17 Януари, 2022 14:35 8 704 59

Прокуратурата: Твърденията на Матеев са неверни

  • прокуратура-
  • прб-
  • милен матеев

За пореден път сме свидетели на твърдения, които не отговарят на фактите и имат политически цели, съобщават от ПРБ

Прокуратурата: Твърденията на Матеев са неверни - 1
Снимка: БГНЕС

Твърденията от Милен Матеев, председател на Комисията по конституционни и правни въпроси на 47-ото Народно събрание, в предаването „Лице в лице“ по бТВ на 14 януари 2022 г., по отношение на правомощията на главния прокурор и действия на прокуратурата, ръководството на Прокуратурата на Република България са довели българите до заблуждение. Това смятат от Прокуратурата и по тази причина са изготвили право на отговор, изпратен до телевизията.

"Ръководството на Прокуратурата на Република България счита, че изложените твърдения от г-н Матеев, освен неверни и в противоречие с Конституцията и законите на страната, са изцяло и само политически, целящи въвеждане в заблуждение и отклоняване на вниманието на българските граждани от актуални проблеми, чието разрешаване е от компетентността на парламента и правителството, а не на прокуратурата.

Главният прокурор не разполага с правомощия и не контролира решения и действия на отделните прокурори по отношение на което и да е било лице. Нещо повече, с промените в Закона за съдебната власт от 2016 г., ясно е регламентирано, че прокурорите и следователите не са подчинени на главния прокурор. Наред с това главният прокурор не разполага със законови правомощия да извършва проверки и/или разследвания. Същите съгласно разпоредбите са от компетентността на конкретни наблюдаващи прокурори, определяни на случаен принцип. В този смисъл твърдения, че „главният прокурор носи единствено отговорност за действия или бездействия на прокуратурата, основно по корупционни скандали, които се вихрят по високите етажи на властта“, не само не отговарят на истината, но и противоречат на законодателството в Република България.

Не отговаря на истината твърдението на г-н Матеев, че прокуратурата не е извършила „никакви“ действия по отношение на т.нар. „снимки в шкафчето“. Софийска градска прокуратура многократно е предоставяла информация за неприключило разследване, извършено по повод публикувани в медиите снимки и видеозапис, за които се твърди, че са направени в жилище, ползвано от бившия министър-председателя на Република България Б. Борисов. Това г-н Матеев би могъл да установи при елементарна проверка в интернет, вкл. и на интернет страницата на ПРБ.

Не отговаря на истината твърдението на г-н Матеев, че „няма резултат“ по 14 преписки спрямо народния представител Д. Пеевски. Това също може да се провери при справка в интернет, в т.ч. и на интернет-страницата на ПРБ. Нещо повече, същата публична информация е налична и в деловодството на Народното събрание във връзка с кореспонденцията с Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка с наложените на 2 юни 2021 г. санкции на български физически и юридически лица от Службата за контрол на чуждестранни активи на министерство на финансите на САЩ.

Не отговаря на истината твърдението на г-н Матеев, че прокуратурата не е предприела действия по отношение на фалита на Корпоративна търговска банка. Ноторно известен факт е, че пред Специализирания наказателен съд има „висящ“ съдебен процес за фалита на банковата институция.

Имайки предвид отговорната позиция, която г-н Матеев заема, в качеството си на председател на Комисията по конституционни и правни въпроси на парламента, апелираме занапред да не допуска излагането на неверни от фактическа и правна гледна точка твърдения, които биха могли да въведат в заблуждение българските граждани.

За пореден път сме свидетели на твърдения, които не отговарят на фактите и имат политически цели, водят до уронване на престижа на съдебната власт, рушат доверието на българските граждани в институциите и са в противоречие с основополагащи европейски ценности", коментират от ПРБ.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само

    121 12 Отговор
    Сийкините твърдения "верни" !
  • 2 тикви

    123 18 Отговор
    А някой вярва ли на вашите твърдени, никой, време е за писане на оставки, действайте!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Крис51

    109 16 Отговор
    Също така е ноторно известен факт, г-жо Сийке, че действате с отявлено двоен аршин. Избождащ очите пример е обвинението за всяване на паника срещу настоящата здравна министърка през 2020 г., когато тя на практика просто цитира опасения на Европейската агенция по лекарствата, докато изявленията на ботоксовия тогавашен директор на Александровска, на ББ и обкръжението му за чували за трупове, камиони с трупове и детски площадки с трупове бяха подминати като дружелюбни закачки.

    Коментиран от #47

  • 5 Спиро

    90 13 Отговор
    Кака Сиика, какъв невинен поглед има все едно е детсвеница.

    Коментиран от #7

  • 6 гадно

    90 17 Отговор
    Обратното броене за каскетите е започнало часовника тиктака

    Коментиран от #10

  • 7 От покрит

    52 3 Отговор

    До коментар #5 от "Спиро":

    въглен да те е страх , както казват старите хора !
  • 8 Опонент

    25 52 Отговор
    ✔Главният прокурор не разполага с правомощия и не контролира решения и действия на отделните прокурори по отношение на което и да е било лице. Нещо повече, с промените в Закона за съдебната власт от 2016 г., ясно е регламентирано, че прокурорите и следователите не са подчинени на главния прокурор.✔
    😥Ясно е че достойните хора са неудобни при далаверите и се отстраняват. Мътиш или не мътиш водата, ще те изям, казал вълкът на пиещото по-долу вода агне. Целта нервно се преследва с всякакви средства, а "Дубай" блаженно е притихнал.😥
  • 9 Европа

    57 8 Отговор
    Кой ли те слуша... Лентяи, хрантутняци, пиявици, безполезници
  • 10 Ако

    16 52 Отговор

    До коментар #6 от "гадно":

    Ти тиктака нещо , виж дали не е само в твоята глава ! Посети съответните психиатрични специалисти !

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 3.14К

    55 7 Отговор
    Съвсем скоро трябва да хвърчи перушина!
  • 13 Мачкай Гешев

    24 75 Отговор
    След всичката помия която изляха върху теб, покажи им кой си и защо си на този пост!

    Коментиран от #36, #40

  • 14 мой

    66 6 Отговор
    Как да не вярваме на прокурори които пазят мафиоти, как??

    Аз питам къде са другите прокурори, няма ли един смел и честен в цялата прокуратура??

    Коментиран от #16, #41

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Вой

    16 34 Отговор

    До коментар #14 от "мой":

    Виж съдебните решения на Комунягите Съдии, манго!
  • 17 гадно

    27 9 Отговор

    До коментар #10 от "Ако":

    Онзи много навътре го взимаш да не си тайно влюбен в Сийчето.

    Коментиран от #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Европа

    49 15 Отговор
    Оставка на каскета и съд!
    Закриване на каскетурата!
  • 20 44гт

    45 10 Отговор
    В Бг прокуратурата се занимава само с казанджийство и кокошкарство. За най- дребното деяние прокуратурата започва тормоз, репресии, смазване физически и психически на личността в продължение на години, насъскване на цялата общественост срещу човека, намесила се е в работата на болниците и лекарите, като прокуратурата казва на кого да се отказва лечение и човек е оставян да умре в мъки. НО! Бившите управляващи, техните олигарси и дерибеите им по места в прованса са под защитата на прокуратурата, недосегаеми, каквото и да извършат.
  • 21 дуо Пластик

    31 7 Отговор
    O, Сиси Боата.

    Коментиран от #25

  • 22 Абсурдистан

    16 42 Отговор
    Тоя Матеев се е окъкал тотално. Лошото е, че и парламента върви натам.

    Коментиран от #28

  • 23 Диамантената ръка

    21 18 Отговор
    И като си тръгне Гешев ще дойде Пешев. И пак нищо. Както винаги...
  • 24 Верно

    31 11 Отговор

    До коментар #18 от "МАЧКАСАААЙ, ГЕШЕВ,.. МАЧКАЙ ТАЯ ..":

    Мачка каскетът с голия си задник на спонсора си от пожарната...
  • 25 Айде стига

    17 6 Отговор

    До коментар #21 от "дуо Пластик":

    сега!
    Много си е хубава боата, пардон момата.

    Коментиран от #27

  • 26 Тръмп

    34 8 Отговор
    В БГ прокуратурата се занимават само с интриги за собствено оцеляване, но не и с престъпленията, корупцията по високите етажи!
  • 27 фолклорен състав

    21 7 Отговор

    До коментар #25 от "Айде стига":

    Дали е хубава или не е въпрос на вкус. Иначе това й и е прякора от много време.
  • 28 Драйфус

    22 5 Отговор

    До коментар #22 от "Абсурдистан":

    Да не сте прекръстили Баце на Матеев?
  • 29 Ако

    16 5 Отговор

    До коментар #17 от "гадно":

    Закачаш кака Сийка , ще те шамаросвам ! Тя е топ - мацка !
  • 30 Незнаещ

    20 7 Отговор
    Някой вярва ли на Сисито?
  • 31 Христо

    30 4 Отговор
    Какъв престиж, какви пет лева, бе Сийке? Че чак ви го уронват.
  • 32 истина е

    28 4 Отговор
    Знам ,че специално за КТБ , , висши прокурори са теглили и купували без никакъв лимит и спирачка със издадени златни карти !
  • 33 ААААААХААААА ХАХА... ПИТАТЕ СЕ ЗАЩО

    12 27 Отговор
    ЧЕРВЕНАТА КОМУНЯГО-ФАТМАШКА И СОРОСПИЙСКА СБИРЩИНА ОТ ДС-АГЕНТИ , ОЛИГАРСИ И АЙДУЦИ ...ВИЯТ НА УМРЕЛО СРЕЩУ...ГЕШЕВ?!???
    НЕ СЕ ПИТАЙТЕ,...ПРОЧЕТЕТЕ
    В...П.И.К .....РАЗГОВОРИТЕЕ НА В.БОЖКОВ С...ДРУГАР ОТ БКП И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ...
    ААААХАХА....

    Коментиран от #39, #42

  • 34 Незнаещ

    20 2 Отговор

    До коментар #15 от "Само минавам ама саде да..попитам ..де..":

    А за тези от Сараите,питаш ли,че не стана ясно,като спомена ДС-другари?

    Коментиран от #43

  • 35 Гост

    21 7 Отговор
    Каке сийке пак ли се обаждаш в ползу мафията
  • 36 Гост

    11 7 Отговор

    До коментар #13 от "Мачкай Гешев":

    Хахахаха, насмукан ли си бе, другар?
  • 37 Мисля

    10 15 Отговор
    Още един като Тарашков. Бива, бива простотия, но тия новите достигнаха нов връх.
  • 38 Бай Онзи

    19 6 Отговор
    Защо има "специална група "прокурори в пряко подчинение на главния прокурор ? Документа беше публикуван ! Ай да не се правите на толко независима прокурватура , защото сте каскетура !!!
  • 39 Неразбрал

    11 5 Отговор

    До коментар #33 от "ААААААХААААА ХАХА... ПИТАТЕ СЕ ЗАЩО":

    Съветваш в П.И.К да прочетем,шегуваш ли се или ни обиждаш на информираност и интелект?Поне уточниш що за капацитет си!Успешен ден и не се ядосвай,това е истината!

    Коментиран от #49

  • 40 7.62

    11 6 Отговор

    До коментар #13 от "Мачкай Гешев":

    Той е един прост милиционер с каскет !!!
  • 41 Бай Брадър

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "мой":

    По информация на служебно лице , при изпратен сигнал срещу каскета до честен прокурор , още на другата сутрин този прокурор се е отправил в неизвестна посока (вероятно преназначен) ...
  • 42 Бай Онзи

    2 6 Отговор

    До коментар #33 от "ААААААХААААА ХАХА... ПИТАТЕ СЕ ЗАЩО":

    Ти защо не си в Карлуково ?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Тома

    14 4 Отговор
    Сийке самата прокуратура е голяма заблуда за българския народ
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тая с френска Любов..

    10 6 Отговор
    Е направила кариера 😜🤪😝
  • 47 Хахаха

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Крис51":

    Чувалите с труповете ги даваха по всички новини, ако не се лъжа.
  • 48 Марков

    8 3 Отговор
    Уважаема Прокуратура,
    Може ли да ни информирате:
    - до къде стигна разследването на Арабаджиеви, Стайков и Банев при тяхното много месечно пребиваване в следствения арест. Големи фанфари бяха, са многомилионни злоупотреби и искове, а няма нищо реализирано към момента. Даже има заведени дела в Страсбург и е твърде възможно България да им заплаща като резултат от "висококвалифицираната дейност" на прокуратурата.
    - какво е положението със случая Златанов. В пресата бе споменато, че върнато му злато му е взет
    о след негов подпис и ще го получи след даване на части на ангажирани лица по случая, включително и на човека с каскета.
    - за снимките от спалнята на Борисов имаше съобщение, в което не се обръща внимание на фактите и не се работи за изясняване на неясните моменти, с изключение на това кой е авторът на снимките.
    Мое лично мнение е, че прокуратурата като цяло, начело с главния прокурор, трябва да е в изпълнителната власт. Тя защитава държавния интерес. Съдът защитава истината и затова той е трета независима власт.
  • 49 Хахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #39 от "Неразбрал":

    Абе информираност и интелект.... точно тук, от коментиращите в този сайт, е много, ама много трудно да намериш.
    При все, че на всички вече е очеизвадно ясно, че "борците" за морал, истина, чест, достойнство и т.н., от "промяната" и техните "коалиционни партньори" не се интересуват, а и представа си нямат, от закони, истини, факти, доказателства. За тях е важна само пропагандата, ползвайки даже откровени лъжи, за да си я налагат и да впечатляват и увличат "информирани и интелектуални личности" като повечето от тук коментиращите.
  • 50 Анонимен

    8 10 Отговор
    Само така Гешев подкарвай ги към кауша не забравяй и тия от подмяната
  • 51 МОМЧЕТО СИ ОТИВА

    4 7 Отговор
    ГЕШЕВТУРАТА РЕВАТ КАТ МАГАРЕТА. НО ЕДНОПОСОЧНИЯ БИЛЕТ БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА Е КУПЕН.

    Коментиран от #52

  • 52 Ти да видиш

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "МОМЧЕТО СИ ОТИВА":

    Че е платен билета - платен е. Ама още май не е купен. ;)
  • 53 Хубавице

    7 4 Отговор
    Много неща да ноторно известни, ама само едно не е, кога ще си тръгнете от там? След това, ще очаквам с нетърпение ноторно, да ми стане известно и кога ще започне разследване срещу шефа ти ицялата ви сбирщина, с по-възможност ефективни присъди от поне 10-20 години! А и, конфискация на имуществото ви от страна на КПКОНПИ! Новото КПКОНПИ!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 НИЕ

    5 3 Отговор
    Прокуратурата освен като бастион на организираната престъпност се явява и основен извор на лъжата!
    А лицето на картинката е говорител и официален разпространител на второто!
  • 56 боко

    5 3 Отговор
    Сийчето лъже нито шкафчето е проверявано нито къщата в Барселона да ли тая не е МАТА ХАРИ
  • 57 Како Сийке

    4 3 Отговор
    Имах си аз са верни. Има ли нещо очевадно, което да е признала прокуратурата?
  • 58 Onq bez konq

    8 3 Отговор
    Чета сайта на Прокурватурата и недоумявам!?! Все неща от рода на: "Твърдението, че по отношение на изпратените от него сигнали не са предприети „правилни“ действия от страна на прокуратурата, не отговаря на истината. Във връзка с постъпил сигнал от Министерство на икономиката за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовири, е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 219, ал. 2 от НК. Наблюдаващият прокурор е предприел всички необходими действия съгласно българското законодателство с оглед разкриване на обективната истина. Екип от следователи от Национална следствена служба са извършили множество активни действия по разследването, които продължават и към момента." Тези действия ще продължават, докато изтече срокът на давност!
  • 59 Гого

    5 3 Отговор
    Абе то по всички преписки срещу Пеевски и Боко се е работило, въпроса е че накрая няма резултат. То по-точно има, но е правилния за тях не за нас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове