Last news in Fakti

25 Януари, 2022 10:35 2 883 34

Антон Кутев: Ще има нови политически проекти и те ще бъдат по-успешни от БСП в лявото

  • антон кутев-
  • бсп-
  • корнелия нинова

Според него при Корнелия Нинова грешките в последните три години са вървяли една след друга

Антон Кутев: Ще има нови политически проекти и те ще бъдат по-успешни от БСП в лявото - 1

Убеден съм, че ще има нови политически проекти и те ще бъдат по-успешни от БСП в лявото. Това каза Антон Кутев - член на Националния съвет и делегат на Конгреса на БСП, в интервю за Радио „Фокус“.

„От 1 милион гласа за три години БСП спадна на 260 000, което значи, че има най-малко 700-800 хиляди в момента, не става дума просто за граждани, става дума за гласуващи граждани. Това са 700-800 хиляди гласуващи граждани, които очевидно в момента не разпознават БСП като своята партия, а те биха гласували за ляво. Т.е. в момента ще се появи не един, за съжаление съм убеден, че ще се появят няколко леви проекта. Дано да могат да бъдат обединени, защото най-важното е, как ще се защитят тези интереси на гражданите. Защото дълги години се говореше, че прогресивното облагане, че корпоративният данък – това са леви политики. Не. За Европейския съюз те не са леви, те са нормални политики. Тези леви политики много отдавна са станали част от законодателството и от традицията на великите западни общества. А ние още тук не смеем даже да проговорим за тях. И това трябва да се случи и то ще се случи, разбира се, през нови политически субекти, тъй като БСП в момента абсолютно е избягала от това“, каза още той.

На въпрос - какво показа конгресът от 22-ри януари, че БСП е демократична партия на свободни хора, както твърди в благодарственото си слово председателят Нинова, или че БСП стана жертва на фарс с апаратни хватки, както коментира Крум Зарков, народен представител и потенциален кандидат за председател, ако имаше пряк избор – Антон Кутев каза, че БСП е станала жертва на председателя си.

„Сега това, че Корнелия има неограничен стремеж към власт, който не се подчинява на никакви правила, всъщност не е учудващо. Тя не е нито първият, нито последният човек, попаднал във властта, който отсега нататък е готов да даде всичко за нея без оглед на средствата. Тук големият проблем за мен беше, че аз за първи път виждам БСП като партия, която не може да се съпротивлява на това. А това вече е наистина проблематично, защото то някак си разкъсва поне лично моите представи за това, как трябва да се води и партийният живот, и политическият живот. Ако една организация е склонна на това, което се случи – то даже не е фарс, то беше обидно, поне за мен беше – ако тя е способна да допусне това, това означава, че просто в съвременния демократичен свят тя за съжаление няма място. Трудно мога да намеря мястото на организация, която до такава степен може да бъде зависима от един човек, при това – аз не искам да говоря за Корнелия лично в тоя случай, но Корнелия изобщо не е този зашеметяващ лидер, който ни е представен“, допълни Антон Кутев.

Според него при Корнелия Нинова грешките в последните три години са вървяли една след друга.

„И глупостите вървяха една след друга, за да свършим накрая с идиотизма - да издигнеш кандидат за президент, който е по-силен от партията и който има над 50% подкрепа, пък ти да работиш срещу него. Но както и да е, да не ги изброяваме. Всичкото това накрая доведе до 26-те депутата и заради това да влезеш в управлението, защото ти си достатъчно слаба, че дето се вика, хем да ги крепиш, хем да се оправдаваш, че не можеш да направиш реалните промени. Това е ужасяващо. И някак си за съжаление това е най-тъжното нещо, което бих могъл да си помисля или да кажа за партията, за която съм работил в последните вече повече от 20 години“, посочи още Кутев.

За него се унищожава и спира бъдещето на БСП.

„Тук аз пак искам да подчертая – моят проблем не е Корнелия Нинова. Аз с Корнелия съм работил, имали сме куп скандали, дето се вика, аз може да съм ѝ искал оставката и тя е искала моята. Това са неща, които са нормални в рамките на една партия и аз нямам личен проблем с нея. Аз имам проблем със състоянието на партията и с това накъде тя отива в момента под ръководството на Корнелия“, каза още Антон Кутев.

За пример той даде проектът за бюджет на правителството, който от екипа на Корнелия наричат ляв и социален. С тази оценка Онтон Кутев не е съгласен, защото по думите му ляв бюджет означава такъв, който намалява неравенствата и успява да изтегли повече от богатите слоеве и да ги даде на бедните така, че да се направи прогресиращо общество.

„А нищо такова не се случва в този бюджет – бюджетът, в който БСП участва като управляваща партия. Сега в този бюджет в момента не се и споменава прогресивен данъчно облагане, не се говори за по-голям корпоративен данък, които са базови неща на западноевропейските бюджети. Не се говори за вярното съотношение между преки и косвени данъци – при нас е точно обратното. При тях 60% са преките, 40% са косвените, при нас е обратното, което значи, че товариш по-бедните. Не става дума за диференцирани ставки на ДДС в най-ключовите неща. Т.е. ти имаш ключови неща, които определят икономиката, които в тоя бюджет на практика показват чисто дясно управление. И заради това, че подхвърляш трохи на пенсионерите, които въпреки повишението на пенсиите, остават под линията на бедност и на практика съществуват благодарение на глад и чудо, ти казваш, че това е ляв бюджет. Ето ви истинските измерения на това какво се случва в БСП. Докато България има нужда от реална, истинска политическа сила, която да защитава тези хора, за да бъдем европейска държава. И в момента с всичките си действия изобщо не ми пука какво ще е бъдещето на Корнелия. Интересува ме някой да може да си свърши тая работа. Досега БСП беше единствената, която можеше да се справи. Очевидно вече става дума за други формати и други политически субекти, които да го вършат“, коментира той.

Кутев подчерта, че в доклада на Корнелия Нинова пред конгреса не е чул нищо за основното понятие на европейската социалдемокрация, каквато са неравенствата.

„Нинова даже не мисли да бори неравенствата, защото тя няма такова нещо в главата си. Нито веднъж не чух думата „класа“. Още повече не чух, как ще бори пропускливостта на класата. Не разбрах как примерно – за да обясня за какво говоря – как примерно едно момиче или едно дете от Кайнарджа може да завърши „Харвард“. Защото то много хубаво е да си с управлението на харвардците, ама ти, за да отидеш в „Харвард“ да учиш, някой ти е платил доста сметки. А има деца, които през целия си живот не получават толкова пари, колкото ти си получил за една година, за да можеш да отидеш да учиш в „Харвард“. Това са реалните леви проблеми. Нито веднъж не чух за ролята на образованието като източник на неравенства, защото именно образованието е ключов източник на неравенства в нашето общество. Защото ако завършиш „Харвард“ или „Итън“, идваш и ставаш премиер, само защото си ги завършил. А ако трябва да учиш в училището в Алфатар? Как ще стане тая работа? И това са нещата, с които нашето общество в момента трябва да се занимава. Вместо това тя сега ще вземе да назначи 300 или 400 човека. Ама ти като назначиш тия 400 некадърника, ако това направиш, което дълбоко очаквам, че ще се случи, след това какво ще отчетеш пред хората? Какъв ще е резултатът, който ще дадеш? Всички ще кажат: какво е това БСП, защо изобщо гласувахме за вас? Даже и тия 260 000 дето са гласували, даже те ще почнат да се чудят. Тук въпросът е: ще имаме ли смислено управление и това управление ще доведе ли нещата до някъде?“, каза още той

Според Антон Кутев напрежението между БСП и президента Румен Радев ще продължи, докато Корнелия Нинова е там.
„Президентът никога не е работил срещу Корнелия. Обратното беше очевидно – че Корнелия работеше, не БСП, а Корнелия Нинова работеше срещу президента. Какво ще е следващото емоционално състояние, за мен е загадка и нямам никаква идея, какво може да се случи в близките месеци или години в нейната глава, така че предстои да видим“, добави той.

„Разломът в партията ще бъде очевиден и тежък и резултатът от цялата работа е, че първо ще има много напуснали, в което няма спор, второ, ще има и много изгонени. Оттук нататък очаквам действия на победилия сталинизъм, на изчистване на всички инакомислещи, докато не остане накрая, както неведнъж във „Фейсбук“ куп хора пишат – докато не остане Нинова съвсем сама и не се самоизключи. Това ще е краят“, каза в заключение Антон Кутев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Севда

    2 20 Отговор
    Нинова върти десни политики!
  • 2 Куте куте

    28 2 Отговор
    Ех, мечти
  • 3 Не господин Кутев

    37 4 Отговор
    Няма да бъдат по-успешни
    Примери
    Татяна Дончева
    Александър Томов
    Мая Манолова
    Другите взех да ги забравям

    Коментиран от #6

  • 4 Дедо ви

    30 3 Отговор
    Много вожд - малко индианец. На тия им издърпаха кокала от устата, пък те не са свикнали да работят, а само да лапат. И затова сега ще си направят нова партия от която да лапат държавни субсидии и да трупат пачки. Уж за наше добро, пък всъщност за тяхно си благоденствие с нашите пари от данъците.
  • 5 Женицата Нинова

    8 23 Отговор
    Тичала по приватизации , омилквала се е на Костов , сеги занулява БСП. Какво да прави? Трябва деца да храни.
  • 6 да допълним

    25 2 Отговор

    До коментар #3 от "Не господин Кутев":

    Антон Кутев - неприятния
    Герги Първанов - ГОЦЕ
    РумЯн Петков -пикащ в шадравани
  • 7 Перо

    30 4 Отговор
    Този соросист и ренегат от БСП е вреден и за президенството!
  • 8 бекграунд

    24 1 Отговор
    Ако са с ваше участие, успехът ще е съмнителен.
  • 9 ЕДГАР КЕЙСИ

    16 1 Отговор
    ЯСНО НА КЪДЕ БИЕШ КУТЕВИЦО .....КЪМ ПРОЕКТА НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП И МАФИЯТА..... ФАКТ !
  • 10 коментар

    18 2 Отговор
    Хубаво ги казва нещата за образованието, "Харвард" и как комплексите на българите водят до там, че се прекланят без да се замислят пред някой си, който бил завършил Харвард, или бил еди какъв си номер в измислени топ класации. Но пък тези с "Харвардското образование" си ги сложи президентът като служебни министри. А Кутев беше говорител там, и сега добре говори, ама защо не го говореше преди това? Как не се намери един истински политик, само ялови кариеристи.

    Коментиран от #12

  • 11 Хххх

    19 3 Отговор
    Ало спина Кутев ,кои ще бъдете в проекта : свинаря от Пловдив , алкохолика Миков , Кирчо далаверата , Лечева ,Дърева , Паргов ,Станислав от джипа на мутрата , Старите муцуни Пирински , Дъбов и още знайни и незнайни капиталисти - предатели! Опитайте ренегати !
  • 12 пффф

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "коментар":

    Вие май не разбрахте, че не е заради образованието, а защото ви спряха кранчето!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пенсионер

    18 2 Отговор
    Защо бе, Кутев, защо толкова си обсебен от Нинова? Че те била сложила трети, а не втори в листата на 25 МИР в София и не си стъпил на червения килим в Народното събрани? Знай, че омразата е по страшна за здравето от Ковида и от нея също се умира.
  • 15 Браво на кобилата

    5 13 Отговор
    от Крушовица,успя да занули партия на 130 година.
  • 16 Европа

    15 0 Отговор
    Стига с манипулациите срещу БСП!
    Разследвайте сега откраднатото, през последните 10 години, защото и него ще забравите и така България ще бъде винаги последна в ЕС.

    Коментиран от #32

  • 17 Истината

    12 1 Отговор
    Ще има нови проекти , които ще разпилеят членовете и електората на БСП. Тези са палачите на БСП, жадни за власт. Това е жестоката истина. Както стана с ликвидацията на ТКЗС, се ликвидира и селското стопанство.
  • 18 Павел Пенев

    17 0 Отговор
    А бе мухльо,заради Нинова ли ще правите нови политически проекти в лявото. БСП беше провалена от Станишев,Пирински,Гергов, Йончева,Добрев,Гуцанов,Кутев,Гьоков,Жабленски и по младите идиотчета като Зарков,Божанков и т.н. Гоце нали направи проект в лявото,какво стана? Нинова добре че изгони тези гнусни некадърници, но трябваше и тя да си отиде най сетне с достойнство, а не с ритник.
  • 19 Хахаха

    12 1 Отговор
    Не Кутев, няма да са по-успешни. Поне историята до сега го доказва. А като прибавиш и факта, че инженер на новата/ите леви политически формации ще е Радев, и като вземеш предвид досегашния му УСПЕХ с ПП-тата, значи тотално закриване на БСП и евентуалните и радеви производни. Което ще е идеално за развитието на държавата ни.
    Апропо ПП-та имат успех, и то голям, но за един кръг от хора - кум, кума, кумица, брат, сват, батко и братко (по банките) и т.н. Това им беше и целта, която постигнаха, благодарения на мунчо. А народа...., за него остана "промяната". И тя е факт вече. Но дали такава очакваха излъганите хорица? Но така е тук - с нахалство, безочие, наглост и погазване на конституция и закони към светли бъднини се водят горепосоченият кръг хора. Важното е аферата и далаверата да върви, да могат да цоцат милиарди, а ние, ние ще плащаме сметката с години наред.
  • 20 Некой си

    9 1 Отговор
    Кутев да оглави партия на обратните.И те са с леви убеждения.Гаранция ще вземе 2млн.гласа !
  • 21 Махнете машините

    10 4 Отговор
    Не става другарю кутев, тежко и горко на България с проект сестра галева.
  • 22 mavro

    9 3 Отговор
    Ще успее, колкото успяха Александър Томов, Ивайло Калфин, Георги Първанов, Жан Виденов, Красимир Янков и останалите. Опитите продължават, за да има какво да дъвчат Валерия Велева и другите като нея, които замениха журналистиката с поръчковото пиарство.

    Коментиран от #24

  • 23 Комунист

    7 1 Отговор
    Тия проекти в условията на капитализъм нищо не става от тях Кутев. Излишно е да ти обяснявам защо?!
  • 24 Комунист

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "mavro":

    Абсолютно.
  • 25 БСДП

    1 1 Отговор
    Е решението. Може би около ПП, ако са достатъчно умни. Никой обаче не обича постоянната промяна. Особено когато е към по-лошо.
  • 26 Хихи

    2 2 Отговор
    Антикомунистите. Да по-успешни за дечицата ви, внуците, правнуците. Голям берекет ще имате и пада от вашите де.
  • 27 big

    7 1 Отговор
    Чудесно, съберете се всички "опозиционери" и направете нова партия. Така ще помогнете и на БСП и на вас, но си спомнете: Движение 21 и АБВ бяха нови проекти на хора не съгласни с политиката на БСП. И къде са тези партии в политическото пространство? Същото ще стане и с новия проект, но вас няма да ви показват постоянно по медиите, вече няма да сте интересни!
  • 28 Хахаха

    6 1 Отговор
    Г. ГЕРГОВ, СЕРГЕЙ СТ, К.ДОБРЕВ, М.МИКОВ ЩЕ ОЧРЕДЯТ НОВА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ. ЩЕ ПОКАНЯТ СЪЩО ЧЕРЕПА, МИНЬО СТАЙКОВ, БАНЕВИ И .....
  • 29 stan40

    4 0 Отговор
    Няма лява, няма дясна политика. Народът се интересува от това да живее добре, но засега това не му случва. Преди и сега политиката е келепирска .
  • 30 Бай Кутю

    4 0 Отговор
    е едно от явните оръжия на Рашо Фатмака за унищожението на БСП! Докато беше говорител на служебното му правителство той се държеше така сякаш, че не Кури, Рашо е шеф на БСП и подливаше вода на собствената си партия, насъскваше структурите да се отделят от партията и да се присъединят към Кирчовците и тяхната "непартия" ПП ПП! Най-вероятно Рашо го готви да оглави новият му проект или просто го залъгва, като някой абдал!
  • 31 Дръвен шоп

    2 1 Отговор
    Некой ко се сети и регистрира ПП "ДД", демек "Дебило-Джендърска партия" он че избие рибата на следващите избори! Нема да сварят да ги приемат! Първи че са най-младите и тия дето са завършили у Харвардово! Они че ги записват у партията не един по един, ами направо по 100, по 1000 наеднъж, направо цели квартали че улянат! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!
  • 32 А кога ще

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Европа":

    Разследват предходните години,когато БСП крадеше!?Да не би ,тогава да цъфтяхме и връзвахме!?
  • 33 Беновска пита

    2 1 Отговор
    И тоя политически труп Кутев ли се размириса?? Вай вай!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове