Last news in Fakti

17 Януари, 2022 19:26 1 885 10

Задължение да не се прехвърля на колектор без съгласието на получателя

  • диана ковачева-
  • колектори-
  • омбудсман

Предложения за законова регламентация на казуса изпрати омбудсманът до вицепремиера Корнелия Нинова

Задължение да не се прехвърля на колектор без съгласието на получателя - 1
Снимка: Пресслужба

Забрана задължение да се прехвърли на друг кредитор без изричното съгласие на получателя. Тази защита на потребителя трябва и да е уредена в договора за заем или ползване на услуга в отделна клауза.

Това поиска в писмо омбудсманът Диана Ковачева до вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Поводът за писмото е инициативата на министъра за обсъждане и изготвяне на законопроект, който да регулира дейността на тези дружества.

Сред другите предложения на Ковачева са:

Задължително предоставяне при поискване от страна на длъжниците на коректна и точна информация какво са изплатили и какво остава да дължат;

Уведомяване за прехвърлянето от предишния кредитор като се посочи кой е новият кредитор; основание и падеж на вземането; общият размер на дължимата сума; общият размер на платената сума; банковата сметка на кредитора; ограниченията за новия кредитор да начислява такси, неустойки, санкции и лихви, които не са предвидени в договора;

Създаване на специален регистър на фирмите за събиране на вземания;

Подробно описание на процедурата по несъдебно събиране на задължението с предвидени изрични забрани и ограничения за колекторите;

Предвиждане на глоби и санкции при неспазване на законовите разпоредби;

Проф. Ковачева подчертава важността от спешно приемане на законодателни мерки, чрез които да се предостави допълнителна защита на гражданите и контрол при упражняването на дейностите по прехвърляне на вземания и извънсъдебното им събиране.

Тя посочва, че в условията на пандемия проблемите на хората са още по-изострени заради извънредното положение, довело до намалели или дори липса на доходи.

Управляващите готвят закон срещу произвола на колекторите

Възползвам се от случая да обърна внимание на факта, че освен проблемите с колекторските фирми, в своите жалби до мен, гражданите поставят и въпроси за нуждата от законодателни мерки за контрол върху фирмите за бързи кредити и за решаване на проблема с вечния длъжник чрез приемане на закон за несъстоятелността на физическите лица (закон за личния фалит)“, пише още общественият защитник.

Проф. Ковачева акцентира върху факта, че нашата страна остава единствената в Европейския съюз, която не предоставя възможност на длъжниците, които обективно и трайно не могат да погасяват своите задължения, да решат този проблем.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обмудсман

    7 18 Отговор
    Тази поредна чиновническа паразитна институция "омбудсман" да се закрие. Нищо не са свършили досега.
  • 2 А смертките за парното коги?

    13 3 Отговор
    Че са най неясните сметки , подвеждащи да се предплащат завишени и невярни суми предварително
  • 3 Читател

    5 8 Отговор
    Съгласен съм, че колекторите трябва да бъдат усмирени. Но трябва да сме обективни: какво искаме да се случи, ако сме дали кредит и той не е обслужван - как да възстановим загубите. А че народът е прост - това не можем да променим. Дори и забрана на кредитирането няма да помогне.
  • 4 Уса

    13 2 Отговор
    Кредитите са застраховани и застраховката е включена в месечното плащане.Това не освобождава длъжника от отговорност,но прави системата по гъвкава и толерантна към двете страни.Когато длъжника спре да обслужва кредита трябва да има закон за личната банкрупция,какъвто има в САЩ.Отива се на дело и там длъжника представя своите причини за спирането на изплащанията.Не обвинявайте хората,че са безотговорни,защото безотговорните са малко и в съда лъсват на тях опрощения не се правят.Повечето длъжници са загубили своята работа по болест,която е продължила повече от очакваното.Преминали са в инвалидност,загубили са близки хора изпаднали в депресия и несъстоятелност,разводите също оказват огромно влияние.Причини бол и всичките са оправдателни за пълно опрощаване в зависимост от сумата или частично,ако човека е здрав и може да работи и обещае в съда,че ще връща.Темата не е просто така за 2-3 реда.Трябва закон и съдебни промени със съдии,които да разбират от това
  • 5 Как и беше името

    1 5 Отговор
    Запомнил съм я госпожата като Пенка ! Риза няма да и купувам, защото и тя си знае, че е безгласна буква, ама не се маха. А иначе запомнил съм я от "Като си пееш Пенке ле, кой ми те слуша?" Пенки и Калинки бол .
  • 6 ЧСИ и Колектори вършеят из Държавата

    5 1 Отговор
    Кано Башибозук през Турско! ЧСИ прехвърлят задължения на колектори, всеки си начислява такси и лихви, каквито си иска, и накрая Ако си платил дълга, Колекторите те препращат отново при ЧСИто да си събере втори път Такси!! Оглозгват народа, въртят Длъжника в кръг, и всеки Ръфа от него!!! В Русия няма такъв Произвол на ЧСИ и Коликтори!! А тука са като Башибозук!!
  • 7 Като Башибозук, Ч С И и Колектори!!

    4 1 Отговор
    Къде е Бившия шеф на ЧСИ с 15 милиона Евра в Овшорка!! Някой да го търси и разпитва, обвинение някакво?? Ясен Петров, Цацаров Гешев?? Къде Изчезна този ваш Колега,? мисирките и медиите мълчат?? 112място,на следващото класиране ще сме на 150място!!
  • 8 Уса 4!! Системата е гъвкава само за ЧСИ

    4 1 Отговор
    И Колекторите, не за длъжника. Научаваш, че са те съдили, сред като ти запорират инвалидната пенсия и 56лв за интеграция като Инвалид!! Ако си събрал 1000лв за погребението си, ЧСИги взело, било Спестяване?? Ами с какво ще ме погребат?? Две Инеграции по56лв се събрали, не можах заради Ковида да отида да сиги взема, ЧСИ и Тях ги взело, били Спестяване!!! 112лв е Спестяване на Един Инвалид Съдлъжник се водя, дълга нее мой НищоЧе длъжника е Написал Декларация в Банката, че само той ще си до изплати кредита!! ЧСИ взе колкото имаше в останали за Погрибение и Две Интеграции и ме прехвърлиха на Колектори!! А титоляра, знаят къде живее, какво работи, но от него не вземат?? Аз съм и по лесен куц с Един Крак след Инсулт, Немога са бягам и да се крия!! С 4зъба в устата! Проклети да сте!! Кожодери!!!

    Коментиран от #9

  • 9 АААААААААа

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Уса 4!! Системата е гъвкава само за ЧСИ":

    А когато теглихте заеми не мислихте ли? КОЛКО? КОГА А дали? За едни въпросчета от много рано става дума?
  • 10 АААААААААа

    1 0 Отговор
    ЗАЕМИТЕ рано или късно се връщат? когато се подписвате МИСЛЕТЕ? ........ Битият бит .......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове