Last news in Fakti

26 Януари, 2022 10:25 13 278 39

Ваня Григорова: Ваучерите крадат от бъдещето на работниците

  • ваня григорова-
  • ваучери-
  • кт подкрепа

Според Григорова се вижда опит да се осъвременят всички плащания, но имало и доста недостатъци

Ваня Григорова: Ваучерите крадат от бъдещето на работниците - 1
Кадър Bulgaria ON AIR

"Работодателят не е задължително да дава ваучер. Върху квотата за ваучерите не се дължат данъци и осигуровки. Това е една облекчена възможност за работодателя да дава социални придобивки на работниците. Много внимателно трябва да се работи с този инструмент, защото са лесни за даване пари, но крадат от бъдещето на работниците", заяви икономистът и съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в "България сутрин".

Тя даде следния пример: даден човек работи за минимална работна заплата, но част от парите му - 200 лева, отиват в плик. Работодателят му ги дава, без това да се отчита никъде. Вместо 200 лева в плик, работодателят може да дава ваучер.

Според НАП това са около 57% от работниците и 47% от работодателите, които прилагат такива незаконни практики. Все още няма работодател, който да е осъден за тази масова практика, изтъкна Григорова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ правителството иска да облекчи работодателя, за да започне изсветляване на недекларирания труд. След няколко месеца ще започнат масови проверки. Първо даваме моркова, после идваме с камшика, което е логично, отбеляза икономистът в студиото.

Според Григорова се вижда опит да се осъвременят всички плащания, но имало и доста недостатъци. Обезщетението за безработица е увеличено от 12 на 15 лева, но тя е на мнение, че това е крайно недостатъчно, тъй като човек не плаща по-малък осигурителен доход от минималната работна заплата. Би трябвало да получава малко над 420 лева, а след увеличението ще получава 300.

"Инфлацията е вследствие на увеличените цени на тока и горивата. Да оставим неактуализирани заплати и пенсии, означава да оставим хората без възможност да покриват минималните си жизнени потребности. Дори след увеличенията, в огромна част от случаите не може да се покрие инфлацията. Самата инфлация увеличава БВП. БВП е изключително порочен показател. Ако расте с над 5%, тогава бихме могли да кажем, че имаме ускоряване на икономическото развитие", обясни Григорова.

Тя бе категорична, че детските градини трябва да са безплатни. Трябва да се покриват таксите и да се строят детски градини и ясли, посочи съветник в КТ "Подкрепа".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дилдо

    58 23 Отговор
    А ти мила на колко хора си работодател и колко гърла храниш?

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 случаен

    55 2 Отговор
    Ако спре да се източва държавата и има съд за крадците, ще има пари за всикчо и всички. Държавата ще може да помага на бизнеса, а не да го убива. Сега е обратното. Кое по напред да платя, като шефа ми каже спирам ти плика.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ежко

    48 4 Отговор
    "но крадат от бъдещето на работниците"?!?
    А........ друго си е "бъдещето" да се натрупа и тогава да се открадне изведнъж!Така ако се краде месец за месец -няма натрупване!
    Мисли ли някой,че след 20-30 години изобщо ще има пенсии?Вноските за старост трябва да се плащат сега, за да може цяла армия администратори и тунеядци да живеят сега!
  • 7 Гост

    41 16 Отговор
    А ма, ти какъв продукт произвеждаш и с какво допринасяш за развитие на икономиката. Аман от разни хрантутници които не са управлявали и сергия на пазар, ама ръсят акъл...
    Я изчезвай !!!
  • 8 Смях

    34 6 Отговор
    Значи може 9% ДДС А мутренските бизнеси като хотели и заведения, ама като е за ваучери за храна, които освобождават ресурс на работодателя да дава повече пари на работника и унищожавали бъдещето.

    И тия Бойко-2, нови калинки по стария модел само да вземат, ама за правене нищо не се чува...

    Коментиран от #36

  • 9 Нямам Срам

    33 2 Отговор
    Чуваш ли се какво говориш ? Работника се подписва на получените ваучери ,като максималния размер е 80 лв .
  • 10 Цитат

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дилдо":

    Само да ти кажа, че оня великан Ристо Ботьовъ е казал, кой, кои гърла храни:
    Патриот е - душа дава
    за наука, за свобода;
    но не свойта душа, братя,
    а душата на народа!

    И секиму добро струва,
    само, знайте, за парата,
    като човек - що да прави?
    продава си и душата.

    И е добър християнин:
    не пропуща литургия;
    но и в черква за туй ходи,
    че черквата й търговия!

    И секиму добро струва,
    само, знайте, за парата,
    като човек - що да прави?
    залага си и жената.

    И е човек с добро сърце:
    не оставя сиромаси;
    но не той вас, братя, храни,
    а вий него със трудът си!

    И секиму добро струва,
    само, знайте, за парата,
    като човек - що да прави?
    изяда си и месата.
  • 11 С тези приказки

    32 8 Отговор
    "Мила", къде я изучи тази "икономика", че да не наемам "икономист" с диплома от там?

    Коментиран от #14, #16

  • 12 една несправедливост

    24 1 Отговор
    Бюрократите в България от години имат крайно рестриктивна политика по отнощение на обезщетенията за безработни и по отношение на безработните по принцип. Освен че мининланото обезшетение не може да ви плати дори тока, то се дава и само за 3-4 месеца. След това безработния остава без пари дори за автобус, а помоши за безработица не изплащаме.
    В същото време бюрократите правят всичко вътзможно да отнемат обезщетението на хората които имат осигурителен принос и съответно имат права за обезщетения над минималните. Това им е някакво хоби и гордост дори. Спестяват уж парите на държавата.
    А цялата тази дейност освен, че може физически да убие човек, не спестява и почти нищо на държавата, тъй като обезщетенията за безработни са капка в морето в сравнение с почти всички други държавни разходи:
    1. Болничните
    2. Премиите за бюрократи
    3. Инвалидните пенсии (тези които отиват за менте-инвалиди, естествено. Иначе, смятам, че хората със реални здравословни проблеми трябва да получават много повече)
    и пр
    Да не споменаваме за течовете по обществените поръчки, по социалното подпомагане, по програмите на държавния бюджет и европейските средства,
    Всяко едно от тези пера и невъобразимо - много пъти по-тежко за бюджета от обезщетенията за безработни.
    Защо тогава така действаме?
    Каква е логиката?
    Ами логиката е, че ако сте чиновник, бенефициент на средства по една или друга линия, получател на пенсия която не залсужавате, изпълнител на поръчки и пр. то вие сте ВРЪЗКА

    Коментиран от #15

  • 13 Павел пенев

    29 4 Отговор
    Работещите знаят че бъдеще за тях няма,за това се опитват да вържат настоящето. Стига с тези подкрепаджийски щампи.
  • 14 има логика

    31 5 Отговор

    До коментар #11 от "С тези приказки":

    Ако ви плащат под масата или с ваучер, губите осигурителни права. Това иска да каже жрната, и е права на теория.
    Само дето още не е научила ,че в ко-чината така или иначе не можеш да разчиташ на осигурителни права. Защото тези които ги определят са хвани единия и-удари другия. Чиновниците приемат осигуровките като рекет - вземат и не връщат. Не е като назапад - те да са форма на спестяване - по-точно осигуряване в пълния смисъл.
    На теория е права. На прктика, трябва да промени цялата система и да подмени всеки чиновник, че да е права един ден.
  • 15 една несправедливост

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "една несправедливост":

    ...то тогава вие сте връзкар и е много трудно някой да ви наруши интереса, а ако сте изпаднали до там да виснете на борсата като безработен, то вие очевидно нямате връзки и никакви властови аргументи, та е лесно да ви мачкат.
    Цялата ни е такава. Все на принципа на най-малкото съпротивление, Все най-лесното, все най-несправедливото.
  • 16 gjbkd

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "С тези приказки":

    ами не наемай ...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мим

    17 2 Отговор
    Хубаво ще строите детски градини и ясли,ама първо вижте колко българчета се раждат и има за да се запълват Докато не се направи така,че ражданията да са повече от смърта,лошо ни се пише нацията изчезва.Сега при раждания средно на ден по около 170 чавета,смърта е 280 -290,е закакво говорим.Загуба на година по 50 000 човека.Най много в света....

    Коментиран от #30

  • 19 селтак

    21 2 Отговор
    Абе,като Григорова се е загрижила за бъдещето на работника да питам следното,къде отиват парите на един достоен човек ,гърбил се цел живот на строежите примерно, и 2-а дена след пенсионирането си вземе че умре? Защо тези пари не се изплащат на съпруга,съпруг,деца? За един приятел питам такова че,се чудеше колко паразити смучат от тия парици,а Григорова кво ше кажеш?

    Коментиран от #37

  • 20 !!!

    15 1 Отговор
    Работодателите ако имат изгода ще дават ваучери ако не няма, без значение дали работниците искат или не. Въпроса е фирмите които правят ваучери да са стандартни и да важат за всички хранителни вериги, а не както досега в определени вериги някой ваучери не важат.

    Коментиран от #22

  • 21 Наркос

    10 2 Отговор
    Процентите скачат многократно и нереалистично при по-висока заплата. Целият проблем идва от това, че се използват проценти , а не твърди суми. Напълно разбирам работодателите и защо се налага да плащат част от заплата в пликове , а тона е добре и за работниците. Идеята за "ваучери" на тази куха лелка е ъпсурдна. Само слабоумник би приел какъвто и да е ваучер като част от заплата , в банките не работят с ваучери...

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 дедя

    8 9 Отговор
    Вземат ваучери или не го осигуряват на цялата заплата и като се пенсионира защо ми е малка пенсията

    Коментиран от #27

  • 24 селтак

    9 3 Отговор

    До коментар #21 от "Наркос":

    Куха лелка ама очичките и шарат като на кума лиса! И таа е подводница!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Наркос

    16 2 Отговор

    До коментар #23 от "дедя":

    Средната граница на живот в момента е 73 години плътно, а пенсионирането е на 64 . Предпочитам плик и да си се осигурявам сам в личната ми немска банкова сметка, както , колкото и когато аз преценя ,)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Наркос

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Мим":

    Братле виж и цвета, чертите , косата и ще сетиш , за кои деца и ясли говори и без да си чел биографията или изявленията и.
  • 31 С тези приказки

    9 6 Отговор
    Чета коментари и не вярвам на очите си. А бе коментатори, ваучерите са добавка към заплатата, а не част от нея, така че няма нищо общо между даването на пари в плик и даването на ваучер. Отгоре на всичко е лимитирана стойността им и са учетни. Като ви жулнат данък и на тях, по-хубаво ли ще ви стане? Айде стига с тези номерца, да нахраним администрацията. Те и "синдикатите" са там на хранилка, та не чакайте да ви мислят доброто.

    Коментиран от #32, #33

  • 32 haha

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "С тези приказки":

    Ама си елементарен.
    Какво значи "добавка към заплатъата" , бе гений?
    Работодателя плаща каквото прецени за да приувлече и запази работна сила - добавка или не това е част от насрещната престация.
    Много работодатели изплащат част оит зплатата си под формата на ваучер - всеки месец.

    Коментиран от #34

  • 33 Наркос

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "С тези приказки":

    Т.е подаръци са от работодателя, нещо като безплатна вечеря , а на него са му без пари и няма да ги отметне от крайната заплата ,) Взимайте си ваучерите остевете ми кеша
  • 34 С тези приказки

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "haha":

    Колко ти е заплатата, че да ти я изплащат с ваучери? Да не би ти да си плащаш, че да ходиш на работа? Вземете и понаучете малко тази нармативна уредба, пък тогава "творете". То не може да ти бос в трудовото право, пък да си отстояваш интересите. Четете. Четенето не убива.
  • 35 Ваучо Ваучев

    9 0 Отговор
    С ваучери за храна, работодателите спестяват от данъци, щото са необлагаеми. Но не може да ви дадат цялата заплата във ваучери.
  • 36 3896

    0 7 Отговор

    До коментар #8 от "Смях":

    Естествено, че унищожава бъдещето на работника/служителя. Ако му увеличи заплатата, тогава ще бъдат увеличени и осигуронвките му, вследствие на което след време ще получава по-реална (не казвам добра) пенсия. От платените осигуровки ще има пари точно за настоящите пенсионери, а от ваучерите нищо не отива в социалните, с ваучер не можеш да си платиш тока, парното, телефона, не можеш да си платиш детската градина или да дадеш дневни пари на детето за училище. С ваучерите се ощетяват работници и служители и техните семейства. Да дават ваучери за ЧЕЗ, ЕНЕРГОПРО, ТОПЛОФИКАЦИЯ, СОФИЙСКА ВОДА И тем подобните. Дали ще стане?
  • 37 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "селтак":

    Отиват за изхранване на лилавите за които работа е мръсно нещо
  • 38 Мира Петрова

    1 0 Отговор
    Много ми е интересно през живота си Госпожата на колко хора е изкарала заплатите и осигуровките и изобщо има ли идея как се прави това?!!!!
  • 39 гост

    0 1 Отговор
    Глупости. Този, който дава пари в плик няма да даде ваучер. Парите в плик са нерегламентиран доход идващ от неосчетоводена дейност, ако е осчетоводена, тогава няма смисъл да са в плик. Ваучерът се заплаща от работодателя на фирмата, която ги печата, това не е просто ей така недоказан доход. Необлагаем - да, но легитимен. Един вид начин работодателят да даде повече пари на работника и да си спести данъците и осигуровките върху допълнителната сума. Напротив, хубаво е да ги има, стига с тези данъци, убивате работещите хора и бизнеси. Намалете данъците и преследвайте корупцията, другото са глупости.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове