8 Май, 2013 16:05 2 407 14

Движение България на гражданите: Кабинетът "Борисов" е изхарчил 30 млн. за рязане на ленти

  • меглена кунева-
  • русе-
  • "движение българия на гражданите"-
  • разходи-
  • командировки-
  • кабинетът "борисов"-
  • калин томов
Движение България на гражданите: Кабинетът "Борисов" е изхарчил 30 млн. за рязане на ленти - 1
Калин Томов - секретар на "Движение България на гражданите"

“Кабинетът “Борисов” е изхарчил 30 милиона лева за рязане на ленти, откриване на чешмички и за...мотокрос-екскурзии. Това е скандално! В командировъчните открихме драстични нарушения и данни за безстопанственост, конфликт на интереси, източване на държавни дружества и федерации”.

Това каза на пресконференция секретарят на “Движение България на гражданите” и водач на листата в Пловдив-град Калин Томов. Той и Димитър Танев – член на Националния съвет и водач на листата в Пловдив-област, изнесоха данни за командировките на политическите кабинети на министерствата по време на Бойко Борисов. Данните са предоставени по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Сред нарушенията Калин Томов посочи, че като зам.-министър на МВР Веселин Вучков е бил командирован в Индия без посочена задача, каквото е изискването на Наредбата за командировките в чужбина. “В десетки негови заповеди не са вписани никакви задачи и конкретна работа”, поясни Томов и допълни: “Фрапираща е заповедта за командироване на Румен Миланов като съветник по сигурността на Борисов, в Денвър, щата Колорадо, САЩ. В нея пише, че той ще участва в церемония по награждаване на полигони за мотокрос и супермото. За същото празненство е командирован и зам.-министърът на спорта Иван Ценов за сума от над 4 хиляди лева”.

“Друг забележителен случай е командироването на министъра на спорта Нейков и екип за откриване на чешмичка в Хайд Парк в Лондон. В случая само рязането на лентичката на чешмата в Лондон излиза 7416 лева на българския данъкоплатец”, коментира Калин Томов.

Министър Лиляна Павлова е подписала командировъчна заповед на съветника в политическия кабинет Татяна Пройчева за Косово, като пътните разходи са за сметка на “Главболгарстрой” АД. “Когато частна фирма плаща командировки в чужбина на политическия кабинет на министерство, в което изпълнява обществени поръчки, това е конфликт на интереси. Нищо чудно, че спечелиха толкова поръчки в МРРБ”, каза още Томов и допълни: “Призовавам Бойко Борисов и Лиляна Павлова да дадат обяснение какви са им отношенията с тази фирма”.

Той изброи и командировки през 2011 г. за сметка на “Мини Марица-Изток” ЕАД и АЕЦ “Козлодуй” ЕАД на зам.-министъра на енергетиката и туризма Иво Маринов и екип от ведомството, както и подписани от Мирослав Найденов заповеди в Министерството на земеделието и храните за присъствие на миниселскостопански панаир в Брюксел на съветника му Мирослав Иванов, директора на пресцентъра Веселина Евдокимова, танцьори и промоутърки.

Томов напомни, че “Движение България на гражданите” от месеци изнася официални данни, получени като достъп до обществена информация, за 60 % заети места в администрацията от “калинки”, за бонусите в министерствата, за нарушенията при полетите на “Авиоотряд 28”, а сега и за командировките на ГЕРБ.

По думите на Калин Томов това се прави, защото служебният кабинет е имал три задачи - да извади наяве истината за действията на кабинета "Борисов", да освободи политическите кабинети на старото правителство и да освободят областните управители, назначени от ГЕРБ.

И трите неща не се случиха обаче. Дори тези нарушители сега са водачи на листи и са на челни места в листите на ГЕРБ, коментира още Томов като допълни, че прокуратурата следва да прецени какъв да бъде следващият ход след разкриването на тези данни.

Димитър Танев добави, че не е редно “Бойко Борисов да казва, че няма пари за майките, а да дава над 30 млн. лева за рязане на ленти на чешмички, мотокрос и екскурзии на министерствата”. Пряко това е коствало на българската държава над 30 млн. лева за мандата му, а за майките бяха нужни по-малко средства, коментира още Танев. По думите му, около 3 пъти са се повишили за 2 години разходите на Министерския съвет за командировки – от малко над 300 хиляди лева, при Борисов те са стигнали до над 960 хил. лв. годишно.

“Министерството с най-големи разходи, след Външно министерство, е това на вътрешните работи с над 4 млн. лева годишен разход за пътувания в чужбина. Сред лицата, които не са слизали от самолетите, са съветникът на Борисов Ангел Чолаков с 64 командировки за общо 220 дни, бившият зам.-министър на околната среда и водач на листата на ГЕРБ в Бургас Ивелина Василева с общо 135 дни командировка при 49 задгранични пътувания, част от които изобщо не фигурират в плана за командировки на МОСВ, както и зам.-министърът на икономиката и туризма Иво Маринов, който вместо да наблюдава работата на изнесената в Пловдив администрация е прекарал почти 80 дни от годината в чужбина”, отбеляза Димитър Танев.

“Това е кабинет на екскурзиантите”, категоричен бе Калин Томов. Той призова Бойко Борисов да не се крие, а да обясни защо е дал 30 млн.лева за рязане на лентички на чешми и екскурзии на министри и зам.-министри на ГЕРБ. Томов напомни, че в програмата си “Движение България на гражданите” предлага в следващия кабинет да няма зам.-министри. “И без това са достатъчно екскурзиантите, които пътуват по една трета от годината за сметка на хората”, категоричен бе Калин Томов.

“Не може да има по-нестабилно правителство от това, чийто премиер и министри са привиквани в прокуратурата. Коалициите в този момент не са полезни за България. Трябва да спрат да плашат, че едно еднопартийно правителство ще бъде нестабилно”. Това пък заяви в Русе председателят на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева, която е водач на листата за народни представители на партията в крайдунавския град.

Кунева посочи още, че предишното правителство е било нестабилно и заради намеренията си за национализация, и заради некомпетентните си приближени, които е назначавало на ключови държавни позиции.

Меглена Кунева отново припомни решението на Националния съвет на партията от вчера, че “Движение България на гражданите” е готово да състави самостоятелно мандатно правителство. “На нас ни трябват сигурност, план и отговорност – ние сме готови за тях”, каза Кунева. Тя коментира още, че гражданите не трябва да бъдат притискани "да избират между ляво или левашко управление".

На въпрос какво се случва с отношенията между България и Европейската комисия предвид скандалите с подслушванията в България, Кунева отговори, че страната ни трайно се отдалечава от Европа. “Когато си министър-председател, носиш отговорност за всичко. Нежеланието и неумението да поемаш отговорност, е неуважение към гражданите”, изтъкна тя. По думите й обаче, ако България не е била член на Европейския съюз, в момента в страната е щяла да върлува полицейска хунта.

На среща с младежи в Историческия музей в Русе, които ще имат възможност да гласуват за първи път, Меглена Кунева дискутира мястото на България в Европа. Точно там преди година Кунева обяви създаването на “Движение България на гражданите”. В Историческия музей в Русе се съхранява и писалката, с която Меглена Кунева подписа през 2005 г. Договора за присъединяване на България към ЕС.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alex Petrov

    1 4 Отговор
    "Ляво и левашко" - много точно казано! Нито ляво ни трябва, патили сме си достатъчно от нашенското "ляво", нито левашко като в последните четири години.
  • 2 Desislava Petrova

    1 0 Отговор
    Наистина, добре, че сме в ЕС. Наистина нямам представа какво би се случило, ако тези милиционери бяха без абсолютно никакъв контрол! Ето днес отново излезе запис с онзи човек Борисов - как нареждал разни обществени поръчки, разпределял пари. Да повърне човек..

    Коментиран от #3

  • 3 маляка

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Desislava Petrova":

  • 4 Victoria Vasheva

    1 1 Отговор
    С простотията си и алчността си Борисов ни изложи пред цяла Европа! Нека хората, които мислят да гласуват за него, да си помислят добре дали ще преживеят последните няколко години отново! Съгласете се, че е време за малко нормалност!
  • 5 Petq Petrova

    1 1 Отговор
    Ако продължаваме по същия начин може би ще ни изхвърлят от ЕС! Трябва да се стегнем и да отмием срама от управлението на бившето правителство! Успех на Меглена Кунева!
  • 6 Todor Georgiev

    1 1 Отговор
    33 в бюлетината - Кунева трябва да е премиер!
  • 7 Dimitar Vajarov

    1 1 Отговор
    Вярвам във всяка една думичка изречена от Калин Томов очаквам и още по зловещи разкрития.Тук си проличава партия бореща се с корупцията и търсеща справедливост нейното име е Движение България на гражданите
  • 8 Krassimir Noushev

    1 1 Отговор
    Не са важни разходите за командировки, стига с тях да има някаква полза. Но за съжаление след управлението на ГЕРБ последва срината икономика, стотици хиляди нови безработни, хора палещи се от отчаяние. Явно ГЕРБ са некадърници и даже да искат, просто си не могат. БСП няколко пъти се проваля оставайки корупционни практики. Единствената алтернатива за бързо излизане от кризата остава ДБГ.
  • 9 Ina Svetoslavova

    1 1 Отговор
    Ще гласувам с номер 33 в бюлетината и знам, че няма да сгреша! На хората искам само да припомня, че ние сме тези, от които зависи бъдещето ни и не трябва да пропиляваме тази възможност на 12 май, за да заживеем по-добре!

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Антонио Милев

    1 1 Отговор
    Кунева е от партията, която ни управлява четири години, а после още четири в коалиция с ДБС И БСП. Какво направи партията на Кунева за тези 8 години? Все едно някои да се отцепи от ГЕРБ и да ми каже - "Аз съм под-обрата алтернатива". Българина явно страда от дефицит на памет. Прост народ сме си и това е.
  • 11 маляка

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ina Svetoslavova":

  • 12 маляка

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ina Svetoslavova":

  • 13 Kiko Kikov

    0 1 Отговор
    номер 27 на 12 май гласувайте
  • 14 AnonimuS AnonimuS

    0 1 Отговор
    Имало едно време един вед народ! Но нещеш ли появил се един Жар после се нарекъл ЦАР! И живял някога един цар но нямал добри дрехи и извикал прочут шивач .... после народа видял дрехите му и се развикал:
    Царя ГОЛ Царя ГОЛ!
    ПОСЛЕ НЕЗНАЙНО КАКВО СТАНАЛО С НАРОДА И НЕЩАТА ПОТРЪГНАЛИ В НЕЯСНО КАКВА ПОСОКА!
    Но нещеш ли дошъл 9ти септември и царя го няма вече на негово място се възцарил комунизма!
    Умело УПРАВЛЯВАНИ комунистите направили преврат на 10 ноември.
    Нещеш ли явили се прочути политици СТАНАЛИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ!
    Влезнахме в ЕВРОПА но от там ни инспектират!?
    ЩО ДА ВИДЯТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ !?
    РАЗВИКАЛИ СЕ:
    НАРОДА ГОЛ! НАРОДА ГОЛ! НАРОДА ГОЛ! НАРОДА ГОЛ!
    Тази ЖАР ще ви изпепели ВСИЧКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ЛЪЖИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове