Last news in Fakti

13 Януари, 2022 14:19 2 666 46

Караджов: „Хемус“ ще е готова след 5 години

  • гроздан караджов-
  • магистрала хемус-
  • готова-
  • 5 години

Следващият път, когато има забавяне по изпълнението на строителството, топката е в АПИ и "Автомагистрали" и регионалният министър очаква своевременно да бъде информиран

Караджов: „Хемус“ ще е готова след 5 години - 1
Снимка: БГНЕС

Магистрала "Хемус" и скоростният път Видин - Ботевград е реалистично да бъдат завършени през 2027 г. Това стана ясно по време на публичното обсъждане на големите инфраструктурни проекти, организирано от вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, което се излъчва на живо на официалната му страница във Фейсбук вече повече от три часа.
Караджов поиска точни разчети от АПИ, Института за пътища и мостове и държавната фирма "Автомагистрали" за проектната готовност, строителство и прогнозно финансиране на стратегическите инфраструктурни обекти с оглед на новата програма за ремонт на пътищата за 2022 г.

"Между 2025, 2026 и 2027 г. е реалистично да се пуснат различни участъци от магистрала "Хемус", ако предвижданията, които правим не срещнат допълнителни препятствия - съдебно дело или друго, което да ни забави", каза министърът, цитиран от dnes.dir.bg.

По думите му, няма шанс да бъде спазен срокът магистралата да е готова през 2024 г.

Гроздан Караджов изрично подчерта, че следващият път, когато има забавяне по изпълнението на строителството, топката е в АПИ и "Автомагистрали" и очаква своевременно да бъде информиран.

През 2022 г. са необходими за 330 млн. лева за финансирането на работата по участъци на магистрала "Хемус" и 642 млн. лева за всички лотове на пътя Видин - Ботевград. Средствата се очаква да бъдат от държавния бюджет, обобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството след подадените данни от участниците в срещата.

По време на дебата стана ясно, че служебният кабинет на Стефан Янев е прибрал парите за строителството на магистрала "Хемус" за участъка от пътен възел "Боаза" до разклона за Велико Търново от сметката на "Автомагистрали" в размер на 500 млн. лв. В момента държавната фирма разполага само с 2 млн. лв. По тази причина в държавния бюджет за 2022 г. трябва да бъдат заложени 330 млн. лв., за да може да се разплаща с фирмите. Подобна е ситуацията и за пътя Видин - Ботевград.

Общо за участъка от п.в."Боаза" до Велико Търново в края на 2018 г. правителството на ГЕРБ отпусна 1.35 млрд. лв. От тях 850 млн. лв. вече са разплатени на изпълнители. Останалите 500 млн. лв. са били върнати обратно на държавата по времето на първия служебен кабинет на Стефан Янев.

Участъкът от Благоевград до Крупник на АМ Струма са построени, но следва 500 подучастък при който е регистрирано свлачище, което трябва да се укрепи. Разрешителното ще е готово през април, една година ще е нужно обаче за укрепване на свлачището. Участъкът при моста Железница ще приключи след укрепване на свлачището. В средата на годината се очаква да бъде завършен тунелът, стана ясно още на срещата.

Шест години би бил някакъв реалистичен период за изграждането на няколкото нови моста над Дунав от дата на подписването на споразумение с Румъния за всеки един от тях, ако не борим дълги съдебни обжалвания, стана ясно още на работната среща.

Става дума за мостовете Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш. В най-напреднала фаза са разговорите с румънската страна за моста при Русе, който ще е и начало на магистралата Русе - Търново, но по него не се е стигнало до възлагане на инвестиционно проучване.

Министърът уточни, че за съоръженията трябва да се възложат проучвания да определят най-подходящите места за устоите им, за проектирането на конструкцията, да се направят отчужденията, като тези процеси могат да завършат след две години в най-добрия вариант, след което да се получи разрешение за строителство. По време на заседанието бе напомнено, че строителството на моста при Видин е отнело около четири години заедно с подходите от българска и румънска страна.

За проекта за тунела "Петрохан", който е дълъг почти 7 километра и ще бъде с магистрални габарити - с по две ленти в посока и аварийна лента, се предвижда до 2026 г. да има разрешение за строеж, а предвид сложността му, и евентуално през 2031 г. да има трасе по това направление от Дунав мост при Видин до столицата, като в този разчет влиза и изграждането на тунела. Финансирането все още е в подготвителен етап, като има визия той да бъде предложен за финансиране по инициативата "Три морета".

За магистрала "Черно море", която ще е дълга около 100 километра, при най-добро стечение на обстоятелствата може да се очаква до края на 2027 г. да бъдат преминати всички етапи, необходими за получаване на разрешение за строеж. Поне пет години ще са нужни за строителството на магистралата, от която ще има отсечки до курортните градове и тунел. Завършването е възможно през 2050 г., отчетоха на срещата

Около 3 млрд. лева са необходими за трите проекта в цялост - за магистрала Русе - Велико Търново, за обходния път на Габрово с тунела под Шипка и за участъка от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. По новата оперативна програма "Транспортна свързаност" се очаква да получим 1,1 млрд. лева и за оставащите 1,9 млрд. лева ще трябва да се търси финансиране, каза министърът.

Очаква се до 2030 г. магистралата Русе - Велико Търново да бъде завършена, а през 2028 г. да е готов един от наситените на пътни произшествия участъци Русе - Бяла, добави министър Караджов.

"Този път спасява животи и ако може да се съкрати срокът за построяването, ползата от него е голяма, защото най-голямата отговорност е безопасността", подчерта Караджов.

За "Струма" през Кресненското дефиле другата седмица ще се сформират три комисии от МРРБ и МОСВ, които едновременно ще работят по това кой от вариантите МОСВ ще съгласува за изпълнение с минимални вреди за природата, като не може да се дадат прогнозни срокове за изграждането на обекта, каза още министърът.

Програмата за ремонт на пътищата за 2022, е друга точна от работната среща.

"За един месец получих стотици сигнали за лунните пейзажи по пътищата в страната", каза Караджов. Превантивният проект за текущ ремонт, измислен за да се обиколи нуждата да се осигурят нужните строителни книжа за основен ремонт, е нелегален път и няма как да се узаконяват. Затова се спира тази практика", подчерта министърът.

Той поиска преглед на представения списък за основен ремонт през настоящата година.

Срещата за проектната готовност и строителство на големите инфраструктурни проекти и програмата за ремонт на пътищата за 2022 г. продължава. В този работен формат тя се провежда за първи път онлайн.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кенеди

    19 27 Отговор
    След 5 години ако Боко върне парите за магистралата може и по рано!
  • 2 Последният Софиянец

    22 5 Отговор
    Ако ти трябват бригадири, пиши ме! Че иначе, няма да се справите!
  • 3 Кемал

    32 2 Отговор
    Къде са парите за магистралата? Второкласни и третокласни пътища на България са в окаяно състояние.
  • 4 Аре

    24 0 Отговор
    Първо тунелите си оправете
  • 5 Ленин

    9 8 Отговор
    Карлика Путин много е развързал кесията за путинофилите,но не знае ,че българина само взема,но не дава!!!
  • 6 С две думи

    19 5 Отговор
    оцапахте се!
  • 7 Трезвомислещ българин

    34 3 Отговор
    Гроздане, от започването на "Хемус" 1974г. знаеш ли колко такива като тебе обещаваха кога ще е готова. Дори строежа беше спрян. А готовия участък от Шумен до Варна го ремонтираха през година. Мисля ,че точно вие нищо няма да постигнете. То , няма да ви дадат и време за това.
  • 8 Лост

    28 1 Отговор
    Значи ще правим магистрала Ч. Море за чужденците. Че до 2050 година колко българи ще са останали.

    Коментиран от #10

  • 9 леле мале

    34 4 Отговор
    7 km тунел - 10 години...Браво майсторе ! Като карам през Южна Австрия и гледам колко километри тунели са построили, трябва да са почнали със строителството преди раждането на Христа

    Коментиран от #17

  • 10 аха

    26 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лост":

    до 2050 няма да има сигурно коли, ама ние ще сме готови с магистралата....
  • 11 Герб/кражба/далавера

    22 12 Отговор
    Първо след 5 после 20 и така до безкрай,Гроб крадяха ама и им се вижда работата,а вие като някве свекърви търсите кусури само.

    Коментиран от #13

  • 12 Реалист

    13 0 Отговор
    Следващата петилетка а:)
  • 13 Ама недей така

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Герб/кражба/далавера":

    Ваш Боко два мандата рива против тройната коалиция! Бързо забравяш!!! Може и да си на възраст, ама взимай гинко Билоба!
  • 14 А заграбилите

    12 9 Отговор
    милиарди , кога ще са готови за затвора ?
  • 15 Николов Бургас

    26 8 Отговор
    Преди Бойко,нямаше построена автом. И след него няма да могат.Много крадял ,това онова ама е резултатен.
  • 16 Тези

    26 2 Отговор
    са отмъкнали 500 000 000 от парите за стоеж на Хемус ! Честито , северняци ! То през 2025 година ще има ли останали хора да живеят в Северна България ? Тези са пълни неудачници и крадци.

    Коментиран от #18

  • 17 Така е

    5 17 Отговор

    До коментар #9 от "леле мале":

    Ама австрийците изритаха крадливия,ушат Курц,чак в Америка! А пък ние 12 години не може да се отървем от Боко апашо!!!
  • 18 Боко

    7 8 Отговор

    До коментар #16 от "Тези":

    Чиче недей така с опорките,че ако вземат да се разровят ще изскочат саковете! Пък и ние нали платихме авансово 10млна. за теменужки и райграс! Треволяка беше най-спешен за плащане!
  • 19 jorj

    5 0 Отговор
    Да ама не!
  • 20 Хайде сти га

    21 0 Отговор
    лъжи. До 5 години вас няма да ви има, а дотогава ще сте опоскали всички пари за магистрали.Магистрали ще гкедаме само на картинка.
  • 21 Васил

    12 1 Отговор
    Малееееееееееее 5 години ракетите по бързо стигат до Марс
  • 22 тия па

    10 0 Отговор
    Кви пет години бе , Буциту за една пресконференция време шеше да я опраска с 200.
  • 23 filo

    19 3 Отговор
    Бойко щеше да я построи до 2024 г., а този казва до 2027 г., евентуално. Действително има промяна.

    Коментиран от #27

  • 24 Azz

    10 0 Отговор
    госин министре,виж тия в тунел Ечемишка,че ако и тоя тунел го ремонтират 5 години....
  • 25 ех че

    11 1 Отговор
    Хемус е готова от 5 години. Ние вярваме на министрите и вече караме спокойно и безопасно по построените отдавна лотове между Ябланица и Шумен.
  • 26 Произведено в България

    10 0 Отговор
    Днес на космодрума край село Слана бара видинско ще бъде изстреляна совалката,,кон,, с трима астронавти на борда.
  • 27 Шаран

    6 7 Отговор

    До коментар #23 от "filo":

    То Бойко и електронно правителство щеше да прави, заедно с Томислав, ама 1млрд. изчезна,но правителството го няма!!!

    Коментиран от #41

  • 28 Сатана

    13 1 Отговор
    Какъв водевил ни спретна ПП ,единият Киропитек Караджов ни обещава пътища а другият концесионер — министър Еконт ни обещава летища .А стадото блее в хор.
  • 29 Jacques Yves Moineau

    13 1 Отговор
    Току що ме изгубиха като техен подръжник. На 53 години съм....явно няма да доживея да я видя тая магистрала готова.
  • 30 Херо мусттаффа

    7 0 Отговор
    С тази територия на абсурда всичко приключи.
  • 31 хохохо

    9 1 Отговор
    Тия некадърници за 5 години не могат и начерта трасето от дет ша минава магистралата на един бял лист а рзправят че щели да я построят.Че я няма Комитова да обяснява ка гърмело брашното да се посмеем малко.
  • 32 500 милиона

    2 8 Отговор
    Изтръгнати от алчните лапи на ГЕРБ.
  • 33 Не е сигурно

    9 2 Отговор
    След март няма да сте във властта и ще има нови избори
  • 34 Като ви гледам управлението до тук,

    9 1 Отговор
    и тротоар няма да успеете да направите на цяла улица !
  • 35 Лапанчев

    10 1 Отговор
    Какво се мъчите като грешни дяволи, дайте я на немци и те ще я направят за една година най-много.Но, явно това няма как да стане, защото ще изчезне далаверата на нашите "строители" и усвоители.
  • 36 Алооо

    5 2 Отговор
    Нищо не правиш засега, Комитова много повече работа свърши от тебе за един месец, да бяха я оставили.
  • 37 Бойко

    6 3 Отговор
    Не след 5 а 55год може да стане, спряхте работещи хора, газопровода същата работа а тунел под Шипка след 100 години

    Коментиран от #39, #42

  • 38 Шкембе Войвода

    3 10 Отговор
    Тиквата за 12 години, нищо не направи ,освен да окраде собствения си народ с милиарди...
  • 39 Цецо

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "Бойко":

    Бойко Крадеца, чака те бай Ставри...
  • 40 Бай Стою касапина

    8 0 Отговор
    Тия момчета говорещи единствено и само в бъдеще време дали ще могат поне една външна тоалетна да построят? А дано, ама надали.
  • 41 filo

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Шаран":

    За всеки е ясно, че магистралата щеше да я има до 2024 г.

    Коментиран от #43

  • 42 2390

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Бойко":

    Суз, бе Бойко! Като четеш колко мамко милиарди са отделили, та смяташ че няма да им стигнат 50-100 години. Тойте 500 милиарда няма как да ги стигнем.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 123

    0 0 Отговор
    ха ха ха хора които не могат да правят и строят планират и проктират много години, и както се вижда грандиозните им планове да ги правят следеващите правителства.Защо ли Борисов ги правеше макар и некачественни тези пътища и магистрали? Българите пак ще чакат светлото бъдеще на развития комунизъм да дойде.Българите с микроскоп си търсят неспособни и лъжливи келептомани за управляваши, има ли желание може да се работи и сега, няма нито желание нито са способни, и замитат боклука под килима, и си намират оправдания. Едно е да лъжеш избиратели на едро, друго е след това да направиш това за което си ги излъгал за да те направят министър.
  • 45 Един не-трол

    1 1 Отговор
    Магистралата трябваше да е 2.48 млрд. Има го и в интернет. До края на тази година трябваше да е завършена от София до Ловеч. От април месец не се строи. Преди това се строеше и в събота и в неделя. Взехте 0.5млрд лева от нея къде ги сложихте не се разбра. Изтеглихте още 8-9 милиарда поне така пише къде са и те не се разбра. Тази година трябва да има 8 милиарда отгоре в бюджета по думите на Василев. Не знам Бойко колко краде ама при вас изчезнаха 8.5 милиарда и спряхте магистралата. НИЩО не сте построили. С 8.5 милиарда можехте поне половината Белене да финансирате. Тотал щета. И тука разни "капацитети" се радват Бойко че щял да ходи в затвора. Хора вие мислите ли или само четете какво пише в тъпия фейсбук да ви промиват и изпълват с омраза? И това е при направен бюджет от Бойко пак. Програми за подпомагане включени вътре пак измислени айде да не казвам от Бойко, а от неговото правителство. Още подпомагате по тях ама кой не се знае. Добре че зимата е топла, че не знам какви щяха да са сметките тогава. Колко хора се топлят минимално и стоят на студено у тях?
  • 46 Абе

    0 1 Отговор
    А,на бас,че нищо няма да построите!За съжаление!Не може всеки новодошъл във властта,да се оправдава с предишните,вместо да надгражда!Добър или лош,при Борисов кипеше мащабно строителство!При вас,за една година,изчезнаха половин милиард,без да е ясно къде заминаха!И приказки!Обилни приказки и обещания-"шъ"!Въпреки това ви желая да успеете!За доброто на всички!А,дано,но надали!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол