Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 15:09 4 962 50

Васил Божков: България да се управлява като Швейцария - чрез референдуми

  • васил божков-
  • референдум-
  • българско лято

„Гражданска платформа Българско лято“ предлага промени в ключов законопроект

Васил Божков: България да се управлява като Швейцария - чрез референдуми - 1
Снимка: БГНЕС

Нито едно управление не може да замени ползите от активно гражданско общество, в което гражданите не само отстояват правата си, но и самите те работят активно, за да променят битието си към по-добро.

Белег на развитото демократично общество е управлението чрез „пряка демокрация“, тоест чрез активно участие на гражданите в държавното управление.

Това искат от партията на Васил Божков - „Гражданска платформа Българско лято“.

Основен принцип, мисия и цел на ПП „Гражданска платформа Българско лято“ са създаването на активно демократично правителство, което да вдъхнови индивидуалното развитие и личната отговорност на всеки гражданин чрез въвеждане на пряката демокрация като форма на управление на държавата.

Единствено ПП „Гражданска платформа Българско лято“ вижда необходимостта от такава промяна, чиято цел не се изразява само в повишаване на доверието между граждани и управляващи. Ефектът от управление чрез референдуми ще е осезаем върху икономическото развитие на страната и върху социалния капитал.

Пряката демокрация не замества парламента, правителството, съда и другите институции на представителната демокрация. Тя дава в ръцете на гражданите правото на коригиращо или последно решение.

ПП „Гражданска платформа Българско лято“ счита, че стандартните аргументи против въвеждане на пряката демокрация – некомпетентност на гражданите, незаинтересованост, опасност от манипулиране и емоционалност, консервативност и нарушаване на човешки права, висока цена, не са убедителни. Първата промяна, която трябва де се предприеме е по отношение на действащия Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Очевидно е, че в този си вид той е непригоден и трябва да бъде променен, така че да се разширят правата за пряко участие на гражданите в управлението и да се облекчат процедурите по провеждане на референдуми по обществено значими теми. ПП „Гражданска платформа Българско лято“ отстоява тезата, че само чрез референдум хората, извън политическия картел, могат да получат власт в управлението.

При този инструмент хората, вземащи решение са извън политическата класа и от контрола на политиците, посочват от „Гражданска платформа Българско лято“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е

    38 24 Отговор
    най - доброто за малка България и за гражданите ѝ !

    Коментиран от #19, #46

  • 2 choko

    47 16 Отговор
    Трябва да бъде премахната границата за провеждане на референдуми. Искаме референдуми да могат да се провеждат с по-малко събрани подписи. Сегашният закон забранява да се пита народът по международни въпроси, като например дали България да бъде член на НАТО. Защо? Аз смятам, че народът трябва да бъде питан. Ако някой смята, че народът не трябва да бъде питан, да излезе и да каже

    Коментиран от #34

  • 3 Фершел

    37 4 Отговор
    Бай Васко ти нали щеше да си идваш след изборите а?
  • 4 4276

    17 19 Отговор
    Стига сте говорили и писали глупости, пак всичк още е опорочено, трябва да се въведе задължително гласуване и то с електронен подпис и всеки да може да провери после за кой е отишал гласа му.
    Но дори и тогава пак ще се манипулират резултатите. Така, че просто няма смисъл.................
  • 5 7777777

    30 16 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМ ЗА УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРИЯ В НАТО, РЕФЕРЕНДУМ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ И РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ!
  • 6 Никой

    42 13 Отговор
    На прост народ референдум се не дава.
  • 7 Това е самата истина,

    20 17 Отговор
    само чрез референдуми може да има демокрация. Всичко което се прави за народа, но без да се пита, е противозаконно. За глобалните въпроси трябва да се пита народа. Защо Англия за да напусне ЕС проведе референдум, а когато Пасито навря България в НАТО, никой не пита народа? Затова сега трябва да се проведе референдум и ако народа каже вън от НАТО, управляващите да го изпълнят, иначе ритник и нови избори.

    Коментиран от #17

  • 8 Факт

    19 11 Отговор
    Политическата мафия никога няма да се съгласи!!!
  • 9 Перо

    30 15 Отговор
    Този път Божков е абсолютно прав: “Глас народен, глас божи”

    Коментиран от #14

  • 10 МУТРА

    24 17 Отговор
    Божков с напъни да се хареса на хората ... тези , които крадеше, изнасилваши, рекетираше, пребиваше или убиваше защото така желаеше !
  • 11 Съгласен НО...

    21 7 Отговор
    Първо трябва сериозен и ТОЧЕН Закон за Референдумите ! Да се уточни КОЙ може да гласува ! Не може неграмотни хора, такива ,с двойно гражденство и тези дето от години живеят зад граница ,хора ,които една стотинка данък не плащат в България ...да си дават мнението и гласа за ,каквото и да е касаещо бъдещето на страната .Минимум средно завършено ,постоянен адрес у нас ,данъчно активни -без значение какъв данък плащат ...изчистване на списъците и индивидуален код за участие по Интернет за всеки . Стимул от рода на намаляване с определен % на задължения към държавата при всяко гласуване .
  • 12 80 процента

    16 6 Отговор
    Не знаят значението на думата "референдум", а основна ценност в главите им е 200 грама ракия вечер, както и сълзи по вчерашния ден... и тоя изтрещя ! Вероятно е искал да каже тояга или фактура !
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 17 Отговор
    такъв ,като Божков да управлява ще е най добре за бг!държавата се управлява ,като неговата империя.След,като там е бил на Върха и работещите при него са почти всички доволни, Той е за Управник на нас""Уличните""псета.
  • 14 Ама те повечето са безбожници...

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Въй !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българка

    19 8 Отговор
    Това скъпи мои се нарича популизъм. Не вярвам г-н Череп да се навие да живее в държавата България в която всичко се решава с референдум. Представя ли си какво ще прави, ако утре Копейкин иницира референдум за национализиране на всички имущества на милионерите. Между другото правилно формулиран такъв референдум ще спечели с над 70%. Или се заблуждава, че с парите си ще си купи всички от които зависи дали и как ще има референдум? Не г-н Череп, няма да стане. Отделно, референдумите ще предизвикат гражданска война или поне регионален конфликт.

    Коментиран от #24

  • 17 Българка

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Това е самата истина,":

    И кой ще определя за какво да се прави и за какво не , референдум. Като си написал А, напиши и Б.

    Коментиран от #28

  • 18 АУУУУУ

    15 9 Отговор
    ТИ ПЪК ОТ КОЯ ЗМИЙСКА ДУПКА ИЗПЪЛЗЯ.....
  • 19 Това

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Това е":

    Е най лошото ! Защото " гражданите " са удивително прости селяндури !
  • 20 pero cholic

    17 11 Отговор
    Още един разбойник ни дава идеи, как да управляваме държавата! Може ама, след излежаване на присъдата, която предстои!
  • 21 !!!?

    11 7 Отговор
    Аз мислех, че ще иска да се управлява като ОАЕ ¡¡¡...да беше емигрирал в Швейцария бе !!!?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 оня с коня

    11 8 Отговор
    Божков явно ТЪГУВА за Златната си кокошка в "Бедна България" и се чуди как отново да си я върне.О.К. - споходила го е Идеята за управление на БГ чрез Референдуми като в Швейцария/както твърди/,защото по тоя начин ВСЕКИ С ПАРИ ще може да си организира собствен Референдум/50-60 млн. лв струва парчето - кво му плащаш/ за да постигне Законодателство,което да да му хареса.Да,ама НЕ,защото защото Божков ОТЛИЧНО ЗНАЕ че Резултата от Референдума НЯМА Законодателна стойност,а е просто едно голо Предложение до НС,което следва да се гласува,за което пък Мераклията Референдумджия следва да има ЯКА ПАРТИЯ която да го подкрепи...чиетно вкарване в Парламента пък струва Милиард!божков обаче си въобразява че по традиция може да мине по "тънката лайсна".
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българина

    9 8 Отговор
    пълно копие на швейцарската система, референдуми бюджетно разпределение и т н... всяк област си събира данъците а не всичко в софия и фандъка да се тупа в гърдите софия давала 50пр от бвп ! дава ама само по регистрация на офиса а фабриките в провинцията! пълна финансова децентрализация
  • 26 Жоро

    10 15 Отговор
    Аз обичам Бойко Борисов! ГЕРБ Победа!
  • 27 Добър реалист

    8 1 Отговор
    България ще имитира Швейцария , така ли ?!
    Ама че сте...!
    Издигнете ме да управлявам България и ще разберете за какво става въпрос!
  • 28 Писал съм, но няма кой да чете-по всички

    9 8 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    глобални въпроси касаещи целият народ. Никой не ни пита дали искаме да сме в ЕС, дали в НАТО, В швейцария питат народа когато една пътека прекарват през зелени площи, тук чиновниците се смятат за богове. Така никога няма да се оправим, народа трябва да решава, а чиновниците само да изпълняват.

    Коментиран от #30

  • 29 Хихи

    8 6 Отговор
    Нашио, трай си защото герб скоро се връща. Ще дойдат в Дубай и ще ти сложът гривните.
  • 30 Българка

    9 5 Отговор

    До коментар #28 от "Писал съм, но няма кой да чете-по всички":

    Може да си писал, ама не си чел. В Швейцария хората са други, там никога не е имало социализъм. Там думи като национализъм и патриотизъм са изпълени със значение. Хората са отговорни и разумни, и спазват закона. Тука, ако всичко се решава с референдум, още на първия ще бъде сринат до основи Бояна , Драгалевци, и половин Черноморие заедно с обитателите му, след това ще се наложи някакво подобие на родово-общинен строй и ще се ликвидира цялата индустрия. Ще искаме до построим няколко АЕЦ, но вече ще сме с посолство само в Северна Корея и никой няма да ни бръсне.
  • 31 pappap

    2 6 Отговор
    За първи път и ти да си прав..НО: първо един референдум струва няколко че и десетки милиона лева.Кой ще ги плаща лотарията ли?Едва ли.Да кажем че се намерят пари от заемче това онова.Другото е че няма как всеки проблем да се решава с референдум.или ще е като билетчета групирани по важност.една колонка за кого ще са парите,втората колко ще са,трета кой за пандиз кой не и тн и тн.и веднъж месечно ще попълваме и може и да се оправим.Е Швейцария няма да станем никога понеже имаме огромна разлика във всичко,но поне може да станем една приятна за живеене страна.
  • 32 Филчев

    5 4 Отговор
    Като ще търкат талончета.Този много му се иска да управлява с референдуми като Слави и Марешки но от това нищо не последва.Даже обратното отметнаха се
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Българин

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "choko":

    Какво ти направи НАТО та не искаш да си член на този съюз?

    Коментиран от #38

  • 35 Нормален

    8 1 Отговор
    Само да ви кажа, че когато в Швейцария имаше референдум за повишаване на минималната заплата, "вейцарците гласуваха с НЕ.
    Бай Ганьо НИ КО ГА не може да разбере защо швейцарците са толкова прости пък имат такъв стандарт на живот.

    Коментиран от #44

  • 36 Алоу

    4 3 Отговор
    Върни спестените от данъци пари и в качеството на какъв даваш акъл за управлението на България?
  • 37 Е тоя

    2 5 Отговор
    И падишаха от банкя са олицетворението на разума в БГ
  • 38 Заради това НАТО, Русия ще ни счупи

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    а и газ ще плащаш най скъпата. Нали САЩ щеше да доставя втечнет газ, къде е тази газ?
  • 39 Черепашка

    7 1 Отговор
    Ех, какви референдуми имаше едно време - за влизането във Варшавския договор, за влизането в СИВ… а сега, никой за нищо не ни пита!
  • 40 дълго име

    4 2 Отговор
    Чете ми мислите. Единсвеният добър начин, известен до сега за управление на тази територия, където всеки си е господар и роб, и никой друг освен себе си не признава. Само едно - гласуването да е задължително(единствено и само то да е), за да има ефект от референдумите.
  • 41 Василе,

    4 3 Отговор
    ти как мислиш, при толкова прост народ, дали е добра тази идея❓
  • 42 mdaaaaaaaaaa

    5 2 Отговор
    Вече ще може да има референдуми и съм ЗА! Трябват първо промени в законите да се намали изисквания брой за провеждането, че знаем какво стана с едни опити и защо не влязаха в сила! Прочетох някъде по-нагоре из коментарите, че народа бил глупав, а тия в парламента като са големите умници защо сме на това дередже?За 30 г.псевдо демокрация къде сме? Какво се случи с държавата? Какво остана от нея? Защо българите избягаха в чужбина и защо?! 240 са по -умни и мъдри от народа ли? Не сме многомилионна държава и референдумите са подходящи.
  • 43 Бай Х@й

    3 0 Отговор
    Ама тя севда каза че нищо не знае ...
  • 44 бай кольо

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Нормален":

    Швейцарците са живели години наред добре, и са напред с мисленето...българите живеем като подметки и нормално е да искат увеличение! Всичко идва с времето и стандарта на живот и манталитет и мислене и възприятия.
  • 45 Болярин

    2 5 Отговор
    Това влечуго живо ли е още !??
  • 46 стоян

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Това е":

    До 1 ком -И както сега на тия избори - референдумите ще ги печелят тия 80% вите както каза червения професор Иво
  • 47 Иван

    3 2 Отговор
    Да направим референдум за излизане на България от ЕС и НАТО.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Дядо Йоцо

    2 2 Отговор
    Велинградски сел.... Такива като теб докараха българите до просешка тояга. Я си еб... майката.
  • 50 Коко Н

    1 0 Отговор
    Божков явно познава Швейцария и,затова избяга в Дубай.Несериозно е така да се говори.Само вчера имаха преки избори за 8 неща.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове