Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 09:28 1 061 11

НС обсъжда отмяната на "златните паспорти"

  • нс-
  • отмяна-
  • златни паспорти

От своя страна, ДПС допълват в своите мотиви, че в редица доклади на Европейската комисия се съдържат критики по отношение на механизма за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции

НС обсъжда отмяната на "златните паспорти" - 1
Снимка: БГНЕС

Отмяната на т. нар. "златни паспорти" влиза на първо четене в Народното събрание, съобщават от БНР. В седмичната проектопрограма са включени три законопроекта за изменение и допълнение на закона за българското гражданство, внесени от Министерски съвет и ДПС, като обсъждането им е точка първа за утрешното пленарно заседание. Днес парламентът ще обсъди окончателните промени в закона за електронното управление, с които се закрива Държавна агенция "Електронно управление" и се създава ресорен министър, който да осъществява тази политика. Промените в Закона за българското гражданство са пряко свързани с т. нар. "златни паспорти", като правителството и ДПС са внесли идентични промени, с които се предвижда отмяна на възможността за предоставяне на българско гражданство при облекчени условия срещу направени инвестиции.

От Министерски съвет мотивират измененията с липсата на реални инвестиции в българската икономика, тъй като чрез тях не се откриват нови работни места.

От своя страна, ДПС допълват в своите мотиви, че в редица доклади на Европейската комисия се съдържат критики по отношение на механизма за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции.Отделно от тези два законопроекта, е включен за обсъждане и трети с промени в същия закон, с които водещите вносители от ДПС, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, предлагат в тримесечен срок от влизането в сила на закона да се извърши пълна проверка на всички преписки по придобиването на българско гражданство чрез инвестиции.

Предвидено е и прекратяване на гражданството, ако при проверката се установи нарушение по осъществяването и поддържането на инвестицията в срок. В днешното пленарно заседание депутатите окончателно решават за създаване на орган по осъществяване на политиката за електронно управление.

Предвижда се със закриването на Държавна агенция "Електронно управление" правомощията ѝ да се прехвърлят към новия министър на електронното управление, който ще управлява и информационните технологии, чиято дирекция се прехвърля от транспортното министерство.

В дневния ред на парламента днес е и проектът на решение, с който се открива процедура за избор на нов управител на Българската народна банка.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да отменят

    4 0 Отговор
    Повишението на заплатите си
  • 2 лют пипер

    3 0 Отговор
    НС ще обсъжда отмяната на "златните паспорти". А ДОКУМЕНТИТЕ ПО "БАРСЕЛОНАГЕЙТ" КОГА ЩЕ ОБСЪЖДАТ? Суджуци ниедни!
  • 3 Драйфус

    6 0 Отговор
    Да обсъдят и промяна на двойното гражданство!
  • 4 Илиянчето от Дондуков

    1 2 Отговор
    А аз раздадох на руски шпиони стотици паспорти съвсем законно.
  • 5 Перо

    2 0 Отговор
    Това е пилешко мислене,че някой ще дойде да живее в БГ и за това ще инвестира 1 млн.лв. На всички е ясно,че това е лобистки закон за облагодетелстване на престъпници,които да вземат БГ паспорт за ЕС и с машинаци,да не оставят нищо! Веднага трябва да се отмени този закон! Тук съм съгласен с ЕС и САЩ! Каква е ползата на държавата,когато се купува недвижимо имущество или ценни книжа с пари,които се превъртат няколко пъти и в крайна сметка се продават,а човека със “златния” паспорт се премества да живее и работи на запад с “инвестираните” пари и Барба Ганьос духа супата!
  • 6 хоминид

    2 1 Отговор
    Да обсъдят и отхвърлянето на валидността на гражданските бракове,сключени по времето на комуноизма.
  • 7 Зелен сегрегат

    6 0 Отговор
    Тирани, махнете зелените паспорти! ДПС подържат Зеления сегрегат, турско робство в действие! Долу Зеления сегрегат!
  • 8 ВМРО

    0 1 Отговор
    Ние пък увеличихме българската нация със 120 хиляди мъртви души. Гогол ряпа да яде.
  • 9 Българка

    4 0 Отговор
    Не съм съгласна да има още един "ресорен министър". Хайде стига. Толкова министри на килограм не сме имали. На това съкращаване на администрацията ли му викате?
  • 10 Не НА МРЪСНИТЕ златни паспорти

    1 2 Отговор
    ДА НА ЗЕЛЕНИЯ ПАСПОРТ☝
  • 11 Зеления сертификат

    1 1 Отговор
    Измислете първо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол