Last news in Fakti

17 Март, 2022 18:17 1 771 12

Даниела Везиева стана шеф в борда на БДЖ

  • даниела везиева-
  • бдж

По време на мандата си в Министерство на икономиката Везиева ще се запомни основно с два скандала

Даниела Везиева стана шеф в борда на БДЖ - 1
Снимка: БГНЕС

За два месеца закъсалият държавен жп превозвач се сдобива с четвърти поред председател на Съвета на директорите. Новият титуляр на поста е Даниела Везиева, която бе служебен министър на икономиката във второто правителство на Стефан Янев, научихме от OFFNews.

На поста тя замени настоящия премиер Кирил Петков през септември, когато той заедно с Асен Василев реши да се явява на изборите на 14 ноември 2021 г., които впоследствие спечели с "Продължаваме промяната".

Трудоустрояването на Везиева изглежда доста странно. От биографията на някогашната активистка на партията на Меглена Кунева ДБГ става ясно, че тя няма какъвто и да е опит в транспортния сектор, а още по-малко в железниците.

По време на мандата си в Министерство на икономиката Везиева ще се запомни основно с два скандала - случаят със странните назначения в ДКК и с подозренията, че е преписала наготово собствения си докторат.

Срещу Везиева в Министерството на образованието бе подаден сигнал за плагиатство в дисертационния ѝ труд.

Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика се зае, но за първи път това се случи на действащ министър.


От текста на сигнала до МОН ставаше ясно, че за четирима от докторантите с научен ръководител Венелин Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика, има сигнали. Това бяха действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

Сигналите са подадени от хабилитирани лица.

От 180 страници дисертация на Везиева на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

Везиева обясни обвиненията срещу нея с атака срещу ДКК.

"Не съм изненадана, че съм обвинена в плагиатство след атаката, която беше за ДКК (Държавната консолидационна компания), моята позиция за ДКК и целия ми труд в рамките на първия и втория служебен кабинет. Това си е чисто политическа атака с перфектен тайминг по отношение на всичко, което се случва в страната ни", каза тя след подаването на сигнала за плагиатство срещу нея.

Според Везиева "атаката" идвала от хора, които очаквали тя да бъде поканена за министър и в редовния кабинет.

"Всичко това говори, че моделът, който беше и се опитваме да променим, не иска това да се случва това. Мен ме изненадва по-скоро, че се коментира плагиатство за труд, написан с научен ръководител. Като за плагиатство може да бъде обвинен докторант само от научния си ръководител", каза Везиева.

Тя бе категорична, че не е плагиатствала и че не е притеснена от проверката в МОН. Везиева обясни и че по време на следването си е работила с трима научни ръководители.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИИИ

    12 0 Отговор
    ТАЗИ МИ Е МАЛКО СТРАННА ПТИЦА
  • 2 ЗабелязълСъм

    15 0 Отговор
    Забелязал съм, че на запад слагат шефове жени, ако искат да скапят фирмата и да я продадат, защото са по-послушни и изпълняват всичко. Дано не съм лош пророк в случая.

    Коментиран от #7

  • 3 Ванко666

    16 0 Отговор
    E щом е била активистка на партията на Меглена Кунева... смятайте докъде ще стигне.
  • 4 ПродължавамеПорнографията

    16 0 Отговор
    Бой по глупавия народ, докато диша! Или докато не хване тоягите!
  • 5 Бонговец

    16 0 Отговор
    Тая е готова за шеф на международния валутен фонд.Само да досъсипе БДЖ и я местят
  • 6 Милен

    10 0 Отговор
    БДЖ товарни превози е в будна кома, частните превозвачи са непреодолима конкуренция, а пътническите превози няма как да излязат на печалба. Единственото нещо което притежава БДЖ и представлява интерес е материалната база, така че вече няма значение коя калинка ще бъде назначена на някоя ръводна роля.
  • 7 Не си!

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "ЗабелязълСъм":

    Не си!
  • 8 Сатана Z

    9 0 Отговор
    Проверяват министъра на иконимиката Даниела Везиева по сигнал за плагиатство на нейна дисертация. Проверката се прави от Комисията по академична етика на Министерството на образованието. Това потвърдиха за NOVA от МОН.

    Поредната пача преписвачка. Киро поне има завършен 7ми клас в България.Затова му е трудно да говори и Български.
  • 9 Гост

    9 0 Отговор
    Смях,трвестита се уреди с място след близането на мокасините от Козяк хахаахха.
  • 10 Az и другите

    9 0 Отговор
    Поредната гладна въшка. Тази е и травестит.
  • 11 hsde

    6 0 Отговор
    във влаковете има по-малко пътници, отколкото в бордовете и административните структури
  • 12 Ждрольо

    4 0 Отговор
    Аман от нефелни хорица на държавна хранилка, бре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове