Last news in Fakti

25 Януари, 2022 06:03 23 000 31

Обмислят три варианта за промяна в пенсиите от 1 юли

  • пенсии-
  • георги гьоков-
  • нои-
  • доо-
  • министър

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт одобри с 9 гласа "за" и 4 "против" проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване

Обмислят три варианта за промяна в пенсиите от 1 юли - 1
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт одобри с 9 гласа "за" и 4 "против" проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване, който се планира да влезе в сила от 1 април, предаде БНР.

Димитър Манолов - председател на Надзорния съвет, одобрява увеличеното обезщетение за гледане на дете през втората година. От април то ще е 710 лева, но смята, че максималният осигурителен доход трябва да се увеличи с повече. Държавата предлага ръст от 3000 на 3400 лева:

"Ако трябва да получим максимална пенсия 1500 лева, максималният осигурителен доход трябва да бъде значително по-висок от предлагания", каза Манолов.

Ася Гонева - представител на КНСБ, гласува "против" заради липсата на гаранции, че записаното ще бъде прието от парламента:

"Да има някаква подплата, която да дава увереност, че предвиденото там може да мине през Народното събрание. Няма такива индикации", заяви Гонева.

А социалният министър Георги Гьоков припомни, че в Коалиционното споразумение партньорите са се съгласили максималната осигуровка да е процент от средната заплата:

"Няма как да се увеличава средната работна заплата в страната, а пък максималният осигурителен доход да се задържа, защото ще дойде моментът, в който ще се изравнят. Сега, какво ще бъде съотношението на обвързванията, е въпрос на разговори и на преговори".

Социалното министерство ще предложи няколко варианта за промени на пенсиите от 1 юли. Министър Георги Гьоков отново повтори, че планираната индексация със 6,1 на сто на всички пенсии от юли е недостатъчна и няма да отчете натрупваната от началото на тази година инфлация. Предстоящите промени ще се дискутират в работна група, която е в процес на сформиране.

Политическо ще е решението и на Народното събрание какво ще се случи с пенсиите от 1 юли тази година каза министър Гьоков, но посочи, че БСП държи на преизчисляването на пенсиите със среден осигурителен доход от някои от близките години и допълни:

"Сега, 2018-а, 19-а, 20-а, аз няма да го коментирам, но като вариант стои и е въпрос на сметки и разчети. Друг вариант е увеличаване на пенсиите с по-голям процент по изключение за тази година, отчитайки инфлацията от тази година. Друг вариант е с увеличаване на коефициента на тежест още повече на осигурителната година, защото навсякъде е записано и в коалиционното споразумение, да стига 1,5".

Всеки от трите варианта има предимства и недостатъци, каза Гьоков. За това той смята, че подходът за пенсиите от юли трябва да е комплексен:

"Адекватни решения за пенсионната система. В противен случай изкривяването - използвам тази дума, ще продължи", обясни Гьоков.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заговор

    28 21 Отговор
    Нарочно изкуствено ви вдигат пенциите и минималната, защото искат да ви нахакат еврото
  • 2 Гошо

    32 6 Отговор
    Винаги увеличение. Асен взима заем. Киро раздава. Всички печелят. Сега на ход са циганите да намажат филията. После Ел гласуване. 10 г минаха.
  • 3 гадно

    62 5 Отговор
    Едно е сигурно, че от трите варианта пенсионерите ще получат най-дългиО среден вариант.
  • 4 5577

    51 1 Отговор
    Абе вие пишете повече статии, от колкото те работят. Искаме резултати ефективни. Стига толкова празни приказки.
  • 5 Котарак

    11 8 Отговор
    Искам ПЕНЦИЯ....
  • 6 NGs company

    69 1 Отговор
    Единственото правилно решение е преизчисляване на пенсиите със средно осигурителния доход за 2020 година и в бъдеще - с всяка предходна година, за да не се получават сегашните диспропорции в Пенсионната система.
    Всичко друго е мижи да те лажем !

    Коментиран от #12

  • 7 Пенсионер

    38 1 Отговор
    Няма надежда, само думи без дела
  • 8 ПенсионерА

    66 2 Отговор
    Всички пенсии трябва да се увеличат адекватно на стажа и категорията, а не на Минималната 25% а на Средната 6-7% !!! Стига подигравка с Труда на Хората !!!
  • 9 Пенсионер

    35 2 Отговор
    Гьоков лъже. Не му вярвайте. Индекса цвята на пенсиите трябва да бъде най малко с 12%.

    Коментиран от #10

  • 10 Пенсионер

    35 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пенсионер":

    Поправка: Гьоков лъже. Не му вярвайте. Индексацията на пенсиите, трябва да бъде най малко 12%.
  • 11 шопендар

    49 4 Отговор
    масово работещи са се осигурявали и се осигуряват на минимална заплата,а ползват социални благинки както тези които са се гърбили с работа и са плащали високи осигуровки,.време е да се създаде справедлива система-ВСЕКИМУ СПОРЕД ЗАСЛУГИТЕ. кой както дойде на власт-започва да си прави експерименти с пенсионната с-ма и здравеопазването,защото там срещат най малко съпротива,и т.н.
  • 12 Ми да

    29 2 Отговор

    До коментар #6 от "NGs company":

    Браво! Това е истината! Всичко останало е демагогия на тема пенсии.

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ми да":

    Да, ама не! Тате каза, че ще ми купи колело, ама надали?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Първо

    31 0 Отговор
    трябва да се поправи КСО в парламента, и това преизчисление да се случи още сега, а не да се изтриват три години от 2017 до 2019 година; да не се ощетяват категорийните работници, и да няма минимална и максимална пенсия.

    Коментиран от #22

  • 16 Гражданин

    38 0 Отговор
    Задължително при приeмaнeтo нa бюджeт 2022 трябва ce приeмe вcички cтaри пeнcии до 2021 година да ce прeизчиcлят cъc cрeднo ocигуритeлният дoхoд oт 2020 гoдинa.
  • 17 Снежана

    32 1 Отговор
    Гьоков като увеличението няма да покрие инфлацията какво чакаш???
    Променя се процента на 12%и всички пенсии се увеличават пропорционално.Изчислявате с 2019или 2020 и решавате проблема.За вашите заплати много бързо го решихте!!
  • 18 Професионалист

    32 3 Отговор
    Даваме ви срок до 01.07.2022г. Ако не сте преизчислили пенсиите с включено швейцарското правило за 2017,18 и19г. ще си имате "Горещо лято" от ощетени пенсионери на площадите!
  • 19 000

    19 6 Отговор
    Знаят ли господата, че пенсията на учителка, която се е пенсионирала 2010 год., получава два пъти по- ниска пенсия от нейна колежка, песионирана през 2017 год..Двете са работили в едно и също училище с 38 години стаж първата и 40 години -втората.Единственият подход за преизчисление трябва да бъде според средноосигурителния доход от 2017 год.Пенсиите след 2017 са си съвсем съвременни.Ако е с коефициент за година стаж, ниските пенсии ще са пак ниски, а високите още високи.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Димитър

    26 3 Отговор
    Следващият път ще гласувам за БСП .Досега не съм гласувал за БСП . Те сдиннствени искат преизчисляване на скапаните пенсии.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Готвят нова дискриминация

    24 1 Отговор
    Докога ще дискриминират пенсионерите положили първа и втора категория труд и докога ще ги ощетяват. Кога ще увеличат Всички пенсии без изключение без условия лъжи и измами с еднакъв процент и без варианти по които да ни излъжат и да избираме издигнатия среден пръст. Срам и позор
  • 24 И това ми било европейска България

    27 0 Отговор
    България това е държава с Европейски цени на всичко и с минимални възнаграждения заплати и пенсии стоящо на дъното на Европейския съюз благодарение на политиците които ни ограбват и лъжат. Каква пенсионна система според личния принос всичко е лъжа и измама и крадене. Единствено БСП искат ново вярно преизчисление на пенсиите.
  • 25 Гьоков Защо ни предлагаш среден пръст

    17 1 Отговор
    Докога ще ни лъжете и крадете. Забравихте швейцарските правила. Изравняват е пенсията на висшиста с пенсията на неграмотния метач на улиците. Дискриминирате пенсионерите с различните категории положен Труд лъжите и крадете от българските пенсионери
  • 26 Лили

    4 1 Отговор
    Кой смел журналист ще разрови:
    1.На "бедните" пенсионери направените подаръци от 170,200,250,300 до 370 лв. пенсия.
    По колко апартамента имат, ширят ли се сами в голям апартамент, отдават ли под наем имот, имат ли вила, имат ли регистрирана фирма, какви влогове притежават, пет години назад продавали ли са имоти или прехвърляли на децата си.Подаръка на "бедните" пенсионери са от нашите данъци.Преработете т.н.ниски пенсии, от 170 със съответните увеличения ,които са били за всички пенсионери и след това да се намесят социални грижи и яко да разровят имоти,влогове,фирми на т.н.бедни.На действително бедните да се дават помощи.

    Коментиран от #29

  • 27 Кольо

    2 0 Отговор
    Кога вдовишките добавки към пенсиите ще станат 40 процента от тази на починалия, както бе предвидено в закона? Сега те са само 26.5 процента!

    Коментиран от #30

  • 28 Дедо Пене

    0 0 Отговор
    Г-н Манолов трябва да се върне в трети клас - осн.образование по алгебра, защото 45% от 3400лв. са 1530лв. и отговарят на макс.пенсия,- 1500лв.ЗАСЕГА !
  • 29 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Лили":

    АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО В СИНХРОН С ОСИГУРИТЕЛНАТА СИСТЕМА!
  • 30 Пенсионер

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Кольо":

    НИКОГА !!! НЯМА ПАРЕ, ДЕЙСТВАЙ!
  • 31 Моряка

    2 0 Отговор
    Действително само БСП реално защитава пенсионерите.Последните са затъпяващо неблагодарни,не си помръднаха задниците да гласуват.Достраша ги от вируса и машинното гласуване.Оставиха Корни да я глозгат хищници като Гергов,К.Добрев и оня малък пинчер Зарков.С мама зад гърба.Сега какво се жалвате.И ние,съзнателната част от пенсионерите,ще духаме супата заради вас.(Не става дума за малкия брой софийски реститутки,които традионно гласуват синьо.Имат си право бабетата,навремето Лучников ги оправи).В преносен смисъл.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове