2 Март, 2022 19:39 1 402 27

Йотова: Престъпление е, ако превърнем „Епопея на забравените“ в нашата „Епопея на отречените“

  • илияна йотова-
  • епопея на забравените-
  • епопея на отречените

Днес някои „родолюбци“, наши и чужди, се опитват да редактират историята и да пренапишат нашата памет, коментира вицепрезидентът 

Йотова: Престъпление е, ако превърнем „Епопея на забравените“ в нашата „Епопея на отречените“ - 1
Снимка: БНТ

„3 март роди надеждата, че е възможно национално единение, роди мечтата всички българи да живеят в една държава достойно и справедливо. 3 март роди Българското съединение и Българската независимост! Днес някои „родолюбци“, наши и чужди, се опитват да редактират историята и да пренапишат нашата памет.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си в Казанлък на тържеството отбелязване на 144-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

„Оцелелите бунтовници и опълченци имат историческото право да отсъдят какво е Освобождението и да определят деня на неговото общонародно празнуване. А 3 март се отбелязва от първия ден на свободата“, каза Йотова, като изтъкна, че би било престъпление, ако „превърнем Вазовата „Епопея на забравените“ в нашата „епопея на отречените“. „Няма да допуснем поругаване на собствената ни история“, категорична е вицепрезидентът.

В словото си Илияна Йотова подчерта, че свободата не е подарена, за нея е заплатена най-висока цена с живота на най-свидни чеда. „Събуждането започна преди 260 години с малката книжка на Паисий. Пътят към свободата тръгна от духовното възраждане на българския народ, от силата на православната вяра. От хайдушките пътеки премина като огън през революционните комитети на Левски, узря в пламъците и саможертвата на Априлското въстание, изкачи стръмните сипеи на Ботевия връх, за да стигне до Освободителната война, в която смесиха завинаги кръвта си руси, българи, украинци, румънци, финландци, литовци и други“, посочи вицепрезидентът.

Йотова определи Шипка като върха, с който измерваме свободата. „Вярвам, че сме изкачили нашия връх, дълбоко в душите си, като народ! Днес като свободни хора в умовете и сърцата си се противопоставяме на войната и в един глас трябва да кажем – прекратете безумието, спрете разрушенията и безразсъдството. Не са достатъчни декларациите на институциите, трябва общият глас като народ. Няма по-голяма присъда от тази на хората, но и няма по-голяма сила от силата на народа да променя. Няма аргумент, няма оправдание за унищожените домове, прокудените хора, изпепелените училища и смъртта на невинните“, подчерта вицепрезидентът. „Нашето послание в навечерието на нашия Национален празник е, че всеки народ има правото на свобода, самоопределение и суверенитет“, заяви Йотова.

„Наш дълг е да оставим мир на децата си така, както нашите родители оставиха на нас. Това е и клетвата ни пред паметта на героите за свободата на България“, призова вицепрезидентът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Терминатор

    8 16 Отговор
    Тоя бок...к трябва да се арестува
  • 2 Ено.. Расе

    6 5 Отговор
    пефскито и ти сте ено.. Вид и изказ един и същ...!
  • 3 Вярващ

    7 15 Отговор
    Крава! Която мучи и чака някой да я издой!:) E! Ако, искате вярвайте и!:0
  • 4 всеки комунист

    5 13 Отговор
    до последния се цигани
  • 5 Селянин

    11 4 Отговор
    Подведохте народа с " просто киру " и сега ни раздайте по едно въже че с тези цени няма да издържим дълго
  • 6 С погледт към 3ти март

    12 12 Отговор
    С погледт към 3ти мар - някои спестени детаили в официалната ни история:
    Руско-Османска „освободителна“ война 1877/1878ма
    Няколко въпроса към твърдящите че Русия ни е освободила:
    1. В Баку има ли българи,защо военните действия срещу турците се водят едновременно в България и Азербайджан, какво общо има Азербайджан с освобождението на България и ако е част от тъка нареченат българо-освободителна война защо територията на Баку е дадена на Русия като резултат от победата и във „българската освободителна война“ 1877/1878ма, това част от освобождението на България ли е, и ако е, защо Баку не е предаден на България след като това е война за освобождение на България?
    2. Защо Русия присвоява Бесарабия като резултат от войната, това част от освобождението ли е?
    3. Защо дават Добруджа на Румъния, това част от освобождението ли е?
    4. Защо Сърбия нахлува в българските земи по време на Руско-Османската „освободителна война“ през 1877/1878ма и завзема българските земи до и включително и Ниш, не ни ги връща като „освободени“ след преостановяване на военните действия а и Русия не ги кара да ни върнат „освободените“ земи – даже дума не обелват по въпроса, а българите в тези български „освободени“ земи са избити (геноцид) и посръбчени тъка както турчин за 500 години не е направил – и никой не е държал сметка на сърбите за това, нито Русия, нито Европа, нито Америка, като в тази война Сърбия и Румъния са официални съюзници на Русия, това освобождение на България ли е?

    Коментиран от #23

  • 7 гост

    11 7 Отговор
    Последните ни две вицепрезидентки се оказаха по- мъже и с по- здрави топки от президентите Плевнелиев и Радев!
  • 8 Българин

    14 13 Отговор
    Йотова, ти която целуваше ръцете и краката на Путин и московския поп недей да даваш акъл. Ти си защитник на окупатора.
  • 9 вицето

    10 10 Отговор
    Тази Йотова е отчайващо прооста жена. Ако преди си е кривила душата от службогонство, не одобрявам но разбирам. Ако сега го прави от страх за да не предизвика враждебни акции от страна на Русо - Сърбите, бих се опитал да разбера. Но не мога. Такава пораженска позиция определено окуражава противника.
  • 10 БСП на Бунището

    12 9 Отговор
    Гнусен червен Цървул...Комунистически боклук...БСП с незабавна Лустрация!!!
  • 11 Владимир Путлер

    6 11 Отговор
    Приятно ме изненада Йотова. Тя осъжда войната на Путлер и затова Путинските въшки тук я псуват.
  • 12 3 ти март

    8 9 Отговор
    3 Март трябва да бъде ден за национален траур, защото тогава България беше поделена между съседите. Русия направи така, че всеки да им какво да губи и по този начин ги обедини срещу България. На тази дата бяха положени основите на Междусъюзническата война 1913 г.
  • 13 Турчин

    3 10 Отговор
    само да питам каква е тази длъжност. Откакто е започнал 2рият мандат на президента, това е първото изказване на вицето. За какво има вице. За какво се наливат пари в тази никому неужна позиция. Ако се случи нещо с Радев народа да избира нов, на това чудо ли остава президентската власт. Та ако участва в избори няма да земе 2 %
  • 14 П.Петров,Хинвил

    10 6 Отговор
    Дано много хора да се вслушат в думите на Госпожа Илияна Йотова!
    Винаги с мъдрост и човешки опит ни прави, така, че да се чувстваме по силни и обединени!
  • 15 Ама лелче

    6 7 Отговор
    Епопея на забравените НЕ е писана по случай баш датата 3-ти март!Лелче що никой НЕ празнува 27-28 декември стар стил или 8-9 януари нов стил?Знааш ли що е станало на тези дати през 1877/1878?????
  • 16 jorj

    2 4 Отговор
    Господаря ти от московията, умре, ама ти отдавна преди него.
  • 17 Хахаха

    6 3 Отговор
    На бас, че никой от властимащите няма да произнесат думата ,, Русия" утре. От страх от истината, от страх за себе си. Много патос , нула честност епре ща се вижда.
  • 18 Хаха

    5 5 Отговор
    Тая гуда качи поне 15 кила, откакто се намърда в президентството. Лапачка.
  • 19 1520

    6 5 Отговор
    благоданост към братска РУСИЯ иначе нямаше да има България

    Коментиран от #26

  • 20 чичо

    5 2 Отговор
    ПИША НАРОЧНО С ГОЛЕМИ БУКВИ И ЦИТИРАМ ЕДНО ИЗКАЗВАНЕ -ПОБЕДОНОСНАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА,ВОДЕНА ОТ РУСКИТЕ ВОЙСКИ,НАЧЕЛО С НЕЗАБРАВИМИЯ БЛАГОРОДЕН РИЦАР ЦАР-ОСВОБОДИТЕЛЯ БЛЯСКОВО УВЕНЧА ТОЯ ПОГЛЕД НА БЪЛГАРИНА КЪМ СВОБОДА И НАРОДНО ДОБРУВАНЕ.ТАЯ ВОЙНА БЕ ОТ СТРАНА НА БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД ЕДНО ДЕЛО НА ВЕЛИКОДУШИЕ БЕЗ ДРУГ ПРИМЕР В ИСТОРИЯТА НА НАРОДИТЕ-= ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ СЕ СЕТИТЕ КОЙ ГИ Е ПРОИЗНЕСЪЛ. КАТО ЖОКЕР ==26 АВГУСТ 1934.Г ВРЪХ ШИПКА.
  • 21 Дедо Гошо

    2 2 Отговор
    Ами истината казва.Явно някои много ги боли от нея.Да живее България.
  • 22 Бай Иван

    2 1 Отговор
    Нашите възрожденци се обръщат в гроба си. Вие сте позор.
  • 23 ЗАДАВАШ ТОЛКОВА МНОГО ВЪПРОСИ

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "С погледт към 3ти март":

    ЧЕ НА РУСОПУТИНОФИЛИТЕ ЩЕ ИМ 💥ГЛАВИТЕ ОТ „МИСЛЕНЕ”☝
  • 24 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    Мълчи ма бидон!
  • 25 Трупа точки с приказки

    1 0 Отговор
    Делата?
  • 26 ти си неграмотен

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "1520":

    Отоманската империя се разпадна 1918 г. Появиха се много нови държави като Турция, Ирак, Кувейт, повечето държави от Бизкия Исток. Още 1969 г се откъсна Египет по силата на Констатинополската конференция. Начело застана Еничарин от Албански произход. И сега Египет е суверенна държава и не дължи благодарност на Русия. Както никоя друга от изброените.
  • 27 АУУУУУ

    2 0 Отговор
    Айде марш при ПУТЛЕР.... 🤮🤮🤮🤮🤮
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове