Last news in Fakti

2 Март, 2022 12:05 1 003 12

Българският консул в Одеса: По 15-17 часа на денонощие се работеше

  • одеса-
  • консул-
  • светослав иванов

Извинявам се на всички, на които не успяхме да помогнем

Българският консул в Одеса: По 15-17 часа на денонощие се работеше - 1
Снимка: Фейсбук

След като организираха евакуацията на стотици души от началото на войната в Украйна и след пътуване, продължило около 24 часа, късно снощи българските служители на консулството ни в Одеса се прибраха у нас.

В "Денят започва" по БНТ генералният консул Светослав Иванов разказа от първо лице за преживяното през последната седмица - за обстрелите, организацията на евакуация в условията на неизвестността на войната, облекчението, когато разбереш, че си помогнал на някого.

"Искам да се извиня на всички хора, на които не сме могли да отговорим на техните желания и да им помогнем. Имаше много молби. Съставът, в който работихме, беше ограничен - сами разбирате – 4-6 души заедно с местните лица. Имало е моменти с много напрежение. По 15-17 часа на денонощие се работеше. На третия ден се сетихме, че не сме яли нищо и отидохме да си вземем храна от магазина. Искам да се извиня на всички тези хора, на които не успяхме да отвърнем на техните желания. Вероятно е имало моменти, когато просто нервите на хората в консулството да не са издържали, но бяха много тежки условията, при които работихме." - каза Иванов.

Той допълни, че много хора са се записали за евакуация, но не са успели да пристигнат в Одеса, тъй като живеят в отдалечени райони.

Въпреки евакуацията на мисиите ни от Украйна, дипломатите се опитват да помагат на българите там от разстояние като отговарят на запитванията им и им предоставят актуална информация. Секретарката на консулството е останала на място и отговаря на телефонните повиквания.

"Ние предложихме на служителите ни от Украйна да дойдат с нас, но те отказаха. Телефоните ще работят докато не се изчерпат средствата, предоставени от мобилния оператор. Евакуацията от Одеса все още е възможна, но риск винаги има.", каза Иванов.

Иванов заяви, че до последно българските дипломати в Украйна очаквали локален конфликт и никой не е вярвал, че ще има война на територията на цялата страна.

Българските мисии останали едни от последните действащи европейски дипломатически представителства в Украйна. След евакуацията на нашето консулство в Одеса са останали единствено представителствата на Молдова, Армения и Грузия.

"Събрахме си багажа за 2-3 часа през нощта. Успяхме да качим хората и тръгнахме. Имахме въоръжен ескорт до границата. Успях да прегърна всички местни лица. Тръгвайки, се разплаках - беше много тежко да изоставиш хората, които са ти помагали до последния момент." - каза Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Байдън

    12 1 Отговор
    Путин може да обгради Киев с танкове, но няма да може да победи сърцата и душите на ИРАНСКИЯ народ“:

    Коментиран от #5

  • 2 AвъвФейса

    13 0 Отговор
    В соц. мрежа картината е различна, там всеки момент Украйна ще управлява света. ЕС им ръкопляска, явно Украйна иска да замени САЩ ... така е представено там. Всеки сам си решава емоция или разум трябва за да се спасят колкото се може повече хора, а не да се води политика на гърба на загиващи. Никой по света не иска война, само управляващите вкарват народите в такива.
  • 3 CaizerSoze

    22 0 Отговор
    Много е работил този човек, дайте му медал! Последните години по 30 минути на ден, сега 3 дни по 15 -17 часа, и хлопнал кепенците! Медал, почести и пенсия!

    Коментиран от #7

  • 4 ДРТ ПРЧ

    9 0 Отговор
    ВЗЕМАЙТЕ ПРИМЕР ОТ СЕКРЕТАРКАТА КОЯТО Е ОСТАНАЛА ДА ПОМАГА
  • 5 Грульо

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Байдън":

    Някой газ не е ли пуснал в знак на солидарност с иранския народ? :D
  • 6 Исмаил

    17 1 Отговор
    Лъжец! Три дена не били яли (и пили украинска водка)! А бре, чичка, то знаеш ли какво е да не ядеш три дена???
  • 7 8години

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "CaizerSoze":

    Осем години на конфликт и двете страни работеха много. Но кажи ми кой дипломат направи нещо войната да се избегне. Значи и на Изток и на Запад ако не са работили войната да се избегне - какво са работили ... може би да се стигне до нея. Замислете се, избираме политици, които не могат да си вършат работа. Франция, Германия и Испания имат военни министри жени... как да имаме адекватна военна политика ние.
  • 8 ЖОРО

    9 0 Отговор
    Тоз се преумора от работа.МАЛКИЯ БИЗНЕС У НАС ОТ ГОДИНИ РАБОТИ МИНИМУМ ПО 12 ЧАСА..ЗА ДА ХРАНИМ ТАКИВА ТЪРТЕИ..
  • 9 Ти да видиш.

    6 0 Отговор
    Наложило им се и да работят, но явно не са свикнали и им е проблем
  • 10 Опаа

    3 1 Отговор
    И сега що правят хилядите българи в Бесарабско бре Светланее!!??? Ти оспя ли да си смениш н.асраните гащи преди да тръгнеш по телевизиите? Щото и през екрана те усещаме как миришеш от страх. Има ли сме консул в Одеса ама друг път.
  • 11 Работил си ти, да бе да,

    2 1 Отговор
    административна мижитурка, гнусна хлебарко! Я изкарай само две поредни смени по 13-14 часа в кухня лятото под напрежение, цял ден на крак,в гадни и мизерни кухни, за оскъдна заплата, принуден да търпиш несгоди, за да изхранваш семейството си.После със заплатата си се опитай да си платиш наем, ток, вода, комунални и да остане за теб и децата ти! Ей, такива евроджендита като вземат да реват и да се жалваш, ми иде да взема един стар тиган и да му направя главата на пресечена пирамида!!! 🤬
  • 12 Алооо

    2 0 Отговор
    Пълен Негодяй. Като му видиш физиономията ти става ясно ,че е мошеник.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове