27 Февруари, 2022 10:54 1 182 30

Сандов: Войната застрашава екологията на Черно море

  • борислав сандов-
  • министър-
  • екология-
  • война -
  • черно море

Искрено се надявам, че лудостта на Путин няма да стигне до червеното копче

Сандов: Войната застрашава екологията на Черно море - 1
Снимка: БГНЕС

"Военнните действия в Украйна, включващи и взривяването на енергийни инфраструктури, могат да доведат до тежки последици за околната среда и за хората".

Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той допълни, че войната застрашава екологично района на Черно море и напомни, че щетите върху природата са щети и върху хората.

Най-голямата хипотетична заплаха са ядрените цели, но Сандов беше категоричен, че продължава да вярва, че няма да се стигне дотам.

"Има 12 ядрени реактора в Украйна. Русия разполага с ядрено оръжие. Силно се надявам, че дотам няма да се стигне, защото всички ще сме потърпевши, включително и руснаците, които се намират наблизо. Искрено се надявам, че лудостта на Путин няма да стигне дотам, че да се стигне до това червено копче" - каза Сандов.

Той поясни, че повишени нива на радиация от Чернобил са засечени единствено в малък локален периметър и няма да дадат отражение извън района на замразената централа. Те са провокирани от вдигането на прах от преминаването на тежките машини на руската армия през района на централата.

Вицепремиерът беше категоричен, че няма разнобой между правителство, парламент и президент относно военните действия на Русия в Украйна.

В ефира на БНТ Борислав Сандов даде обяснение и за по-смекчената реторика, която минстърът на отбраната Стефан Янев използва за руското нахлуване в Украйна.

"Преди Янев да излезе пред медиите с тези думи, той обясни на членовете на правителството защо ще ги използва. Аз не бих ги използвал, но не съм на неговото място и нямам тази военна подготовка. Целта му е да не предизвика паника в обществото, защото, все пак България пряко не е застрашена от конфликта, но косвено и цивилизационно е застрашена." - каза Сандов

Според него военния конфликт в Украйна ще ативизира прехода към енергийна диверсификация у нас и в останалите европейски страни.

Министърът на околната среда и водите увери, че ще работи приоритетно по прекратяване на наказателните процедури срещу България за нарушения на околната среда. Поставил си е за цел до края на годината да се свърши работата по 10 от процедурите, а до края на мандата на правителството да бъдат прекратени и останалите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Първият Софиянец

    7 5 Отговор
    Кво става убиха ли зеленски
  • 2 Като

    8 2 Отговор
    запристигат военните кораби - съвсем !
  • 3 1234

    10 2 Отговор
    А според мен това е най-малкия проблем.
  • 4 /////

    12 2 Отговор
    И...от екологията ще е най-малкия проблем, ако нещата загрубеят още повече.
  • 5 Абе ти очи

    15 0 Отговор
    имаш ли ? Кажи нещо за тоталната мръсотия в страната, потресаващо е, нямам думи.
  • 6 джендър

    11 1 Отговор
    като почне IV WW мое си завреш екологията отз@д
  • 7 Уффф

    17 1 Отговор
    Тоя защо не се захване с нещо което може да свърши - като го е грижа за екологията, да спрем да горим боклука на цяла европа у нас. А не гайтанеца да прави нови екарисажи.
  • 8 Последния Софиянец

    15 0 Отговор
    Глупак!Сега няма да дойде нито един турист.
  • 9 Какво става

    11 0 Отговор
    с ковида? Къде са статиите? Кого ще съдим за паниката?
  • 10 Рибар

    13 0 Отговор
    Вече се виждат промените в околната среда. Цацата е мутирала. По-едра е от океанска скумрия.
  • 11 Кики

    14 1 Отговор
    А военните био лаборатории на САЩ в Одеса и Киев които трябваше да заработят в края на месеца , не застрашават екологията на Черно море и България????
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 наблюдател

    10 3 Отговор
    "Искрено се надявам, че лудостта на Путин няма да стигне до червеното копче" зеуената кауинка го е виждала и знае, че е червено.

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кочо

    12 2 Отговор
    Леле, леле, какви смехотворни оли.....ни управляват България!! Гласувалите за Киро, този и компания имат страшна вина пред българския народ! Боже, пази България!
  • 17 Дааа

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Олимпи":

    Дай направо да мятаме атомни бомби и да приключваме. Много идейно предложение
  • 18 Щъркелите емигрират

    7 0 Отговор
    Гущерите не могат да спят, А колорадските бръмбари са изкарани на светло,което пречи на размножаването им . Нарушават се правата и на пеперудките,Шумно им е
  • 19 Цаца голяма като кит

    12 0 Отговор
    е забелязана край Черноморец. Рибарите от Созопол и Бургас стягат мрежите да ловят кита. По сведения на очевидци дължината му била около 30 метра. Според еколози, може да достигне тегло от 60 тона. Бившата консервна фабрика "Славянка" в Бургас пак ще заработи на пълна мощност.

    Коментиран от #24

  • 20 ИЗРАЕЛ ПОДКРЕПЯ РУСИЯ В ПРОЧИСТВАНЕТО НА

    13 2 Отговор
    НЕОНАЦИСТИТЕ В ОКРАИНА- АЙЗОВ,БАНДЕРА, ДНЕПЪР 1,УПА,ОУН,ПЕТЛЮРОВЦИ, НАРЕЧЕНИ МИРОТВОРЦИ. НА ЗАПАД ЗНАЯТ, ЧЕ РУСИЯ Е ВЪВ ВОЙНА С НАЦИСТИТЕ. А ТЕ, ЗАПАДЪТ, ОТГЛЕДАХА НАЦИСТИТЕ ТАМ СПЕЦИАЛНО ЗА ТОВА. Тук-там в мрежата се срещат коментари от рода — защо нашите западни съвременници не разбират, че Русия почиства нацистите в Украйна? Как може да не знаят това?
    Работата е там, че те знаят.
    Снимките показват селекция от тяхната преса за различни години.
    “Гардиън“, например, преди 7 години писа, че Азов представлява заплаха за самата Украйна.
    “Ройтерс” писа преди 3 години, че ултрадесните производители на глина от Нибиру тероризират украинското население с помощта на официални лица и местни сили за сигурност.
    Така че, на Запад знаят, че Русия е във война с нацистите.
    А те, Западът, отгледаха нацистите там специално за това.
    Полята, черноземните плодородни ниви около Донбас и Луганск са минирани, по заповед на Киев, от години!
    Хората не само не са могли да ги използват, а дори да минат от там.
    Можете ли да си представите — какъв изрУд трябва да си, за да минираш родната си Земя?!
    Маша Кременска

    Коментиран от #23

  • 21 asd

    14 0 Отговор
    Сандов, не знам какъв капацитет си като еколог, но от политика нищо не разбираш! Не се излагай!
  • 22 дааа

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "наблюдател":

    И Сандьо наля масло в огъня на празнодумстващите, ей така от солидарност. 😏
  • 23 един от стадото

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "ИЗРАЕЛ ПОДКРЕПЯ РУСИЯ В ПРОЧИСТВАНЕТО НА":

    г-жа Маша, в тоя ред на мисли сте права, абсолютно. Само покрай сухото да не изгори и суровото. Мога да продължа коментара си, ако желаете
  • 24 Хрис

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Цаца голяма като кит":

    И аз се чудя защо не ми изпратиха от Созопол паламуд , а то се оказва че цацата погнала паламуда. Но всяко зло за добро. Някога съм ял месо от кит сега ще ядем такова от Цацокит.
  • 25 ТОЯ ПАРАЗИТ САНДО КАКВО РАБОТИ ?

    5 0 Отговор
    МАЙ САМО НИ ОСВЕДОМЯВА КВО ЩЯЛО ДА СТАНЕ КАТО ГО ЧЕТЕ ОТ МОНИТОРА - ЕГАТИ РАБОТАТА !
  • 26 Тоя

    5 0 Отговор
    па се изсра на метеното.
  • 27 Забелязахте ли

    2 0 Отговор
    Дрес кода на човека, облечен беше в украинското знаме. Все повече си мисля, че всички в телевизиите са масони, добри хора борещи се "свобода".
  • 28 wrc

    3 0 Отговор
    Масовите сечища на Гори не засягат ли екологията, климата, водата, въздуха... примерно Животинките, които са заплашени от двукраки дебили? ловджии (убиване на животинки за хоби!?, бракониери, секачи...
  • 29 дъвката

    1 0 Отговор
    За каква екология в Черно море говори този министър при положение, че НАТО прави по 3-4 учения на година в Черно море?! Или натовските самолети и кораби се движат със зелен нефт и газ, а руските с вреден нефт?! Защо ни смятатате за толкова прости, ей това най-ме вбесява! Като се изказвате от позицята на администратори на България, си мерете приказките. Ако за последните 15 години Черно море не беше пълно с всякакви машинарии на НАТО, които изхвърлят точно толкова боклук, колкото и руските - добре, да приема това изказване. Но сега го приемам като поредната манипулация на това правителство. Не на промиването на мозъци на българските граждани.
  • 30 любопитен кръшкач

    1 0 Отговор
    Червеното копче е на Маша в гащичките.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове