3 Февруари, 2022 20:25 2 173 15

Кадиев: "Булгаргаз" е затворена система, нямаме почти никакъв поглед там

  • георги кадиев-
  • булгаргаз-
  • цени-
  • електроенергия

Относно цената на тока Кадиев посочи, че държавата може да компенсира или регулира високата цена на електроенергията

Кадиев: "Булгаргаз" е затворена система, нямаме почти никакъв поглед там - 1
Снимка: бТВ

"Булгаргаз" е много затворена система, нямаме почти никакъв поглед там. В момента се преразпределя пазарът, така че интересите са наистина големи. Това сподели в интервю за "Лице в лице" по bTV Георги Кадиев по повод последните събития около "Булгаргаз".

,,След като вътрешният министър твърди, че има нещо нередно, включително и с участието на експерти на КЕВР, значи наистина има нещо нередно'', допълни той.

Относно цената на тока Кадиев посочи, че държавата може да компенсира или регулира високата цена на електроенергията.

Много държави предприемат мерки – те могат да бъдат фискални или регулаторни, като вторите липсват в България. Регулаторни мерки са намаляването на данъците. 17 държави са намалили ДДС-то на електрическата енергия, парното и газа, а две държави са го премахнали изцяло. Това вече е обичайна практика. Не знам защо при нас това не е направено, особено за парното и природния газ. В Унгария, например, сложиха за три месеца таван на бензина и на дизела, коментира Кадиев.

По думите му от високата цена на електроенергията печелят производителите, които, бидейки държавни, носят свръхпечалба на държавата.

,,Най-големият печеливш е държавата от тези високи цени. Затова тя трябва да каже, че не иска тези свръхприходи и да ги върне на фирмите. Декември мина, януари мина, а помощите за декември още не са изплатени...'', обясни той.

На въпрос дали цените на парното и на тока могат да се повишат драстично за битовите потребители след падането на мораториума Георги Кадиев отбеляза, че това е "чисто политическо решение" и напомни, че цената за битовите абонати се определя от КЕВР.

При всички положения трябва да се взимат мерки, и то бързо, защото не можем да разчитаме само на компенсации, подчерта за финал Кадиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Doko

    8 1 Отговор
    Системите са отворени, но само за просветените. Просветеният в този случай се намира в Банкя.

    Коментиран от #4

  • 2 Асен от Факултето

    9 1 Отговор
    Колко краде бате ,колко?
  • 3 Браво Кадиев

    6 4 Отговор
    ...!!! Структоопределящ отрасъл не знаят какво става в него!!! А има още дузина отрасъла и в тях ли не знаете нищо!!!! Капитализъм в действие!!! Ето защо всичко което произвежда трябва да е обществено!!! За да задоволява нуждите на тези които го управляват, а не на шепа кърлежи захапали жива плът и смучещи!!!
  • 4 Бг история

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Doko":

    Ти пък се изложи. Дрънкаш небивалици

    Коментиран от #6

  • 5 Крадлив чрез жена си милионер

    10 2 Отговор
    Аз ще се правя на честен и пак ще ви крада и богатея. Вие духайте супата и стойте гладничка. Аз съм голяма работа. Дано новото правителство не промени условията за свободна търговия на ток, че ми умряха многото хотели в Гърция. Добре, че ДАНС е сляпа.
  • 6 Doko

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бг история":

    Непросветените герберасти като теб дрънкат за 50 ст.
  • 7 боко харам

    10 0 Отговор
    Този хитрец," дето откъсна опашката на гущера" продължава да се изявява като политик и да иска достъп до информация, която семеиството му да ползва за бизнвса си. Може би е време за всички като него да се определят бизнес или политика?
  • 8 ИСТИНА Е

    11 0 Отговор
    И го казва върл комунист, който драпаше за високи постове, за да пази милионер ската си жена, която му носи милиони от фотоволтаици.
  • 9 Фффффф

    2 2 Отговор
    Булгаргаз е руски анклав в България

    Коментиран от #15

  • 10 пампос

    4 0 Отговор
    какво означава затворена система ,държава в дървавата или машина за законно крадене на пари от народа ли,срамота..............
  • 11 Дрогар

    7 0 Отговор
    Жената на тоз почтен бивш депутат от БСп не беше ли един от маститите търговци на енергия и то от доста години?
  • 12 Такива

    5 0 Отговор
    като жена ти търговка на ток трябва да ги няма.Нито произвеждат и чия инфраструктура за ПРЕНОС ползват ,държавната нали.Така,че всички знаят ,че сте протежета на Румен Овчаров и си гледате вашите интереси и не е редно да даваш акъл,като имаш зависимости семейни и др.в този бранш.Що то се отнася до прозрачността в Булгаргаз,щом е държавна компания трябва да бъде контролирана от БЕХ мисля,че експерт Илиян Василев го каза.Няма да си прави тайно и еднолично договорки както има данни досега.
  • 13 Засега

    2 0 Отговор
    Битовите "абонати" са спасени. Първо ще фалират бизнесите и държавните финанси. После вече и битовите ще ги лашнат към "борсата" като ще се обясни че това са "справедливи" цени. Всичко ще е по три.
  • 14 Дедо Пене

    0 0 Отговор
    КАДИЕВ, КАК ДА СЛОЖИШ ТАВАН НА ГОРИВАТА КАТО РУБАШКИТЕ ОТ ЛУКОЙЛ СА МОНОПОЛ И НЕ СА ПЛАЩАЛИ ДАНЪК ПЕЧАЛБА 10г И ДЪЖАТ НА БЪЛГАРИЯ НАД 4МЛРД.ЛВ.ТИКВАТА УМИРАШЕ ОТ СТРАХ ОТ ПУТИН, ЗАЩОТО ОТКРАДНАХА С ДЕБЕЛОТО НАД 1млрд.лв. РУСКИ ПАРИ ОТ КТБ ФАЛИТА. ОМОН РАЗСТРЕЛВАТ ЗА ТОВА!!! ГАЗОПРОВОДА-ПАТОК С НАРОДНИ 3мрд.лв ПОДАРЪК ЗА ПУТИН ГИ СПАСИ!!!
  • 15 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Фффффф":

    ДА, ДА ВЯРНО Е.!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове