Last news in Fakti

22 Март, 2022 18:07 1 485 13

Проф. Михайлов обясни защо не могат да се повишат възнагражденията на медиците

  • проф. георги михайлов-
  • медици-
  • търговски дружества

По думите му това ще превърне медицинските работници в гръбнака на здравеопазването

Проф. Михайлов обясни защо не могат да се повишат възнагражденията на медиците - 1
Снимка: БГНЕС

Има няколко неща, правещи много сериозно впечатление, които реализираме като управление сега и можем да направим реалност. Става дума до края на първото полугодие да стартираме система за национална специализация на кадрите с висше образование, както и сериозно да преразгледаме здравната карта на страната. Това заяви заместник-председателят на Здравната комисия в парламента и народен представител от БСП проф. Георги Михайлов по време на днешната дискусия на тема „Кадровият дефицит в здравеопазването – последици и нужда от промени".

По думите му това ще превърне медицинските работници в гръбнака на здравеопазването. „И един специалист да излиза специалист в едно направление, както е в съвременна Европа – но подготвен да работи като истински лекар и познавайки основата на всички останали заболявания”, допълни още проф. Михайлов.

Относно преразглеждането на здравната карта на България социалистът заяви, че не е редно 80% от болниците да се намират в 5 града и добави, че това води до остър дефицит на квалифицирана медицинска помощ в останалите болнични заведения.

„Системата на оценка на клиничните пътеки е остаряла несъвършена, даваща възможност за лобистки тласъци в нея, за дисбаланс в системата и недаваща възможност на основното, от което България категорично е изостанала - преместването на баланса от болнична към доболнична помощ”, добави още народният представител от БСП.

Според него доболничната помощ не е подготвена да поеме сериозно финансиране - нито с кадри, нито с апаратура.

Той сподели, че социалистите имат визия за няколко основни закона в сектор здравеопазване и това са - Закона за трансплантациите, който ще бъде един от първите, както и Закона за кръвта и Закона за съсловните организации.

В заключение проф. Георги Михайлов бе категоричен, че заплащането не може да бъде увеличено при сегашната система на финансиране, т.е. докато болниците са търговски дружества и допълни, че се обмисля създаването на национална система за възнаграждения, която да отчита спецификацията на квалификацията на отделния кадър.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам

    19 2 Отговор
    Къде е законът държавните болници да не са търговски дружества?
  • 2 Спрете

    11 2 Отговор
    Им кранчето на бялата мафия! И ще умирате от КЕФ!
  • 3 АнтиБялаМафия

    20 2 Отговор
    Чакайте социална политика и справедливост от дърти кoмуняги, станали капиталисти милионери...
  • 4 Наблюдение

    7 1 Отговор
    На селянчетата не им се връща на село. Не само в областта на медицината.
  • 5 ГОРСКИ

    9 5 Отговор
    На медиците не им стигат парите защото изкупиха имотите във държавата !!!!!!
  • 6 мтгр

    8 1 Отговор
    Крайно време е хората от провинцията да могат да се лекуват по клинични пътеки от НЗОК в големите градове. Сега за лечение в София, Пловдив, Варна се приемат като частни пациенти.
    Каква е вината на пациента, че в провинциалните болници няма специалисти или лекарят не е достатъчно кадърен, или че на пациента се гледа пренебрежително?
  • 7 Красимир Петров

    8 2 Отговор
    Какво друго да каже един оял се комунист.Всички знаем,че болниците не трябва да са търговски дружества,но точно вие трябва да промените тази система.Но е явно,че и на вас не ви стиска .
  • 8 Тракиец

    4 0 Отговор
    Закона за кръвта в момента е ГЕНОЦИД срещу бялата раса Европа в това число и България . Той трябва да бъде точно такъв какъвто беше в Германия и Европа през 1936 до 1944 . Редом със закона за защита на нацията . Третия Райх имаха най съвършенните закони за ВСИЧКО ОТ ЖИВОТА И БИТИЕТО НА ЧОВЕКА . В момента всяка Ци-га-нска ор-ка и отре-пка може са иде в болницата и да си даде мръсната отровна кръв и да ви е влеят на вас чистокръвните и автоматично да се превърнете в мелези и нечистокръвни животни. Това не само е орестъпление срещу бялата раса но и БОЖИ ГРЯХ . ДНК геном всичко заложено ви от БОГ отива по дяволите . А БСП са част от този план за това о говорят за закон за кръвта . Смъ-рт за тези бо;-клуци

    Коментиран от #10

  • 9 Абе луд

    4 1 Отговор
    висши доктори демек директори на болници и шефове на отделения взимат между 30 000 и 50 000 лева месечна заплата от източване на здравната каса а лекари и медицински сестри взимат по 500 лева след отдръжките!!! И като им сложите на висшистите тепърва след образованието "национална специализация" еми тогава за 500 кинта ептем никой няма да се занимава. Знаеш, за тея кинти ходи си преглеждай ти тогава!!!
  • 10 Ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Тракиец":

    Брат за каква отровна кръв говориш, преди да дадеш кръв (500мл.) ти взимат 50 мл. за тест да се установи тая кръв заразна ли е
  • 11 Доктор ох

    1 0 Отговор
    Да бе не щат не немогат
  • 12 Боцко боцев

    0 1 Отговор
    БРАВО ! ТОВА НА КРАЯ НА ИЯВЛЕНИЕТО ТЕКСТА НА ПРОФЕСОРА АКО СТАНЕ БГ МЕДИЦИНАТА ЩЕ Е ЕМ ПО СИГОРНА ХЕМ ПО ДОСТЪПНА ХЕМ НЯМА ДА ИМА ДАЛАВЕРИ .ТАКА БЕШЕ И ПРИ Т.ЖИВКОВО ВРЕМЕ КАЧЕСТВЕНА МЕДИЦИНСКА ГРИЖА И ЗАПЛАТИ ПО РАНГОВЕ СТЕПЕНИ СЕСТРА,ЛЕКАР,ДОЦЕНТ,ПРОФЕСОР .ОТНОСНО НЕДОСТИГА НА МЕДИЦИ ПРЕДОСТАТАЧНИ СА ДАЖЕ И ЧУЖДЕНЦИ МОГАТ ДА НАЕМАТ УКРАЙНЦИ,КИТАЙЦИ ,РУСНАЦИ И ДР.
  • 13 Боцко

    1 0 Отговор
    Закриване на здравната каса. Има си Министерство на Зравеопазването на БГ преяеждат им месечно парите за заплати и чиста работа.КОЙТО ИСКА ЧАСТНА ПРАКТИКА ДА ЗАЩО НЕ НО ДА ИЗБЕРЕ ОТ ДВЕТЕ ЕДНОТО .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове