Last news in Fakti

28 Януари, 2022 12:24 1 293 16

Вигенин: Опозицията в РСМ е най-големият противник за нормализирането на отношенията ни

  • кристиан вигенин-
  • опозиция-
  • рсм-
  • нормализиране-
  • отношения

Не трябва да се дава поле за изява на сили, които не искат отношенията на двете страни да се нормализират, призова  заместник-председателят на Народното събрание 

Вигенин: Опозицията в РСМ е най-големият противник за нормализирането на отношенията ни  - 1
Снимка: БГНЕС

„Днешното изслушване доказва отново ангажимента на министър-председателя Народното събрание да бъде информирано и готовността на мнозинството да не пази министър-председателя от опозицията. Ние по темата Република Северна Македония нито веднъж не сме чували предишния премиер.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин по време на изслушването на министър-председателя Кирил Петков в Народното събрание, като допълни, че последният дори не е присъствал в зала при ратифицирането на Договора за добросъседство.

От парламентарната трибуна социалистът се обърна към колегите си от ГЕРБ: „Това е тема, по която трябва да се опитаме да пазим политическия консенсус и да не се опитваме да го използваме за вътрешнополитически цели. БСП, като най-ярка опозиция в продължение на 4 години в 44-ото Народно събрание, никога не сме използвали темата Република Северна Македония, за да атакуваме управляващите“, категоричен бе Вигенин.
Кристиан Вигенин обясни, че днешната опозиция в РСМ е най-големият противник към нормализирането на отношенията между двете страни и ГЕРБ трябва да работят с тях и да се опитат да допринесат за разблокирането на този процес. Той припомни приетата декларация от 44-ото Народно събрание, с която всяка година Министерски съвет трябва да докладва как се изпълнява Договорът за добросъседство и приятелство, но това никога не се е случило.
„Ние подкрепяме усилията да се заложи на нов подход в отношенията с Република Северна Македония. Нов подход, базиран върху досегашния консенсус и усилията, които в момента се полагат“, категоричен бе Вигенин и допълни: „Разширяването на отношенията, секторното сътрудничество, конкретните резултати, които искаме да видим, целят да се стигне до решения, които да бъдат приети и на политическо равнище, и от гражданите на двете страни.“
Зам.-председателят на Народното събрание приветства ангажимента за граничен пункт “Клепало“, тъй като за 8 години по този въпрос нищо не се е случило. „Надявам се тази година въпросът да бъде приключен и това да бъде едно от конкретните неща, с които да допринесем за разширяването на контактите“, добави той.
Вигенин припомни, че по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. са поети ангажименти и от страна на ЕС за финансова подкрепа и съвместни проекти тук в региона. „За съжаление, повечето от тях останаха на хартия. Надявам се сега да стъпите на тези вече поети ангажименти, за да допринесем за реализацията на тези инициативи“, обърна се той към Кирил Петков.
Вигенин подчерта, че не трябва да се дава трибуна и поле за изява на сили, които не искат отношенията на двете страни да се нормализират.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кристиянчо ,

    11 3 Отговор
    абе , знаем че едно и също сайтче за запознанства ползвате с О Киро , та за това не се учудваме на глупостите , които плещиш.
  • 3 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Канадчето, какво е подписвало с маке? Конфликт на повече от 100 годин, тия ни го решават с 2 дни. Пак са ни шитнали ей!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Меккитков

    6 4 Отговор
    Хмм - хубаво момче , симпатично момче , ама ....... що му е такъв подозрителен прякора , как мислите ?!
  • 6 адаша

    4 6 Отговор
    Всичко, което се пръкнало и намърдало в тази отварат бсп е за изчистване! Това нещо- бсп, трябва да слре да съществува! Правоприемници на терористи и неубоздана сган!!! бсп на боклука!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Време е за Възраждане

    6 5 Отговор
    Просто Кирил слугува на Козяк, подмазва се на ЕС , В същото време Стево Пендаревски ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ С ОМО ИЛИНДЕН..... Македонците ни плюят в лицето. РАДЕВ ТРЯБВА ДА ОТМЕНИ СРЕЩАТА С ПЕНДАРЕВСКИ
  • 9 Ана

    3 2 Отговор
    Веднъж гледах парламентарен к8нтрол.Председателстваше Евгений. Имаше изказване на еко министъра да се пести вода - та да се къпят заедно хората.
    След това друг репликира - " значи предлагате да се къпем по двама?"
    Вигенин- " А , не е ограничавал до двама, моля ви
    ; ;
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Абсурдна държава

    5 4 Отговор
    Рядко ограничена лява персона! Абсурдно е да е в управлението на държавата!

    Коментиран от #13

  • 12 Тодоров

    7 1 Отговор
    Ей, предатели, стига с тая нагла Македония! Вихри се хиперинфлация, хората обедняват драстично! Големи некадърници излязохте!
  • 13 3.14К

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Абсурдна държава":

    Ти вместо да си пишеш сам +, ми кажи кой в този парламент може да направи по-смислено изказване на правилен български език от Вигенин?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вигенин

    3 0 Отговор
    Хубаво момче беше...
  • 16 А бре, Вигенин

    1 0 Отговор
    Дубро ютро!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол