Last news in Fakti

31 Януари, 2022 19:28 2 613 40

Кръстев: 200 хил. лв. по-малко са платени на фирмата, за която Бонев твърди, че е с 4 пъти по-скъпи цени

  • кристиан кръстев-
  • борис бонев-
  • улично осветление

Зам.-кметът обясни, че договорите на двете фирми „Улично осветление“ и „Лог Сиберия“ включват две отделни позиции – първата е поддръжка на осветлението, а втората е за основен ремонт и изграждане

Кръстев: 200 хил. лв. по-малко са платени на фирмата, за която Бонев твърди, че е с 4 пъти по-скъпи цени - 1
Кадър бТВ

„200 хил. лв. по-малко е получила фирмата „Лог Сиберия“, която поддържа уличното осветление в северните райони на София и за която общинския съветник Бонев твърди, че е 4 пъти по-скъпи цени. Реално платените фактури показват ясно, че става дума за манипулация, в която се вадят едни числа, а се крие цялостната картина“, заяви зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев в предаването „Лице в лице“ на бТВ. За първата година от изпълнение на договорите Столична община е заплатила 3,4 млн. лв. на „Улично осветление“ и 3,2 млн. лв. на „Лог Сиберия“.

Зам.-кметът обясни, че договорите на двете фирми „Улично осветление“ и „Лог Сиберия“ включват две отделни позиции – първата е поддръжка на осветлението, а втората е за основен ремонт и изграждане. За поддръжката Столична община плаща месечен абонамент въз основа на броя осветителни тела във всяка зона. „Двете фирми отговарят за поддръжката на почти 95 хил. осветителни тела. Коректните сметки показват категорично, че за поддръжката на един стълб с осветително тяло и прилежащата инфраструктура общината плаща е 6,8 лв. на месец на фирмата „Лог Сиберия“ и 7,2 лв. на другия изпълнител „Улично осветление“. Разликата в цените е 40 ст., това с 5%“, обясни Кристиан Кръстев. Той подчерта, че това е реалната разлика в цената на двете фирми, която софиянци плащат и това е коректният начин за изчисление, а не като се вадят отделни позиции.

Изграждането на улично осветление се извършва основно през обществените поръчки за строителство и основен ремонт на улици и булеварди в София. Това са отделни договори за различните локации с различни изпълнители. „По тези два договора сме дали възможност да възлагаме основен ремонт и изграждане при необходимост, но основният предмет и тежест е на техническата поддръжка на осветлението“, поясни Кръстев.

„Категорична лъжа е твърдението на г-н Бонев, че Столична община плаща заплати по 7000 хил. лв. на служителите на фирмата „Лог Сиберия“. Г-н Бонев твърди, че е чел договора, но започвам дълбоко да се съмнявам в това. Ако беше чел, нямаше да манипулира обществеността по такъв начин. В чл. 8 от договора ясно пише, че в цените са включени всички разходи на изпълнителя, в това число и разходите за персонала. Ставката от 40 лв. на час се заплаща, само и единствено, ако се наложи изпълнение на извънредна дейност, която не е включена в обхвата на поръчката“, обясни зам.-кметът. Той поясни, че до момента такива дейности няма и не са възлагани на фирмата-изпълнител.

Кристиан Кръстев обяви, че още вчера е възложил на екипа си да подготвят цялата документация, свързана с обществената поръчка и тя ще бъде предоставена на всички проверяващи органи. „Аз лично имам най-голям интерес от проверка на всички твърдения, която бяха хвърлени в публичното пространство. Колкото по-бързо излязат резултати, толкова по-бързо ще излезем от тази ситуация и Бонев трябва да се извини на софиянци, че ти е подвел“, заяви Кръстев по повод назначените проверки. Той поясни, че в комисията, която е оценявала офертите на участниците участват двама професори от Техническия университет в София и двама общински съветници, включително и представител на опозицията. Докладът на комисията е подписан от всички. „Няма особено мнение. Няма и обжалване на процедурата от други фирми“, каза зам.-кметът.

"Изрично поисках договорът да е за 2 години, само с възможност за продължаване с още 24 месеца. Единственият поет финансов ангажимент от общината е за 12,8 млн. лв. за всички зони по основната дейност за техническа поддръжка. След анексите, които са сключени по мое предложение, тази цена става 11,3 млн. лв. или 1 500 000 лв. по-малко“, обясни Кръстев. Той поясни, че частите, които се закупуват от фирмите са с 10 годишна гаранция.

„Категорично не отговаря на истината и твърдението на Борис Бонев и „Спаси София“, че ценовото предложение на едната фирма не е било отворено навреме и тя е трябвало да бъде отстранена. Системата за електронни обществени поръчки, която не е система на Столична община, а на Министерство на финансите ясно показва часа на отваряне и той е предварително обявеният. Това го показват логовете в системата по безспорен начин“, обясни Кръстев. Той поясни и че в конкретния случай фирмата, чиято оферта е отворена, не е класираната на първо място.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зa 12 години

    71 7 Отговор
    съм научл , никога-никога-никога да не вярвам на гербераст !

    Коментиран от #3

  • 2 тома

    65 4 Отговор
    Този е пълен смешник.Да каже колко е комисионната на в пъти по скъпи лампи
  • 3 сила

    37 4 Отговор

    До коментар #1 от "Зa 12 години":

    освен това е и поп , не знам дали знаеш....
  • 4 Последния Софиянец

    48 4 Отговор
    200 000 години затвор за герберастите!
  • 5 Кви приказки разпраааш е ей.

    44 4 Отговор
    Били платени по-малко. Ама ако не са беше вдигнал шум щяхте да ги платите, без да мрънкате, нали. Сега като ви направят ревизия, всичко ще се види. И на онея също. Ще се види една и съща стока, и услуга за колко са ги продавали на общината и за колко на други клиенти. Тогава ви са такова ма ма та
  • 6 БОЛШЕВИК

    38 3 Отговор
    Мисирката Кикиризова ли пак дава трибуна на гербаджийските крадци?
  • 7 Ако мине номера

    43 3 Отговор
    Всичко сте знаели и знаете. Тука на балъците-граждани ли ще обясняваш?
  • 8 Фяяяя

    31 4 Отговор
    А защо е нужен абонамент?Има други начини , плаща се за извършена работа при нещо неработещо.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    34 4 Отговор
    Е, ми така е, като в търговете участват само две фирми и се редуват, днес аз, утре ти, а Кръстев се прави на умряла лисица...
  • 10 Аман от алчни лайнармета

    17 27 Отговор
    Дрбонев много иска да е кмет. Само, че това момче е вредно. Много вредно.
  • 11 Седемстотин

    34 2 Отговор
    Хиляди лева плаща общината всеки месец за абонамента на стълбовете.Частите имат 10 годишна гаранция.Значи когато вложиш такива части не е нужно да има по 6.8 лв всеки месец за абонамент.Шпакла ама от най -големите
    Ви трябва

    Коментиран от #19

  • 12 Опонент

    14 3 Отговор
    ✔общината плаща е 6,8 лв. на месец на фирмата „Лог Сиберия“ и 7,2 лв. на другия изпълнител „Улично осветление“. Разликата в цените е 40 ст., това с 5%“, обясни Кристиан Кръстев. ✔
    Някой ни манипулира (заблуждава), въпросът е кой?😏
  • 13 Чичо Тони

    35 6 Отговор
    По-нескопосани обяснения от господина при Ризова не бях слушал. Явно ни смятат за гугутки, а те държат господа за шлифера. За да има каквито и да е СМР (строително монтажни работи) трябва да има (по закон!) проект. А неразделна част от проекта е Количествено Стойностната Сметка. В нея всяка позиция е обособена на отделен ред с количество и цена. Стълб, рогатка, осв.тяло, изкоп за пета, бетон, кабел/м, и т.н. и т.н. Подръжката е отделна позиция (позиции) и няма нищо общо с оферираното СМР! И накрая "ефтиния" осветител е около 3 (три) пъти по-скъпо офериран. Показаха и оферираните цени за ел.апаратура. Нямам думи. Трябва да са от злато. Рашков да не се бави, а да прибира въпросния господин, барабар с комисията и всички които са подписвали и да чакат разследването в кауша.

    Коментиран от #16

  • 14 Рибар

    8 36 Отговор
    Популистът и джуревче Боньо, известен с неговите супертъпи планове и лъжи как ще "оправи" София, та свят щял да им се завие на софиянци, се натиска от много време да стане кмет на София затова е пуснал като бъдещ актив "мухата" на Петков за "голямата" корупция с цената на уличното осветление в София, който пък, като чуел "корупция" само това е чакал за да дигне пушилка и налапа в своята некомпетентност като шаран ръждясалата вече от употреба кука за огромната корупция на Фандъкова и за да може да я "изчегърта".. но и от водата на този язовир нищо няма да се хване... !!!

    Коментиран от #25

  • 15 Винету

    23 4 Отговор
    Нагъл лъжец.Какво било платено...Ами ако трябва да се смени някоя лампа Какво става?Едната фирма взема 5800 а другата 1600.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ами, геп и раст.

    17 3 Отговор
    Това му е в кръвта, да лъже, да маже, да краде. Светъл пример му е банкянският толуп. Защитник - мильото с каскета.
    А учительницата като една истинска куха лейка само мига на палачинки и се прави на умна.
  • 18 6060

    13 3 Отговор
    Баце ти ми дай няколко милиона пък що да не ти смъкна 200000 лева. Ама баце нали помниш другото?
  • 19 Опонент

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "Седемстотин":

    👍Не познаваме текста на договорите. Гаранция от 10г за каквито и да било лампи НЯМА. Подобна гаранция може да е за железния носещ стълб и подземната ел.инсталация и пр. Скандалите обикновено се пробутват за отвличането на вниманието я от някой заем, я от някой друг келепир. Скептичен съм към двете страни в скандала.👍
  • 20 Коцалиев

    8 4 Отговор
    Кристиян, Кристиян.. и ти започна да грабиш от кацата с мед. Не го очаквах от теб..
  • 21 МиДа

    6 5 Отговор
    То не значи, че като са близки получените суми,няма кражба. Просто другата фирма се е облагодетелствала и тя и ще слага части за стотинки, пък ще ги води 20 пъти по скъпи.
  • 22 Голем Проблем

    13 4 Отговор
    Герберастите ще трябва да отговарят за кражбите. Голем Проблем.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Амин

    13 2 Отговор
    Свещи да си купите с ограбено, мутри гадни...
  • 25 Чичо Тони

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "Рибар":

    Това е корупция в стил "аз съм африкански диктатор". А ръждивата кукичка някои са я налапали, но още не знаят, че ще ги пържат.
  • 26 дааа

    19 2 Отговор
    Лампи, пейки, ремонт на ремонта.... Писна ми от крадци. А за масите за тенис в Борисовата.... Каква е опорката? Над 5000 лв едната , след като се продават по1200 лв? И там ли има годишна подръжка?
  • 27 Инвеститор

    8 3 Отговор
    Два договора - един за изграждане и друг за поддръжка. Просто и ясно.
  • 28 Delqn

    8 1 Отговор
    Едноличен собственик на капитала на "Лог-Сиберия" ЕООД е Николай Хинтоларски, който е и неин управител. Преди години същата фирма на Хинтоларски влиза с минимален дял и в консорциум, в който водеща е "Водстрой 98", свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, а друг партньор е "Главболгарстрой" - поръчката е за ремонт на писти на летище София.


    "Улично осветление" ЕАД, която е приватизираното преди години общинско дружество, е под контрола на компания на бизнесмена Цоло Вутов.


    "Сега" припомня, че в една от зоните за обслужване на уличното осветление "Лог-Сиберия" се конкурираше с българския клон на испанската фирма "Етралукс". Тя обаче е била отстранена от комисията заради оферта, която "не отговаря на предварително обявените условия за изпълнение на поръчката", пише в конкурсните книжа. Така "Лог-Сиберия" остава единствен участник в Зона 1, която включва районите "Нови Искър", "Сердика", "Кремиковци", "Подуяне" и "Оборище".
  • 29 Перо

    10 1 Отговор
    Нищо не може да обясни корумпираната система и въпросния зам.-кмет,да прикрива надутите цени с маскировка като подръжка,кабелна инфраструктура за които може да има отделна поръчка и оферти или да са отделно перо в офертата. Полицията да уточни,колко от професорите,от техн.университет са в комисията на общината и участват във фирми за осветителни тела,снабдяващи всички участници в поръчките. Бяха превърнали и студентския стол на университета,в склад за осветителни тела и консумативи!
  • 30 アオサギ

    3 9 Отговор
    Всичко частно, по примера на САЩ.
    Не искате държавата да е стопанин, сега пък ревете, че ви е скъпо. Уточнете се какво искате.

    Слушах момчето от Спаси София ли беше, доста наизуст говореше,
    особено в часта дето колко струвало в магазина някаква си част и колко я продавали на общината чрез договор!

    Ей, Ольо, имаш ли идея как се прави бизнес?
    Не защитава никого,
    но по същата логика да иде да пита, що на Петков стотина грама продукция му стрива 100лв?
    Да иде, Бе!
    Да не мислите, че в САЩ магистралите ги правят сто фирми?
    Ей така, събуждам се и правя фирма за електрик бизнес или за почистване на снега?
    Който е заел позиции ги държи.
    И от Спаси София наистина дето коментираше 40лв на час, та то не е базова заплата.
    То е за допълнителен труд, а нашия младок изчислява заплата.
    Неуки и с претенции!

    Който разбрал за какво става дума, разбрал.

    Коментиран от #36

  • 31 gggw

    3 4 Отговор
    а що не питате шефа на метрото Братоев, защо само Сименс строи метрото?
  • 32 Gray Heron/ Сивата чапла - アオサギ

    2 3 Отговор
    И друго, та кое наричате корупция?
    Та тя е навсякъде.
    Никой и никога няма да се справи с корупцията, това е един евтин плакат за трупане на точки.
    Корупцията, както и лобизмът са основни инструменти в съвременния бизнес.
    Искали честност, искали евтино.
    Ми що се отакахаме от социализма?

    Бяхме една огромна държавна корпорация.
    И тази корпорация разпределяше, кое за войска, кое за болници, кое за училища, за пътища, заводи, за пенсии.

    Нали искахте сами да сте си господари на живота?
    Няма такава игра.
    Тя е за балами!

    Всчкото е пропаганда, свобода на словото, личен избор и още какви ли не буламачи.
    А системата е една, върл финансов империализъм, роб на банките до последно и даже да умреш, дълговете отиват до последното коляно зад теб.

    Наивници!
    Плючт, плюят, ами плюте, ама и се образовайте.
    И аз плюя!
    По некадърници, по жалки пропагандатори, но и знам и част от отговора, защо е така.
    А в случая Спаси София си правят евтин пира, и са неграмотници, начинът на тълкуване беше свръх елементарен и некомпетентен.

    Айде, хващайте се за частен бизнес, но не търсете връзки, карайте го по честнуму.
    Да ви видя докъде ще я докарате!
    Системата или се сменя или не ревете срещу корупцията, основа на тази същата система.

    Коментиран от #37

  • 33 айде

    3 0 Отговор
    и тоа играч да се маха!
  • 34 БАЦО

    3 1 Отговор
    ФЪНДЪЧКАТА ДА НАМАЛИ ЗА СЕГА МАЛКО КРАДЕНЕТО.
  • 35 Гадна мутра

    3 0 Отговор
    лог сиберия отдавна работи само с далавери. Само качествено работи, но без договори и без документация. Префактурират по няколко пъти нещата и хоп сметката готова. Открадоха се тези мутри.
  • 36 Да я махаш тая тъпотия дето си я

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "アオサギ":

    сложил за заглавие. Не те прави по-интересен, нито по-умен. Работата както и да я слагаш като цена-ок. Обаче доставка на части, и готови изделия??? Комисията проверяваща и сравняващи офертите е ЗАДЪЛЖЕНА ДА ПРОВЕРИ ПАЗАРНАТА ЦЕНА НА ПРОДУКТА, МОДУЛИТЕ И ЧАСТИТЕ. няма как да не са разбрали за завишените многократно цени. Такава оферта отива директно в кошчето, дори да е единствената.. Няма какво да си прехвърлят топката. Всички лица участвали по веригата са замесени и подлежат на разсследване. Запориране на сметки и генерална ревизия на тях и роднините им до втора съребрена линия. Тука няма място за тълкуване.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тошо

    1 1 Отговор
    Кръстеф, ти правил ли къщички за птички? А купувал ли си пирони с10 годишна гаранция? От къде се пръкна боклук смотан?
  • 39 Бисер

    0 1 Отговор
    Тоя наистина ни прави на глупаци, кой производител на части дава 10години гаранция
  • 40 tate

    1 0 Отговор
    Пълни глупости ,какви 10 год гаранция ?? Що не погледнете спирките и светифарите как гният ,метала се боядисва директно без обработка и грунд ! При въпроса "Защо по дяволите се правят така спирките " та ние да обикаляме да ги шкурим и боядисваме наново отговора беше "Кво ти дреме нали имаме работа"!!! Имаше един "Мозък" дето ни накара да слагаме всяко земно от колец на светофара да го караме до контролера а не да се прави направо в шахтата !! Едни "Гяволета" незнам откъде дойдоха макара 24 квадрата 300 метра изчезна за 1 кръстовище !! Как мислите дали е гепена жицата ,нищо че има камери на светофарите вече няма 1 метър земно останало !! Що не разровят малко и СИСКОМ да видят там какво лапане е .......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове