16 Февруари, 2022 06:11 4 744 11

Десислава Христова: Караджов знае ли кое точно е "ин хаус" договор?!

  • десислава христова-
  • автомагистрали-
  • гроздан караджов-
  • некомпетентност

Отстранената шефка на "Автомагистрали" обяви министърът на регионалното развитие за некомпетентен

Десислава Христова: Караджов знае ли кое точно е "ин хаус" договор?! - 1
Снимка: БГНЕС

"Ин хаус" договорите, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни, заяви регионалният министър Гроздан Караджов на парламентарен контрол преди повече от седмица. Според бившето ръководство на "Автомагистрали" това изказване говори за некомпетентност.

"Това е сигнал да се попита министър Караджов знае ли кое точно е "ин хаус" договор, защото това изказване говори за една некомпетентност. Той явно бърка "ин хаус" договорите с договорите, сключени с фирмите за доставка на материали и техника, тъй като по тях има такива неустойки. Той визира тях. Относно "ин хаус" договорите, които са 4, а не както той каза "лавина от "ин хаус", имам съмнения доколко са сключени в духа правото и смисъла на европейската директива", каза бившият изпълнителен директор на "Автомагистрали" Десислава Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя сподели, че има и писмени съображения, които са изложени пред министъра.

"Няма нито един сключен "ин хаус" договор по времето на служебния кабинет - напротив, има един, който е прекратен поради липса на финансиране. Той е малък, сключен е март 2021 година. Със сигурност "ин хаус" договорите са законово регламентирана опция и тя си има своя смисъл", допълни Христова.

По думите ѝ три месеца властта нищо не прави.

"Специален закон за "ин хауса" изобщо не е необходим. Това е някаква интерпретация на нашата битка да изсветлим истинските подизпълнители, които са под формата доставчици и наемодатели на техника. Тогава ние изготвихме проектозакон, той е към Закона за обществените поръчки. Има реална опасност тези милиарди да потънат и да не бъдат върнати", коментира бившият изпълнителен директор на "Автомагистрали".

Тя е категорична, че нищо не е спирано нито по времето на министър Комитова, нито към момента.

"Корупцията е на много високо ниво. И то е като начин на мислене - да заобикаляме закона и да пречупваме духа на правото, защото понякога се приемат и закони, които са лобистки. По времето на служебния кабинет показахме, че може да се работи с нулева толерантност към корупцията. А "ин хаусът" дойде в навечерието на моето освобождаване", подчерта Десислава Христова.

Според нея тя е уволнена несправедливо.

"Какво да се обиждам на човек, на когото нямам доверие. За мен хора, на които им говорят в слушалката, не знае кой ще е следващият, няма какво да ги коментирам. Ние сме колеги юристи и е срамота да говори за нищожност, и в същото време да не знаеш как да реагираш при нищожност. В такава ситуация не се плаща, ако той смята, че тези договори са недействителни, не следва да плаща", добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    34 16 Отговор
    Какво цивриш вие сте крадци тая в кой свят живее ще наемаш фирми които нямат и една лопата да строят магистрали че щели тепърва да търсят материали и машини какъв ЦИРК
  • 2 Гого

    32 13 Отговор
    И аз не знам, но разбрах за изчезнали милиони. А също и, че фирмите стоящи магистрала Хемус никой не ги знае кой са и къде са. Знаем и че вече ще правят озеленяване, а още не са почнали някои лостове. Знаем и за почти готови участъци без документи, който ги водят само подготовка. Знаем и как още не е минало отчуждаването, но се строи.................

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Гошо

    26 5 Отговор
    Обясни бе скъпа, обясни ама почни със ЗОП какво е, за какво е и после ин хауса.
  • 4 чико

    9 3 Отговор
    За да и повярваме нека обяви колко , какви и къде са складирани материалите за които са платени парите , или ако не са закупени дали парите са налични . Кой контролира и се разписва за качеството на работата на подизпълнителите .
  • 5 Знаеш

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    Трънки.Само си правиш вятър на устата.
  • 6 Ами ако

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    Беше компетентен ,трябваше да знаеш ,че първо се прави озеленяването.
  • 7 sss

    12 6 Отговор
    Работате е там, че не е "ин хаус", а е "крад хаус"! И е въпроса, че липсват едни милиони, а понеже е много компетентна госпожата да ни обясни къде са отишли!
  • 8 Справедлив

    8 8 Отговор
    Той Караджов знае какво е ин хаус договор защото е добър юрист.Но ти ревло никой не разбра от какво разбираш.Може би от изпаряването на едни милиони.
  • 9 Перо

    6 5 Отговор
    Самата процедура “ин хаус” е порочна и е измислена за да се избягва закона за обществените поръчки,под благовидния предлог за избягване на бюрокрацията във времето! Реално е узаконена кражба и корупция! До сега не можаха да проследят пътя на парите,да накажат крадците и да върнат парите на държавата!
  • 10 женицата

    7 5 Отговор
    нищо не разбира, добре са я уволнили! Нито процедурата "ин хаус" и е ясна, как е замислена, защо, нито има интерес да разбере защо е уволнена, нито знае всъщност в чий интерес е трябвало да работи. Просто си иска заплатата..
  • 11 незнайко

    0 0 Отговор
    ИН ХАУС има точно обяснение съдържащо се в него !!! ВХОДЕН ХАОС !!! Защо не измислят и ОУТ ХАУС ??? Тогава пародията ще е пълна !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове