Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Март, 2022 11:46 5 820 29

Проф. Касчиев посочи най-лошия сценарий за Украйна

  • георги касчиев-
  • украйна-
  • русия-
  • аточни централи

Това е, ако страната изостави атомните си централи

Проф. Касчиев посочи най-лошия сценарий за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Най-лошият сценарий за Украйна ще бъде да изостави атомните си централи. Това каза в ефира на „Събуди се” експертът по ядрена енергетик проф. Георги Касчиев. По думите му едно от основните изисквания за безопасното функциониране на една атомна централа е да има обучен персонал.

„Една атомна централа не е предвидена на издържи на военни удари, няма никакви защити. Няма шанс да оцелее, ако бъде обстрелвана например. Могат да бъдат нанесени редица щети, които да извади енергийния блок от стоя поне за година. Дори и да падне снаряд в защитната обвивка на някои от реакторите, няма да има особени щети. Опасност съществува обаче, ако попадне в трансформаторите. Това ще доведе до незабавна експлозия”, обясни той, цитиран от Нова телевизия.

Още новини от Украйна

Проф. Касчиев коментира още, че няма как България да не научи, ак има опасност от изтичане на радиация. „След „Чернобил” има много добри създадени защити у нас и в съседни страни”, успокои той.

Събитията от последните дни приличат на ядрено изнудване, според експерта. „Да припомни, че имаше много политици, които твърдяха, че страна с ядрени централи не може да бъде обект на агресия. Оказа се, че грешат”, каза още той.

На този фон фармацевти информира за недостиг на йодни таблетки в аптеките. „Стандартизирана таблетка калиев йодид ние не предлагаме, но имаме заместители, под формата на хранителни добавки. Отчита се повишено търсене. Количествата са ограничение, има проблем и с доставките, но за момента медикаменти има”, каза собственикът на аптека в Монтана Диана Попова.

Проф. Георги Касчиев беше категоричен, е приемът на подобни медикаменти не трябва да се прилага без необходимост.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този професор

    38 9 Отговор
    Трябва да бъде наказан за всяване на паника

    Коментиран от #14

  • 3 хароший хохлопитек

    41 10 Отговор
    Уcpайна вече е история.
  • 4 Цирк глобус

    28 3 Отговор
    Друг професор каза че ще издържи а сега на кой да верваме
  • 5 Професор матматиика

    28 3 Отговор
    Демек кажат ли няма страшно всичко е в нормата имай предвид...обратно
  • 6 Българка

    10 45 Отговор
    Путин и кликата му пред трибунал за престъпления срещу човечеството!
  • 7 Този професор

    24 7 Отговор
    Трябва да бъде наказан за всяване на паника
  • 8 Майна

    31 6 Отговор
    Има АНАЛИЗ НА АМЕРИКАНСКИ ЕКСПЕРТИ ,които твърдят,че САЩ са готови да предизвикат ядрена война с използване на руски ядрени ракети/ крадени от украини по време на соцсуматохите/ и да обвинят Путин
  • 9 електрошок

    20 1 Отговор
    Ако страната изостави атомните си централи,Ковачки ще ги гушне и ще ги донесе в България в някой куфар,чувал или чекмедже.
  • 10 ЛЕОН

    33 5 Отговор
    Неонацистите в Украйна са фанатици, руснаците спешно трябва да ги неотрализират за да не стане проблема с АЕЦ!
  • 11 BOBO

    26 4 Отговор
    ЗАЩО БЕ ПРОФЕСОРЕ НАЛИ РУСИЯ СЕ ПРЕДАВА ТЪПИ ФАШИСТИ
  • 12 влък

    0 6 Отговор
    Брадърс ин армс енд атомик сентрълс.
  • 13 Майна

    25 8 Отговор
    Най-малкото йонизирано лъчение ще бъде смъртоносно за мат ПЕТТЕ МИЛИАРДА ,,ВАКСАНИ,, тръбят учените,защото те имат разрушена ДНК ,затова ГЛОБАЛИСТИТЕ ще предизвикат такова...РУСИЯ Е СПАСЕНИЕТО ,БОГ ДА Е С ЧОВЕЧЕСТВОТО
  • 14 кнаус 485

    24 6 Отговор

    До коментар #2 от "Този професор":

    За професора не знам ,но зеления наркоман ,за манипулацията в Запорожие и че уплаши целия свят е необходимо да му сложат въжето.....
  • 15 СЪНУВАХ ЧЕ ВОЙНАТА СПИРА

    16 4 Отговор
    сънувах странен сън тази сутрин. Силна бяла светлина със сини и червени отенъци, много силно бяло и бяла мъгла. Хората не говорят, облечени в бяло като слънчевите хора. РАЗБРАХ че всичко това се случва във Варшава, попитах никой не ми отговори. Хората се радваха в своите премени и бяха спокойни. Започнаха да отлитат на горе. След това последва тишина и край на войната. Тишина и спокойствие. Сякаш всички бесове на човеците се бяха изпарили, военолюбците се бяха изпарили. Над Варшава гъста бяла мъгла, силна светлина, тишина и спокойствие.
    Моля да разгадаете сънят ми ако можете!

    Коментиран от #19, #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КОЛЕВ

    20 4 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ ОБВИНЯВА НАТО ЗА ЦЯЛАТА СИТОАЦИЯ В УКРАЙНА ЗАЩО МИСИРКИТЕ ОТ НЕ ГО ПРЕДСТАВЯТ КАТО НОВИНА
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Майна

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "СЪНУВАХ ЧЕ ВОЙНАТА СПИРА":

    Това с отлитането си звучи страшничко ..и тишината...
  • 20 Ветеринарен психолог

    23 3 Отговор
    И тоя лъже ,като римлянин. Украинските централи са строени по съветско време и са проектирани да издържат на удари от конвенционални оръжия. Танкови,самолетни и оръдейни удари.Цялата провокация.която българските телевизии ни представиха като нападение на руската армия се провали за 1 час.Разбра се ,че украинското правителство плаче на НАТО да влезне в конфликт с Русия.Викторчо Николаев скоро ще излезне в едногодишен отпуск по болест. Поболя се момчето да слугува и да лиже задници на чичковци с парички.
  • 21 ААААААААААааааа

    19 1 Отговор
    ГЕОРГИ проблема е друг и ти го знаеш най-добре! УЕСТИХАУС - фирма на САЩ която доставя гориво, а в Украйна им е опитният полигон? Много истини има в документите. За милиарди долари става дума? Експеримента им не успя в Унгария! Гледам и тук ще удари на камък? ЯДРЕНО ГОРИВО за продаване?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мисля

    18 1 Отговор
    Господин професоре, коментирайте моля, колко радиация изтече от Фукусима! И всичко в океанът. Оттам чрез пибните продукти при нас. Но за това , не е прието да се говори.
  • 24 Ако имахме ...

    20 0 Отговор
    ... армия на брой , колкото “професори” имаме , щеше да е най малко петата по численост в Европа !
    Ние нямаме толкова войници , монтьори, заварчици колкото Професори имаме ?
    Да питам кой и как им плаща заплатите и какъв е критерият да станеш “професор” ?
  • 25 томка бикова

    2 0 Отговор
    Шефа боко и баничаря вальо ще ги поемат веднага и РБ ще стане № 1 в Европа.
  • 26 Професор. Тръц

    7 0 Отговор
    А бе миндибур професоре ти още не знаеш ли че ядрените централи на Украйна са завзети от руснаците и се охраняват от руски войници и украински граждани сувмесно да не би фашистоте на Зеленски да им посегнат
  • 27 ДОБЪР СЦЕНАРИЙ

    1 0 Отговор
    НЯМА! Всички са наясно, че другаря Путин е наясно, че нищоя натовска държава няма да се намеси пряко във войната. За него остава единствено да победи и постави под контрол или направо да присъедини Украина!
    Единствения шанс на украинците е да спечелят конвенционалната война или толкова да я проточат, че броя на жертвите от руска страна да стане неприемлив за русите и Русия. Това може да стане, ако западния свят дава мило и драго, а именно, най- модерно и достатъчно оръжие за дълъг период от време. Проблемът е, че това оръжие някой трябва да го плаща! В случай, че промишлените предприятия и инфраструктура на Украина бъдат сринати, запасите й изчерпани, може да се стигне до ситуация, в която Запада наистина ще я изостави! Освен, ако нечий интерес и много пари не оправдаят колосални разходи под формата на дарения за Украина.
  • 28 Тоя титлуващ се професор слугува добре!

    0 0 Отговор
    Сигурно са му платили доста, за да ръси мозък и да сее паника!
    Продажните душици не свършват!
  • 29 Тоя титлуващ се професор слугува добре!

    0 0 Отговор
    Сигурно са му платили доста, за да ръси мозък и да сее паника!
    Продажните душици не свършват!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове