Last news in Fakti

17 Януари, 2022 13:58 3 607 24

Шефът на тотото чака уволнението си, но оставя дружеството с рекорден капитал

  • тото-
  • шеф-
  • оставка-
  • любомир петров-
  • бст

През 2019 година Народното събрание направи драстични промени в законодателството

Шефът на тотото чака уволнението си, но оставя дружеството с рекорден капитал - 1
Снимка: Фейсбук

50 милиона лева е собственият капитал на Българският спортен тотализатор за сравнение с 4 милиона преди 2 години - това е рекорд в над 60-годишната история на тотализатора.

Това каза на брифинг изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор (БСТ) Любомир Петров.

Извънредният брифинг на ръководството на тотализатора идва в деня, в който то следва да бъде освободено от принципала на дружеството - спортния министър Радостин Василев. Василев анонсира намеренията си на пресконференция миналата седмица. Мотивите - "изключително тежки проблеми" в БСТ. "От последните шест години четири са на загуба, последните две са с 8 и 11 милиона лева печалба", каза тогава Василев. И добави - имало данни за злоупотреби в особено големи размери. Освен ръководството на тотото, с постовете си се разделят и ръководителите на "Сердика спортни имоти", "Академика" и Националната спортна база, припомня news.bg.

Не 11, а реално 53 милиона лева била печалбата на тотото за 2021 година, контрира изнесените от министъра цифри шефа на тотото. Сумата от 11 милиона се получавала едва след като се извадят отчисленията към държавата и разходите за издръжка и заплати. Заедно с отчисленията към държавния бюджет печалбата за предходната 2020 г. пък са били 38,5 милиона.

"Ако погледнем реално върху нещата като финансови параметри и през предишните години тотото не е било на загуба, тя е била счетоводна заради отчисленията", каза Любомир Петров.

Отчисленията към държавата пък за 2021 г. са 18% от оборота, а за 2020 са били 16%. Приходите също така биха могли да бъдат много по-големи, смята шефът на тотото. Причината - въпреки че е монополист, държавната лотария може да продава фишове и билети единствено в обособените пунктове, а не по каси в търговски обекти, както правиха преди години частните лотарии. "Ако държавата промени това, може да вдигнем няколко пъти оборота, и така ще има достатъчно пари за федерациите, за физкултурни салони и т.н. Това е въпрос на воля, ние можем да го организираме", добави шефът на тотализатора.

Петров е категоричен и в друго - нямат основание думите на спортния министър, че имало "тежки нарушения". "Тотото е едно от най-проверяваните дружества в държавата. Проверки са правили АДФИ, Сметната палата, НАП."

"Гордея се с това, което постигнах като цифри, като показатели, като развитие на мрежата - открихме над 250 нови локации", завърши отчета на свършеното той.

Остава отворен обаче казусът с отстраняването на Петров от поста. По закон министърът няма право да го уволни директно, тъй като той е бил избран чрез конкурс. Оставка Петров доброволно обаче няма да подаде, уточни той на въпрос на News.bg, като настоява да бъде уволнен. Ако това се случи той е категоричен, че дело за отстраняването си няма да води.

"Това е политическо решение. Не може постоянно да се съдим. След като има редовен кабинет и той желае да си тръгнем, ще го направим", коментира той.

Припомняме, през 2019 година Народното събрание направи драстични промени в законодателството, като реално направи БСТ монополист на пазара на лотарийни игри. Заради влиянието върху психиката на обществото обаче, ограничиха предлагането на лотарии само до специализираните обекти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    29 0 Отговор
    Не случайно парите на Пеевски тръгнаха от тото-то! Мама беше шеф дълги години!!!
  • 2 Някой

    17 17 Отговор
    Някой да знае. къде още не са поискали оставка със скалъпени обвинения ??
  • 3 лотото

    10 10 Отговор
    ✔Петров е категоричен и в друго - нямат основание думите на спортния министър, че имало "тежки нарушения". "Тотото е едно от най-проверяваните дружества в държавата. Проверки са правили АДФИ, Сметната палата, НАП."✔
    😛Да ама сега ревизията е независима и международна от Дубай. Нелоялно му превзе бизнеса. 😛
  • 4 жжжжжж

    15 11 Отговор
    черепа вече няма търпение. платил си е. чака далаверата.
  • 5 Ники

    17 2 Отговор
    Бая се краде от там .. иначе капитала е голям защото спряха на Божков игрите …
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 4 Отговор
    От написаното ..нищо не се разбира...Не било на Загуба,но имало счетоводна загуба след отчисленията към Майката-държава.......катоправиш бизнес,майката държава не отчисляваш ли редовно и да плащаш на определен период,ААА????Щото за едно жилище ,което дава човек под наем на майката държава отделя по 10% месечно и ги плаща на 4 месеца...та, хем било тьй хем о...н.у.й...Колко средно на тираж прибират тезии колко тиража има в годината...те вземат 50% от постъпленията и искат да кажат ,че постъпленията на година са само Няколко стотин милиона.....не е сложно да се направи ревизия и да се види някоя фактура за ...На илиянци ги чакат,продават фактури..

    Коментиран от #15, #22

  • 7 глог

    8 2 Отговор
    ✔"Гордея се с това, което постигнах като цифри, като показатели, като развитие на мрежата - открихме над 250 нови локации", завърши отчета на свършеното той.✔
    😛Това е основната грешка не може разширяване на мрежата? Конкуренцията трябва да бъде възстановена с обещаната промяна. За печелившо предприятие има неподходящи и подходящи шефове.😛 Остава само твърдоглавия каскет.😋
  • 8 Брееей

    10 5 Отговор
    Гербавите калинки са оставили джакпот, не е за вярване направо.
  • 9 глог

    4 8 Отговор
    ✔Припомняме, през 2019 година Народното събрание направи драстични промени в законодателството, като реално направи БСТ монополист на пазара на лотарийни игри.✔
    😛Авторът Венцислав Михайлов е уцелил джакпота с това напомняне за промените. Време е да се премахне държаввния монопол като поканим инвеститори от Дубай.😛
  • 10 уникално

    13 1 Отговор
    не е за вярване-прибираш едни пари/почти без разходи/,половината ги отделяш за печалби.......и били на загуба, леле мале......направо за ГИНЕС
  • 11 Уволнение!

    14 2 Отговор
    Тоя не знае разликата между приход и печалба.
  • 12 пешо

    13 2 Отговор
    да се промени изплащането на печалбите при улучен джакпот примерно от пет милиона ти плащат 250000лв. и след това по 30000лв на месец отива с години , схемата е измислена от тиквата .

    Коментиран от #13

  • 13 Голям Слон

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    В щатите от край време печалбите се изплащат с години. Не е новост искам да кажа.

    Коментиран от #17

  • 14 тоя е

    4 3 Отговор
    чист Пеликан с пълна гуша!Вън ....
  • 15 Явно си

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    пълен профан в материята. Прочети пак внимателно и накарай някой да те светне. Спри обаче да се правиш на спец по всичко.
  • 16 жокер

    5 0 Отговор
    Чагъртане само заради чагъртането е малко глупаво! Сега ще сложат "свои" хора те ще се учат 2 години и хоп дошли избори и министъра сменен следващият - който и да е завърта латерната на ново - обвиняша предните в некъдърност, корупция или просто защото се нови и хайде уволнения и так... За това с ме на това дередж - защото всеки нов управляващ се мисли за вездесъщ, че едва ли не света е тръгнал от него и той е най-най-компетентен и така до следващия тъпанар...
  • 17 пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Голям Слон":

    в грешка си , ако е искаш веднага ти удържат 20% от печалбата и остатъка ти го изплащат веднага .
  • 18 Павел пенев

    2 1 Отговор
    Ето как за две години без Бойко крадеца и тотото се оправи.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 боко

    1 0 Отговор
    Уж давате пари за спорта,а не спортувате а ставате С---Е след някоя година директорски пост
  • 22 ПЛИТКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Нещо се оплете 😃
  • 23 ....

    1 0 Отговор
    Значи печалбата се изчислява само от приходите .... разходи няма. Ей Аман от калинки
  • 24 Уволнен

    1 0 Отговор
    Нека и той да се види уволнен, както направи като дойде на власт и започна да назначава своите протежета,а те своите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове