Last news in Fakti

24 Февруари, 2022 14:33 4 356 30

Първан Симеонов: Следва нова Студена война, нова Желязна завеса

  • първан симеонов-
  • путин-
  • русия-
  • украйна-
  • руска агресия

Българското общество е русофилско в своето сърце

Първан Симеонов: Следва нова Студена война, нова Желязна завеса - 1
Снимка: БГНЕС

Българското общество е русофилско в своето сърце, но еврофилско в своя разум. Русофилските настроения са на базата на културни сходства, исторически развития, но това никога не е пречело на интуитивния западен цивилизационен избор на българското общество, който се изразява в предпочитанието към образците от Запада. Това коментира пред БНР социологът Първан Симеонов.

Той допълни, че българското общество е едно от обществата на Балканите, които най-отдавна се се били по тези въпроси: "Българите имаме мъдростта на препатил народ. Живеем мирно с тази цепнатина между фили и фоби".

Симеонов посочи: "Важно е да направим извод от тази ситуация. Много наивно дълго смятахме, че историята свършва и че авторитетът и националната значимост остават на заден план. Нищо такова. Ясно се вижда, че България трябва да поддържа своя капацитет за национална мощ в качеството си на член на НАТО и на ЕС".

Според него е важна единната позиция и грижата за хората с българско самосъзнание в Украйна: "Оттук нататък може би нашите западни партньори ще увеличат натиска по темата "Македония". България не трябва да си затваря очите. Тук Западът рискува окончателно да настрои големи слоеве от българското общество срещу себе си. Много българи виждат в Запада лицемерие".

По думите на Симеонов е наивно западната част да се отказва от идеята за авторитет и сила: "Това е разбираемо, защото ЕС е конструиран като съюз на ценности и излъчва красота. Но красотата не винаги е ефективна в исторически план. Има общества, готови да умрат - за господа си, за нацията си, а ние, западняците, някак изнежено решихме, че това е приключило и не сме готови да правим жертви за това, в което вярваме, ако вярваме в нещо, освен в потребителските си ценности. Нашата част от света е влязла в опасна изнеженост и това, което днес Путин прави, е доказателство, че трябва да излезем веднага от розовия сън. Следва нова Студена война, нова Желязна завеса, от едната страна ще сме ние, от друга Русия и Китай, тоест, връщаме се към нещо, което смятахме, че е свършило, и то се връщаме по-бързо, отколкото очаквахме. Затова - моментално излизане от розовия сън".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Желязната

    30 4 Отговор
    завеса вече е спусната , господин Първане !
  • 3 гражданин

    25 33 Отговор
    Този път сме от правилната страна!

    Коментиран от #6

  • 4 АБВ

    25 41 Отговор
    На който му е много мил диктатора да ходи да живее в Русия
  • 5 Верно

    41 7 Отговор
    Украйна - Руската Македония !!!
  • 6 Все

    33 7 Отговор

    До коментар #3 от "гражданин":

    от страната на булката !
  • 7 Дика

    27 20 Отговор
    Ми то ние сме русофили точно както македонците са сърбомани. Толкова години промиване на мозъците води до това, Русия още от 1878г. е реално срещу силна и независима България и винаги е била зад Сърбия.

    Коментиран от #21

  • 8 Съмнявам

    31 9 Отговор
    се дали ще имма студена война ...по скоро от днес европа ще осъзнае кой кара влака , става въпрос за петрол ,газ ,ресурси ...Путин се опитва да го каже години наред , но жандарите в Брюксел се правееха на интерсни, и се наложи да им го покаже с война ...скоро той (Путин) , ще намали благородно цените на петрола и газа ...Аз съм властелина на европа

    Коментиран от #13, #15

  • 9 въпрос

    19 6 Отговор
    Този Прокопи Първан кога научи българската политика, че взе да бистри и световната. Кво стана, а? Нали Бойко щеше да ти спечели изборите?
    И каже нещо по-различно - цяла сутрин Желязна завеса и Студена война коментират, ти обзор ли правиш?
  • 10 хикс

    45 2 Отговор
    Разбира се , че виждам лицемерие . Елате в ЕС и стойте на мизерни заплати и на европейски цени ! Това не е ли лицемерие ? Затворете си АЕЦа , махнете си армията , направете здравеопазването скъпо и недостъпно , намалете населението ! Не това не е лицемери . Масово българите бачкат на две места или на една работа и отстрани някаква далаверка .Българина е хубав човек , но поставен да живее в невъзможни условия вече 32 години . На това трябва да се сложи край и то незабавно . Ако запада наистина припознава България , тогава минималната заплата трябва да е минимум 1000 евро , всичко друго е лицемерие и дрънкане на глупости .

    Коментиран от #19, #29

  • 11 евлампи

    33 6 Отговор
    Не батка , не сме русофили. Яд ни е на такива као теб , дет хем ний те храним хем гледаш да ме скараш със съседа и ме утешаваш , че видиш ли един дето живее на 6000 километра и дет ми пробутва гъгрива царевица , и дет събори къщата ми в Горна баня , и дет трепе и мародерства в къщата ми , и дет взе едни 3 милиарда за нещо дет евентуално ще ми го даде след 5 годин , и дори за това че не ме пуска да видя как е в неговата къща !? Та яд ме е щото тоя чиляк яко ти плаща да ме убеждаваш че съседа ми е лош !!!
  • 12 Стако Томов

    21 6 Отговор
    Гербаво, озъбено псе с катинар на мутрата.Престанете да го публикувате тоя.
  • 13 гост

    8 10 Отговор

    До коментар #8 от "Съмнявам":

    Властелин на една колхозка кочина си!

    Коментиран от #16

  • 14 Пффффф

    13 30 Отговор
    Спорно е, че Китай ще е на страната на Путин. Китайците не са глупави и имат интерес за добри отношения със запада. Ще се окаже, че Путин е сам и руснаците ще страдат заради болните амбиции на диктатора си. Сега е моментът руснаците да свалят Путин отвътре, докато не ги е забатачил още повече.
  • 15 помак

    20 2 Отговор

    До коментар #8 от "Съмнявам":

    Ок съм , желязната завеса я създава Сашт
  • 16 Съмнявам се

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    незнам дали е кочина ,не съм бил там , но днес много дюз-курназ държавици окъкаха гштите в буквалния смисъл
  • 17 шефа

    16 2 Отговор
    Подлога,по голяма подлога,най голяма подлога,Първан Профан.
  • 18 АРЕС

    15 1 Отговор
    Подлога,Профан,Първан ха,ха тЪз мижитурка компетентна по всичко Ве.Профане виж си физиономията в огледалото че май на челото ти пише СОРОЗ
  • 19 Амиииии

    6 19 Отговор

    До коментар #10 от "хикс":

    във какви условия си живял преди 32г. бре. Нямаше нищо по магазините, не беше евтино и го нямаше, нямаше пътувания зад граница, нямаше жизненост в хората, скрито плюехме режима и се надявахме. Какво видя тогава което го няма сега, равенството сред хората ли? Благодаря, не искам да съм равен със неукия, мързеливия и некадърния, защото тогава беше така.

    Коментиран от #23, #27

  • 20 ХММ

    8 1 Отговор
    Първане, рано е да се спускат завесите. Още много неща има да се случатват до падането на завесата.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 16 Отговор

    До коментар #7 от "Дика":

    Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия?
    През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войската на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които са оставени да ръждясат в одеските складове. ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!

    Коментиран от #26

  • 22 Гай Турий

    9 1 Отговор
    Глупости. През лятото ще се надпреварват да идват руски и бивши окраински и вече новоруски туристи. Отдавна ще е забравена битката с киевските нацисти.
  • 23 кpaвeшкaфъшкия

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Амиииии":

    на лъжи бе лaйньo малък продажен, това c нямането почна около 92-ра в демокрацията!
  • 24 дядото

    3 0 Отговор
    какво става.преди 30 г. виновен бе ссср и комунизма.сега това е минало,за да има пак желязна завеса и студена война.извода-славяните,православието,държавите които не приемат западните обществени норми и най-вече- американския нов световен ред.кои ли не се променят във времето
  • 25 ттт

    9 0 Отговор
    Студената война между Западът и Русия не е завършвала поне пет века, само понякога е преминавала в гореща. Аз подкрепям независимостта на Украйна, но подкрепям и независимостта на Донецката и Луганската републики. Още през 2014-та когато новите управници на Украйна (не съвсем законно станали такива) пратиха армията срещу Донецк и Луганск, съществуването на Украйна в дотогавашните граници стана невъзможно. Що се отнася до Крим, то неговото прехвърляне към УССР беше само едно от безумията на СССР.

    Можеше ли да се избегне сегашното състояние? Можеше! Беше необходимо само лидерите на Запада да поставят живота на хората в ДНР и ЛНР над корпорационните си интереси. Путин и Лавров не веднъж ги информираха за убийствата на невинни граждани включително деца, но Западът не се интересуваше от тях. Виж, че на Навални му забранили да отиде някъде, за Запада беше много важно.
  • 26 BFY90

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Поредния евроразбирател-историк...
    Спешно си за прием в Карлуково...
  • 27 BFY90

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Амиииии":

    Колко време преди тези 32 години си жявал в България, господинчо...?
    Тарикатските ти манипулации и какво лично на теб не ти е харесало нямат никакво значение...
    Важни са реалните факти във всички основни аспекти на тогавашния живот,... Който беше много по-сигурен и спокоен...
    Болните амбиции на разни алчни, крадливи и престъпни тарикатки наистина не се толерира ха... Пък и идеален обществено-политически строй няма, не е имало, няма и да има...!
  • 28 Зоолог

    5 0 Отговор
    За каква красота на ЕС ми бъбри това влечуго,не мога да разбера.
  • 29 Никой

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "хикс":

    Браво, абсолютно правилно написано от теб.
  • 30 Добро денев

    0 0 Отговор
    Български хора невярвайте на новините !умалявам! Новините идват как каже Америка! Стъд и смях как лъжат вестници те в България ! Украина та бомби децки градини и мирни хора секий час умират мирни хора Луганска Донецка,стрелят по безащитни хора Нацисти ! Защо това непоказват по новини те!срам ! Самолети те сбиха 5 брой от украински происход ,а не Русски ! Отворите очи и не вярвайте на Амерекански Европейски тъпи новини
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове