Last news in Fakti

25 Януари, 2022 10:27 3 120 31

Страхил Делийски: БСП приключи със смисленото си съществуване

  • страхил делийски-
  • бсп-
  • приключи-
  • смислено съществуване

БСП в това си състояние е една брокерска организация, която се занимава от доста време и очевидно и ще продължи да се занимава с реализирането на интересите на една шепа хора, казва политологът 

Страхил Делийски: БСП  приключи със смисленото си съществуване - 1
Снимка: БГНЕС

След събота БСП приключи със смисленото си съществуване като политическа партия, каза политологът Страхил Делийски в интервю за предаването „Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио „Фокус“. Той допълни, че оттам приключва и смисълът от наличието на опозиция.
„Ясно е, че партията в това състояние няма абсолютно никакви съпротивителни сили срещу това, което се случва на върха. В този смисъл това е показателно и за – трябва да използваме този, понеже е актуално – имунната система е тотално разбита и вирусът унищожава партийния организъм. А от опозицията няма никакъв смисъл”, каза Делийски.
Политологът се аргументира с позицията, че Конгресът не констатира оставката на Нинова.
„Разбирате ли, за каква представа за реалността става въпрос, когато някакъв орган не констатира нещо, което няма как да не се констатира, защото то може да се види на запис и се прочете. Просто това беше, как да кажа, апотеоз на всичко онова, което се случи на този т.нар. „конгрес“. Но ясно, той се случи, защото на Нинова беше нужно да покаже, че „партията“ стои зад нея. Оказа се обаче, че чисто формално там нещо се констатира или не се констатира, но ако погледнем броя на тези, които не успяха да „констатират“ оставката, вие ще видите, че това са малко повече от 1/3 от всички делегати по принцип на социалистическата партия. Да, този път не присъстваха много по различни причини, но тези 300 и колко са малко повече от 1/3. Но въпреки това все пак ето, имаме някакво легитимно решение, и както казват в такава ситуация големите спортисти – гледаме напред”, каза Страхил Делийски. За политолога най-сериозният минус на форума е бил, че от него не са излезли политически послания.

„Това е другият парадокс. Освен, че не можаха да констатират нещо, което е очевидно, че съществува, а именно оставката, второто нещо е парадоксално за партия като БСП – не беше приет никакъв политически документ. Изслушаха на Нинова анализа, нещо като отчет, и това. Никакъв политически документ, нищо. В този смисъл нямаше никакво политическо послание и това не е учудващо, защото политически послания отправят политически субекти. БСП вече не е политически субект в същинския смисъл на думата, тя формално по документи е партия организацията, но фактически не е, защото политическият субект защитава някакви големи социални интереси на големи социални групи въз основа на ценности и т.н., занимава се с политика. БСП в това си състояние е една брокерска организация, която се занимава от доста време и очевидно и ще продължи да се занимава с реализирането на интересите на една шепа хора, най-вече по отношение на трудоустрояването и евентуално на неин някакъв частен бизнес. Няма откъде да дойдат политическите послания”, констатира анализаторът. Той определи политическото поведение на лидера на БСП като следовник на Граучо Маркс.

„Очевидно Корнелия Нинова е марксист, но не по Карл Макс, а по комедианта Граучо Маркс. Нали си спомняте, той имаше една такава прословута летяща фраза: „Това са моите принципи, ако не ви харесват, имам и други“. Принципите на Нинова са марксистки по Граучо Маркс. Те са конюнктурни – за една ситуация, те са едни, когато ситуацията е друга, и принципите стават други. Така че БСП най-накрая има марксист начело, и това е може би е една от добрите новини. Лошото е, че не става въпрос за Карл Маркс, а за Граучо Маркс. Няма как по друг начин да коментирам това, което се случи”, твърди политологът. За него звучи абсурдно декларираното на конгреса на БСП намерение за победа на местните избори през 2023-та година. „Това е изключително странна политическа цел при положение, че БСП, ако внимателно погледнем, какво е представителството ѝ в местната власт, първо, в 1/4 от общините в България няма нито един представител, забележете, нито един човек, а в другата 1/4 има по един. С други думи БСП е регионализирана средна към малка партия и по никакъв начин от тази си стартова позиция не може да се очаква кой знае какъв резултат, първо. Второ, вероятно Нинова прави някаква хипотеза, свързана с участието на БСП в изпълнителната власт и възможността това да бъде калкулирано като позитив и да послужи като инструмент за мобилизация на местните избори. Само че аз не съм сигурен, че освен това 100-200 души да се трудоустроят, БСП ще постигне нещо в изпълнителната власт и иска да постигне нещо в изпълнителната власт. Аз не виждам по никакъв начин, какво иска и какво иска да направи БСП в това правителство, къде са идеите на БСП в това правителство. Така че това пожелание, хайде, това е пожелание на Нинова, това не е формулирана сериозна политическа цел. Новогодишна картичка – хайде, така да го наречем, каза Страхил Делийски.

Според него вече има огромен потенциал за създаване на една или на повече формации в лявото. „Още повече, че ако погледнем представителството и в последното, настоящото Народно събрание, ние ще видим на база на анализ на програми, на политики и т.н., че партиите, които са политически представени, представляват интересите, хайде да го кажем, на 10% от населението, на онези, които живеят добре и прилично. Останалите 90%, които имат съвсем други потребности, нямат своето политическо представителство. И тук не става въпрос толкова за нещо ясно определено като ляво, а за някакво нормално политическо представителство, което да постави нормална, модерна, европейска социалдемократическа програма на дневен ред, свързана все пак на ангажименти на държавата през бюджет, през преразпределение, разбира се, през ангажимента на обществените блага и т.н., ангажимент на държавата, който да постави отделните хора и тяхното развитие на първо място, да се грижи за хората, онази държава, която да знаеш, че може да те защити, в която ти се чувстваш сигурен дори и да загубиш за малко работа и т.н. – една нормална социалдемократическа програма. Има огромен потенциал. Сега, друг е въпросът как ще се случи, дали ще се случи и т.н., но със сигурност контекст и социален, и политически, и демографски, и всякакъв има за такова нещо”, допълни Страхил Делийски.

За него съдбата на БСП, такава, каквато я виждаме, ще бъде в това да търси, да брокерства участие в някаква следваща коалиция. „Тя успя да постигне тази цел, към която се беше запътила още от началото, то си личеше много добре. Една средна, по-скоро малка политическа партия, която в контекст на едно раздробено политическо поле и необходимостта от големи, широки коалиции, да участва в такива коалиции, да брокерства около властта. Без някой да очаква от БСП нищо – ти, за да изпълниш тази задача, към теб не трябва да има големи очаквания. Така че няма проблем Нинова да ръководи една организация около 7-8% политическо представителство, която ще влезе и в следващото правителство. Тук, според мен, големият проблем на Нинова, е, че вървейки в тази линия, накрая може да се окаже, и то не толкова далеч във времето, че няма да ѝ стигнат гласовете да влязат в парламента, за да правят това политическо брокерство. БСП е безлична, тя не че беше много лична преди, и пак нека да правим разграничения – тук става въпрос за някакъв личен проект на Нинова, който няма нищо общо с въжделенията и представите на огромния брой редови социалисти. Правя това необходимо уточнение, много важно, между другото. БСП тотално се обезличава и ще се обезличи.

Единственото, което вероятно ще остане, е възможността опонентите да нарекат това управление ляво, а то въобще не е ляво, то е ултралиберално – личи си и по идеите за бюджет, и по икономическа политика, и по всичко останало. Но големият принос на БСП може да бъде именно в това да го легитимира като ляво от опонентите, и думата „ляво“ отново да придобие, хайде да не казвам обиден, но не много приятен смисъл в употребата в българския политически жаргон”, заключи политологът Страхил Делийски.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    20 4 Отговор
    АКО ЖАН ВИДЕНОВ СТАНЕ ЛИДЕР НА БСП , КЛОУНА КАЛИН ЩЕ СИ ИЗЯДЕ ПЛИТКАТА :)
  • 2 И този

    19 4 Отговор
    Е апологет за създаването на Нова лява партия
  • 3 БСП....

    14 13 Отговор
    Се е запътило към пътеката на всички останали партии които съществуват безсмислено.
    Какво да се прави демокрация е
  • 4 SH BG

    21 13 Отговор
    БСП наистина ще приключи скоро, но само ако продължава да подкрепя новите рушители на България от кръжока на измамниците от "Харвард"...!!!

    Дааа...!!!
  • 5 гошо

    17 3 Отговор
    доста народ преди това ш.о.парче е изразявал подобни надежди говежди. всуе.
  • 6 Дедо ви

    11 10 Отговор
    Всички партии са ОПГ (организирани престъпни групи). Нямало било по-добро решение от партийното управление. Напротив има. Забрана на всички партии. Избор на президент и министър председател, кметове и т.н. да става директно от народа. И всички по-важни въпроси, а и не толкова важни да се решават с референдуми чието решение да бъде задължително за изпълнение.
  • 7 бягай бе

    13 1 Отговор
    Страх де ли Капия си....
  • 8 ХАН КРУМ

    11 16 Отговор
    СТРАХИЛ ОТ ТРИ ГОДИНИ ПРЕДУПРЕЖДАВА ,ЧЕ БСП СЕ СРИВА НО НИКОЙ НЕ ГО ЧУВА. И БСП СТИГНА КРАЯ.

    Коментиран от #11

  • 9 Бойко

    5 11 Отговор
    Изчегъртахме ги! Само Герб и само напред!

    Коментиран от #23

  • 10 Новини от последните секунди

    13 4 Отговор
    Асен Василев: Ливан потвърди, че Борисов има сметка с 40 милиарда лева.
    Това е огромен скандал и предстои случая да бъде даден на прокуратурата!
  • 11 АААААААААа

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "ХАН КРУМ":

    Вече 32 години стига края и още не е стигнала! А други отдавна са в канала?
  • 12 Tito

    12 6 Отговор
    Герберски лакей.
  • 13 Валентин

    14 1 Отговор
    "Смислено съществуване" означава защита на милионерите в БСП, тайни и явни коалиции с ДПС и ГЕРБ за крадене на милиони от бивши партийни другари. По-добре без такова смислено съществуване и да се върне към по-безмисленото съществуване където гледат итересите на държавата на обиковения Българин.
  • 14 Хаах

    9 6 Отговор
    На кого ги говори тези, на талибаните ли.
    Алоо г-не БСП има над 85 000 членове.
    Не можете да я съборите с чекистките си методи.
    Нинова да ги чисти и обновява БСП с НОРМАЛНИ и млади хора , не с чугуни.
  • 15 Трезвомислещ българин

    8 7 Отговор
    За доброто на България смисленото им съществуване трябваше да приключи още през 1990г.

    Коментиран от #22

  • 16 Васил

    4 10 Отговор
    Комунягите пътуват смело към своят безсмислен край на никой няма да липсват. Партията им е заприличала на Северна Корея разделяй и владей.
  • 17 БСПП

    5 5 Отговор
    Българска социалистическа пенсионерска партия с нов лозунг: да вдигнем пенсийките.
  • 18 pbdan

    6 6 Отговор
    Скъпи другари, мили хора! Идеологията ви беше да защитите хората на наемния труд във фабриките, с което получихте подкрепа от всички пролетарии от целия свят. Когато обаче взехте властта нещо много ви се услади, избихте буржоазията за да им вземете имуществото, парите. След сгромолясването на порочната ви власт отидохте да се борите с империализма най-вече в неговото сърце - САЩ. Не отидохте в страната вдъхновител на комунизма - СССР. Това лицемерие ви раздира още от време оно. Със специалните права, корекомите, правото да пътувате където ви се иска по времето на соца, а пролетариата бяхме вардени с кльон и АК-47. Е, раздирайте се сега, начело все още с Корни и синчето ѝ в САЩ.
  • 19 боко

    5 3 Отговор
    Много ИД---и се навъдиха които смучат от трудът на народа то политолози,социолози,доцентчета,професори аман с лопатата за л---а да ги ринеш тия хрантутници
  • 20 Ана

    7 3 Отговор
    Не г- н Делийски ,Партията е на 130 год. Вие сте млад и не познавате истинските социалисти ,те ще останат верни на идеите си , ще отидат в забвение отцепилите се соц.капиталисти !
  • 21 Павел Пенев

    7 3 Отговор
    Много си се престарал да се правиш на демократ,но нали знаеш че фамилията ти на турски означава ненормален–луд., а тази ненормалност се предава по наследство. Така че по–кротко да не се налага да бъдеш освидетелствуван.
  • 22 ИСТИНА Е

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Трезвомислещ българин":

    АБСОЛЮТНО ВЯРНО ! ! ! ! ! !
  • 23 от оградата

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бойко":

    гробарски песнопения....
  • 24 Перо

    6 1 Отговор
    Нинова е единствения член на ръководството на БСП избрана пряко от всички членове! Чест и прави,че прочиства тази партия от паразити,ренегати и соросисти,изпълняващи чужди поръчки и интереси, уреждащи си и отрочетата вече, на топли места! СерГей, малко ще почака. Другите могат да плюят,но от страната на АБВ или Движение 21! По-добре е БСП да има по-малобройна маса,но сплотена и изчистена от соросистите и поколенията на червената буржоазия, ренегати!
  • 25 Мдаааа

    2 2 Отговор
    Червенитечервенотиквиничета така и не разбраха,че костовата Нинова е внедрена да разбие БСП,така както Костов разби СДС.На неолиберастите и новите свръхкапиталисти не им трябват силни принципни десни и леви партии,а рояци от слаби център-ляво,център-дясно партии,Нящо като 40-те джендърски пола.В случая като видя Кокорчо и се чудя дали и той не е от меките китки,а Котето определено ми мяза на мой комшия,който си е би- от малък,хем женен с дете,хем се натиска и целува с мъже!

    Коментиран от #26

  • 26 От Мдааа

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мдаааа":

    Не "Котето",а Кирето,пусти му гугъл редактор(и той редактира по джендърски)
  • 27 Цвете

    0 0 Отговор
    Г-н Делийски е един от най-интересните млади политолози с леви убеждения. Ще ни трябват повече такива хора.
  • 28 Цвете 9338

    0 2 Отговор
    Г-н Делийски е един от най-интересните млади политолози с леви убеждения. Ще ни трябват повече такива хора.

    Коментиран от #31

  • 29 Раша каза

    1 0 Отговор
    Айде де!
    Пари нема действайте:)
  • 30 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    1 0 Отговор
    "БСП е безлична, тя не че беше много лична преди"

    Точно така, аз не виждам БСП да е била нещо друто освен брокерска партия. Винаги, когато е била водеща в управлението това е свършвало с катастрофа.

    Катастрофи бяха

    Тодор Живков катастрофира 1989г.

    Жан Виденов катастрофира 1997г.

    Сергей Станишев катаскрофира 2009 г.

    Пламен Орешарски катастрофира 2014 г.а тогава Сергей Станишев се спаси с бягство в Брюксел от народната любов и от любовта на бесепарите.
  • 31 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Цвете 9338":

    "Г-н Делийски е един от най-интересните млади политолози с леви убеждения. Ще ни трябват повече такива хора."

    Нито е с леви убеждения. Защото никой БЕСЕПАР не е с леви убеждения. Човек с истински леви убеждение отдавна щеше да си е хвърлил БСП книжката. Даже Миков не си хвърли книжката заради принципи, а заради лични вражди. Всички бесепари са далавераджии - върли капиталисти. Крадци, на които големите им заплати са кражби.

    Нито е млад.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол