Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 12:56 2 669 32

Ева Майдел критикува реформата в държавната администрация

  • ева майдел-
  • държавната администрация-
  • тайван

Затова цели фабрики за автомобили в Европа трябваше да затворят за седмици, а чакането за нов принтер или лаптоп достигна 6 месеца

Ева Майдел критикува реформата в държавната администрация - 1
Снимка: БГНЕС

С новата административна реформа, в която първоначално трябваше да има съкращение на държавната администрация, но след това се откриха нови министерства и институции, максимата “да се намери работа за човека” става все по-важна. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/СДС Ева Майдел, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

"Сетих се за това преди няколко седмици, когато стана ясно, че Литва може да получи неочаквана подкрепа от Тайван – инвестиционен план за 200 милиона долара за започването на производство на най-добрите микрочипове (или полупроводници) в света. Европа е в трескаво търсене на решение на проблема с недостига на такива чипове, които се произвеждат основно в Тайван и Южна Корея. Нарушените вериги за доставки в следствие на пандемията, рязко повишеното търсене от Китай и други производители на електроника, както и съвпадения от лоши обстоятелства създадоха световен недостиг на микрочипове, особено на най-висококачествените.

Затова цели фабрики за автомобили в Европа трябваше да затворят за седмици, а чакането за нов принтер или лаптоп достигна 6 месеца. На този фон се появява историята на Литва. Накратко, след известен политически реверанс към Тайван, Литва получи търговско ембарго от Китай, но и моментално предложение за инвестиции и най-важното - пренос на знание и технологии от Тайван. Част от тях са свързани с държавната компания Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, която държи 54% от пазара на микрочипове в света. Пробивът на прибалтийската държава е впечатляващ, защото Франция и Германия вече многократно са опитвали да договорят подобни инвестиции в сферата на чиповете, но без успех", посочи Ева Майдел.

"В същото време, днес Европейската комисия обяви т. нар. Chips Act, с който цели да насърчи развитието на екосистема за производството на микрочипове в ЕС. В предложеното законодателство има правила за по-лесно отпускане на държавна помощ, както и различни инструменти за финансиране на развойна дейност и производство. Целта е през 2030 г. 20% от производството на микрочипове в света да се реализира в ЕС.

Амбицията е за четворно увеличение спрямо сегашното ниво и са предвидени допълнителни 11 млрд. евро публичен ресурс в допълнение на инвестициите, които държавите от ЕС вече са насочили в тази сфера. За съжаление, статистиката показва, че точно от фондовете на ЕС, които ще осигуряват голяма част от финансирането в сферата на микрочиповете – Европейският съвет по иновации, част от Хоризонт Европа, и Европейската банка за развитие, Източна Европа като цяло се представя доста неуспешно. Едва 3 от 65 компании, които са получили подкрепа при последното раздаване, са от Източния блок", добави евродепутатът.

"Съживяване на производството на микрочипове в България или поне влизането в европейската екосистема за тях е възможност, която възниква рядко. Това е съвпадение на дисбаланс в производството и доставките, увеличаваща се нужда, технологична ниша и възможности за финансиране. Позволявам си да дам тази идея на Министерството на иновациите. Все ми се струва, че след като то вече така и така е създадено, работата му съвсем не е да води работни групи със Северна Македония.

Без да обиждам никого, но колко иновации можем да вземем от Скопие? Или иновативно ще решим исторически спор, когато извадим историята от него? Едва ли. Затова направете така, че България да се включи активно в инициативата на ЕС. Проучете възможностите за привличане на инвестиции, за изграждане на капацитет и специалисти по темата и организирайте работни групи с Тайван, както прави Литва", каза още Ева Майдел.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 другарката

    61 7 Отговор
    Ева Миндер да не се обажда

    Коментиран от #23

  • 2 Харо

    7 36 Отговор
    Вярно е!
  • 3 Лост

    58 5 Отговор
    Този дълъг врат явно се е получил от преписване в училище. А нещо за майка си и ваксините да каже?

    Коментиран от #20

  • 4 Хазарта

    8 45 Отговор
    Ами госпожата е болезнено права
  • 5 ИВА ПИКлата

    21 3 Отговор
    цвърчи жид.ката цвърчи като онези от лагерите - ТОВА Е ДОБРОООО,ДОБРО Е
  • 6 Бегай !

    48 3 Отговор
    Бай Тошо беше направил такъв завод,ама "демократите" го закриха.Колко тъжно е да си прост джендър !
  • 7 777

    45 6 Отговор
    пикла дава акъл. Що не пита Бойко колко леки девойки като нея опраска?
  • 8 кой ще ги прави

    28 0 Отговор
    Майдел, кой ще ги прави тук.
    В България устремно се провежда приМатизация
  • 9 БОРУНА ЛОМ

    38 2 Отговор
    А МАМА И, КЪДЕ Е?
  • 10 Ева

    31 1 Отговор
    Взимай Адам от Банкя и се заселете на нова планета. Там ще се развивате на воля.

    Коментиран от #12

  • 11 2949

    27 1 Отговор
    Тази пък коя е, не е българка с това именце, какво прави в еп?

    Коментиран от #25

  • 12 Вземете и

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ева":

    Един македонец да ви пази ако някой ви нападне.
  • 13 България да обяви война на

    15 0 Отговор
    ...Китай и Тайван ще ни направи Първа PC сила.
    Лошото е че нямаме грам умствен багаж за такива неща. Чалга, Роми, Корупция и простотия ни е "бъдещето". Тайван и да иска да изгради производство за чипове и електроника у нас, все ще се намери някой Господин 49% който да реве за дялово участие в проекта. Бита отвсякъде карта сме.

    Коментиран от #15

  • 14 Преди

    22 3 Отговор
    да критикува , без хал хабер , да каже какви пари лапна майка ѝ от ваксините , които после се подаряваха ?
  • 15 Тенис фьен

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "България да обяви война на":

    В Банкя на тенис кортовете искат само 33%…
  • 16 Груьо

    19 1 Отговор
    САМО ДА ПИТАМ Г-ЖО ИЛИ Г-ЦЕ НЕ ТЕ ЗНАМ,КОЙ ЩЕ РАБОТИ В ТЕЗИ ФАБРИКИ ЗА МИКРО ЧИПОВЕ.ВЪВ БЪЛГАРИЯ ЗА НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНОТО НЕ МОЖЕШ ДА НАМЕРИШ ХОРА КАМО ЛИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МИКРОЧИПОВЕ.МАЙ И ВИЕ КАТО ВАШИЯ ВОДАЧ ЖИВЕЕТЕ В ПАРАЛЕЛНА ПЛАНЕТА,СЛЕСТЕ НА ЗЕМЯТА И ОБИКОЛЕТЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ВИДИТЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС. ЛЕСНО Е ДА ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ И ДА ГЛЕДАШ ОТ ВИСОКО.

    Коментиран от #28

  • 17 патка

    14 0 Отговор
    евче твоя толуп изгони Грейт Оул като плъх от хамбар... знаеш ли кои са те? твоя толуп потурчи АЕЦ във века на ел коли при пошожение че Полша и Англия ще строят по няколко.,
  • 18 Ямал

    14 4 Отговор
    На тая пръдла със австрийска фамилия по мъж, кой й написа текста? Тая пръдла знае ли, че Мерцедес изнася абсолютна цялото си производство в Китай?? Голям смешник! Къде другата българска пръдла със западна фамилия - Неделчева-Габриел? Откак Тиквун падна никаква не се обажда!
  • 19 Хахаха

    12 0 Отговор
    Боко пращаше Евро депутатки за да се омъжват за чужденци......
  • 20 Може

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    Може и от други движения с главата да е вратът дълъг станал…
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 хаха

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "другарката":

    +++ за миндера
    Да каже за мама и астра ваксите, ама вече бръмчи на чипове
  • 24 Леля Хайл

    4 0 Отговор
    Ева Майдел е създадена да критикува и да вади зъбите на онези, които не се подчиняват, без упойка. Името Майдел ми навява подобни мисли.
  • 25 Не е така

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "2949":

    Тая е българка, но като други посестрими в ЕП явно се срамува от името си и е взела името на мъжа си. Те всички драпат да станат европейки и да забравят откъде са тръгнали. То ако едно име можеше да те направи европеец!!! Абе " българки"...
  • 26 Павел пенев

    8 0 Отговор
    Това е силно отровно герберско змийче, което трябва да бъде отстранено от Европейския съюз при предстоящите избори. Нека да крадат с майка си от ваксините на Астра зенека.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Груьо":

    ЕДДДНННо време до изчислителния център имаше ""Чиста стая"" и бяха започнали да правят микрочипове...макар и с много брак се произвеждаше нещо,дори и Правец компютри се правеха.Сега работи ли нещо от гореизброените?
  • 29 Onq bez konq

    12 0 Отговор
    Защо бе, Евке? Какво, като Литва може да получи неочаквана подкрепа от Тайван – инвестиционен план за 200 милиона долара за започването на производство на най-добрите микрочипове (или полупроводници) в света. Нал Бойко, га съ върни на кара джип, шъ ни напрай завод за цели пруводниси!
  • 30 Ахмак

    3 0 Отговор
    Само на мен ли ми се струва, че гръмкото заглавие, няма нищо общо със статията?
    Госпожата през цялото време говори за Тайван, и накрая, с няколко думи казва, че това можело и в България да стане.
    Къде авторката видя "критика" към държавната администрация, като никъде , ама НИКЪДЕ не я споменава самата тя?
    Ех мисирки , мисиркиии!
  • 31 Иванов

    0 0 Отговор
    Ева Майдел, бре то и двете имена все български!
    Това моме явно е било гений щото от дете е в Европарламента. Явно има компетенции и опит още от детската градина. Знае ги нещата.
  • 32 Адам

    0 0 Отговор
    И тогава в Гестиманската градина!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове