1 Март, 2022 07:26 1 341 34

Иван Таков: Паметниците не бива да ни разделят

  • иван таков-
  • паметници-
  • разделяне

"Оскверняването на който и да е монумент показва липса на култура и възпитание, нищо друго", коментира Таков 

Иван Таков: Паметниците не бива да ни разделят - 1
Снимка: БГНЕС

Паметниците нямат силата да ни разделят, те са част от нашата история. Този коментар направи заместник-председателят на БСП - София Иван Таков. Той, заедно с членове на Националния съвет на БСП, на градската организация и на Младежкото обединение на социалистите в София, организира почистване на Паметника на Съветската армия. Монументът беше демонстративно и грубо осквернен в неделя, съобщиха от пресцентъра на БСП - София.

"Оскверняването на който и да е монумент показва липса на култура и възпитание, нищо друго", коментира Иван Таков. Пред НДК има паметник на жертвите на комунизма, има и на американските летци. Да сте чули някой да е отишъл да ги осквернява?! Всички знаем, че в много градове в Европа има монументи в знак на памет и почит на Съветската армия - в Берлин, в центъра на Виена... Да сте чули вандали да ги оскверняват там?! Паметникът на Съветската армия е почит към тези, които в най-голяма степен допринесоха за освобождаването на Европа от "кафявата чума". Иван Таков изрази притеснението си от опасността за възраждане на фашизма през последните години. Той е категоричен, че подобни акции, като вчерашната срещу Паметника на Съветската армия, ако останат не осъдени и равнодушно приети от обществото, може да доведат до още по-голяма анархия. "БСП винаги е имала много последователна позиция относно поругаването на паметници. Такова нещо е пълно безобразие, добави Иван Таков. - Това не е начин за изразяване на позиция, има други, много по-културни и демократични. Досега сме били категорично и непримиримо против подобни действия, така и ще бъде. И ще се грижим никога повече който и да е монумент да изглежда в такова състояние, в каквото видяхме вчера Паметника на Съветската армия".

БСП категорично осъжда всяка форма на вандализиране и оскверняване на паметта, заяви и членът на Националния съвет на социалистическата партия и заместник-председател на Младежкото обединение в БСП Атанас Атанасов. "Твърдо сме против демонтирането на паметника, заяви той. - Това е част от нашата история. Той трябва да стои там и да ни напомня за онези години, които не трябва да забравяме, нито да повтаряме допуснатите грешки, довели до най-мрачните времена за човечеството - геноцида през Втората световна война".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вазелинчо

    11 9 Отговор
    Ванка намажи се.Кирчо подготви се.

    Коментиран от #33

  • 3 Хехе

    28 17 Отговор
    Абе баце, ния мавзолея гръмнахме че има няколко на земята, та един паметник ли няма да бутнем. Народ който няма история, няма и бъдеще
  • 4 Довечера

    14 13 Отговор
    Да викаме за янев по 30 и сандвич дават

    Коментиран от #15

  • 5 Благодарен

    18 1 Отговор
    Съм на ФАКТИ че осигурява лесен достъп за всевъзможни мнения по актуални въпроси от живота у нас и в чужбина
    Смятам обаче че би било редно нито един коментар да не се изтрива ако е възможно освен циничните разбира се
  • 6 Костов

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Дън":

    Не става, бъки динамита умре, нема кий да ги гръмне
  • 7 Има ли??

    3 0 Отговор
    Култура и въстание в света!!
    Всеки са мъже!
  • 8 Абсолютно е прав.

    10 22 Отговор
    Млад, но в пъти по - умен от повечето политикани.

    Коментиран от #14

  • 9 Тъй де!

    23 2 Отговор
    Ко да кажи унуката на шумкаря Пеко Таков?!
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 12 Отговор
    Този паметник МОЧА поражда ЗЛОБА в обществото и е най-добре да се махне. Същото се отнася и за другите монументи на РККА ( Рабоче-крестьянская Красная армия)
  • 11 Българка

    10 15 Отговор
    Най-добре първо да разрушат Ватикан , символа на Инквизицията. Логиката е същата. Във Бразилия местните индианци да съборят статуята на Христос, и тук логиката на ДБ се запазва.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Както винаги

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    отчайващо си зле. Сигурно не те пускат да излизаш, че няма да можеш да се прибереш.

    Коментиран от #22

  • 14 Умен,умен колко

    14 5 Отговор

    До коментар #8 от "Абсолютно е прав.":

    да е умен!?Жан Виденов номер 2!Дорде се възкачи на мястото на Корни,БСП-под 4% ке стане!А пък за нова червена партия хабер няма!Президента Първанов се провали,че тоя "умник" ли?
  • 15 Папкай и слушкай

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Довечера":

    Папкай и слушкай
  • 16 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    8 17 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    Абе умник, когато преди 145 год. Русия обяви война на Турция на пра баба ти и на пра дядо ти им беше хубаво а? Ако небеше станало това сега щеше да си носиш шалварките и нямаше да можеш да публикуваш простотии. 😂😂😂

    Коментиран от #21

  • 17 Роза

    11 8 Отговор
    Смятам,че не трябва да бъдат разрушавани архитектурни паметници.Те са свидетелства за една отминала историческа епоха и като такива трябва да бъдат запазени за бъдещите поколения.Освен това са плод на труда на скулптури и художници и това ги прави произведения на изкуството.Ако някои паметници от съветската епоха,които е възможно да бъдат премествани ,ги преместят в музея на соц.изкуство,смятам,че това ще бъде удачен вариант.Така ще се запазят за бъдещите поколения.
  • 18 Пфууу

    15 7 Отговор
    Бутай,това не е български паметник, това е паметник на армия окупатор!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ха ха

    5 1 Отговор
    ако направат / с държавни пари/ хотел на някой от бсп сигурно ще се съгласят ? или не
  • 21 МОЧА трябва да се разруши!

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝":

    Точно изобразените на МОЧА избиха тези, които обявиха война на Османската империя за да завладяват проливите .

    Коментиран от #26

  • 22 Българка

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "Както винаги":

    Не винаги, само когато съм между вас корифеите. Я кажи господин знаещ, коя съвременна държава разрушава паметници? Аз незнаещата съм чувала, че единствените позволили си да разрушат паметник са талибаните и още по-крайните ИДИЛ. Ти защо не ни просветиш?
  • 23 НОМЕР2

    10 1 Отговор
    Стига интервюта с представители на БКП! ТОВА СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!
  • 24 ДОЛУ БКП

    8 2 Отговор
    НАПРОТИВ РАЗДЕЛЯТ НИ ЗАЩОТО ПАМЕТНИЦИТЕ СА ФАЛШИВИ КАТО ВАС ЧЕРВЕНОГЪЗИПУТЛЕРИСТИ МОЖЕ ЗАЩО НИКОЙ НЕ ИСКА ПРЕМАХВАНЕТО НА ПАМЕТНИЦИ ОТ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА???!!! ТОВА НЕ СА ПАМЕТНИЦИ А ФАЛШИФИЦИРАНА ИСТОРИЯ
  • 25 Тнт незабавно

    8 6 Отговор
    Тоя паметник трябва да изчезне за да е ясно че нямаме намерение да ставаме част от нов ссср

    Коментиран от #31

  • 26 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "МОЧА трябва да се разруши!":

    А ти откъде вземаш тази информация най вероятно от ФАКТИ а? 😂😂😂

    Коментиран от #28

  • 27 оня с коня

    8 2 Отговор
    Членът на БКП- Партия чиито Бойни отряди в миналото взривяваха без Свян Църкви в България и декизирала се след 10.Ноември като БСП заявява,че Паметниците на Руската армия не трябва да се пипат,защото са част от историята.Да,така е,но КОМУ Е НУЖНО Те да напомнят Ежедневно на Българите за НАЙ-СРАМНИТЕ времена от Историята и редно ли е да се държи Буден Спомена за 45 годишното Съветско иго?И дава пример Таков как подобни паметници имало и на запад,но те не впечатлявали никого там и били приемани спокойно от Обществото.И се ПРАВИ ЧЕ НЕ РАЗБИРА Комунистът-социалист,че Западния Гражданин няма как да знае какво е изживял Българинът зад Желязната завеса,защото просто никога не го е изпитвал.Има и друг много важен момент- че На запад подобни паметници просто си кротуват на отреденото им място,докато в Българи СЕ ИЗПОЛЗВАТ АКТИВНО за Сборища на Противниците на Демокрацията,призоваващи Шизофренично за прикрепяне на Страната ни към Руската колесница!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 агресора не е спирал да убива

    3 1 Отговор
    че то това агресора си прави още от време оно !!! но нали всички медии са поръчкови и служат на агресора подобна информация се заглушава на секундата и така вече 70г. агресора си прави бази по цял свят само в украйна не успя …
  • 30 Стоян Хлебаров

    7 1 Отговор
    Таков,не откривай топлата вода! Не е въпросът дали бива,или не бива! Въпросът е,какво да се направи....за да не бива! Не може да се нарече "паметник" нещо,което не отговаря на изискванията за това! Направи си паметник на домашната котка пред Позитано 20 и я наречи символ на братската дружба с Русия!? Колко му е...щом вярваш,че е правилно! Само че ,не прави на глупаци българите! Съветската армия от 1941-45 г. не е воювала в България,не е дала жертви,освен от алкохол!? Друго щеше да е,ако прекръстите Моча..."Паметник на загиналите от алкохол руски войни"! Но без шмайзери и тути кванти тотеми...ДЕЙСТВАЙ,ТАКОВ-НЕ СЕ ПРАВИ НА УДАРЕН С МОКЪР ПАРЦАЛ...
  • 31 ти като нямаш

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Тнт незабавно":

    визата и беш към канада тук е българия и малкото останали българи искат да живеят със русия като братски народи !!! живяхме с русия живеем с америка който има мозък за 2ст. може да си направи извода къде се живееше по-добре…
  • 32 Илиев

    2 0 Отговор
    Взривявай и изривай! Заедно с отчайващо излишните русоиди.
  • 33 1917

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вазелинчо":

    Този чудесен син на Янчо Таков и внук на Пеко Таков ще дава акйл. във Виена съветската армия млиза, изгонва нацистите и си ОТИВА, а в България остават 80 години. И такива като Ваньо, внук на Пеко Таков - ядат , пият и се веселят без да работят и един ден!!!! Справка - Пеко Таков - партизанин, член на Политбюро на ЦК на БКП, зам. председател на Държавния съвет!!!!!
  • 34 Съвест

    2 0 Отговор
    А когато идваха на власт комунистите, като дядо ти (Пеко Таков), как беше..? Жалкари!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол