Last news in Fakti

27 Януари, 2022 05:52 1 782 21

Янка Такева: Тестването трябва да продължи

  • янка такева-
  • образование-
  • училище-
  • тестове

Няма хаос в образованието, смята председателят на Синдиката на българските учители

Янка Такева: Тестването трябва да продължи - 1
Снимка: БГНЕС

"Никой не си прави илюзията, че тази пандемия дойде, за да си отиде толкова скоро. Имаме историческа памет, много добре знаем как са си отишли другите пандемии, които с години са шествали. И образованието, и българските учители сме подготвени за един много дълъг период - 2022, 2023, 2024 година", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя смята, че хаос в образованието няма.

"Българският учител знае какво да прави. Вече знаем как и по какъв начин при всеки един случай да действаме. Но има много голяма умора и страх заради това, че всеки втори учител и всеки втори персонал от непедагогическите специалисти е заразен. Децата и учениците ни също капнаха. Имаме около 49% деца, които са болни. Това е много опасно, защото колкото и леко да преминава това заболяване, в младия организъм то остава своите следи", допълни Такева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че е помолила министъра на образование за два варианта: "Единият е за по-дълга ваканция, другият - ротационно преминаване към онлайн обучение. Трябва да направим така, че да опазим живота и здравето и на учители, и на деца, също така и на самите семейства. Не да се натиска педалът докрай, че обезателно трябва да е присъствено обучение."

Янка Такева подчерта, че тестването трябва задължително да продължи.

"Прави ми впечатление, че когато бяха в служебните кабинети, новите министри бяха много по-отворени и много по-комуникативни. Сега има стъписване, но това е до време. Хубаво е, че има 100 млн. в Бюджет 2022 г., които ще се използват за допълнителна за извънкласна и извънучилищна дейност. Надявам се образованието да бъде приоритет. То стои в основата на всичко", категорична е тя.

67% от учениците са изключително мотивирани да нямат пропуски в образованието. А обикновено това са учениците от 11 и 12 клас, които знаят какво искат от живота.

"Учителската заплата се увеличава, както и социалните плащания по колективния трудов договор. Вече имаме сформирана работна група към Министерството на образованието, която до 15 март трябва да разработи новия анекс. Трудът на учителя е най-много обществено значим. Стартовата учителска заплата е 1 260 лв., а с увеличението, което ще бъде от 1 април, ще бъде 1 411", добави Такева.

Тя коментира и зачестилите случаи на агресия сред децата.

"Това е един много неприятен момент в обществото ни. Имам чувството, че някой ги насочва да бъдат агресивни. Може би някой си прави бизнес с това. Но този избор да се бият на публични места и да си качват видеата в социалните мрежи - това е нещо, което самите деца надали ще го родят като идея, ако някой не си прави сметки за тяхна сметка. Училищните психолози трябва да познават всяко дете. Крайно време е да имаме учители, които да се занимават с възпитанието на децата", посочи председателят на Синдиката на българските учители.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бабо Янке

    58 1 Отговор
    Едно време имаше учители а сега са само преподаватели. А що се отнася до теб по добре си стой в къщи и се радвай на старините си.

    Коментиран от #18

  • 4 гадно

    67 1 Отговор
    Крайно време е да се приеме закон за възрастово ограничение за ръководни държавни и обществени позиции, аман от птеродактили.
  • 5 Даскал

    26 1 Отговор
    Стойте си ОН лай.. Ин !
  • 6 КРА

    64 1 Отговор
    Тотално изкукуригало същество. Това да си синдикален лидер не те прави учител.
  • 7 2423

    45 1 Отговор
    за мен комунизма е жив щом тази е още някакъв фактор
  • 8 Гост6

    41 1 Отговор
    Мноого противна БАБИЧКА, няма ли да я пенсионират вече!
  • 9 Баретата

    35 1 Отговор
    Музка и на теб ли ти дадоха пари да говориш глупости
  • 10 корен

    17 1 Отговор
    Нямаме истински мераклии в нашия народ. Иначе отдавна тази яка мацка, някой щеше да е я е грабнал, белким спре да ни се предлага.
  • 11 Механик

    32 0 Отговор
    Бе, от къде ги ловите тия костенурки бе?
    То стане ли въпрос за ваксини, сертификати и тестове и веднага се показва поредната влъхва на библейска възраст.
    Не разбрахте ли, че старите хора, често са мизантропи и то по много естествена прична.Понеже в близкото бъдеще те няма да са живи и за това го дразни, че след тях ще има още, които ще живеят.
  • 12 Дреме

    27 0 Отговор
    ѝ на бабата с имение в полите на Витоша за децата и учителите , а и на тях толкова им е акъла да я траят !
  • 13 и като тестваш кво ще стане

    16 0 Отговор
    нито се лекува нито ваксини действат .само едни пари се прибират за нищо както винаги .а който влезе в болница излиза с краката напред
  • 14 Псевдоним

    18 0 Отговор
    Мазна продажница!
  • 15 Сертефикатчо

    11 0 Отговор
    След като видяха колко много покорни има, които с радост се f@k$€nirat и се сетиха, че сега могат да правят каквото си поискат, с когото си искат, както си искат и колкото, и невъобразимо, и отвратително да е то...!?!
  • 16 БОРУНА ЛОМ

    9 0 Отговор
    А ТИ КОГА ЩЕ СЕ ИЗНЕСАТ ОТ ПОСТА! МУХЪЛ СИ!
  • 17 Що Така не Ти вярвам

    17 0 Отговор
    Нашата ТВ,не показва протестите по света,а приспива народа.
    Тези,с капаци,дето гледат само български канали,и не търсят друга информация, са тотално обречени...
    Жалко и за децата,дето ваксинираха,за да може дружно да ходят в мола...
    Свещена простота...
  • 18 1000

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бабо Янке":

    В баровската къща в Бояна, това ви е синдикалистката която ви предава всеки път срещу облаги. Несменяема
  • 19 Anonymous

    10 0 Отговор
    Тази женица на преклонна възраст до кога ще се подвизава в публичното пространство! ?
  • 20 Stt

    3 1 Отговор
    Изрод
  • 21 Тоя музеен експонат

    7 0 Отговор
    е с твърди архаични и конюнктурни разсъждения. Зависимостта и от плотежоспособни сили е очевидна. Време е за свеж въздух и дълбоко дихание.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове