Last news in Fakti

26 Януари, 2022 22:53 1 865 23

Проф. Тагарев: Целта на НАТО не е да напада Русия

  • тодор тагарев-
  • нато-
  • напада-
  • русия

Армията ни е гарант, но при тежък сценарий ще разчитаме на нашите съюзници, казва бившият служебен министър на отбраната

Проф. Тагарев: Целта на НАТО не е да напада Русия - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако се стигне до конфликт между Украйна и Русия, ще разчитаме на собствената си армия. Тази позиция изрази премиерът Кирил Петков и отново уточни, че България подкрепя деескалиране на напрежението.

"Това беше много странно изказване. Армията е гарант, но при един по-тежък сценарий ще разчитаме на нашите съюзници. Ако искаме да разчитаме само на нашата армия, неколкократно трябва да увеличим бюджета за отбрана. Това няма как да стане с магическа пръчка", коментира бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че Българската армия е основен гарант за националната ни сигурност. А у нас има сертифицирани 6 батальонни бойни групи.

"Батальонна бойна група е един механизиран батальон плюс поддържащи поделения с численост до 1500 души. Ние от армия, която по документи трябва да е 40 000, ще готвим 1500 души ли? Друг е въпросът и в какво състояние са нашите бойни групи. Няма хипотеза за национална батальонна група. Какво ще направи тя при евентуална агресия - нищо", заяви Тагарев пред Bulgaria ON AIR.

Ексвоенният министър припомни, че преди 2 седмици министърът на отбраната Стефан Янев с пост във Facebook заяви, че на България не ѝ трябват съюзнически войски.

"Днес това стана позиция на България. Това може да означава, че решенията в тази област се взимат не от премиера, а от други", каза бившият служебен министър на отбраната.
Той е убеден, че никой не иска да напада Русия и целта на военното присъствие на НАТО не е това.

"Всяка страна си има армия, затова съюзниците дават батальонна група. Тя метафорично е като спусък за действието на Съюза, като цяло. Това означава, че ако има агресия, съюзниците, които имат войски на място, автоматично ще задействат всички други сили", добави Тагарев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    27 3 Отговор
    не лъжи хората професоре
  • 2 Пушкин

    28 6 Отговор
    Колко боклук има в България, не е истина просто. Все повече се замислям, заслужават ли съществуване такава държава с такъв народ?!
  • 3 Сандо

    27 4 Отговор
    Абе Тагарев,толкова ли е трудно да осъзнаете,че най-добре за такива като нас е да не се врат между шамарите?По-елементарно и разбираемо не мога да се изразя,дано да го осъзнаете.И още:ще дойде време да се осребрява сегашната ни позиция - обяснете от голтаци като украинците какво можем да получим?Дори хубавите украинки отдавна се преместиха по тротоарите на Запада,емирствата и Турция!А хубавата почва не е за нас,други отдавна са си я заплюли.
  • 4 Сесесере

    7 24 Отговор
    В този сайт русофилнята яко квичи на умряло от яд!
  • 5 тотаЛИЗАТОР

    29 2 Отговор
    Само луд или глупак би си помислил да нападне Русия !
  • 6 Сесесере

    3 26 Отговор
    При евентуално стъпване на криво от пияните ватници, в предвид перманентното им пиянство със самагон, ще бъдат смачкани за секунди и бракмите паркирани до украинската граница заминават за скрап!

    Коментиран от #15

  • 7 А ЦЕЛТА НА ТАГАРЕВ Е

    20 1 Отговор
    да стане военен министър. Обаче за там се иска по-голямо старание... ШКЕМБЕ ВОЕВОДА даде пари ...на американците за 8 самолета по 200 млн бройката. Това е сигурно детски градини във всяко селце по 2. ТРАКТОРИСТА НЕНЧЕВ бе награда за съдружието с ГЕРБ на разни селяни.ШАЛАМАНЧЕТО също се напъва, всеки ден по ТВ тата. Има едни 2 генерали ПОПОВ и СЪБЕВ и те се бутат с лакти да докажат верност към Бледоликия... СЛАБО ТАГАРЕВ, СЛАБО...
  • 8 ТОЯ ХАМЕЛИОН

    14 0 Отговор
    пак се опитва да се нагажда според ситуацията. Може и да си намери партийния билет в гардероба
  • 9 Мда

    14 1 Отговор
    Целта на НАТО не е да напада Русия? A Целта на Русия не е да напада НАТО.
  • 10 Влади

    24 2 Отговор
    Да така е , целта на НАТО не е да напада Русия , целта на НАТО е Русия да нападне Украйна с всемъзможни провокации и мръсни номерца , но за момента не им се получават на НАТО мръсните номера
  • 11 аллоооууууу

    20 2 Отговор
    Тагарев, дрильо, българските военнослужещи ще откажат да се бият с врагове без зелен сертификат одобрен от ЕС лаборатории! Уточнете ги тия работи с руснаците, да няма хън мън! Гледайте също "отбранителните мероприятия", да започнат като се постопли времето! Зимата в Сибир е красива, но не и за военнопленници! Хахахахаха, хахахахаха!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хей Професоре...!

    12 0 Отговор
    Недей да философстваш,ами грабвай пушката и в Украйна- да я защищаваш ....
  • 15 Наполеон и Хитлер...!

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сесесере":

    А бе то и ние така мислехме,ама ква стана тя...😯😰😖🤐☹️🙄😔...!!!
  • 16 Доцента

    10 0 Отговор
    Този го познавам. И е яко куха лейка. Глава неумееща да мисли сама, а мислеща чрез клишета. Професор като за тщеславие, а не от любов към науката.
    Да твърдиш че трябва да разчиташ на друг за отбраната си е малоумие. Това е нещо, което не зависи от тебе. А и кой ще изпрати мъжете си да воюват за страна, която сама не е подготвила собствените си мъже да воюват. ??
    Постоянно ни набиват в главите чл 5 на НАТО. Но сякаш им отърва да забравят, че чл 3-ти ясно е казано, че всяка страна трябва да поддържа свои си способности.
    Казано иначе, на уличен език, има опасност за държавата, примерно и ние крещим: "Помощ, помощ член, член, член 5-ти... " Съюзниците ни показват среден пръст и ни казват "Член 3-ти"
  • 17 инж Химик

    1 6 Отговор
    Наща армия е трагедия. Руснаците не могат да преживеят , че загубиха колониите си -Източна Европа. За тва дрънкат с калашниците. От къде на къде ще напускаме нато? Мина времето , когато България се управляваше от Масква.

    Коментиран от #20

  • 18 от ан

    4 0 Отговор
    професоре точно това е целта на САЩ и нато
  • 19 big

    9 0 Отговор
    И каква им е целта? Единствената причина, за да не са го направили е страха и евентуалното военно превъзходство на Русия в този момент! Русия е неизчерпаем ресурс на природни богатства, които са им нужни, така че те няма да се спрат да правят опити да я завладеят: или чрез някакви вътрешни "приятели" като Горбачов или вид сепаратизъм и в краен случай война, ако се почувстват достатъчно силни!
  • 20 Бодак

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "инж Химик":

    Ниой не е казал да напускаме НАТО. Човек трябва да мисли хладнокръвно и спокойно, а не като опитомено животинче.
    В разговор със САЩ, Руснаците поискаха да няма НАТОвски войски в Румъния, България, Полша. Естествено е -- никоя страна не иска около границите и да се разполагат войски насочени срещу и. Все едно руснаците да поставят войски и ракети в Мексико и САЩ да си траят. И никоя уважаваща себе си държава не би приела чужди войски.
    У нас истерясаха от един разговор между Русия и САЩ. И заприпкаха да покажат кой е по по вярно НАТОвско куче. Без да мислят, че олекнахме за пореден път. Подмазвачите си навличат единствено презрение и никой не ги бръсне за никва слива
  • 21 petar svilenov

    6 0 Отговор
    УЖАС-майки с дечица ,облекли униформи на войнички,за да издържат семействата си, искате да пратите да се бият за чужди интереси.Такава гнъс,като Еленка,Пасито,Плевню онова шопаресто Ал-гор в БРЮКСЕЛ.
  • 22 АНТИКОМУНИСТ

    3 0 Отговор
    И този $ТАНА проф€$ор!!! тагар€в-Т€ЖЪК $ЛУЧАЙ(нато $ЛУГИНАЖ)-И МУ $€ ПР€ВИЖДАТ ПОРЪЧКОВО Т€ЖКИ $Н€НАРИИ!
    P.S.
    НА ПЪРВО МЯ$ТО $М€ ПО БРОЙ НА проф€$ори,доц€нти,Г€Йрали и пАлковници В СВЕТА НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО!
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ Б€ЗРОДНИТ€ НИ ПАРТИЙЦИ (БКП и КД$)!
  • 23 заблуда

    2 0 Отговор
    Този експерт говори за възможностите и действията на българската армия при конфликт между Украина и Русия. Ако някой случайно го чуе ще се спре кранчето.Кой български войник ще тръгне срещу Русия?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол