Last news in Fakti

28 Януари, 2022 13:42 51 882 57

БОЕЦ: Делян Пеевски и Валентин Златев изскочиха изненадващо в проверка по "Барселонагейт"

  • делян пеевски-
  • барселонагейт-
  • валентин златев

Това става ясно от два отговора на НАП до гражданското сдружение

БОЕЦ: Делян Пеевски и Валентин Златев изскочиха изненадващо в проверка по "Барселонагейт" - 1
Снимка: БГНЕС

Името на депутата от ДПС Делян Пеевски попадна изненадващо в списъка с проверяваните във връзка с аферата "Барселонагейт". Това става ясно от публикация на гражданското сдружение БОЕЦ, което е получило отговори от Националната приходна агенция във връзка с техен сигнал по темата. От нея разбираме, че Пеевски не дължи нищо на държавата.

По-любопитното в случая е защо и как се появява името на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" депутат в отговорите на НАП, тъй като от БОЕЦ твърдят, че не са го включвали в питания си до агенцията по темата "Барселона"*. Всъщност името на Пеевски за пръв път се оказва въвлечено в нея, припомня actualno.com.

От НАП изпращат два отговора във връзка със сигнала - първото е подписано от шефа на агенцията Румен Спецов и касае единствено скандала с къщата в Испания. Във втория отговор обаче е спомената ревизия на Делян Пеевски, която е приключила на 27 ноември, 2021 г. Той е подписан от зам.-изпълнителния директор на НАП Георги Димов, който уведомява, че обхватът на ревизиите е разширен с нови лица, едно от които е Валентин Василев Златев (бившият генерален директор на "Лукойл България" за периода 2015 г. - 2020 г.), който е близък до купилия луксозния имот в Барселона - Александър Чаушев. Друго допълнително ревизирано лице е Делян Славчев Пеевски.

Интересно е, че неговата ревизия приключва много бързо. По неизвестни причини тя обхваща само 2020 г. и е установила, както споменахме по-горе, че депутатът не дължи нищо.

Досъдебното производство, известно като "Барселонагейт" не е приключило, но се бави заради липсата на отговор от властите в Испания. Това заяви вчера (28 януари) главният прокурор Иван Гешев след като беше изслушан от групата за мониторинг на демокрация в ЕП.

"Не знаем защо към тази група е прикрепен г-н Пеевски. БОЕЦ не сме изисквали и споменавали името му по тези конкретни сигнали. Срещу него сме внесли други сигнали за пране на пари и корупция до МВР, като по тях вече има образувана проверка в СП, но всички мълчат за това и омертата отново е непробиваема. Но е факт, че Пеевски, за разлика от всичките останали „сложни” случаи с продължаващи ревизии, е скоростно изревизиран и отново обявен за „най-чистият човек в държавата”. Това се случва в ревизия приключила на 27.11.2021 г., т.е. продължила ШЕСТ МЕСЕЦА след обявяването на 02.06.2021 г. на санкциите по закона „Магнитски“ и след като сайта BIRD.BG разкри през октомври документите от досиетата „Пандора“ за недекларирани офшорни компании, банкови сметки и дялове на Пеевски", пишат от БОЕЦ.

*Припомняме, че скандалът, наречен "Барселонагейт" избухна през 2020 година. В него бе замесено името на бившия премиер Бойко Борисов. Според медийни публикации у нас и в Испания ставало дума за пране на пари, което е разследвано от Каталунската полиция. След публикация в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, стана ясно, че полицията разследва дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Още през май 2019 г. обаче Елена Йончева, която сега е евродепутат, сезира тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по този казус. Прокуратурата не постигна резултати по тази проверка, но след публикацията в "Ел Периодико", се самосезира.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 131 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Между другото

    82 12 Отговор
    Валентин Златев е в Черният списък със злодеите поръчващи TARGETED INDIVIDUALS
  • 3 Ясно

    62 16 Отговор

    До коментар #1 от "Стани богат":

    Скрил ги е при роднини и авери по далавери.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    91 40 Отговор
    част от организираната престъпност герб дпс

    Коментиран от #19, #34

  • 5 Българка

    96 40 Отговор
    Крайно време е Спецов незабавно да бъде отстранен от НАП. С данъчната схема и избягване заплащане на над милион тох е зависим от Каскетурата. Изпирането и то безпричинно на лицето на корупцията в България дали не е защото гешевтурата ги държи за т0 пките? Или е зависимост от Пеевски? Или е непригоден да оглавява такава институция? Всичко въпроси обаче водят до оъговор- НЕЗАБАВНО ОТСТРАНЯВАНЕ НА СПЕЦОВ КАТО ШЕФ НА НАП.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Фен

    98 97 Отговор
    Бе Барселона, ясно. Те испанците затвориха случая. Ама какво ли ще излезе покрай проверката на Рашков? Нещо много се е умълчал напоследък, притеснен ми се струва? Вчера Цацаров го поразкара качествено

    Коментиран от #14

  • 8 зелен петел

    68 38 Отговор
    Още през месец май 2019-та г. обаче Елена Йончева, която сега е евродепутатка, сезира тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по този казус. Но до ден днешен Цацирон не бафка по този проблем. БАЙЦОВ са прави да повдигнат въпроса с факти,на които цацаратурата и каскетурата не са реагирали и до ден днешен.
  • 9 Гешев

    50 23 Отговор
    Няма данни за извършено престъпление!
  • 10 Дааа

    118 58 Отговор
    Вие феновете на ДПС и ГЕРБ, много ама много ненавиждате Рашков... Защото ви спря купуването на гласове изкара на показ огромни кражби и далавери на вашето управление... Молете се, да опазите Гешев за да продължи да ви осигурява безнаказаност !
  • 11 гнус

    59 19 Отговор
    Накрая "няма данни за престъпление". Бас лова, че никой нищо няма да му направи.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Anonim

    103 57 Отговор
    Да закрият партиите ГЕРБ и ДПС и тогава може би БЪЛГАРИЯ ще бъде нормална ДЪРЖАВА за живеене.

    Коментиран от #17, #40, #52, #53

  • 14 Умълчал се е щото бачка човека

    57 34 Отговор

    До коментар #7 от "Фен":

    А не като Гошко каскета да виси по медиите и да плаче.

    Коментиран от #25

  • 15 Българка

    49 20 Отговор
    Факти, защо не публикувате в тази статия заключението на Спецов?? Правите внушения за вина, а мнение на висш държавен служител, което е противоположно на вашето внушение не публикувате , странно!!!

    Коментиран от #21

  • 16 Грульо

    86 23 Отговор
    Това е една от най-големите гаври към народа - умъкнаха пак Шиши в парламента, и даже на първия ред. :D
  • 17 Българка

    85 44 Отговор

    До коментар #13 от "Anonim":

    Преди тях да бъде закрита БСП и да се отнеме правото на всеки членувал във БКП , както и на всичките им роднини по права линия. Ето тогава ще имаме шанс. Предлагам изчегъртването да започне от Дондуков 2. (не смея да напиша фатмак, че ще ме изтрият)

    Коментиран от #22, #26

  • 18 Стоянов

    75 35 Отговор
    Убеден съм, че на Цацаров ще му се търси съдебна отговорност за много действия и бездействия.Под негова защита се угоиха пра сетата Борисов и Пеевски.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Политик

    53 25 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    "да се отнеме правото на всеки членувал във БКП"

    Че тогава трябва директно да закрием ГЕРБ, ДПС и ДБ - там всички са такива.

    Коментиран от #30

  • 23 Сатана

    47 19 Отговор
    В България е така,започнем ли да се дебнем,ще се хванем.Но Баце вече е намерил път до сърцето на Мемсахиб Мустафа ставайки пръв НАТОвец и иска военни кораби и войска вместо платноходки и туристи в Черно море.
    БарЦелона гейт е за отвличане на вниманието на плебса.
  • 24 Кой68

    66 15 Отговор
    Накрая да не се окаже че Б.Борисов няма нищо общо със Барселона!?😎🤣🤣🤣
  • 25 Бачка я,вари ракия

    26 11 Отговор

    До коментар #14 от "Умълчал се е щото бачка човека":

    И се подготвя за Трифон Зарезан
  • 26 Българка

    23 19 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Ти не си Българка. И мнението на схемаджия, който безпричинно препра Пеевски не ни интересува!!!!!!!!

    Коментиран от #32, #33

  • 27 ИЗТРИТ

    50 17 Отговор
    Защо ми изтрихте коментара в ,който споменах ,че ЦИТАРАНИЯ ВЪВ ВАШАТА статия Вальо Златев - редовно играе белот с Тиквата и е "колега и Шеф" в Борда на директорите в "Лукойл"-а на мъжът на Курнелия ...Какво невярно и нецензерно намерихте ?
  • 28 Хитрия Мангър

    55 23 Отговор
    Цветан Василев газ пикае ... Търси начини за компромати. Ами Цветанка той Бойко Рашков има 19 имота и те не са колиби . Бойко или Валентин Златев ако немогат да си купят къща в Барселона аз ли да си купя.. Ти в Сърбия къде живееш там в боксониера ли? Наглец такъв , финансов измамник!!!

    Коментиран от #54

  • 29 tomito

    44 15 Отговор
    Това отзад е депутата бодигард на държавни разноски .Само в България е възможно това .Смятай какви страхливци ни управляват не смеят сами да отидат до тоалетната и то в Парламента.
  • 30 Българка

    13 5 Отговор

    До коментар #22 от "Политик":

    Няма лошо.
  • 31 Хитрия Мангър

    49 33 Отговор
    БОЕЦЦЦЦ колко парички 💸💰 ви дава ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ я кажете? Вмирисани ку..и сте в това движение
  • 32 Българка

    10 7 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Напротив.
  • 33 БСП в канала

    44 13 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Кой сте вие,че се пишеш в множествено число? Платените тролове, до вчера на Христо умното, сега на Кире.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Доко

    21 8 Отговор
    Айде стига с тази Барселона. Който има сърце да ходи да взима булката и да ни кани на сватбата.
  • 36 Възмутен

    30 8 Отговор
    Боец са банда мързеливи търтей - заслужават по един чук и в Белене. Ако не са разбрали ще го разберат който изпълнява поръчки рано или късно бива поръчан
  • 37 Възмутен

    11 5 Отговор
    До 27 господин изтрит, стара ти е много информацията . нищо ново не казваш. това което казваш е било преди много много години поинтересувай се преди да пишеш глупости затова те трият
  • 38 мисира

    20 8 Отговор
    Колко низко трябва да падне един баща-водопроводчик за да продаде дъщеря си за сексробиня на дебел бандит.
  • 39 Боги такежиев

    12 3 Отговор
    Валентин Златев, най големия крадец в България.
  • 40 Един

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "Anonim":

    България ни станала нормална държава ски след 1989 година бе извършена лустрация и беше ликвидирана БКП/БСП, а ако тая партия никога не беше създадена България никога нямаше да има проблеми!12-те години на ГЕРБ да нищо в сравнение със 75 от най-новата ни история!
  • 41 Вип

    8 2 Отговор
    В основата е Йордан Цонев зам.председателя на ДНС, проследете историята му.
    Побоя в Бургас за да се докога до
    Иван Костов. Далаверите му с Бисеров. Скритите инвестиции в строителството в Бургас.
    Това е най-изпечения далавераджия.

    Коментиран от #46

  • 42 stan40

    8 2 Отговор
    Няма желание нещата да се променят. Загробването на държавата продължава. Успех.
  • 43 Фар

    7 1 Отговор
    Не разбирам това ли е свобода на словото като изтриване една истина за Йордан Цонев да не се чете.
    Него разследвайте. Човека на Костов,
    и сериозните инвестиции в строителството на Бургас. Известен като Данчо пицата.
  • 44 Фар

    5 2 Отговор
    Питайте Йордан Цонев.
  • 45 Кръчмаря

    1 1 Отговор
    До 10 Дава.Можеш ли да се цунеш изодзадзе
  • 46 Ъъъъ?!

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Вип":

    Ха, добър ден!
  • 47 Петела

    5 1 Отговор
    Мафията не се побеждава за един ден с един човек
  • 48 Алеко

    2 2 Отговор
    Всичките са маскари.....
  • 49 гост

    2 3 Отговор
    Бе я върви са обеси някаде и нени заниваи с глупости
  • 50 Когато изключиш невъзможното

    0 3 Отговор
    Това, което остава, колкото и невероятно да е то, трябва да е истината. А тя е, че Пеевски и Борисов са чиста вода ненапита.
  • 51 скорпи

    2 2 Отговор
    Журналистите са на хранилка
    .няма независима журналистика
    така че с измислени аргументи
    трябва да се оклепа някой! И това е о кей!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ел коменданте

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Anonim":

    Също и Бсп с гейшата Куркундела
  • 54 Факт

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хитрия Мангър":

    Е да ама Борисов не е банкер!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 НегъРалбинос

    2 0 Отговор
    Бат Бойко е прост , ама хитър. Взел е други да му вършат работата с осигуряването на неговата к-рва !
  • 57 Верея

    2 0 Отговор
    Гешев и Цацаров не си вършат разследващите функции по поръчка на Борисов и Пеевски.Те са овързани като свински черва.Рано или късно бай Ставри ги чака.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове