Last news in Fakti

14 Май, 2013 07:43 12 332 19

Кабинет БСП – ДПС плюс десни най-вероятен

  • избори-
  • кабинет

Преглед на печата

Кабинет БСП – ДПС плюс десни най-вероятен, предполага в. „24 часа“

Един мандат може да е решаващ за съставяне на новото правителство. В патовата ситуация 120 на 120 депутати се оказаха партиите вчера. 120 събира евентуална коалиция между ГЕРБ и "Атака", които имат съответно 97 и 23. Гласовете от Турция обаче може да преобърнат резултатите и да дадат още един народен избраник на ДПС, които според резултатите снощи имат 35 депутати. БСП пък вкарват 85 души в НС. ГЕРБ ще се опита да състави правителство на малцинството, като поиска подкрепа от "Атака" и ДПС. И с двете политически сили подобен ход е сложен. Европейските десни съветват Бойко Борисов още от времето, в което Волен Сидеров даваше мълчалива подкрепа за първия му кабинет, да се въздържа от съвместни действия с националистите. Част от "Атака" също не би приела правителство, в което участва Цветан Цветанов.

ГЕРБ реди кабинет на инат, прогнозира в. „Труд“

ГЕРБ възнамерява да приеме мандата за съставяне на правителство и да предложи на парламента нов кабинет, въпреки че той няма да получи подкрепа в пленарната зала. В понеделник Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ е готова със състава на бъдещия кабинет. В него влизат със сигурност успешните бивши министри Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Делян Добрев, а бившият финансов зам-министър Владислав Горанов ще ръководи реденето на бюджета. Въпреки че днес по неофициални данни стана ясно как ГЕРБ и "Атака" заедно събират 121 депутати, националистите и дума не дават да се обели за коалиция. Затова от партията, събрала най-много гласове на вота, са се отказали да ухажват повече хората на Сидеров. Те дори вече наричали останалите три партии в бъдещия парламент "нова тройна коалиция".

 

Трогнат съдия помилва нападателя на Костов, пише в. „Стандарт“

Нападателят, който нахлу в дома на вече бившия лидер на ДСБ Иван Костов, снощи преспа под открито небе в Борисовата градина. 36-годишният Виктор Градинаров, който бе обвинен за въоръжен грабеж в дома на Костов в "Драгалевци", бе пуснат на свобода. Освобождаването му е безпрецедентно, защото той заяви на съда, че няма къде да живее и не може да посочи адрес. Според обвинението той трябва да лежи в затвора между 3 и 10 г. за умишлен грабеж. Мъжът обаче до такава степен разчувства съдията Върбан Върбанов, че според него Виктор не трябва да бъде съден. "Това, което прочетох, дълбоко ме развълнува. Аз няма как да ти помогна, дано по-бързо си намериш работа. Въпреки че казваш, че в ареста си спал много хубаво", заяви трогнато съдията. В момента, в който Градинаров видял внучето на Костов, той осъзнал какво прави и хвърлил ножа.

Огнена война подпали Созопол, разкрива в. „Монитор“

Огнената война, която бушува в Слънчев бряг, се прехвърли и в Созопол, след като две съседни заведения и един магазин пламнаха като факли миналата нощ. Ресторантите се намират на крайбрежната улица в новия град близо до плажа “Харманите”. На крачка от тях е и изгорелият супермаркет. Огнената стихия в Созопол се е разразила призори. Според местните жители пожарът е умишлен и е част от войната за територии преди сезона. Двете изпепелени заведения са хитовата пицария “Баракуда” и известният ресторант “Диамант”. Двете кръчми са били най-оборотните край плажната ивица. “Чуваха се взривове, гърмяха газовите бутилки - беше страшно. Пламъците бяха високи над 10 метра”, разказаха очевидци.

След жестокия пожар от заведенията е останало страховито пепелище. Огънят е пощадил единствено каменните основи на сградите.

 

Несъвместими партии почват тежки преговори за програмен кабинет, пише в. „Сега“

Програмен кабинет с широка подкрепа е формулата за управление на страната, която предлагат БСП, ДПС и ГЕРБ. Това се разбра от изявленията им след приключването на изборния ден. Първите две партии обаче изключиха възможността да се коалират с довчерашните управляващи. ГЕРБ също не е съгласна на съглашателство с БСП. Ситуацията е патова, тъй като нито една партия не може самостоятелно да състави правителство, а кабинет на двойна коалиция ще е изключително нестабилен. Развръзката е в ръцете на "Атака", която иззе ролята на ДПС като "незаобиколим фактор" за сформиране на кабинет. Лидерът на националистите Волен Сидеров използва благоприятната ситуация, за да постави условието си - програмата на кабинета да е съобразена с партийната, наречена "Планът Сидеров срещу колониалното робство".

 

Чеци не бил сексуален маниак, съобщава в. „Новинар“

Делото срещу обвинения за убийството на Яна Николай Русинов–Чеци взе нов обрат. Бившите му съкилийници отрекоха той да е бил секс маниак. Румен Иванов, Сергей Стефчов и Мирослав Монев твърдят, че обвиняемият никога не е демонстрирал в тяхно присъствие нестандартни сексуални влечения, свързани с насилие върху партньора. Един от тях обясни, че Русинов е четял много криминални и фантастични книги, докато е търкал наровете. Беше разпитана и бившата работодателка на подсъдимия Даниела Христова. Тя уточни, че наела Чеци, тъй като владеел много езици, имал опит и е получил препоръки. Русинов безпогрешно изпълнявал задълженията си в търговската фирма. Според Христова той е бил комуникативен, съвестен и неконфликтен. Бившата му шефка останала с добри впечатления и от личното си общуване с Русинов.

 

Семейството на Чочо няма претенции към гробищния парк, изтъква в. „Преса“

В отворено писмо от близките на Попйорданов се посочва: "През последните дни получихме подкрепа от много хора. Благодарим им и вярваме, че Чочо се усмихва на всички ни от небето". Но се отбелязва, че в медиите има и много спекулации за причините за смъртта на актьора, за виновните и невинните. "Обръщаме се към вас с молба да се присъедините към нашето смирение пред ненавременната загуба на любимия ни Чочо. Бъдете толерантни към страданието ни и не спекулирайте с трагедия, причинила болка не само в нашите, но и в сърцата на многобройните приятели и почитатели на Чочо. Тези, чиято мъка е лична, огромна и неизмерима, са наясно със случилата се злополука. С ясното съзнание за обстоятелствата в детайли заявяваме, че нямаме никакви претенции към "Бояна парк София" EАД. Разбира се, подкрепяме всяко решение за повишаване на безопасността на градската среда", казва в писмото.

 

Имахме пример как не се правят избори, коментира в. „Дума“

Две трети от българския народ не иска ГЕРБ да продължат да управляват. За съжаление тези избори не бяха проведени при нормални условия, може би затова ГЕРБ успяха с огромни усилия, с контролиран вот и с "мотивиран вот" на държавната администрация да удържат първото място. Това обаче е пирова победа. Мнението, изказано в интервю за всекидневника, е на водача на листата на Коалиция за България в Бургас Димчо Михалевски. Огромна част от хората не гласуваха, а немалка част от тези, които упражниха правото си на глас, не получиха представителство в бъдещия парламент, припомня той. Според него това също се дължи на натиска, който беше упражняван: „Тези избори не бяха достатъчно свободни. Имахме един добър пример за това как не се правят избори“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойчо Пецов

    1 0 Отговор
    EI NARODE OSAZNAI SE ZATOVA LI SA SE BORILI DE DITE NI ZA DA NI YPRAVLIAVAT I TYRCI. BOJE OPAZI NI NIAMA DA IMA JIVOT S TEZI.
  • 2 мечока

    1 0 Отговор
    Само абсолютен Глупак може да твърди че тази коалиция е въобще вероятна = измежду българските журналисти има много глупаци
  • 3 Стефан Милков

    1 2 Отговор
    Няма по-подходящ момент за свикване на Велико народно събрание... Нова Конституция, нов Гражданско-процесуален кодекс, нов Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, нов Семеен кодекс, нов Кодекс на труда - пълна подмяна на остарялото и закърпено законодателство. Драстично намаляване броя на депутатите до 100 души, законово ограничение на държавната и общинска администрация до 40 000 души за цялата държава, въвеждане статута на "Мълчаливо съгласие", реална децентрализация на местната власт...
  • 4 Сульо

    1 0 Отговор
    Вече ясно се очертава новата тройна коалиция. Бог да пази България!
  • 5 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
    уви май така ще стане ако ние хората не направим нещо по-въпроса
  • 6 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    4 1 Отговор
    Касация на изборите и кастрация на герб и бсп.
  • 7 йордан иванов

    1 1 Отговор
    Ако БСП не бяха купили Ромските гласове от Видин, Враца и Монтана щяха да имат доста по- малко проценти!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Kiko Kikov

    4 1 Отговор
    Всички ли вкупом забравиха Мишо Бирата, контрабандните канали, закрилата на монополите и високите цени на горивата, пряко покровителствани от ГЕРБ,

    Коментиран от #9, #12

  • 9 pacoran

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Kiko Kikov":

    тва е нормално за всяко правителство и всяка Държава номера е да се балансира добре и хората да виждат че Държавата се развива както прават ГЕРБ а не както преди всички крадяха и най много страдаше Държавата богат народ бедна Държава
  • 10 Nikolay Nikolov

    1 0 Отговор
    хора не трябва да допускме България да се оправлява от ТУРЦИ,
    достатачни са ни турските бастиони ,стигат ни 500 години
  • 11 Alish Hodzhov

    1 0 Отговор
    Да прави са тези които призовават да не позволяваме Турци да ни управляват но къде са били същите тези хора които отправят такива призиви след като в продължение на повече от 23 години именно ДПС е със най много участия в Българските правителства със тяхните разни коалиционни партньори със тяхните Мандато носители.Обикновенните турски граждани нямат вина по скоро Целият Български народ трябваше да обяви Тотален БОЙКОТ на изборите като по този начин трябваше да докажем на всичките наши престъпни и корумпирани политици че ги не щем че сме против самата система и статукството.Жалко много жалко че на 12 май Българския народ стана съучастник във едно престъпление като участва във ТЪРГА за купуване на гласове за пореден път Българския народ доказа че е продажен продадоха си съвестта и морала който им бе останал макар и минимално на търга проведен на 12.05.2013.Не е виновен този който яде баницата А този който му е дал !
  • 12 Desislav Vasilev

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Kiko Kikov":

    Kato goworim koi kakwo e zabrawil,da ne zabrawyame kakwo satworiha komunistite...
  • 13 йордан иванов

    10 1 Отговор
    Аз моя живот съм си го уредил, но Вие дами и господа дето гласувахте пак за червените ви очакват още 20 години мизерия!
    Да ви е честито!
  • 14 АНГЕЛ ПОПОВ

    1 0 Отговор
    това че са спечелели не значи че ще изкарат мандат.зависи от нас.
  • 15 Buroff

    1 1 Отговор
    интересно, досега си мислех че само комунистите са си уредили живота , а излиза че техните врагове са по уредени !!! всички крали , през последните 60 год. на съд - а най добре закон за лустрация на всички участвали в управлението на страната през последните 60 год. за техните деца и внуци и правнуци и т.н. забрана за заемане на държавна длъжност .

    Коментиран от #16

  • 16 pacoran

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Buroff":

    Какво общо има с уреждането на живота и гепенето от Държавата не разбрах
  • 17 Калоян Велинов

    0 0 Отговор
    АЗ ПЪК ГЛАСУВАХ ЗА ЙОЛО ДЕНЕВ!!! КАК НЕ МОЖА ТОЙ ДА СПЕЧЕЛИ......
  • 18 маляка

    1 0 Отговор
    тези които не са не са живели последните 4 г. в БЪЛГАРИЯ да нямат право да гласуват толкова ли е трудно това решение
  • 19 веско алексиев

    1 0 Отговор
    Ха сега тези които са гласували за БСП да сложат чалмите щот те потенциално са гласували и за ДПС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове