22 Февруари, 2022 10:31 3 889 26

Шаренкова: Украйна ще стане заложник

  • проф. светлана шаренкова-
  • форум българия-русия-
  • украйна

"Въпросът е има ли инструментариум, който да ни позволи да избегнем военния конфликт в Украйна", заяви Любомир Кючуков

Шаренкова: Украйна ще стане заложник - 1
Кадър бТВ

Гледната точка на Русия се изработваше през последните 10 години и върху Украйна се оказваше много сериозен външно-политически натиск. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ проф. Светлана Шаренкова, председател на форума "България-Русия".

„Украйна е една държава с 50 млн. население с огромни ресурси е най-бедната държава в Европа и тя ще стане заложник на едни големи геополитически конфликти, които се оформиха от желанието на встъпването на новата администрация на Байдън с така наречения, една среща на върха на демокрацията, за формирането на един нов международен ред, който изключи двете велики, големи сили – Русия и Китай", каза Шаренкова.

"Ситуацията стана необратима и въпросът е има ли политическо време и има ли инструментариум, който да ни позволи да избегнем военния конфликт в Украйна", заяви Любомир Кючуков бивш заместник-външен министър и дипломат.

Отговорността на акта е изцяло на руската страна, добави той.

Според Светлана Шаренкова обаче, че отговорността не е само на руската страна.

„Месеци наред Русия беше поставила свое условие, на което не се отговаряше по никакъв начин. Убедена съм, че Путин има желание за преговори“, каза тя.

„За съжаление, вече не можем да говорим за Минските споразумения, които бяха единственият инструмент досега да се спре войната и, ако досега полуофициално се отхвърляха от Киев, сега те бяха погребани от Москва“, отбеляза Любомир Кючуков.

По думите му войната не е решение и този фактор трябва да се има предвид оттук нататък.

Светлана Шаренкова заяви, че Минските споразумения отдавна са били нарушени и не са били спазвани от Киев.

„Имаше един референдум, който Киев не призна за желание на автономия на тези части на Украйна и още тогава се видя, че те са едни споразумения на хартия, които пазят някакъв много тънък баланс“, добави Шаренкова.

„Украйна няма да бъде приета в НАТО, не за друго, а докато в момента има окупирани територии, това означава директно възможност за война между НАТО и Русия по чл. 5", отбеляза Любомир Кючуков.

По думите му трупането на войски около двете страна на границата е създавало напрежение през цялото време и това е последната точка, която води до ескалация напрежението.

Големият проблем в момента е, че не говорим за деескалация, а за контрол на ескалацията, добави Любомир Кючуков.

Според Светлана Шаренкова България трябва да държи да има мирно решаване на проблема:

„Трябва да продължат дипломатическите преговори, трябва да застанем на страната на миротворците, като Макрон. И най-лошият мир е по-добър от най-добрата война“, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    45 10 Отговор
    На 22 ри февруари съм в Донецк, на 1 ви март в Киев, на 3 ти март в София, а на 9 ти май в Берлин.хо хо хо

    Коментиран от #9, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 оне

    57 4 Отговор
    Докато умните се наумуват, лудите ще се налудуват. Трябваше да озаптите алцхаймера овреме. Сега ще сърбаме попарата. Чакам китайците да вземат тайван.
  • 4 Язе

    57 8 Отговор
    Признавам ЛНР и ДНР и не признавам изборите по пощата на бай пън и диктатурата на Трюдо. Рекох
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гарант

    49 4 Отговор
    Русия, Франция и Германия бяха гарант по Минските споразумения. След 7годишно пренебрегване на решенията по Минските споразумения, именно като гарант Москва сложи точка и ги осъществи.

    Коментиран от #21

  • 7 Мдааа....

    49 8 Отговор
    То цяла Европа е вече заложник на НАТО и ЕС години наред,и смирено им играем по свирката,ама това не се брои.ЕС задължава това НАТО задължава онова,ако не го направим следват санкции.Както със ваксините .Задължително трябва да се купят,и задължително да се бият.Иначе няма евро парички.Задължително да се мине на зелена енергия ,иначе ще се наказваме.
  • 8 big

    21 3 Отговор
    Не ще стане заложник, тя отдавна е заложник на чужди интереси, а резултата е войната на изток от 2014 г. насам!
  • 9 Навалний

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Гроздето е кисело!
  • 10 дедо Герчо

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    А,НА 7 НОЕМВРИ,В ЛИСАБОН...ХЪХЪХЪ...
  • 11 хе ха хо хи

    33 10 Отговор
    Някакви повтарят като папагали - войната не е решение, войната не е решение.

    Напротив, войната винаги е решение и до война се стига, когато страните го пожелаят. Путин още през 2008 година обяви претенции за място на Русия под слънцето. За тези 14 години оттогава, Русия сформира невиждан стратегически съюз с Китай, подкрепен икономически. Превъоръжи армията, но по-големият успех е, че създаде много професионално мислещо командване и офицерски корпус. Русия неусетно се сдоби с хиляди крилати ракети и създаде невиждани стратегически въоръжения като ПОСЕЙДОН и крилата ракета с ядрен двигател; превъоръжава се с ново поколение МБР, строи нови подводници в големи серии, започна обновяване на флота. Русия разработи цели два модела изтребители от пето поколение и първият вече влиза в серийно производство. Възстановено е серийното производство на най-могъщия бомбардировач създаван някога - Ту-160.

    Всичко това се случи и в 8 години на санкции, които не попречиха да обере плодовете на големи стратегически успехи - добри отношения с Турция и спасяването на Сирия. Русия вече проектира своята военна мощ в Мали и Либия, на път е да обоснове военни бази в Латинска Америка.

    Хубаво е някои западни кречетала да се осъзнаят, не толкова заради силата на Русия, а заради своята слабост и да спрат да дразнят мечката.
  • 12 Тодор Живков

    22 11 Отговор
    Мачкай Путин продажниците се наказват както нас такива.
  • 13 Къде е ДАНС?

    11 21 Отговор
    Пред очите ни представители на 5-та колона се изказват, а милиционерите искат високи заплати!

    Коментиран от #20

  • 14 Странна ситуация!

    11 12 Отговор
    И кво прайм ся, като Кирчовците и Кокорчовците са хора на Мустафата, Сорос и Байдънчук, а Рашко Имотния и Фатмаците ЯнеФ и Радеф са отявлени, макар и прикрити рубладжии! Пак ли ще ручаме жабетата!

    Коментиран от #22

  • 15 Е-е-е-егати коментаторите!

    12 25 Отговор
    Тия същите и няколко други се скъсаха два месеца да лъжат, че Русия нито ще напада Украйна, нито ще предизвиква конфликт, нито ще предприема, каквото и да е по темата, въпреки тия 150 000 войници по границите от север и изток! Е всичко се оказа лъжа! Русия се подготви за война и я предизвика, по начина по който предизвика войната с Грузия.

    Коментиран от #19

  • 16 Сега очакваме близкия приятел на Путинко

    19 11 Отговор
    Ердоганчо да обяви Кържали и Разград за "свободни и независими народни републики", а след него и Сев. Македония да обяви Пиринския край за "свободна независима република" и Кирчо Папура да ги одобри!!

    Коментиран от #23

  • 17 Лелееее

    5 3 Отговор
    каква некомпетентност
  • 18 УСА боклук

    9 5 Отговор
    Днес е един прекрасен ден за световната демокрация.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Я виж

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Къде е ДАНС?":

    Какво значи пета колона? Чия? Разбирам, че имате предвид Русия. Интересно! А как да разбираме хвалебните изложения на някои към САЩ и техните действия? Към тези, управлявани от посолството на САЩ, към писанията на Поптодорова и др.? Това не е ли американска пета колона у нас? Само питам.
  • 21 Посетител

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гарант":

    Абсолютно вярно!!!
  • 22 5522369

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Странна ситуация!":

    НЕЕЕЕ, "...а Рашко Имотния и Фатмаците ЯнеФ и Радеф са отявлени соросоиди! Това е истината, никога не са били и не са русофили. Мислиш ли, че хаймустафа ще ги допуснат до тия постове, ако са русофили - никога. Не заблуждавай хората.
  • 23 вндс

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Сега очакваме близкия приятел на Путинко":

    ти от турската пета колона си май, затова ти е кисело.
  • 24 В е л и к и я

    3 1 Отговор
    Съдейки по приказките и стигам до извода че въпросната дама много обича да се предава , особено по гръб с вдигнати крака ....!
  • 25 Телефункен

    5 1 Отговор
    Айдеее, русофилската пачав.ра веднага се появи и почнаха опорките на ГРУ и кремълското джудже...
    Русофилският бацил е най-вредният за народа ни - тежка болест, от която трудно се оздравява!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове