Last news in Fakti

28 Януари, 2022 11:15 2 038 32

Земеделският министър: Очакваме през февруари дървата за огрев да поевтинеят

  • земеделски министър-
  • дърва за огрев-
  • февруари-
  • намаление-
  • цени

Оранжерийните производители могат да разчитат на средства, за да засеят продукцията си, каза Иван Иванов 

Земеделският министър: Очакваме през февруари дървата за огрев да поевтинеят  - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"През февруари се очаква да има намаление на цените на дървата за огрев за населението и да достигнат до стойностите от лятото." Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR тази сутрин.
По думите му в понеделник се очаква да бъдат готови мерките, които ще се предприемат, за да се постигне спадът в стойностите им.
„Нашите разчети показват към момента, че ръстът на цените се дължи основно на спекула“, обясни още той и допълни, че има забавяне в решението на проблема, което сега трябва да се навакса. Той информира, че след като бъдат финализирани конкретните стъпки, с които ще се постигне намаление ще бъдат публично предоставени.
Относно подпомагането на земеделците д-р Иванов заяви, че тази година е поискан завишен ресурс, с който да се подпомогнат земеделските производители. „Поискали сме допълнителни помощи по de minimis, както и средства по Ковид мерките в размер на 110 млн. лв.”, съобщи министърът.
„Искам да призова оранжерийните производители да не се притесняват, че средства ще стигнат до тях и те ще могат да засеят продукцията си.“, допълни още д-р Иванов.
Министърът посочи, че фокус в работата на министерството са и компаниите, които се занимават с отглеждане на рози и розопреработвателите. Той припомни, че в началото на седмица, заедно с министър Лорер са представили нов кредитен продукт разработен от Българската банка за развитие (ББР) специално за този бранш. По думите му розопроизводителите могат да очакват допълнителни средства от Ковид мерките. „Очаквам стопаните да се подготвят добре за кандидатстването, за да могат средствата да стигнат в пълен размер и кратки срокове до тях, като ще водим активен диалог, за да ги подпомагаме“, допълни д-р Иванов.
В ефира на BG on Air, той заяви, че министерството на земеделието подкрепя идеята за 9% ДДС на храните от „малката потребителска“ кошница и увери, че това ще бъде отстоявано, но все пак има разчети, които трябва да бъдат взети предвид.
„Надявам се това да бъде прието, но все пак имаме коалиционно управление и решенията се взимат с консенсус”, коментира още д-р Иванов.
Министър Иванов обяви, че днес започва провеждането и на първата „виртуална приемна“, което е в отговор на нашата заявката за прозрачност дадена от него.
Той уточни, че така земеделците ще могат да зададат лично своите въпроси и занапред тези виртуални срещи ще се провеждат редовно.
„Мисля, че това е добър старт за отваряне на министерството за комуникация с бранша и от тук нататък ще работим така”, допълни още аграрният министър.
На въпрос за мониторинг на площите д-р Иванов каза, че ще има нов подход при контрола, като разработването и внедряването на електронната система за следене на площите е една от тях. Според него това ще елиминира човешкия фактор и контролът ще е напълно прозрачен, както изисква и Европейската комисия. Очаква се системата да започне работа през 2023 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехаааааа

    35 2 Отговор
    Месец МАЙ без пари ли ще са. Или май-май.
  • 2 мафия

    33 1 Отговор
    Ще поевтинеят, но през май, а от август, пак ще поскъпват...
  • 3 Значи

    43 1 Отговор
    изоставяме атомната енергия и минаваме на дърва. Така ли ви наредиха от Брюксел? Малоумни ли сте?
  • 4 нищо ново

    31 2 Отговор
    Очаквате , а?! Нищо няма да поевтинее , докато сте в МС - всичко само ще поскъпва. Е , при доходите ,разбира се (пак благодарение на вас) - ще има голяяяамо намаление. Ние (българите празноглави) си ви избрахме - сега (както обикновено) ще изсърбаме и вашата попара. Дано да е за кратко.

    Коментиран от #32

  • 5 формула

    23 1 Отговор
    Мазно-гнусни лъжци и демагози = П на ПП /правителство на продължаваме промяната/.
  • 6 Курбанколи Пардимагомедов

    17 1 Отговор
    А пък аз със сигурност мога да прогнозирам,че дървата за огрев през май месец драстично ще поевтинеят
  • 7 kvy

    12 1 Отговор
    И да стигнат цените от лятото пак са по скъпи от чужбина. В Швеция кубик дърва е 40 евро.
  • 8 мижи да те лажем

    19 0 Отговор
    Другари , това гигантско поскъпване на АБСОЛЮТНО ВСИЧКО , всъщност е голямо намаление и чрез новите високи цени (на абсолютно всичко) ние искаме да повишим жизнения ви стандарт и да направим стоките и услугите ( и най вече ток ,вода ,парно ,горива и храни) ДОСТЪПНИ за всички българи. Гласувахте за нас - сега сте длъжни и да ни вЕрвате ,нали!!!
  • 9 user

    18 1 Отговор
    Дървата за огрев пролетта ще я поевтинеят. Браво Иванов, маладец. Но всичко друго ще е здраво дърво!
  • 10 така е

    10 1 Отговор
    Така е , а па през Август - хептен ще са на далавера (дървата за огрев , вие какво си помислихте).
  • 11 Финансист от Харвард

    13 1 Отговор
    Аз пък прогнозирам, че ще поевтинеят през юни, а октомври пак ще поскъпнат
  • 12 jorj

    20 0 Отговор
    Смятам, че българският народ получи това, за което гласува на 100 % !!!!! Сега яще и пийте промененото, целия демократичен свят включая и НАТО ни се радват на промяната, кото крава на умряло теле.

    Коментиран от #13, #17

  • 13 развеселен

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "jorj":

    Евалла Колега , разсмя до сълзи (особено това - за кравата и телето).
  • 14 Бай Атанас

    16 2 Отговор
    Румен - чорапа и неговото правителство от светила на Харвардската магнаурска школа ще оправят добре българския народ, ще ги помнят дълго ! Оставка !
  • 15 Lina

    16 1 Отговор
    Супер - точно навреме , за да се топлят хората юли, август. Можете и всички бизнеси на дърва и въглища, а и манастирите. Защо не.
    Гелосано управление, с фалшиви обещания. Срам
  • 16 Не е в час

    14 0 Отговор
    При растящо поскъпване на всички енергоизточници как на дървата ще падне цената като търсенето нараства?

    Коментиран от #20

  • 17 Лила

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "jorj":

    Хи,хи. Супер сравнение. Браво.
  • 18 Един Човек

    12 0 Отговор
    А през април и май още повече !!Вие вече май за “зелки” ни взехте! Започвам да се радвам, че устисках да НЕ гласувам за вас!
  • 19 Петко Бочаров

    7 0 Отговор
    Да ама не
  • 20 Хей

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не е в час":

    Тогава Корни и тях да компенсира като тока и софийското парно!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Караколю

    3 0 Отговор
    Топлофикация София, а и не само, спешно да минава на дърва, та белким парното малко да поевтинее...Е да, ама надали...
  • 23 Не съм гласувал

    3 4 Отговор
    Но ми е интересно,като чета коментаретата.Ясно си личат партийните пристрастия и внушения.Кой все още дърпа конците в енергийните дружества,ен.борса,Аеца и още много други лостчета за спекула?Много бързо искате резултати а 15 години мълчахте,като риби.Кой подписа зелената сделка и разтрогна дългосрочните договори с Газпром?Ама много къса памет нещо.По новата ви телевизия има чудесни реклами на хапчета за слаба памет.

    Коментиран от #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 6373828282

    2 2 Отговор
    Е как ,да ,то зимата приключва примерно по средата на февуари ,топло време ,търпи се и като няма потребление естествено по закона на спекулата ще поефтинее фсичко свързано с огрев и топлина.
  • 26 Ванко

    5 0 Отговор
    А г-нМинистъра защо не обясни има ли забрана за износ на дървесина или няма,а може би забраната е с малки изключения....
  • 27 Анонимен от Пв

    5 0 Отговор
    Днес проверих на две места и отговора е : НЯМА дърва! Имаме заявки, но чакаме и не знаем кога ще ни ги докарат! А дали ще поевтинеят дървата през февруари?! Че то и на хляба му се вдигна цената с 50%, ама на - не поевтинява, и не, и не!
  • 28 гнус

    2 0 Отговор
    Какво поевтиняване на дървата? По 200 лв. е тонът. Това евтино ли е?
  • 29 ХА ХА ХА

    1 0 Отговор
    ТОЯ СМЕШНИК , КОЙ ГО НАКАРА ДА СЕ ИЗКАЗВА ??????? ТОЙ БИЛ ОЧАКВАЛ ДЪРВАТА ДА БИЛИ ПОЕФТИНЕЯТ ???? БОЖЕ ВЗЕМИ СИ ВЕРИСИИТЕ ! А НИЕ ГОСПОДИНЕ ОЧАКВАМЕ ВЪВ НАЙ СКОРО ВРЕМЕ ДА СИ СТЕГНЕТЕ КУФАРИТЕ И ДА СИ ХВАНЕТЕ ОЧИТЕ ! КОЙ ОТ КЪДЕТО ДОЙДЕ ....ДА СЕ ПРЕБИРА СЪС ВРЕМЕ !!!!!
  • 30 Ха,ха

    0 0 Отговор
    Основно думите на този измислен министър са ОЧАКВАМ и се НАДЯВАМ. Аз пък Очаквам и се Надявам, час по скоро да се махате, че съсипахте държавата.
  • 31 Ясно е .

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Не съм гласувал":

    Че не си гласувал ,както е ясно и че си комундрел.
  • 32 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "нищо ново":

    Като гласувате каквото ви каже Херо Мустафата,така ще е.Ко мрънкате сега.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол