Last news in Fakti

27 Януари, 2022 13:50 41 657 35

Наш мобилен оператор сменя името си

  • telenor-
  • име-
  • yettel

Предишното голямо ребрандиране на оператора беше в края на 2014 г., когато петнадесет месеца след като беше купен от Telenor за 717 млн. евро, "Глобул" прие и името на групата

Наш мобилен оператор сменя името си - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Четири години след като купи "Теленор България", чешкият собственик PPF Group преминава към ново име и ребрандиране на телекома. Операторът вече ще се казва Yettel, като промяната засяга и другите пазари, на които PPF купи бизнеса на норвежката Telenor през 2018 г. - Сърбия и Унгария, съобщиха от компанията.

Все още няма подробности около цялостното ребрандиране, но вече е ясно, че то ще засегне целия бизнес - логото, сайта, магазините и съпътстващите дейности, както и пускането на нови продукти и услуги. Целта на телекома е преходът към новата визия да приключи до края на март. От "Теленор" не разкриха пред "Капитал" колко големи ще са инвестициите в ребрандинга, както и дали ще бъде променено името на търговското дружество.

"Yettel е ново име, нова дума. През 2022 г. планираме вълнуващи нови продукти и услуги, като стратегическият ни фокус остава същият: да растем и да развиваме българския пазар чрез използването на технологии от следващо поколение в полза на нашите клиенти, като се стремим да внесем положителна промяна в бизнеса и обществото", обяви Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на "Теленор България".

Темата за бъдещото име и визия на "Теленор" стои още от придобиването на оператора от PPF. Групата още ползва името O2 в телекомуникационния си бизнес в Чешката република и Словакия, който купи като финансов инвеститор от испанската Telefonica в края на 2013 г. През миналата година стана ясно, че компанията е удължила лиценза за названието до 2036 г.

След сделката с Telenor купувачът също сключи споразумение за използване на бранда за няколко години. Тогава Ладислав Бартоничек, отговарящ за телекомуникационния сектор в PPF (и сегашен изпълнителен директор на цялата група), заяви пред "Капитал", че компанията разглежда няколко варианта за нова визия. Едната беше да ползват бранда O2 навсякъде. Втората беше да бъде създаден изцяло нов бранд за всичките телекомуникационни компании. А третата беше да се ползват исторически или отделни марки във всяка държава. В крайна сметка в PPF са се спрели на втората възможност.

Предишното голямо ребрандиране на оператора беше в края на 2014 г., когато петнадесет месеца след като беше купен от Telenor за 717 млн. евро, "Глобул" прие и името на групата. Тогава процесът продължи няколко месеца и включваше промяната на търговската марка, името на самото дружество, смяна на сайта и т.н. Най-дълго отне ребрандирането на магазините, защото включваше и реновирането им.

"Теленор България" е най-големият мобилен оператор по приходи в България и третият най-голям телеком. Приходите на компанията за 2020 г. достигнаха 787 млн. лв. Абонатите към средата на 2021 г. са 3.46 млн.

През годините всички големи оператори са преминали през промяна на имиджа. Последно БТК смени логото си през миналата година. Преди това през 2018 г. А1 направи мащабно ребрандиране, след като остави най-дълго просъществувалия бранд на българския телекомуникационен пазар - "Мтел". Преминаването към А1 в България включваше цялостна промяна на компанията - освен смяна на името и логото на телекома от компанията обявиха и нови услуги и продукти и обещаха по-добро ниво на обслужване на клиентите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АУУУУУ

    123 1 Отговор
    ПРЕОБЛЯКЪЛ СЕ ИЛИЯ, И ПАК В ТИЯ !!!

    Коментиран от #11

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    78 14 Отговор
    Тъпчовци, новото им име звучи като Ментел, а това не е добре...
  • 3 qwerty

    92 1 Отговор
    Тия заради това вдигнаха цените, че да има стинки за ребрандиране и реклами.
  • 4 Пишман

    32 2 Отговор
    Добре поне че за нашият пазар не са избрали О2 че щеше да ми звучи малко стряскащо!-Като се разплатите с нас ще ви остане само О-двето....
  • 5 оня с коня

    82 6 Отговор
    Прочетох изречението "Теленор е най-големият Оператор по ПРИХОДИ и Третия най-голям Оператор в БГ" и си направих следния извод :Може да са Трети по брой Абонати,но пък са Първи по Приходи,т.е. ...ДЕРАТ ЯКО КОЖИ!:)
  • 6 Хайл

    89 4 Отговор
    А1 са НАЙ ГОЛЕМИТЕ ИЗМАМНИЦИ-ТАКСУВАХА МИ РОУМИНГ В БЪЛГАРИЯ БЕЗ ДА ДАДАТ СМИСЛЕНО ОБЯСНЕНИЕ,НА ДРУГ МОЙ НОМЕР МИ НАЧИСЛИХА НА 10 ЛВ ТАКСА 4.50 ЛВ -45% ТАКСА ЗА ВКЛЮЧВАНЕ ЧЕ СЪМ ИЗПУСНАЛ ДАТАТА ЗА ПЛАЩАНЕ...МНОГО ХОРА СЕ ОТКАЗАХА ОТ ТЕХНИ "УСЛУГИ" ....БЯГАЙТЕ ОТ А1

    Коментиран от #7

  • 7 На кривата ракета....

    27 26 Отговор

    До коментар #6 от "Хайл":

    Бил си някъде по границата,например турската и без да се сетиш,че телефона ти те е прехвърлил автоматично на турски оператор щото му е по-силен сигнала!Иначе,си трол!

    Коментиран от #15

  • 8 Все по-алчни

    63 1 Отговор
    Брандовете се сменят, а цените растат.
  • 9 любител

    48 1 Отговор
    всички лъжат че првят всичко за абонатите а то е само за собствената им печалба. А1 като си смениха името какво нищо нито свястни връзки нито бърз интернет зе телевизия да не говорим единствено печалбите им са на ниво. и договорите така са направени че неможеш да се откажеш докато не ти мине договора иначе плащаш като луд.

    Коментиран от #17

  • 10 Тиквун

    27 5 Отговор
    Я съм си доволен от емтело. Като забраа да си плата сметката ме посетът едни бичета та ми припомнят. Добри ора са тиа евала и бакшиш им остаа
  • 11 гост

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "АУУУУУ":

    Пу,ще се пукна от яд ,че си ме изпреварил с поговорката🤣😉Както и да се прекръстят, "вълнуващите преживявания"за клиентите ще си останат високите такси.
  • 12 Най -

    31 3 Отговор
    Некоректния монилен оператор е А 1

    Коментиран от #14

  • 13 вМоментаВ

    48 3 Отговор
    В момента в който ми казаха, че ще ми вдигнат цената отидох и се преместих в друг оператор. Глобул на времето ми правеше 5% отстъпка като лоялен клиент, после изчезна лоялността и след 16 години заедно се разделихме - няма отстъпки, имало увеличение. Не знам как ги инструктират да правят бизнес в България, но да загубиш лоялен клиент заради някакъв 1 лв: много грешна сметка са си направили.

    Коментиран от #18

  • 14 Виолета

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "Най -":

    Промерих скоростта на интернета в Speedtest и тя е 0,9 mbps, но по план имам 100 mb интернет. Трябва и А1 да си смени името, Мтел беше добре преди десетина години
  • 15 Хайл

    31 2 Отговор

    До коментар #7 от "На кривата ракета....":

    Трола си ти,а Пловдив и София ако е до турската граница много зле говори за теб.когато плащаш моите сметки ще ми казваш какво е било.троле
  • 16 Swert

    25 1 Отговор
    Няма ли български имена? Какво като са чужденци?
  • 17 Хайл

    36 1 Отговор

    До коментар #9 от "любител":

    Абсолютно си прав,имам дълга кореспонденция с А1 относно проблемите за които не дадоха нито едно смислено обяснение освен да казват че всичко е в сайта им,но и там нищо не можеш да разбереш защото го НЯМА...стане си време за приключване на договора звънят денонощно без да се съобразяват дали искаш или можеш да разговаряш с тях,но ти ако ги потърсиш поне 30 мин висиш някой да благоволи да ти обърне внимание-вечно заети...

    Коментиран от #20

  • 18 Реалист

    46 2 Отговор

    До коментар #13 от "вМоментаВ":

    Всъщност грешиш, защото пропускаш момента, че пазара на мобилни услуги в България е олигополен, освен това има изграден картел. За чий си им ти лоялния клиент, като няма къде да отидеш. По същия начин обезсмислиха е преноса на мобилен номер. Реално клиента няма защо да си сменя оператора, защото цените на останалите два са същите...цакат ни от много години с топла бира, като разбира се за това им съдейства корумпираната ни държава.

    Коментиран от #21

  • 19 ГУМЕН КРАДЕВ

    10 6 Отговор
    Ново име ? Нищо , и на вас май...е !
  • 20 Само сменят имена,иначе все тая

    36 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хайл":

    Мтел ме загубиха и мен.19 години им бях клиент,без нито една забавена или неплатена сметка,но с тъпото си отношение ме накараха да ги сменя.Особено последните две години имах чувството,че ми се подиграват.Не че другите са много по добре,де...Ама Мтел повече НЕ.

    Коментиран от #22

  • 21 АзГрешен

    22 1 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Аз съм грешен, но щом съм решил да си сменя оператора: те са по-грешни явно :)
    Дивия капитализъм не възпитава лоялност в бизнеса, възпитава само интереси. Е ние сме родени и израстнали в дивия запад, затова аз искам да ме ценят като лоялен клиент, не като просто номера в абонатната им система. Всички сме грешни, но алчността просто надделява в някои.
  • 22 Хайл

    31 0 Отговор

    До коментар #20 от "Само сменят имена,иначе все тая":

    МНОГО хора се махнаха от А1,докато си прехвърлях номера още трима човека направиха същото
  • 23 След 23 години

    25 0 Отговор
    ще сменя А1. Станаха прекалено нагли.
  • 24 Тираджия

    31 1 Отговор
    Проблема с всички бг оператори го реших преди 2 години. След като в продължение на 23 години им снесох маса пари , още от времето на мобифоните (Мобиком). Сега съм с Испанска сим карта , плащам 20 евро такса. И получавам неограничени разговори в цял ЕС и 50000 мегабайта нет. Последната сметка която платих на А1 преди да ги зарежа беше 160 лева. От тях 36 ми беше само таксата. Нарочно бях избрал по висока такса , за да имам повече включени разговори и нет. Но явно и това им се видя малко , и почнаха да ме таксуват защото телефона се ползвал предимно в роуминг.

    Коментиран от #26, #34

  • 25 хасан

    3 0 Отговор
    от таратор та на петел
  • 26 Аз па немам бг договор за телефон

    19 0 Отговор

    До коментар #24 от "Тираджия":

    Ползвам новер на валчер и кои иска да ма търси...а крадците от ментел като заредиш валчера и ако не си го изразходил в рамките на месец или 2 и кредита ти го нулират тоест тва си е жив грабеж
  • 27 аз съм

    14 0 Отговор
    Третият най-голям оператор с 3,46 мил. абонати - ? Ние да не сме с население над 11 мил. души ?
  • 28 Оооохххххооо

    6 0 Отговор
    Те и тарифите сменят,не само името!!!
  • 29 Българин

    8 0 Отговор
    Това с ребрандрането са си пълни глупости, търгашеството при тях и при колегите им си остава, без значение как се казват.За съжаление ние българите сме много търпеливи, това ние проблема и към тях и към ЕРП-тата и към ВК -тата и към всичко.
  • 30 Служител на МВР

    8 1 Отговор
    Маймуните от Теленор не да сменят името си, а да се махат от територията на България, защото от тях и чеп за каца не става, камо ли мобилен оператор. Едни долни маймуни и нищо повече.
  • 31 мародер

    3 0 Отговор
    Джейсън Кинг - звучи ми мнооого Чешко.
  • 32 Факт

    3 0 Отговор
    Ню нейм сейм шит. Като ми изтече договора ще се прехвърля към Виваком понеже извън рамките на града нямат дори 4G покритие и нетът им е влудяващо бавен. Отделно им прекъсва телефонията на път.
  • 33 Emilio

    1 0 Отговор
    Върнете мобифоните. Стига с тия модерни устройства.
  • 34 Отец Прецакий

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Тираджия":

    За 40 лева и в България получаваш това,стига си лъгал! Стой си в Испания и пиши в местните сайтове...ако можеш,де!

    Коментиран от #35

  • 35 blunt to my lips

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Отец Прецакий":

    Да не работите в Теленор?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове