Last news in Fakti

22 Март, 2022 10:27 2 019 30

Владимир Иванов: Основните храни са поскъпнали с 19,5% за година, презапасяването не е решение

  • владимир иванов-
  • поскъпване-
  • храни-
  • презапасяване

Пазарът не е в такова състояние, което да налага въвеждането на таван на цените, коментира  председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища 

Владимир Иванов: Основните храни са поскъпнали с 19,5% за година, презапасяването не е решение  - 1
Снимка: БНТ

С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у нас в сравнение с март 2021г. Това заяви в "Денят започва" председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Шоково поскъпване през последните седмици има при олиото, чиято цена се е повишила с над 50%. По-висок ръст се наблюдава и при брашното като това се дължи на войната в Украйна.

"Войната беше основната причина за тръгването на тези ресурси нагоре и за тази бъркотия на пазара. Съвсем нормално е - излизат двама основни производители на олио и на пшеница от световния пазар - Русия и Украйна. Така, съответно, съвсем закономерно се създадоха предпоставки за това, което наблюдаваме. Имаше обаче и преекспониране на проблема, психологическо напрежение и много страх, който се предаде на потребителите. Наблюдавахме нерационални и грозни сцени. Затова напомням на потребителите, че презапасяването и стихийното купуване не са решение, а стават проинфлационен фактор." - предупреди Иванов.

Според Владимир Иванов при останалите продукти процесите са плавни и устойчиви и подлежат на контрол - цените се вдигат заради скъпите енергийни ресурси и торове, но това става постепенно с малки проценти. Затова според председателя на държавната комисия по стокови борси и тържища за момента не се налага въвеждането на таван на цените или друг вид регулация от страна на държавата.

"Пазарът не е в такова състояние, което да налага подобни строго извънпазарни мерки. Ние сме в Европейския съюз, където към момента пазарният механизъм сработва - пазарът на храни е близък до перфектната конкуренция, има голямо съревнование и това създава плавен преход и бързо регулиране на равнищата на цените." - каза Иванов.

Той очаква дълго време цените на олиото и брашното да останат на сегашното си равнище. Затова потребителите не трябва да се поддават на некоректни практики.

"Искам да напомня, че различните марки олио са със сходни качествени параметри. Затова нека хората не заплащат такъв тип некоректни практики като 8 лева за олио. Има некоректни практики и винаги ще има. Няма случай, при такова напрежение на пазара, да не се появят и хора, които да правят пир по време на чума. Затова и се обръщам към българските потребители - много е лесно, когато не закупиш." - каза Владимир Иванов.

По думите му, ако войната приключи скоро, през септември може да очакваме съвсем различни тенденции и успокояване на пазара.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    24 0 Отговор
    Значи и при тези България ще е мащеха за Българи,а майка на чужди. Не съм и очаквал друго след като увеличиха и вноската за здравни осигуровки на безработните, които не получават никакви помощи,, които нямат и никакви доходи. Явно безработният българин трябва да се моли на украинеца да му даде на месец едни 20 лева от 1200 лева български пари ,, които кирчо им дава. Едно голямо Браво кирчо,за украинеца 1200 лева на месец има,но за безработният българин на месец 20 лева няма

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПЕЕВ

    24 2 Отговор
    КАКВИ 19,5 ПРОЦЕНТА БЕ ,ЗАЩО СИ ЗАТВАРЯТЕ ОЧИТЕ 45 ПРОЦЕНТА Е НАЙ МАЛКО ПОСКЪПВАНЕТО ОТКАКТО КИРЧО И КОКОРЧО НИ УПРАВЛЯВАТ.

    Коментиран от #6, #18, #20, #27

  • 5 честен ционист

    15 0 Отговор
    Презапасяването не било решение. Запасявайте се с благородни и редки метали, па да видим после, кой крив, кой прав.
  • 6 наследството на Баце

    6 14 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕЕВ":

    Не е точно така, просто гербаджийските търгаши гледат да ви свлечат по няколко кожи. Разберете, че нищо свясно не се произвежда в България и всичко е внос, а докато дойде до крайния купувач, цената му скача няколко пъти.

    Коментиран от #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ицо Багера

    10 12 Отговор
    Преди време казах, че ще плачем за Бойко. Оказах се прав. При него вярно, че нямаше осезаемо развитие, но имаше стабилност за жизненоважните неща, необходими за живот. Тези не стига, че не задържаха положението. а и сринаха това, което се бе задържало. Това не е държава от ЕС, това е държава от Средновековието.

    Коментиран от #15, #29

  • 9 мтгр

    11 1 Отговор
    Единственото решение е индексация на МРЗ и пенсиите. Депутатите си увеличиха заплатите с 700 лв., на чиновниците ще им вдигнат заплатите с 10% и ще им дадат ДМС, на учителите увеличиха заплатите, а пенсиите ги отрязаха. МРЗ трябва да я увеличат с поне 100 лв., на пенсионерите да оставят 60-те лева завинаги към пенсиите. Цените растат ежедневно. Индексацията на доходите е неотложна.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БСП ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЪРЧЕ

    4 0 Отговор
    ТАКА ЛИ...АЗ С МОЯТА ЗАПЛАТА НИЩО НЕ СЪМ УСЕТИЛ
  • 12 БСП ВИЦЕТО...ФОРСМАЖОРЕТКА

    3 3 Отговор
    ТЪРПИ НАРАОДЕ БЪЛГАРСКИ...ДА ПОМНИШ КОГА СА ТЕ УПРАВЛЯВАЛИ БСП КОМУНИСТИ
  • 13 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    ПОДПАЛИ СИ КЪЩАТА И КОЛАТА И ХОДИ ПРИ КИРЧО ДА ТИ ДАВА 1200ЛВ
  • 14 ДРТ ПРЧ

    1 1 Отговор
    НЕ ВИ Е ВЯРНА СТАТИСТИКАТА, ПОСКЪПВАНЕТО Е С 30 %
  • 15 МАЙ МАЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ицо Багера":

    МАЙ МЕСЕЦ БОРИСОВ ЧЕТВЪРТИ👌👌👌👌
  • 16 АЛФА КЕНТАВЪР

    10 0 Отговор
    богатите по богати бедните по бедни 32 години капитализъм
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Фермер":

    господине изглежда ДОКТОР ПАСКОВ от ГРАД ДИМИТРОВ ГРАД виеправил ДОБРИНИ така и трябва но ДОБРОТАТА е кът
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕЕВ":

    господин ПЕЕВ съгласен съм с коментарът ви не съм от герб но поста ви е точен
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 изрод от ГЕРБ

    2 2 Отговор
    ИМА ЛИ НОРМАЛЕН,КОЙТО ДА ВЯРВА НА ТЕЗИ НЕБИВАЛИЦИ И НЕЛЕПИЦИ???!!!???
  • 22 Пенсионер

    6 0 Отговор
    А защо няма никакви мерки от страна на държавата?
  • 23 Селянин

    5 0 Отговор
    Сложете таван на печалбата като в Гърция
  • 24 Тошко

    5 0 Отговор
    Спрете износа и ще се оправи
  • 25 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "наследството на Баце":

    Още ли има хора,които вярват на пропагандата,че Борисов е виновен за всичко ,една година,след като не е на власт.Защо тогава дървата за огрев поскъпват,като са в България, въглища копаем,атомна централа има --ток произвеждаме от БАЗИСНИ МОЩНОСТИ,а не от вятър и вода.Кирил Петков да не е мислил,че само ще се появява по телевизията,да го гледаме колко е красив.И да се оправдава с каквото му хрумне.Сега и от руските газ и петрол искат да се отказват.На това се казваДА ИЗПУСНЕШ ПИТОМНОТО,А ДА ГОНИШ ДИВОТО.Има хиляди начини да си солидарен и ние вече го правим с емигрантите.Ама трябва да си БЪЛГАРОФИЛ и да мислиш преди всичко за своите "поданици".
  • 26 Чудя се

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "ТЪПОГЕРБЕР":

    На какво се радваш?! Българският народ се е научил да оцелява.Знае 2 и 200,както се казва.Въпросът е защо,заради некадърността на управляващите да управляват ситуациите,трябва да МИЗЕРСТВАМЕ.Ето Кирил Петков иска да има вълшебна пръчка.Ама кой го е излъгал,че ще е лесно.Във всеки случай трябва да се решават проблемите,а не да се оправдаваш от сутрин до вечер.
  • 27 боко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕЕВ":

    МЕНЮТО НА КАНДСКИЯ ПРЕДАТЕЛ
    ЗАКУСКА .... САНКЦИИ
    ОБЯД ... С 200 ЗА УКРАИНСКИТЕ ФАШИСТИ
    ВЕЧЕРЯ ... ОЛИО ОТ 9 ЛЕВА
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ицо Багера":

    За Бойко не ,ама Живков със сигурност Иначе групова "хто не скаче той москаль" пред арменската църква
  • 30 Таман си

    0 0 Отговор
    викам, кой тоз оклук, бе ... сигурно е държавен служител ... пък, той бил владко Иванов - председател на ДКСБТ ... лапач някакъв по веригата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол