Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 12:37 1 291 11

Столична община с позиция за неправомерно харчените целеви средства

  • столична община-
  • позиция-
  • целеви средства-
  • неправомерно харчене

Всички приходи от такса битови отпадъци в София се изразходват за почистване, озеленяване и дейности по екологията, казват от "Московска"33

Столична община с позиция за неправомерно харчените целеви средства  - 1
Снимка: БГНЕС

От Столична община изпратиха до медиите официална позиция за разследването, което е започнало от Икономическа полиция след публикации за неправомерно харчене на целеви средства. В съобщението се казва, че всички приходи от такса битови отпадъци, събирани от Столична община за съответната година, се използват за дейностите по сметосъбиране, обезвреждане на отпадъци и поддържане на чистота в териториите за обществено ползване. За това всяка година Столичният общински съвет приема план-сметка за дейностите по чистота, която съдържа прогнозни разходи на база прогнозни приходи пред календарната година, за която се определя и размера на таксата".

Ето и още от позицията на Общината:

Недоборите са приходи за минали години, които не са внесени от задължените лица в периода, в който са начислени. В този случай дейностите по изпълнение на План-сметката за тези минали година са били дофинансирани с други собствени приходи на общината. Събирането на тези вземания в следващи бюджетни години възстановява изразходваните собствени средства и не би следвало да се счита целеви приход за годината, в която постъпва. Въпреки това, Столична община насочва приходите от недобори отново към дейности по екология и озеленяване.

Всички годишни финансови отчети на Столична община са проверени от Сметната палата. В тях не се съдържат констатации и/или препоръки за реда на отчитане на приходите от такса битови отпадъци, респективно, за изпълнението на план-сметката за чистота. Годишните финансови отчети на София са публично достъпни на сайта на общината.

По отношение на проверка на твърдения, изнесени в онлайн медия, извършвана от ГД „Национална полиция“, Столична община е предоставила всички поискани данни и разяснения на бюджетните процедури. Предоставената информация включва и съдебни решения за начина на изразходване на средства от такса битови отпадъци за минали години.

За разглеждания период 1 януари 2019 г. – 31 декември 2020 г. Столична община е предоставяла ежедневна информация на Министерство на финансите за процеса на данъчно облагане.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лъжа

    14 3 Отговор
    Фандъчка внася в шкафа на Боко. Какво се оправдава? Почистване, озеленяване...сигурно едно коренче теменужка излиза 20лв. по техните сметки, а на пазара - 50 ст.
  • 2 общинар

    6 2 Отговор
    Незаменимият Дончо Барбалов , който е окупирал почти всички зам. кметски места...! Ужас !!! Докога ще ги търпим тия???
  • 3 Българка

    10 3 Отговор
    "За разглеждания период 1 януари 2019 г. – 31 декември 2020 г. Столична община е предоставяла ежедневна информация на Министерство на финансите за процеса на данъчно облагане."
    Шегаджии. То герберският министър на финансите Владко Горанов не видя липсата в бюджета на 700 000 000 лева от хазарт. И сега да се позовават на "зоркото" око/ контрол на наследника му, си е смЕх.
  • 4 Позиция

    4 0 Отговор
    на пари им под краката !
  • 5 София е кенеф

    5 1 Отговор
    "Неправомерни" Алооооо , тва са откраднити .
  • 6 XYZ

    5 1 Отговор
    Харченето на обществени пари за "екология и озеленяване" е доста неясно като съдържание! Събирането на отпадъците се извършва по безобразен начин! Площадките за събиране по кварталите са своебразни сметища! Има ли въобще контрол и отчет или да започнем да съставяме "Черна книга за отпадъците в София" със снимки и коментари на граждани!
  • 7 Последния софиянец

    2 4 Отговор
    Плащат ми да хейтя. Дреме ми Ко става в тая България
  • 8 Манекена

    3 1 Отговор
    В Софийска столична община всичко се ръководи от Митко Каратиста не от Фандъкова, тя даже не знае какво подписва и какво не
  • 9 Струва ми се

    2 3 Отговор
    че тук пишат само някакви малоумни хейтъри без капка мозък.
  • 10 Дани

    0 1 Отговор
    Фандъчка няма срама до писледно ще крае и пълни джоба на тиквата а и нейния
  • 11 Бибитко

    2 2 Отговор
    Еми така ще е като вече не съм премиер. Останха ми само градовете. София, Варна,Пловдив, Бургас, са си все мои хора. А чекмеджето е голямо и трудно се пълни. Затова софиянци ще плащат по близо 6000 лв за лампа. При положение че струва не повече от 800 лв всичко. Пък българите от цяла България ще плащат за тези кражби . Ей сега съм й казал на Фандъчито да проси 180 милиона лв от всички данъкоплатци в България, да покрие кражбите в ГТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове