Last news in Fakti

26 Януари, 2022 23:10 894 13

Важните новини във ФАКТИ на 26 януари

  • важни новини-
  • факти-
  • 26 януари

Извънредно заседание на НС за конфликта Русия- НАТО, първи ден със задължителни зелени сертификати за депутатите 

Важните новини във ФАКТИ на 26 януари - 1
Снимка: БГНЕС

Кабинетът „Петков” обсъжда Русия-Украйна

Преди заседанието на Народното събрание се очаква кабинетът „Петков” да одобри национална позиция и мерки за укрепване на системата за сигурност на България.

Министерският съвет започна в 12:00 часа.

"Най-важната ни точка днес ще бъде доклад на министъра на отбраната, който ще ни запознае с актуалната обстановка около напрежението между НАТО и Русия. Искам да благодаря на военния министър, че в бърз порядък предложи доклад за българската позиция, която защитава изцяло българския интерес. Той ще представи и част от заключенията, направени на вчерашния Съвет по сигурност", посочи още Петков в началото на днешното правителствено заседание.

Янев: Нито един наш войник няма да участва в бойни действия без решение на НС или МС

Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция на територията на Украйна, или друга държава, без тези решения да бъдат взети в тази зала - на Народното събрание. Няма такова предвиждане. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев, информирайки депутатите за позицията на страната ни относно напрежението Русия-Украйна. Присъствието на кораби в Черно море не мисля, че носи сериозни конфронтации, допълни той, цитиран от Dariknews.bg.

"При спазване на международното право, този тип плавания са увеличени", призна министърът, но уточни: "Флот на друга държава не престоява повече от 21 дни и водят учения".

Петков пред НС: Няма да сме пасивни консуматори на сигурност

"Ясно искам да заявя, че позицията на българското правителство е ясна. Първо – ние ще сме конструктивен съюзник на НАТО, на ЕС и нашата позиция е ясно декларирана от самото начало". Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на НС по повод конфликта Русия-Украйна и напрежението между НАТО и Руската федерация, както и ролята на България, цитиран от Нова телевизия.

По думите му страната ни ще бъде отговорен съюзник. "Трябва да работим с всички дипломатически средства за деескалация на напрежението – това е основен приоритет. Това, което мога да ви уверя, е че нашата идея е не да сме пасивни консуматори на сигурност, а да бъдем конструктивни партньори и съюзници и да поставим нашата армия като приоритет в нашата стратегия за отбрана", посочи министър-председателят.

"Тренд": Повишаването на цените е проблем за българите

Повишаването на цените е основно предизвикателство пред новата власт. Половината от българите смятат, че поскъпването на цените е с над 20%. Това показват данните от проучване на „Тренд“, проведено между 12 и 19 януари тази година.

„Според проучването проблемът с цените е 4-5 пъти по високо като процентни пунктове в сравнение с останалите, като пандемията например”, обясни в ефира на Нова телевизия социологът Димитър Ганев.

Той коментира още, че нито COVID кризата, нито казусът с Украйна могат да предизвикат сериозна динамика в електоралните нагласи. Проблемът с корупцията у нас пък се позиционира на третата позиция сред данните от изследването.

Новото правителство все още се ползват с високо обществено доверие, без да има свръхочаквания към него.

Депутати от "Възраждане" влязоха в парламента без сертификати

Нов режим на влизане в парламента е в сила от понеделник – 24 януари. Днес е първият ден с пленарно заседание, в който ще се влиза със зелен сертификат или негативен тест за вируса. Човек може да се тества буквално пред парламента, но за депутатите това не е безплатно - трябва да си платят теста.
Голяма част от парламентарната група на партия „Възраждане“ влезе заедно, без да показва зелен сертификат на входа, съобщи Actualno.com.

„Ние се борим това да отпадне за всички българи. Ще влезем, както влизаме всеки ден. Тези сертификати са противоконституционни“, обяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев.

Малко по-късно същото заяви и председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той обяви, че няма сертификат и сравни мярката със забраната от 1941 г. година в сградата на НС да влизат евреи.

Фандъкова: Метрото и електротранспортът не могат да платят декемврийските си сметки за ток
Метрото и електротранспортът в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. Причината е ограничения в плащанията по Закона за публичните финанси заради липсата на държавен бюджет. Това стана ясно по време на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис, ръководителите на транспортните федерации към двата синдиката Екатерина Йорданова и Иван Кирилов, както и зам.-кметовете на София по финанси Дончо Барбалов, по транспорт Кристиан Кръстев и председателят и зам.-председателят на комисията по транспорт на СОС Карлос Контрера и Зафир Зарков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шок и ужас

    7 0 Отговор
    От тук разбрах само Киро грайндъра бла бла бла бла, българите им се е.а м.м.т. и трябва да хващат тоягите докато Фандъка бла бла бла.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мистър Сенко ?

    3 0 Отговор
    А Влади Горанов не бе ли изтъкнат финансов Елемент от видните финансови компании в САЩ , ХРАНЕЙКИ съкровенните ни НАДЕЖДИ , че той е човека , който ще хване " Бика " за рогите ! И той , надеждата ни уж да УПРАЙ ПОЛОЖЕНИЕТО ? В същност "упраи" положението но не НАРОДНОТО !
  • 4 Как с 4 милиона Долара се прави

    2 0 Отговор
    МОЛ край Враждебна - София и кой е този добър Евреин дето му дава хейтака 4 милиона и ще чака да му ги върнат след десетина и повече години ! Тъй да ми напомня приказките на Шехеризада и вълшебната Фея ! Колко мило !
  • 5 Много " Слънчени" съвпадения !

    1 0 Отговор
    И Заровете на Киро - Роки , все на Дюшеш му се търкалят !
  • 6 Киро - РОКИ !

    2 0 Отговор
    Не е ли поредното " Лъжливо ОВЧАРЧЕ " от Държавна Сигурност и "Прешъс Метал" от Канада ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 все тази

    2 0 Отговор
    България е отстоявала съюзническите си интереси и с фашистка Германия, ама все пак българските граждани не са допуснали нито един евреин да бъде екстрадиран към фашистките концлагери, и дори фашисткият цар Борис не е позволил нито един български войник да се бие на Източния фронт срещу Русия. Този К.П. не може едно конкретно нещо да каже - за какви съюзнически интереси бръшолеви. И за какви решения на НС, за да участвали българи в Украйна???? Тези са за оставка. Същите са като лизачите от ГЕРБ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ех Канада !

    1 0 Отговор
    Едни , да стигнат до Канада , залагат и последната си риза а други от Канада , направо сядат СУ а после поемат Министерската Управа !
  • 12 Слушал съм да казват :

    1 0 Отговор
    " Няма нищо по-хубаво от Лошото ВРЕМЕ ! " Беше ми чудно тогава , що за глупост е това а сега кога джобами отъня , разбирам че за едни времето може и да е Лошо а за други НЯМА ПО-ХУБАВО от мътно ВРЕМЕ !
  • 13 Внимание внимание

    2 0 Отговор
    Всички мишки на събрание !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол