсии спрямо новите.Премиерът с прякор на напитката ром през 1999 -2000 г. ограби пенсионерите. 20 г.- не стигат ли бедствие?! Престанете бе!
  • 49 ИВАН

    3 1 Отговор
    То бива бива лъжи, ама такова нахалство-ГОСПОДА-НИКОЙ НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВА ЧЕ НАМАЛЕНИТЕ ПЕНСИИ са от намалената добавка-тя идва от това че пенсиите от 2017-2019 не са актуализирани по чл.100 от КСО към процента-айде в тая държава има и образовани хора които разбират-Не повтаряйте като папагали едно и също да заблуждавате хората-а ВИЕ ГОСПОДА ЗАЩО ПО ИЗМИСЛЕН ПРАВИЛНИК СИ АКТУАЛИЗИРАТЕ ЗАПЛАТИТЕ 4 ПЪТИ В ГОДИНАТА-сигурно е хубаво да се пълни банковата ви сметка и да лаете по телевизите-че то всички станаха по минимална пенсия независимо от образование-в Румъния от 01.01.22 година-МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ Е 320 ЕВРО,А СРЕДНАТА-550 ЕВРО-КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ РУМЪНЦИТЕ-ОТВРАТ ЛЪЖЦИ
  • 50 Сашо

    2 0 Отговор
    То голямо откритие-нали всяка година с МП от 01.07. се ИНДЕКСИРАТ А НЕ ПРЕИЗЧИСЛЯВАТ ПЕНСИИТЕ-моля уточнете, а не лъжете-не откривате топлата вода или Америка-уж по швейцарско правило-правила за успокоение на бедните хора-защо не увеличихте пенсиите както направи Румъния и всичко тръгна-този Гълъоб Донев по цял ден преговаряше изречението че средната пенсия ще се вдигне с (12.5% -както виноги познати виевати лъжи
  • 51 нов

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Не думай":

    Над 1 млн. получават гарантирано реално увеличение по 10 лв./минималната +70+60/. Голяма част от тях и с това увеличение не достигат 370. Например пенсията е 290. Увеличение 30=320. Но той взема 370. Но за тях никой не говори. Тези с тавана дали им 60, взели им 60. Всеки месец всеки от тях е ощетен с няколко десетки до няколко стотици. За тях никой не говори. По-плодоносно политически е да се говори за ощетените с 50 ст., и тези с 15 год. трудов стаж. То е все едно да получаваш майчинство или детски и като спрат да се чувстваш ощетен. А пък кой каква пенсия заслужава, дали това намаление има нещо общо с пенсийте, кой забърка кашата е друга тема.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол