Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 08:37 3 275 29

Славчо Велков: Санкциите срещу Русия са сериозни, но пренебрежителни за възможностите ѝ

  • славчо велков-
  • санкции-
  • русия

Според Велков на Украйна ще продължи да се помага, но фактът, че от тези области са били изтеглени чуждите контингенти, показа, че Западът гледа с друго око на ситуацията.

Славчо Велков: Санкциите срещу Русия са сериозни, но пренебрежителни за възможностите ѝ  - 1

"Руският законодателен орган на практика се съгласи с това, което вчера беше договорено - признаване на независимост на Донецката и Луганската народни републики. Държавната дума с днешния си акт разреши "използването на войски на Русия извън територията на страната". Това означава, че руски войски, които са близо до тази територия, ще бъдат въведени за гарантиране на сигурността на района и на населението на двете републики. От днес са със статут на независими държави", заяви експертът по международна сигурност Славчо Велков в ефира на "Денят ON AIR".

Като най-важно в ситуацията той посочи, че са подписали договор за взаимопомощ, включително и за военна такава.

"На територията на тези райони сигурността ще бъде гарантирана в присъствието на руски войски. Предвид факта, че от вчера започна засилена активност по отношение на водене на огън по тези области, най-вероятно в следващите няколко дни, ако има такова напрежение и при първата смърт на руски войски, отговорът ще бъде не само от въоръжението сили на Донецката и Луганската народни републики, а и от онези, които "умиротворяват", подчерта експертът по международна сигурност.

Според Велков на Украйна ще продължи да се помага, но фактът, че от тези области са били изтеглени чуждите контингенти, показа, че Западът гледа с друго око на ситуацията.

Информационната операция, която беше проведена от Русия, е била типичен пример за хибриден способ за решаване на подобни проблеми, смята той.

Велков коментира и темата с газовите доставки.

"Путин заяви, че газовите доставки за Европа няма да спират, дори ще се развива газопреносната инфраструктура. Русия ще развива и други енергийни проекти като "Турски поток", добави гостът в студиото.

И каза, че не е важно какво и колко продаваш, а на каква цена го правиш и дали има полза за държавата.

За наложените санкции на Русия експертът по международна сигурност отбеляза, че са сериозни, но пренебрежимо незначителни за Русия и нейните възможности.

Българският парламент няма единна позиция за Украйна, завърши Велков.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига пропганда

    14 71 Отговор
    Руският БВП на глава от населението е по-нисък от пропаднали страни като България, Иран и Коста Рика. Добре живеят само стотина свързани с Путин олигарси. Руският народ тъне в нищета, заради Путин.

    Коментиран от #18, #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хаджи Папурко

    6 36 Отговор
    Срещу английска дипломация, американска авиация и руска окупация противодействия още няма открито.
  • 4 ла ла ла ла

    16 19 Отговор
    Преатели, къде дават диплом за "експерт по международна сигурност"?

    Господинът е съветвал някакви международни организации, диктатори, президенти, правителства? Или просто си е закичил на ревера едно високопарно звание и ние трябва да падаме по гръб като го видим?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Голубой

    16 7 Отговор
    Експерт?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иван

    47 2 Отговор
    Формално санкцийте са срещу Русия, но на практика страда целия ЕС а най много България като най бедни. САЩ умишлено унищожават ЕС, те не са наш съюзник още по малко приятел, време е ЕС да се събуди и да излезе от НАТО, нека направим европейски отбранителен съюз без САЩ.

    Коментиран от #11

  • 9 Българка

    4 37 Отговор

    До коментар #7 от "big":

    Ами може и да стане обратното да спрат да купуват нефт и газ от нея и да видим тя на кой ще ги продава?

    Коментиран от #12, #13, #14, #16, #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Опа

    25 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Нефта и газта са суровини който са търсени. Дори и в момента запада да спре да купува, тези суровини си остават като потенциал в Русия. Светът, дали пък е само Европа? Мисля си че едно такова ваше съждение може да се окаже леко наивно. И друго, тези (санкции) вече са калкулирани от Русия. Путин може да е идиот но не е луд или глупав.

    Коментиран от #20

  • 13 сеирджия

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    "Умница" си ми ти! Ще ти кажа на кого ще продават - на Китай. Китай е по-голяма заплаха за Русия но не сега, а за в бъдеще и за Русия е добре, че той има нужда от нейните горива. Това го сдържа и превръща азиатското групиране в равностоен противник на запада. Сигурно си и хубавица.
  • 14 Посетител

    23 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Русия ще намери на кого да продава своите нефт и газ, за това не се притеснявай. Проблема е, че ЕС е по-нуждаещата се, иначе цената на газта нямаше да скокне до небето и енергийните компании да подаряват дебели чорапи на клиентите си или да им дават съвети да правят физзарядки или да гушкат домашните си любимци. Пример: Великобритания.
  • 15 Бандера

    3 8 Отговор
    От кога бившият артелчик в БНА стана експерт? Защо, мамо не стана военен? Докато разберат колко си тъп щеше да стигнеш до чин майор. И докато се чудят как да те изгонят, щеше да дойде време да се пенсионираш!
  • 16 Абе да ти кажа

    23 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    И като спрът да купуват руски нефт и газ какво ще стане?-айде помисли си де...За една седмица всичко в ЕС е спряло-от пекарната до завода за автомобили...и откъде ще попълнят липсата-от САЩ??? ама то и америте купуват от Русия-а после го продават на европейските шматки като Полша,Литва и Естония...Айде влезте в час вече и почнете да мислите де..-поне малко...
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 0 Отговор
    Не ги мислете ..Руснаците!те имат ресурси да си живеят сами повече от век и да не изпитат недоимък нито на храни нито на енергоносители,нито на диаманти нито на злато!По скоро мислете колко ще ви станат енергоносителите,като цена.......Добре,че се затопля времето....
  • 18 6794

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стига пропганда":

    А България, Ирак, Сирия, Коста Рика и още много, които не си изброил ТЪНАТ в нищета, заради добичетата. Та не разбрах, защо плачеш не за България??? Или защото България не е твоята родина?
  • 19 9968

    11 0 Отговор
    Истината боли за някого от пишещите тука, който е един, но с различни никове. Абсолютно прав е Велков, това е ясно и на децата. Всички го знаят, но нали някому се плаща, за да плюе всеки, който каже истината. Факт! Обаче и това ще е до време.
  • 20 Какъв потенциял е нефта бе😂😂

    1 8 Отговор

    До коментар #12 от "Опа":

    Виж коя година живеем и накъде отиват нещата..изкопаеми горива отиват в историята

    Коментиран от #25, #26

  • 21 Гай Турий

    8 0 Отговор
    Депутатската шлака в НС да замре и не се обажда. Да спрат да слушат воя на микрофоните от Козяк. Тяи гниди оттам само лъжат и интриганстват за наша вреда. Нищо хубаво не е дошло от хасиендата на предишните и на днешната Мустафа.
  • 22 Олга

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стига пропганда":

    Успокой се и не истери.Поредността в списъка (данните на МВФ за 2020 г.) на страните по БВП е: Китай, САЩ, Индия, Япония, Германия, Русия и т.н. Но Франция (8) и Великобритания (9) са след Русия. За твое дълбоко съжаление Русия влиза в десетката и не е на последно място в нея сред най- големите икономики на света.
    Франция и Великобритания как ти изглеждат след Русия.Що не се присмиваш за тях?
  • 23 ХУМОР САТИРА И ИКОНОМИКА

    0 5 Отговор
    ТОЯ (.....)РАЗБИРА ОТ ИКОНОМИКА КОЛКОТО ДОЦЕНТА(......)РАЗБИРАШЕ ОТ ВИРУСОЛОГИЯ☝ НА ЧЕТРИ „ГОЛЯМИ ”РУСКИ БАНКИ Е ВЪВЕДЕНА САНКЦИЯ ДА ОПЕРИРАТ С МЕЖДУНАРОДНИ КОНТРАГЕНТИ И ТЕ ТАКА😀

    Коментиран от #28

  • 24 big

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Мила, в световната търговия е така, но само ако има да ги купиш! За съжаление на ЕС, те няма откъде да го вземат на този етап, особено газта! Потреблението расте, но доставчиците не! За нефта е същото, но има и физико-химически състав и обикновено заводите не могат да работят с всички, а да стане това е по-евтино да се построи нов завод! За твоя информация тези заводи в Полша и Германия захранвани от нефтопровода "Дружба" са пред спиране, след контра санкциите Беларус му затвори кранчето! Същото се отнася и за други суровини, които са близо 50% и повече с руски произход и няма алтернатива! Това не ти е да пазаруваш от: Кауфланд, Била, Лидл, Т-маркет и т.н., ако бойкотираш едната верига няма проблем, същите продукти са в другата! Затова, като коментираш, не разсъждавай като обикновена домакиня с пазарската количка!
  • 25 Опа

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Какъв потенциял е нефта бе😂😂":

    Ясно ми е през коя година живея. Ясно ми е кое движи икономиката и търговията. Ясно ми че някой чува думите водород и батерий ама не ми е ясно колко тирове, камиони и кораби се задвижват от тях. Също така колко зарядни станции има в БГ за зареждане на електроавтомобили? Хубово се живее с мечти но истината и реалноста е друга.Докато нуждата от нефт намалее вие ще сте пенсионер. Пък ти си слагай иконки, това явно го умееш.
  • 26 Посетител

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Какъв потенциял е нефта бе😂😂":

    Надай се, коньо на зелена трева! Как си мислиш, петролните арабски монархии ще ли допуснат да намалее значението на основния източник на доходите им?!
  • 27 Развийш ли

    1 1 Отговор
    Славчо Не ставай смешен Винаги човек може да стане за /Таш.к/ Майтап на малките деца Слез от Амбразурата
  • 28 сеирджия

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "ХУМОР САТИРА И ИКОНОМИКА":

    Щото пък ти разбираш особено много! В последните години руснаците национализираха възлови икономически дейности преодолявайки съпротивата засегнатите олигарси. На санкциите от западните умници това им е най-забавното, че дадоха мощен тласък на тези среди в Русия, които искат да се национализират банките. Абсурдно е както е в момента централната руска банка да се ръководи от МВФ. Санкциите удрят най-коварните противници на Путин - тези, които са в неговото обкръжение и му е най-трудно да ги пребори. На практика запада няма ефективни средства срещу Русия. Путин им докара "шах", надявам се да последва и "мат". Азиатското групиране има точно такава цел. Като добавим и приспаното от ждендърята меко(умно) "настъпление" на руснаците в Африка и Ю. Америка аз съм оптимист за бъдещето. Светът се пробужда.
  • 29 Ето още един говорител на Путин

    0 3 Отговор
    Даже в един момент може да си помислиш, че именно Путин му говори дистанционно и Велков като негов местен пророк му го шепне в ухото. Всички кремловици и петоколонници на амбразурата !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове