Last news in Fakti

25 Март, 2022 10:08 2 943 15

Доц. Киселова: Арестът на Борисов сплоти коалицията, МВР искаше да покаже, че прокуратурата не работи

  • наталия киселова-
  • арест-
  • борисов-
  • коалиция-
  • мвр-
  • прокуратура

Божков да очаква обществена подкрепа или да се реабилитира през политика, е глупаво, уточни политологът Цветанка Андреева 

Доц. Киселова: Арестът на Борисов сплоти коалицията, МВР искаше да покаже, че прокуратурата не работи - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Нараства напрежението между изпълнителната власт и прокуратурата. Подсъдимият бизнесмен Васил Божков обяви, че е дал показания само пред Европейската прокуратура във връзка със сигнала, довел до ареста на бившия премиер Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

"Това, което г-н Божков казва, е негова защитна теза и той си я развива по различни начини, като добавя допълнителни данни към онова, което вече ни е известно. Това, че той е разговарял с европейски прокурори, е негова субективна преценка, че е разпитван. Това може да е сигнал, въз основа на неговите данни да са образували или да предстои да образуват производство в Европейската прокуратура", заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "България сутрин".

Относно изказването на Божков, че ако му бъде премахната червената бюлетина, той ще се прибере в България, тя уточни: "Онзи, който е обявил за издирване Божков, е компетентен да го свали от списъка на издирваните по света лица".Доц. Киселова е категорична, че има основание Божков да твърди, че обвиненията към него са измислени, тъй като той е посочен като член на организирана престъпна група, и е нормално тезата му да бъде, че е невинен. И добави, че изказванията му ни казват, че е извършил престъпления, но е бил принуден да дава подкупи.

В момента сме свидетели, че войната между институциите се задълбочава и подхранва, посочи политологът Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да признаем преди всичко, че Божков и всеки един български гражданин имат право на справедлив процес. Но Божков да очаква обществена подкрепа или да се реабилитира през политика, е глупаво", уточни тя.
Според нея Васил Божков отговаря на определението за олигарх.

"През този абсурден конфликт виждаме две неща. Първо - може ли винаги, когато има подаден сигнал за извършено престъпление, да бъде образувано досъдебно производство. Второ - въпросът за това как може да бъде преодоляно бездействието на прокуратурата по законен начин", каза доц. Киселова.

Политологът изтъкна, че няма как случващото се да рефлектира по добър начин, когато МВР се превръща в прокуратура или изземва част от функциите ѝ.

"Не е е добър знак за общественото здраве и за устоите на Конституцията и демокрацията, когато се използва репресивният апарат на държавата, за да се разправяш с политическите си противници", добави Андреева.

Доц. Киселова уточни, че при арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов е нямало репресия по никакъв начин. Според нея има определено промяна в МВР.

"Основната идея е за един кризисен пиар. Разбира се, че Борисов като опитен политик, ще каже, че е имало репресия. Кризисният пиар имаше за цел да заздрави коалицията", заяви Андреева.

Според доц. Киселова, арестите са сплотили коалицията, а целта на МВР е била да покаже, че прокуратурата не работи.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    10 9 Отговор
    Глупости, кире вносния е взел едни кинти от мутропитека за тоя цирк Реанимация.
  • 2 Хихи

    17 9 Отговор
    Правя подписка да върнем кирю на канада
  • 3 JEFF

    19 9 Отговор
    Да , стана това , което трябваше да стане . МВР вече не показа , а доказа че прокуратурата не работи само за фигури , свързани с ГЕРБ и най-вече Борисов . Това е напълно достатъчно да се пренебрегне бълг. прокуратура и да се задействува европейската . Това вече е факт .Борисов е активирал всички възможни политици от ЕНП , но те не са много тези , в негова подкрепа . На европейско ниво ЕНП също губи подкрепа , така че Борисов реално няма на кого да разчита .Биков , Митов и Захариева не са хората , които могат да го измъкнат от блатото , в което се вкара .

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бгбг

    5 2 Отговор
    Слави на другарите Мао Дзедун и Си Дзинпин! Слава на Китай!
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 6 Отговор
    ПРОКУРАТУРАТА ни е корумпирана за мильони няма закони за кокошка няма прошка
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 5 Отговор
    рано или късно БОРИСОВ ИВАН КОСТОВ ДОГАН МЕГЛЕНА КУНЕВА ще си получат заслуженото
  • 10 Доц Киселова Тази Хубавица ни стряска

    3 3 Отговор
    Тази не преподавали на някой, та само с Политика се занимава!!
  • 11 Отврат

    3 4 Отговор
    Прокуратурата се държи като УПРАВЛЯВАЩА политическа Партия и притежаваща мнозинството депутати в Парламента чрез ЗАВИСИМОСТ.
    Докога?
    Защо ходим на избори да попитаме?
  • 12 Баш софиянец

    4 0 Отговор
    Ако Бойко Рашков не е имал сериозно подковаване и дългосрочен план (нещо което още не си е проличало), то тогава тези арести са най-фаталната глупост, която можеше да се сътвори.
  • 13 Флоранс Кючеклийска

    2 0 Отговор
    Тази госпожа, с вид, излъчване, изказ и манталитет на лелка в детска градина, се изказа в пет телевизии и пет пъти каза различни неща! Очевидно се нагажда към редакционната политика на съответната медия! А сега си представете какъв е бил оня Петърчо от партията на Славчо, който е преписвал от нея!

    Не са ни криви политиците, те навсякъде по света са в долната част на средната хубост, но ние нямаме интелектуален елит и почти никакви авторитети, които да свият сърмите на разпасалите се управляващи! Киселова е прекрасна за емблема на неувяхващия български нагаждач!
  • 14 Факти

    2 0 Отговор
    И кой престъпник не се опитва да подкупи, за да бъде оневинен??? Въпросът е, дали наистина някой е взел този подкуп или е само опит? А това, че е извършил престъпления, самият Божков го признава. Това означава, че обвиненията към него са основателни.
  • 15 Фактите

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "JEFF":

    Ако четеш само болшевишка пропаганда, в която без доказателства се твърди, че някой е враг, няма как да разбереш дали е вярно - тръгваш със стадото и блееш според подадения тон
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол